Georgioupolis

YrjöJurri

*
Tykästyin Georgioupoliin, käyn siellä lähes joka kesä vaikka olisin lomalla jossakin muussa kohteessa Kreetalla. Olen käynyt lomillani neljästi Georgioupolissa, kerran syksyllä ja kolmasti keväällä. Hiukan tietoa kylästä ja kokemuksia lomiltani.

Georgioupoli sijaitsee noin Hanian ja Rethymnonin puolessa välin, siis Länsi-Kreetalla. Pari asiaa ovat kylälle leimallisia; Almiroslahteen purkautuvat maanalaiset virrat ja yli satavuotiaat Eucalyptuspuut kylänraitilla. Georgioupolissa ei kärsitä raikkaan vuoristoveden puutteesta kuivimpinakaan syksykesinä. Lahden pohjukkaan on muodostunut kosteikkoja, jossa on murtovesissä viihtyviä kaloja, kilpikonnia ja muita matelijoita. Kylän ohi purkautuva Almirosjoki ei ole se kilpikonna joki joka jossakin matkaoppaissa mainitaan, toki sataman edessä olevalta sillalta voi bongata virrasta kaikenlaisia ötököitä vedessä viihtyvistä käärmeistä alkaen. Kilpikonnat tulevat ruokailemaan hieman pienemmän virran suulle kylän satamasta ½ km Rethymnonin suuntaan. Kylä on ikivihreä, ei yksin isoista Eucalyptuspuista johtuen vaan jokisuistossa puita ja kasvustojen luomaa vehreyttä, myös lähiseutu on hyväkasvuista.

Peruskylä on edelleen kalastajakylä, vaikka se pääosin elää turismista. Kalastajat lähtevät illalla puksuttelemaan merelle ja saalista lajitellaan aamulla sillanpielessä olevassa satamassa. Kuten kreikkalaisissa kylissä aina, täälläkin on neljä kirkkoa tai kappelia, joista kuvatuin on pienen aallonmurtajan kärjessä oleva pyhän Nicholauksen kappeli. Turismi näkyy kylässä, jonka reunamilta alkaa hotellirypäs, tilaa kyllä löytyy, en näkisi kylää ylirakennetuksi. Kylän tori on keskipiste varsinkin iltaisin. Torilta lähtee säteittäin katuja eri ilmasuuntiin, joiden varrella on paikallisasutusta, pikkuhotelleja sekä erikoispuoteja. Kylästä löytyy kaikki mitä normaali turisti tarvitsee, aina vaatteisiin ja matkamuistoihin saakka ja kaikenlisäksi halvemmalla kun Haniasta.

Turistin kannalta on parasta, että mihinkään ei ole pitkä matka ja lähellä ovat myös erinomaiset rannat. Rantoja on kaksi, joen länsipuolella on puolikaarenmuotoinen hienohiekkainen pikkuranta jossa on syksylläkin hieman viileämpi vesi. Varsinainen ranta alkaa aallonmurtajan vierestä kohti Rethymnonia, jatkuen yli 10km. Rannan tuntumassa on iso allasalue jossa isohko baari ja nurmikolla vuokrattavia aurinkotuoleja. Rannalla on normaalit rantavarustukset aurinkotuoleineen, myös huikopalaa ja suunkostuketta löytyy riittävästi. Ranta on loivasti syvenevä, hienohiekkainen sopien myös pikkulapsille, Georgioupoli on mitä parhain lastenkohde.

Olen aina pitänyt kylän tavernoista, kävin viime keväänä(2005)kolmasti syömässä täällä vaikka vietin lomani Haniassa. Tavernojen hinnat ovat halvempia lähikaupunkeihin nähden.
Tässä muutama suosikkini: Pardise, jossa aina ystävällinen Mr. Apostolakis esittelee päivän menyyn, hyvä ja edullinen paikka, Rodaria, joka on kylän vanhimpia tavernoja varsinainen perheyhtiö, myös hyvät pizzat, Valentino hyvin suosittu ruotsalaisten keskuudessa eikä syyttä, Mr. Katsiadakis ja hänen apulaisensa kantavat pöytiin erinomaista kreikkalaista ruokaa.

