Miten kesyksi?

parrot

Miten saisi papukaijan ihmisystävälliseksi? ja niin ettei purisi, hankimme papukaijan suoraan kasvattajalta ei ollut käsin kasvatettu, se pelkää ihmistä aina kun menee häkin lähelle tai laittaa varovasti kättä häkkiä kohti níin lintu menee suunniltaan ja lentää ympäri häkkiä ja huutaa. Makupaloja suostuu kyllä hakemaan kädestä jos ensin pitänyt kättä kymmenen minuuttia liikkumattomana, on erittäin utelias ja kiinostuu heti kaikesta uudesta mutta on harmi että se on niin arka, kanatkin kesympiä kun tuo papukaija.Miten saisin siitä luottavaisen lemmikin,haluaisin joskus edes pystyä pitämään sitä olkapäällä ja rapsutella sitä.Pelkään vain että se puree ja sen myös papukaijakin tietää ja yrittää purra "murisee" samalla.Mitä tekisin??????????????

8

860

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • papukaija

      Minkä papukaijan olet ottanut?Lienee kyseessä jokin isompi laji,jaco? Jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta linnuista niin millainen kasvattaja sinulle myi papukaijan?Koska papukaijat eivät ole mitään helppoja käsiteltäviä.

      • parrot

        anteeks nyt vaa mut mitä sä oot arvostelemaan ku et ees tunne muo tai lintua!!!! Et taida itse ymmärtää linnuista kovinkaan paljoa. Lintu on
        poicephalus jos edes tiedät. se on senegalin ja mosambikinkaijan risteytys jos se on nyt niin hirveän tärkeätä tietää. Ja tiedoks vaan että meillä on nymfekä, kanarialintuja ja kanoja ja ankkoja niin älä ala selittämään että ei ole kokemusta! linnun äitikin oli arka.Vastauksestasi ei taida olla mitään hyötyä, toivoisin että muut jotka sentään tietävät enemmän papukaijoista ja niiden kesyttämisestä voisivat vastata.Siis miten kesyttäisin?


      • papukaija
        parrot kirjoitti:

        anteeks nyt vaa mut mitä sä oot arvostelemaan ku et ees tunne muo tai lintua!!!! Et taida itse ymmärtää linnuista kovinkaan paljoa. Lintu on
        poicephalus jos edes tiedät. se on senegalin ja mosambikinkaijan risteytys jos se on nyt niin hirveän tärkeätä tietää. Ja tiedoks vaan että meillä on nymfekä, kanarialintuja ja kanoja ja ankkoja niin älä ala selittämään että ei ole kokemusta! linnun äitikin oli arka.Vastauksestasi ei taida olla mitään hyötyä, toivoisin että muut jotka sentään tietävät enemmän papukaijoista ja niiden kesyttämisestä voisivat vastata.Siis miten kesyttäisin?

        Ihan ystävällisesti vain kysyin?Ja pohdin että onko lintu myyty ilman hoito-ohjeita. Ja kyllä lajilla on väliä,onhan täysin eri asia käsitellä esim. undulaattia kuin araa.

        Joten jos lintu on ollut sinulla vasta hetken niin anna sen ensin kotiutua rauhassa, tutkailla häkistään ympäristöä.
        Tee päivittäiset askareet, siementen lisäys,häkin siivous yms. rauhallisesti ja mukavia jutellen.
        Käy myös useasti juttelemassa linnulle muutenkin, häkin ohi mennessäsi.
        Makupalat ovat myös oivallinen keino,tie linnun sydämmen käy vatsan kautta;) Yritä tarjota häkin pinnojen välistä hedelmän paloja tms. Kannattaa myös ensin opettaa lintu kepille istumaan, ja sitten vasta ruveta yrittämään kädelle tulemista. Välttämättähän lintu ei koskaan tule kädelle,mutta oksakin on jo hyvä. Siispä malttia ja onnea kesyttämis prosessille.Kannattaa myös lukea papukaija kirjallisuutta.


    • -M-

      Poicephalukset valitettavasti tahtovat olla sellaisia että jos ei niitä hyvin nuorena saa kesytettyä niin voivat jäädä aika vauhkoiksi. Lisäksi ne ovat äärettömän itsetietoisia ja lujatahtoisia eivätkä todellakaan osoita mitään kunnioitusta itseään isompia kohtaan eli jos se päättää ettei halua kontaktia niin eipä sille paljoa mahda.

      Vaan ainahan toki kannattaa yrittää. Ensi alkuun kannattaa edetä ihan rauhassa ja ylipäätään koittaa olla painostamatta lintua liikaa, mutta hiukan kuitenkin että edistystä tapahtuu. Koita ensin totuttaa lintua läsnäoloon ihan vaan istuskelemalla häkin vieressä ja juttelemassa, lue vaikka lehteä ääneen niin tottuu puheeseen. Vältä suoraa uhkaavaa katsekontaktia. Nokkaunet häkin vieressä antaa linnulle mahdollisuuden tarkkailla ihmistä kunnolla ilman että ihminen tuntuu uhkaavalta. Ja namupalat toki on aina valttia jos lintu niitä suinkin uskaltaa ottaa.

