Perennoja nurmikolle?

Apua kaivataan

Osaisiko joku neuvoa, miten kannattaa nurmikkoa ruveta muuttamaan perennapenkiksi? Voiko istuttaa sinne sekaan vai olisiko nurmikko ensin saatava (rikkaruohoineen) pois ja sitten vasta laitettava perennat multapenkkiin?

Toinen kysymys olisi rehottava pelto perennapenkin vieressä. Miten saada se parhaiten pysymään omalla tontillaan ja perennapenkki hiukan rikkaruohottomampana?

Nopeista vastauksesta kiitollisena :-)

4

990

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • miriam

      Jos on kyse pienehkön alueen muuttamisesta, nurmikkoa ei välttämättä tarvitse poistaa. Voit rakentaa perennapenkin vanhan nurmen päälle kohopenkiksi. Tarvitset silloin jotain materiaalia penkin reunoiksi, jotta multa pysyy paikoillaan eikä valu pitkin ympäröivää nurmea. Laitojen korkeus olisi hyvä olla ainakin 50-60 cm.
      Levitä sitten laitojen sisäpuolelle nurmen päälle eli tulevalle perenna-alueelle paksuhko kerros litimärkiä sanomalehtiä (väh. 5 sivua päällekäin) reunaosat limittäin. Tämä kerros tukahduttaa alle jäävän nurmen ja rikkaruohojen kasvun. Lehtien päälle levitä sitten paksulti (40-60 cm) uutta, puhdasta puutarhamultaa. Sen jälkeen voitkin jo istutella taimet.

      Jos muutettava alue on suuri, kannattaa konetyönä kuoria nurmikko maanpinnalta pois, jyrsiä jäljelle jäänyt maa-aines kuohkeaksi ja tuottaa sit tilalle uutta multaa sen verran että sen kokonaispaksuudeksi tulee tuo edellämainittu 40-60 cm.

      Rehottava pelto kannattaa erottaa leveällä käytävällä perennapenkistä. Käytävän voi kattaa haluamallaan aineksella joko niin, että sen alle levittää paksun suodatinkankaan tai em. märkää sanomalehteä. Katteeksi käy sora, hiekka, ruoho- tai olkisilppu jne. mikä vain paikalle parhaiten sopii.
      Jos pellolla kasvaa siementäviä luonnonkasveja, niiden leviämisen saa parhaiten estetyksi niittämällä pelto ennen siementen kypsymistä.

      Mitä tiheämmässä perennat penkissä kasvavat, sen vähemmän siellä on tilaa rikkaruohoille. Multakatetta (saatavana säkkitavarana) tai ruohosilppua voi myös levittää perennojen väleihin mullan päälle. Kerroksen on oltava paksuhko, jotta rikkaruoho ei sieltä alta pääse tunkeutumaan esiin. Katteen alla multa pysyy kosteampana pidempään joten kuivana kesänä siitä on enemmän hyötyä kuin sateiseen aikaan.

      • Nimetön

        Päädyimme tuohon sanomalehteen, mutta taisi tulla laitettua multaa liian vähän, vain n. 10cm. Teimme sanomalehtiin reiät ja siihen istutimme taimet. Nurmikkoa sanomalehden alla käänsimme ja koitimme hiukan möyhentääkin.. Saa nähdä miten käy..


      • Innostunut sonni

        Tältä palstalta joskus bongasin ohjeen laittaa sanomalehteä ”noin viisi arkkia päällekkäin”. Tämän ohjeen perusteella peitin pätkän rumpuputkea laittamalla aluksi kerroksen perkaamatonta multaa, sitten sanomalehtiä niin, että joka kohdassa oli ainakin yksi hesarin osa (A, B, ... , limityskohdissa kaksi), ja päälle 10 senttiä rikkaruohoista perattua multaa, johon istutin kivikkokasveja. Ei kestänyt kahta viikkoakaan, kun korte oli kasvanut hesareista ja 10 sentin mullasta läpi.

        Nyt kun hautaan rikkaruohoista multaa sanomalehden alle, laitan vähintään kokonaisen hesarin (ei siis yhtä osaa), ja joka toiseen hesariin teen reiän, jottei vesi jää lehtien päälle seisomaan. Yritän sitten reikien alta perata alla olevan mullan vähän paremmin.


    • hei,laitoin koivun viereen kuunliljoja,ja sit vaan kaivoin nurmikon ylös lapiolla vaihdoin uuden mullan ja ukonhattua toisen taimen ja sit toinen penkki liljaa ja toinen juhannusruusua ja kurtturuusua toka vuosi ja hyvin lähteneet

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      441
      4748
    2. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      15
      1692
    3. Aivan täysin tahallinen teko

      Ei mitään puolusteluja, eikä selittelyitä. Kuljettajalle kerrottiin asiasta siinä paikanpäällä, mutta silti hän ajoi ves
      Suomussalmi
      92
      1425
    4. Suomussalmi saatu vihdoin maailmankartalle!

      Nyt kun Suomussalmi on vihdoin viimein saatu ennennäkemättömällä tavalla maailman tietoisuuteen niin voitaisiin järjestä
      Suomussalmi
      52
      1336
    5. Olet saanut minut sekoamaan

      Tunteiden ristiaallokossa vellominen on ollut melkoinen kokemus. Ei kukaan ole saanut minua niin raiteiltaan kuin sinä.
      Ikävä
      22
      1286
    6. Mainehaitta metsäkonefirmalle

      Hukkajoen tapahtumista liikkuu paljon huhuja. Eikö kannattaisi julkaista raakkuja tuhonneen metsäkoneyrityksen nimi, kos
      Suomussalmi
      50
      1161
    7. Oho! Maajussi-Kallelta pakit saanut morsioehdokas Miss Suomi -kisoissa! Tunnistaisitko hänet nyt?

      Hmm, tunnistaisitko?!? Onnea missihulinoihin! Lue lisää ja katso kuvat: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-maajussi-
      Suomalaiset julkkikset
      0
      1065
    8. Myönnän sinulle nyt

      Että olen erittäin mustasukkainen sinusta jo nyt. Ikävä on tämä tunne, kun tietämättömyyden solista nousee myrkkyä miele
      Ikävä
      54
      980
    9. Pysytäänkö nainen

      edelleen yhtä viileän tyynenä kun nähdään. Uskotko että tahtoessani saisin murettua tyyneytesi hyvin helposti.
      Ikävä
      56
      857
    10. Olen käyttäytynyt ristiriitaisesti

      eikä minusta varmaankaan ota mitään selvää. Se johtuu siitä, kun järki sanoo ei, ei, ei ja sydän sanoo kyllä, kyllä, kyl
      Ikävä
      60
      839
    Aihe