Kanttarelli,torvisienet jne.?

peukalokädessä

Kuinka kauan noin suunnilleen paistetaan kanttarelleja ja mustia torvisieniä voissa pannulla,että ovat kypsiä. Minä saan niistä aina sitkeitä. Entäs tattien paistaminen?

10

4250

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maista nii tiedät

      Kyl niitä aika kauan saa paistaa, aikaa en ole kyllä ottanut koskaan ja se riippuu siitä kuinka pieneksi olet sienet pannulle silpunnut. Itse paistan sienet aluksi kovalla lämmöllä sipulin ja voin kera, jonka jälkeen miedommalla lämmöllä, odottelen ja välillä maistaen että onko rakenne varmasti hyvä mun makuuni.

    • voi syödä raakanakin

      Joten niiden paistamisaika on makuasia. Punikkitatit täytyy kypsyttää varmasti kunnolla. Kerran grillasin punikkeja vähän sinne päin ja menin vurokaudeksi todella huonoon kuntoon. Mustatorvisienet eivät vaadi kuin hujauksen ja kanttarellejakin aika lyhyen aikaa - voi maistella ja kokeilla. Paitsi niitä punikkeja ja esim. lehmäntatteja.

      • ...

        "grillasin punikkeja vähän sinne päin ja menin vurokaudeksi todella huonoon kuntoon"

        Liittyikö huonoon oloon alkoholi vähäisessäkän määrin? Olen kuullut vastaavasta tattien kohdalla, mutta huonoon oloon liittyi aterian kanssa otettu alkoholi. Pilaantuneista sienistä voi saada ruokamyrkytyksen.

        Kantarelli on muuten yhdellä teellä, heh.


      • Ei ymmärrä
        ... kirjoitti:

        "grillasin punikkeja vähän sinne päin ja menin vurokaudeksi todella huonoon kuntoon"

        Liittyikö huonoon oloon alkoholi vähäisessäkän määrin? Olen kuullut vastaavasta tattien kohdalla, mutta huonoon oloon liittyi aterian kanssa otettu alkoholi. Pilaantuneista sienistä voi saada ruokamyrkytyksen.

        Kantarelli on muuten yhdellä teellä, heh.

        Ei tateissa kopriinia ole jos sitä tarkoitat? Punikkitatit ovat yleensäkin vähän nihkeitä sulamaan, aikamoiset vatsanväänteet on mahdollista saada jos ei ole tottunut. Grillatessa tahtoo usein jäädä ruoka kunnolla kypsentämättä kun on nälkä ja kestää ja kestää. Punikkitatteja ei kannata/saa syödä raakana. On toki muutaman kerran myöhemminkin mennyt vatsa sekaisin nopeasti paistetuista punikeista. Tuossa grilliepisodissa tuli kuitenkin oikein kuumetta ja oksentelua, enkä pystynyt varmaan sanomaan "sieni" kuukauteen ylenpalttisen kuvotuksen valtaamatta mieltäni. En pahemmin kerää tatteja kuin nuorina ja harvemmin syön pilaantuneita sieniä muutenkaan :)

        "Kantarelli on muuten yhdellä teellä, heh. "

        Olkoot vaikka kolmella koolla, mutta jos aloittaja kerta haluaa keskustella kantarelleista kahdella t:llä niin sitten keskustellaan. Onko selvä!?


      • ...
        Ei ymmärrä kirjoitti:

        Ei tateissa kopriinia ole jos sitä tarkoitat? Punikkitatit ovat yleensäkin vähän nihkeitä sulamaan, aikamoiset vatsanväänteet on mahdollista saada jos ei ole tottunut. Grillatessa tahtoo usein jäädä ruoka kunnolla kypsentämättä kun on nälkä ja kestää ja kestää. Punikkitatteja ei kannata/saa syödä raakana. On toki muutaman kerran myöhemminkin mennyt vatsa sekaisin nopeasti paistetuista punikeista. Tuossa grilliepisodissa tuli kuitenkin oikein kuumetta ja oksentelua, enkä pystynyt varmaan sanomaan "sieni" kuukauteen ylenpalttisen kuvotuksen valtaamatta mieltäni. En pahemmin kerää tatteja kuin nuorina ja harvemmin syön pilaantuneita sieniä muutenkaan :)

        "Kantarelli on muuten yhdellä teellä, heh. "

        Olkoot vaikka kolmella koolla, mutta jos aloittaja kerta haluaa keskustella kantarelleista kahdella t:llä niin sitten keskustellaan. Onko selvä!?

        En tunne ilmiön biokemiallista taustaa. Itse asiassa viime viikolla keskustelin tästä tatti-alkoholijutusta toisten biologian ammattilaisten kanssa. Niin, varsinainen sieniasiantuntijahan meistä ei kukaan ollut. Joka tapauksessa kyse oli nimenomaan tateista (tarkemmin lajista ei ollut puhetta, ehkä juuri punikkitatti). En väitä, että ilmiö liittyisi alkoholin yhteisvaikutukseen tai että ilmiötä olisi edes todistettu.
        Tatithan ovat monelle selkärangattomalle suosittu ravintokohde. "Madon" syömiähän ne monesti ovat. Lisäksi sienet yleensä pilaantuvat helposti. Yksi syy voisi olla erityisen korkea sienisokerimäärä. Sienisokereille usea on intolerantti.