      Sitten kun lintu alkaa käyttäytyä rauhallisemmin kun häkin vieressä liikutaan voi siltä pikkuhiljaa koittaa vaatia enemmän. Aralle linnulle toimii namua paremmin palkkiona usein se, että se vaan jätetään taas rauhaan omiin oloihinsa. Ei siis kannata vahvistaa pelkäävää ja aggressiivista käyttäytymistä poistumalla ja siten siis palkitsemalla lintua.

      Koita siis pikkuhiljaa pienin edistysaskelin kerrallaan hivuttaa lähemmäs lintua ja kättä häkkiin, kättä lähemmäs lintua, koskettaa lintua nopeasti yms ja palkitse lintu (ts mene kauemmas) vasta kun se osoittaa hieman rauhoittumisen merkkejä kun tai jopa ottaa hieman kontaktia (ts hakee sen namupalan tms).
      Jos lintu menettää hermonsa ja säikkyy niin peräänny hiukan, anna sen asettua aloilleen ja aloita alusta.

      Lopeta harjoitus (ts palkitse lintu) vasta kun on tapahtunut edes hiukan edistystä, tai ainakin päästy samaan vaiheeseen kuin edelliskerralla. Ja muista aina kehua lintua suuresti onnistuneesta suorituksesta, äänenkäyttö on aika tärkeää lintujen kanssa, puhu rauhoittavasti kun se pelkää ja kehu innostuneesti kun se ei pelkää.

      Jos lintu sattuu puremaan, kannattaisi siihen pyrkiä regoimaan mahdollisimman vähän vaikka se hankalaa onkin jos veri roiskuu, jos lintu kerrankin huomaa saavansa tahtonsa lävitse puremalla, se taatusti sen tekee seuraavallakin kerralla, toisaalta jos puremisella ei mitään saavuteta (ts. koulutus ja kontakti jatkuu) ei siitä ole linnulle hyötyä eikä se sitä kauaa jatka.

      Kannattaa tietysti ensisijaisesti välttää tilanteita, jossa arka lintu ajetaan henkisesti tai fyysisesti niin ahtaalle että se katsoo ettei se voi tehdä muuta kuin purra. Pomotteleva aggressiivisuus, jolloin lintu ei pelkää mutta koittaa vaan saada tahtonsa lävitse ja päästä niskan päälle, taas kannattaa koittaa kitkeä alkuunsa torumalla ja vaikka kevyellä valehyökkäyksellä jossa kädellä uhataan "purra" lintua (huom! jokainen lintu reagoi erilaisiin "rangaistuksiin" hyvin yksilöllisesti joten mitään yleispätevää neuvoa purennan hallintaan ja henkisen yliotteen saavuttamiseen on aika hankala antaa, missään nimessä lintua ei ikinä pidä lyödä tai muuten satuttaa, jolloin luottamuksen saavuttaminen on entistä hankalampaa)

      Ja jos käsi tuntuu kovin pelottavalta niin ensi alkuun "stepup"-harjoituksia voi tehdä kepilläkin jos se pelottaa lintua vähemmän. Kovin aroilla linnuilla keppi voi jäädä ainoaksikin siirtelyvälineeksi.

      Yksi keino koulinnassa on käyttää myös ns. naksutintekniikkaa jota etenkin koirankoulutuksessa käytetään enemmän, eli lintu ensin ehdollistetaan naksaukseen merkkinä palkkiosta ja suorituksen onnistumisesta, ja varsinaisessa koulutuksessa heti kun se itse tarjoaa toimintaa, joka on edes hiukan haluttuun suuntaan se merkataan välittömästi naksauksella ja sitä seuraavalla palkkiolla.

      Niin, ja olkapäällähän papukaijaa saa pitää vain jos se on ehdottomasti täysin hallinnassa ja kädelletulo kunnolla ehdollistettu, muuten voi olla pahimmassa tapuksessa silmänlähtö lähellä.