Georgioupolin lähellä on saaren tunnetuin järvi Kournas, tänne on mukava patikoida tai mennä kyläjunalla. Kournasiin on 4km/sivu joten siitä tulee mukava patikkamatka. Itse järvi ei ole kovin kummoinen meille järviin tottuneille, se on periaatteessa suuri lähde.
Kuten kreikassa aina opastus on puutteellinen, mutta kyllä sinne osuu. Jos jota kuta kiinnostaa kerron tarkemmin reitin.

Georgioupolista on hyvät bussiyhteydet itään ja länteen onhan se kansallistien varressa. Sen sijainti on myös hyvä kaikenlaiseen retkeilyyn, niin kulkuvälinein kun jalan. Erityisesti on mainittava lähietäisyydellä oleva aito vauras maalaiskylä Vryses. Myös roomalaisten aikainen kaupunki Lappa ja sen kylpylä Argyroupoli ovat käymisen arvoiset, näihin kaikkiin pääsee kyläjunalla. Muutama linkki aiheeseen:

http://www.finnmatkat.fi/Resorts/Travel.aspx?id=16698&cat=2|279&entry=29&dest=17&city=75&type=cd

http://georgioupoli.net/xgb.html?http://georgioupoli.net/georgioupoli_gb.htm

http://www.travel-to-crete.com/place.php?place_id=87

http://www.kretakultur.dk/english/photo series/raki at Vrises.htm

http://www.crete-connections.com/Places/Georgioupolis.htm

http://www.west-crete.com/crete-nature-crete-gorges-crete-mountains.htm

12

6355

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Perhe:)

      Heipparallaa, eilen tulimme Haniasta ja olimme päivän tuolla georgiopoliksessa myös. Oli ihan loistava paikka, en ihmettele hetkeäkään että tykästyit! Se kylmä virtaava vesi joka laski mereen, oli kyllä jännä juttu...olimme päivän löhöilemässä siinä virran kohdalla meren rannalla...lapset kävivät välillä siinä jääkylmässä virrassa ja sitten takaisin mereen. Hieno paikka.

      Kävimme kourna järveäkin ihmettelemässä, mutta muksut halusivat mielummin meren rantaan, koska kourna järven pohja oli niin ällömutaa, kuten muksut asian ilmaisivat.

      Varmasti menemme toisenkin kerran tuonne virtaavan veden äärelle lomailemaan;)

    • lähteille

      Tuossa yhdessä linkissä oli mainittu minijunamatka sinne lähteille eli Argiroupoulin kylään (tour 2). Tietääkö/muistaako kukaan meneekö se joka päivä nyt elokuussa ja kuinkahan kauan se retki kestää ja jos vielä lähtöaikakin olisi tiedossa niin erinomaista? Autolla kun yhtenä päivänä ajetaan Georgioupolikseen niin olisi samalla oikeastaan kiva käydäkkin junalla tuolla lähde-kylässä eikä autolla.

      • kreikankulkija

        Minijuna lähtee Edem Parkin edestä klo 10 ja palaa n. klo 15. Retken otsikkona on "Lappa". Sisältää käynnit Viiden neitsyen lähteellä, Lappan raunioilla/kylässä Argiroupolin yläpuolella, kotimuseokäynnin, ruokailun (eri hintaan) Argiroupolin alapuolisella lähde/taverna-alueella ja paluun eri reittiä. En nyt muista oliko se ma/ke/pe vai joka arkipäivä. Se on siis kokopäiväretki, joten jos on autolla liikkeellä, kannattaa ehkä lähteä omatoimisesti. Opastus jää tietysti pois.


    • UteliasInto

      Onko kenelläkään tuoreita kokemuksia paikasta? Onko meno yhtä rauhallista ja idyllistä yhä? Kiitos :)

      • kreeta3

        Kokemukset viime kesältä ja syksyltä erittäin positiiviset. Kesäkuussa lähdemme taas. Paikka on rauhallinen ja ihmiset ihania. I love Georgioupoli.