        Eikös tuo "heh" kerro etten halua ilkeillä toteamuksellani? Moni puhuu kanttarelleistä. Oikea kirjoitus- ja ääntämismuoto on kuitenkin kantarelli. Täälläkin palstalla noin pikaisesti katsoen lukee joka paikassa kanttarelli.


      • Vaikka kai pitäisi :(
        ... kirjoitti:

        En tunne ilmiön biokemiallista taustaa. Itse asiassa viime viikolla keskustelin tästä tatti-alkoholijutusta toisten biologian ammattilaisten kanssa. Niin, varsinainen sieniasiantuntijahan meistä ei kukaan ollut. Joka tapauksessa kyse oli nimenomaan tateista (tarkemmin lajista ei ollut puhetta, ehkä juuri punikkitatti). En väitä, että ilmiö liittyisi alkoholin yhteisvaikutukseen tai että ilmiötä olisi edes todistettu.
        Tatithan ovat monelle selkärangattomalle suosittu ravintokohde. "Madon" syömiähän ne monesti ovat. Lisäksi sienet yleensä pilaantuvat helposti. Yksi syy voisi olla erityisen korkea sienisokerimäärä. Sienisokereille usea on intolerantti.

        Eikös tuo "heh" kerro etten halua ilkeillä toteamuksellani? Moni puhuu kanttarelleistä. Oikea kirjoitus- ja ääntämismuoto on kuitenkin kantarelli. Täälläkin palstalla noin pikaisesti katsoen lukee joka paikassa kanttarelli.

        En ole oikeastaan mikään sieniexpertti vaikka sellaista yritänkin esittää. Biologiastakin tiedän vain vähän siihen nähden mitä sopisi odottaa.

        Punikkitattien huonon sulamisen olen aina kuvitellut johtuvan sitkeästä olemuksesta. Niiden jalathan ovat kuin puuta. Voisin kuvitella ettei kysymys ole niinkään mistään biokemiallisesta ainesosasta vaan enemmänkin solukkorakenteesta, jonka perusteellinen kuumennus sitten hajottaisi...? Puhdas arvaus siis. Onhan tuo sienisokeriteoriakin tietysti varteenotettava. Ainakin se puoltaa teoriaanne, ettei oireita saa jokainen ja ainakin itse totun punikkien syömiseen kauden kuluessa, samoin kuin puolivegaanina maitotuotteisiin niitä enemmän käyttäessä. Omasta tuttavapiiristäni monella harvoin sieniä syövällä on enemmän vatsaoireita kuin enemmän syövillä. Alkoholin ja tattien kanssa minulla ei ole koskaan mitään ongelmia ollut ja tateista sulamisongelmia on vain punikeissa(erityisesti jaloissa) ja lehmäntatissa(huono sieni kaiken kaikkiaan). Tattejahan toki syö moni selkärankainenkin metsäneläin(mm. orava, mäyrä), punikeissa ja herkkutateissa onkin usein lakissa hampaan jäljet. Pilaantumisenhan sienissä aiheuttaa käsittääkseni aivan sama mikrobitoimminan vilkastuminen kuin lihallekin.

        "Eikös tuo "heh" kerro etten halua ilkeillä toteamuksellani? Moni puhuu kanttarelleistä."

        Käsitin toki ja närkästyin silti. Omien toistuvien kirjoitusvirheiden huomaaminen(ja varsinkin toisten huomauttaminen niistä)on ärsyttävää. Sen jälkeen on ärsyyntynyt ja närkästynyt. Täysin asianmukaista minusta huomauttaa jos kaikki alkavat kirjoittaa aiheen nimen väärin ketjuun. Eihän sitä koskaan muutoin opi kirjoittamaan kukaan oikein. Se on muuten jostain syystä helppo kirjoittaa yksikössä "kantarelli", mutta vaikeampi luonnostaan kirjoittaa monikossa "kantarellit" - ei jotenkin vaan rimmaa?


      • cantharellus cibarius
        ... kirjoitti:

        "grillasin punikkeja vähän sinne päin ja menin vurokaudeksi todella huonoon kuntoon"

        Liittyikö huonoon oloon alkoholi vähäisessäkän määrin? Olen kuullut vastaavasta tattien kohdalla, mutta huonoon oloon liittyi aterian kanssa otettu alkoholi. Pilaantuneista sienistä voi saada ruokamyrkytyksen.

        Kantarelli on muuten yhdellä teellä, heh.

        kirjoitetaan myös asiateksteissä useimmiten muotoon "kanttarelli". Kanttarelli on kansan suussa vakiintunut nimitys ja kaikki tietävät, mistä on kysymys. Olipa typerä huomautus!


      • Peukalokädessä
        cantharellus cibarius kirjoitti:

        kirjoitetaan myös asiateksteissä useimmiten muotoon "kanttarelli". Kanttarelli on kansan suussa vakiintunut nimitys ja kaikki tietävät, mistä on kysymys. Olipa typerä huomautus!

        kumminkin vastanneille,vaikka en ihan selvää vastausta saanutkaan. Jotenkin juttu harhaili biologiaan jne. Vinkkinä,että työkaveri sanoi paistavansa ko. sieniä 10 minuuttia ja toinen n. puolituntia,joten siinä sitä vastausta sitten kerrakseen. Taidan painua metsään hakemaan niitä kanttarelleja ja eiköhän sitten käytäntö opeta.


      • ...
        Peukalokädessä kirjoitti:

        kumminkin vastanneille,vaikka en ihan selvää vastausta saanutkaan. Jotenkin juttu harhaili biologiaan jne. Vinkkinä,että työkaveri sanoi paistavansa ko. sieniä 10 minuuttia ja toinen n. puolituntia,joten siinä sitä vastausta sitten kerrakseen. Taidan painua metsään hakemaan niitä kanttarelleja ja eiköhän sitten käytäntö opeta.

        Harhaili, joo, kuten täällä s24:ssä aina. Itse sanoisin, että ensin sienet pannulle, sitten hetken päästä voi ja sitten sipuli. Kun sipuli on kypsää, on sienetkin kypsiä. Keltavahvero vaatii pidemmän ajan kuin tatit. 10...15 min yhteensä?


      • yksteevaan
        ... kirjoitti:

        "grillasin punikkeja vähän sinne päin ja menin vurokaudeksi todella huonoon kuntoon"

        Liittyikö huonoon oloon alkoholi vähäisessäkän määrin? Olen kuullut vastaavasta tattien kohdalla, mutta huonoon oloon liittyi aterian kanssa otettu alkoholi. Pilaantuneista sienistä voi saada ruokamyrkytyksen.

        Kantarelli on muuten yhdellä teellä, heh.

        Mulla on tuo sama kokemus grillatun punikkitatin vaikutuksista - laatta lensi yöllä komeasti, ilman että alkoholilla oli osuutta asiassa. Myöhemmin olen syönyt kunnolla kypsennetyistä punikkitateista tehtyä ruokaa ja juonut viiniä kyytipojaksi, eikä ole tullut vatsanväänteitä. Että kyllä se on se kypsennysaika vain, joka siinä vaikuttaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Persuja ei aluevaltuustoissa näy

      Ei tunnu persuja paljon paikalliset asiat kiinnostavan, vaan ainoastaan ulkomaalaiset, joku Israel ja Trumpin fanitus.
      Maailman menoa
      58
      3693
    2. Päivän Riikka: Uudenkaupungin autotehdas hiljeni

      Näin ne 100 000 uutta pysyvää ei-tempputyötä yksityiselle sektorille tämän hallituksen ansiosta syntyy. Työntekijöille j
      Maailman menoa
      72
      3065
    3. Riikka vie Suomen kohta ykköseksi työttömyyskisassa

      Espanja: 10,5 % Suomi: 10,3 % Ruotsi: 9,3 % Kisa on tiukkaa, mutta Riikalla hyvä draivi päällä. Vasemmistolaisen päämin
      Maailman menoa
      52
      2263
    4. Mikä ihme teitä savolaisia tuossa

      p*rs*reiässä niin kiinnostelee? Että siitä pitää päntönnään huutaa.
      Tuusniemi
      13
      1433
    5. Laita tunniste josta kaivattusi tietää sun kirjoittavan täällä

      Joku yksilöity yhteinen juttu joka on sun ja kaivattusi välillä. Tuntomerkkinä esim. punainen pipopää, tonttu-ukko tai m
      Ikävä
      64
      1229
    6. Mikä tekee naisesta

      Seksikkään ja viehättävän? Entä miehestä?
      Ikävä
      86
      1126
    7. Kumpaan rahat, mummojen vaippoihin vai Nalle WahIroosille?

      JOS siis sinä saisit päättää?
      Maailman menoa
      1
      961
    8. Varusmiehen kuolema

      Ei ollut vahinko, ei aiheuttanut vaaraa muille, eikä ollut rikos, mitä jää jäljelle? Oliko kyseessä oman käden kautta lä
      Kajaani
      23
      941
    9. Huippu, kaupunki ostaa hotellin

      Hyvä juttu meillä on oma hotelli iloitsi Pirtihirmukin. Nyt vaan rekryt päälle ja uusi henkilökunta. Tarvitaan tekijöitä
      Ähtäri
      55
      925
    10. Mitä ajattelet rakkaastasi tällähetkellä?

      Itse haluaisin jo hänen viereen..
      Ikävä
      47
      912
    Aihe