    • kokemusta

      Nyt sinulta kysytään paljon malttia,sinun pitää saada ensin linnun luottamus.Kerron tämän ihan siksi sillä minäkin joskus ostin samalaisen tapauksen,lintu murisi ja sihisi ja pelkäsi ihmisiä..mutta kuluipa muutama kuukausi, mieheni sai kerran sen uteliaisuuden tekemään rohkeita,eli pelikortilla sai houkuteltua polvelleen istumaan,.Siitä lähtien se uskalsikin vaikka mitä ja unohti pelkonsa ja se oli meillä siitä lähtien irti aina.Aamulla se kuullessaan meidän heräilyä lensi täkkimme päälle istuskelemaan ja vieläpä oppi puhumaankin sanoja muutaman vuoden kuluessa.Nynfit eivät kuulu epäluuloisimpiin lajehin papukaijoissa,joten niiden kesytys on helpompaa.Ihan jo kokemuksesta kerron.Eli älä turhia hätäile vaan anna linnulle aikaa ja totuttele se aina samaan aikaan tapahtuvilla rutiinihoidolla sinuun.Vähitellen huomaat kuinka se alkaa olla sinun kanssa luontevampi.Ja kuule linnuillakin on luonteita niin kuin meilläkin eli voi olla ärhäköitä ja kilttejä.Meilläkin tämä kesy nynfi toisinaan saattaa nokkaista,mutta silkkaa ilkeyttään ja siihen papukaijanhoitajana vain on totuttava,,oikutellaanhan mekin!!!!Eli nyt ihan rauhallisesti äläkä heti tee hätiköityjä päätöksiä vaan ala sen luottamusta kasvattamaan,varovaisesti ja houkuttelemalla jos kerran uteliaisuutta riittää!!!Terveisin: papukaijoihin ainiaaksi tykästynyt!!!

      • Äskeinen

        Niin äsken muistin väärin että tuossa et ollutkaan kertonut lajin nimeä linnustasi joten ohjeet tuossa annoin nynfiä koskien,mutta kyllä kai siitä kysyjälle edes jotain iloa muuten löytyisi.


      • parrot
        Äskeinen kirjoitti:

        Niin äsken muistin väärin että tuossa et ollutkaan kertonut lajin nimeä linnustasi joten ohjeet tuossa annoin nynfiä koskien,mutta kyllä kai siitä kysyjälle edes jotain iloa muuten löytyisi.

        Siis nyt en tajua onko papukaijani tullut hulluksi vai muuten menettänyt järkensä, ei leikin sen kanssa pallolla siis heiluttelin sen edessä varovasti sen lempilelua jossa sisälllä semmoinen helistin niin yhtäkkiä se ojensi päänsä rapsutettavaksi, varovasti rapsutin sitä ja ojensin pallon sille. Nyt ensi kertaa se antoi koskea itseensä, muuten on vielä arka mutta kaipa se siitä vähitellen luonnostuu, mitä herkkupaloja voisin käyttää muuta kuin omenan ja appelsiinipaloja.


      • kokemusta
        parrot kirjoitti:

        Siis nyt en tajua onko papukaijani tullut hulluksi vai muuten menettänyt järkensä, ei leikin sen kanssa pallolla siis heiluttelin sen edessä varovasti sen lempilelua jossa sisälllä semmoinen helistin niin yhtäkkiä se ojensi päänsä rapsutettavaksi, varovasti rapsutin sitä ja ojensin pallon sille. Nyt ensi kertaa se antoi koskea itseensä, muuten on vielä arka mutta kaipa se siitä vähitellen luonnostuu, mitä herkkupaloja voisin käyttää muuta kuin omenan ja appelsiinipaloja.

        Siinäs näit se alkaa luottamaan sinuun eli niin kuin sanon älä pidä kiirettä.Nyt hyvin hillitysti houkuttelet ihan kaikella mistä se pitää,leluilla ruualla,,ja lopulta et enää tarvitse houkuttimia ollenkaan.Sillä tosiaan kun voitat linnun luottamuksen olet voitolla.Mulla itselläni oli arka amatsonikin ja se myös arka oli, eipä mennyt kun muutama viikko kun otti ruokaa kädestä,ja se oli oranssi-siipi amatsoni eli ei ihan helpoimmasta päästä kesytellä.Joten nyt käytä kaikki jujut ja saatat saada sinulle sopivan ystävän pitkäksi aikaa,mutta niitä HERMOJA vaaditaan.Joskus kesytys ottaa takapakkia jos tekee hoitaja jotain väärin.Meillä nynfimme syö juustoa ja jako myös suurta herkkua.Ja omena on myös suurta herkkua,ja oletkos kokeillut pähkinää??sellaisia maapähkinöitä.Ja sitten minä olen kesytellyt lintuja peilin avulla,houkutellut niitä lähelle ja laittanut sitten peilin pois.Niin ja kun sulla muistaakseni oli yksi lintu niin sitä varmemmin saat siitä itsellesi kaverin,kun jaksat pelautua sen kanssa paljon.Meillä ainakin aina ollut yksi lintu häkissään ja näin hyvin toiminut kun ovat perheemme jäseniä siinä missä muutkin.Niin yritettiinhän me viimme kesänä nynfillemme kavereita(samaa lajia)Mutta eipä hyväksynyt vaan kauhuissaan oli,,pakoon vaan!!!Tämä meidän nynfi kun kuvittelee olevansa ihminen.Samoin jakomme nykyään myös!!Hyvää jatkoa kesytyksen kanssa ja moi!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4552
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2239
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1754
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1498
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1433
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe