Työpaikkakysymyksiä

Valmistuva.

Hei!

Valmistuminen häämöttää kohta edessä ja haluaisin tämän siivittämänä virittää keskustelua tänne työpaikoista - tai oikeastaan paikkakunnista. Kaipaisin kommentteja teiltä työelämässä olevilta, millä perusteella valitsitte työpaikkakuntanne ja -koulunne, jossa opettajan uranne urkenee?

Olen miettinyt lukuisia kertoja pienten ja suurempien paikkakuntien koulujen eroja ja pohtinut, kumpaan minä mahdollisesti kuuluisin.

Pienillä paikkakunnilla kouluja on muutamia, jopa niin, että ala- ja yläkoulua sekä lukiota on tasan yksi kappaletta. Koulun henkilökunta on mahdollisesti omille synnynsijoilleen opintojen jälkeen palannutta, ja ns. sisäsiittoisuus ja sisäänlämpiävyys on maksimaalista. Uusia tuulia kouluun yrittävä opettaja mahdollisesti tyrmätään, sillä "meillä on aina tehty näin etkä sinä muualta tullut saa tätä muuttumaan". Pienet ympyrät joko tarjoavat elinikäisiä kollegasuhteita tai sulkevat pyrkyrin täysin piirien ulkopuolelle. Oppilaat ja perheensä muodostuvat mahdollisesti liian tuttavallisiksi, mutta toisaalta taas tämä mahdollistaa hyvän yhteistyön kodin ja koulun välillä. Opettajan työn eduksi voi muodostua se, että kaikki tuntee kaikki ja pieni piiri puhaltaakin yhteen hiileen.

Isommissa kaupungeissa / kunnissa kouluja on useita, ja työ kenties anonyymimpaa. Koulun sisälle muodostuu joko lämmin tai hyvin etäinen, jokainen omaa työtään puurtava yhteisö. Koulun oven sulkeuduttua opettaja voi kadota kaupungin massaan, ja yksityinen elämä pysyy yksityisenä. Oppilaiden vanhempiin törmää kadulla vain käsittämättömän sattuman aiheuttamana. Oppilaisiin voi muodostua lämmin tai ammattimaisen kliininen suhde. Isolla paikkakunnalla ja isoissa kouluissa rytmi on hektinen, suurten rattaiden pyörittämä, mutta samalla tarjoaa mahdollisuuden harjoittaa työtä yksityisesti, rauhassa, ilman niskaan hengittämistä.

Mitkä ovat teidän ajatuksia työpaikkakunnan vaikutuksesta kouluun ja työnkuvaanne? Miksi olette valinneet juuri pienen tai suuren paikkakunnan ja koulun sieltä? Ovatko ajatukseni lähellä teidän arkeanne vai onko teillä esittää poikkeavia faktoja näihin pähkäilyihini?


Kiitos! Keskustelua odotellessa.

3

506

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aineenope

      aihe ei ehkä inspiroi, koska useimmat meistä taviksista menevät sinne töihin, minne pääsevät. Jos on varaa valita, valinta tehdään sijainnin (missä on oma koti) perusteella. Jos koulussa on kamalaa, sitten etsitään uusi paikka, joka siis on taas siellä, minne huolitaan. Jos koulussa on mukavaa, niin sitten jäädään sinne, minne sattuma on johdattanut.

      Aineenopettaja voi joutua muuttamaan työn perässä, halusi tai ei. Esimerkiksi monen reaaliaineen opettajien työtilanne on heikko.

      Onnea työnhakuun. Toivottavasti saat unelmiesi paikan. Sitä vaan ei useinkaan voi etukäteen tietää, millaiset oppilaat tai työtoverit tai esimies koulussa on, vaikka koulun koko olisi mikä. Isommassa kaupungissa kannattaa toki tähdätä siihen oppilaitokseen, jonka oppilaaksiottoalueella on vähemmän sosiaalisia ongelmia ja köyhyyttä el siis käytännössä (kaupungin) vuokrakasarmeja. Niin se vaan menee.

      • Valmistuva.

        Kiitos kommentistasi.

        On hyvinkin totta, että työpaikan valintaan vaikuttaa muutkin muuttujat kuin oma tahto ja valikointi. Luonnollisesti sitä hakeudutaan töihin kotipaikkakunnalle ja kouluun, johon henkilö otetaan töihin. Itselläni on tilanne sellainen, että opintojen jälkeen on "maailma" avoinna - on mahdollisuus lähteä suuntaan tai toiseen, ja siksi yritin viritellä tämänkaltaisesta aiheesta keskustelua. Tilanne ei missään nimessä ole kaikilla samankaltainen, ja siksi ymmärrän kyllä palstahiljaisuuden. Ja romanttiset haaveeni karisevat varmasti siinä vaiheessa, kun kartoitan todellista työtilannetta ja työnsaantimahdollisuuksiani..


        Keskustelu edelleen avoinna, saa kirjoittaa mielipiteitä!


    • amisope

      Oman kouluni valitsin lähinnä ammattiosaamiseni perusteella. Myös työmatka merkitsi (fillarilla 20 minsaa). En ole katunut.

      Meillä on lämmin työyhteisö, jossa apua saa, mikäli sellaista kaipaa. Kuitenkin "hajurakoa" on sen verran, että oma työnkuva säilyy itsenäisenä ja voi mennä, tulla ja ihmetellä vapaasti ilman, että kukaan puuttuu sen enempää asioihin. Kunhan hoitaa hommansa, ei kukaan ala urputtaa. Kuin ihmeen kaupalla olen saanut pidettyä viimeiset neljä vuotta sekä oppilaat, kollegat että vanhemmat tyytyväisinä.

      Olen todella ISOSSA koulussa Suomen suurimmassa kaupungissa. Opiskelijoihin törmää tämän tästä. Vanhempiin tuskin koskaan. Yleensä kun opiskelijoihinkin törmää, ne ovat iloisia jälleennäkemisiä, joissa vaihdellaan kuulumisia. Opiskelijoihin minulla on lämmin suhde ja pyrin pitämään moniin heistä yhetyttä koulun jälkeenkin. Tänään juuri järjestin eräälle viime keväänä valmistuneelle hyvän alan työpaikan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      107
      2082
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      56
      1956
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1895
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1677
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1598
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1398
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1340
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1326
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1311
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1262
    Aihe