      • Maizku1
        kreeta3 kirjoitti:

        Kokemukset viime kesältä ja syksyltä erittäin positiiviset. Kesäkuussa lähdemme taas. Paikka on rauhallinen ja ihmiset ihania. I love Georgioupoli.

        Kiitos tiedosta! Syyskuun alussa ollaan lähdössä. MUkava lukea kokemuksista - niistä on iso apu! :)


    • Jiizee75

      Juuri kotiuduimme Georgioupolista, jossa vietimme viikon loman. Edellä mainitut kommentit kylästä ovat paikkansa pitäviä. Kylässä on rauhallinen ja leppoisa meininki, eikä kaupustelijoita juuri ole. Tavernoja ja pieniä kauppoja toki löytyy, mutta tavaroita saa katsella rauhassa ja minuunkin ehtii tutustua ilman, että joku tulee hoitamaan sisäänheittohommia. Pieni yllätys ehkä oli, että ruoka on kaupoissa vähintään Suomen hinnoissa, mutta edullista toki ravintoloissa. Ravintoloiden työntekijöiden ammattitaito vaihtelee kuitenkin suuresti ja joissakin paikoissa vaikutti, että hommiin on laitettu sattumanvaraisesti joku joutilas.

      Haniaan on matkaa n. puoli tuntia autolla ja 45 min bussilla. Auton sai vuokrattua hintaan 35 euroa/pvä. Kannattaa kysellä vähän tarjouksia. Hanian lähellä oleva vesipuisto oli mukava paikka. Iltapäivisin lippujen hinnat ovat hieman edullisemmat.

      Kaiken kaikkiaan mukava paikka, mutta itselle riitti yksi kerta. Ehkä muissa paikoissa on enemmän katseltavaa.

      • Nälkäjo

        Oliko tuossa kylässä myös hyvin saatavilla pita gyroksia? Menossa sinne nyt kesällä ensimmäistä kertaa, edellinen visiitti oli retymnonissa.


    • paikkaantykästynyt

      Kyllä löytyy useampi Gyrospaikka..ihana paikka on, 3 kertaa käyty. Mahtavat rannat!! Pieni idyllinen kylä, josta kuitenkin löytyy katseltavaa ja ostettavaa.Kiva aukio keskellä kylää, jossa iltaisin porukkaa. Ruokakauppojen hinnat tosiaan aika korkeat. Ravintolaruokailu saattaa tulla jopa edullisemmaksi!!

    • kr33ta

      Olen menossa myös ensimmäistä kertaa. Oliko autovuokraamoja paljon, ja isoja hintaeroja? Sisältikö tuo 35e/pv vakuutuksen ilman omavastuuta?
      Vieläkö aloituksessa mainittu allasalue on voimissaan rannan lähellä? Mapsissa ainakin näytti joku iso allas olevan, ja olisi kiva päästä sinnekin, kun hotellin allas on mitä on..

    • lokakuu17

      Tänne ollaan lokakuussa menossa ja kokemuksia kaivataan lisää ☺ Onkohan ranta liian aallokkoinen uimiseen lokakuussa? Onko siellä poukamia jossa uida? Pääseekö julkisilla esimerkiksi Rethymoniin ja paljonko maksaa? kivat nähtävyysvinkit otetaan vastaan. Seurueeseen kuuluu vanhuksesta lapsiin joten kaikki vinkit kelpaa 😁

    • tulipakäytyä

      Ei ainakaan elokuussa ollut aaltoja. Oikein ihanat rannat. Bussit kelkee muistaakseni tunnin välein. Jos on isompi seurue, kannattaa miettiä taksia Rethymnoniin. Muistaakseni 35e 4 hengeltä. Taksin hintojakin kannattaa vertailla..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      65
      1468
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1299
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1142
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      118
      1109
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      26
      891
    6. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      775
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      51
      674
    8. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      181
      617
    9. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      614
    10. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      88
      608
    Aihe