Bulgaria matkakohteena ?

Tuoreita huomioita

Tulipa käytyä Bulgariassa. Viidettä kertaa viimeisen 20 vuoden aikana. Rantalomalla nytkin. Edellisestä käynnistä Hietikolla kolmisen vuotta. Pistää miettimään vakavasti vieläkö sinne haluaa lähteä ropojaan viemään. Kun niin monia muitakin kohteita on tarjolla. Massaturismin myötä on Kultahietikon seudun vetovoima kummasti haalistunut johtuen varmaan
juuri tästä "massa" -turismista. Niin kovasti keskitytään rahan nyhtämiseen turisteilta, että unohtuu minkään valtakunnan tason vaaliminen. Paitsi oman elintason, tietty. Kaikki on kallistunut merkittävästi kolmen viime vuoden aikana. Hotelleja on rakennettu aivan liikaa, siellä ei tosiaan kaavoituksien perään kysellä:)

Kunnollisen henkilökunnan saaminen on nähtävästi kiven takana. Halua päästä työskentelemään turismin parissa on enemmän kuin kykyä. Ilman minkään valtakunnan kielitaitoa pääsee hommiin, joissa oikeasti pitäisi osata muutakin kuin paikallista murretta. Kuten hotellin respassa.
Ilman venäjänkielen keskinkertaista taitoa olisimme olleet helisemässä monta kertaa. Epäilen, että kielitaitoiset on palkattu uusiin, nelitähtisiin jättihotelleihin, eikä heitä riitä muualle. Turistiluukut saavat pärjäillä miten taitavat. Mutta kuten sanoin, venäjällä pärjää hienosti. Mikä varmaan johtaa siihen, miksi siellä on niin paljon venäläisiä turistejakin.

Pikku jekku on - ikävä kyllä - nykyään mielessä liian monella turisteja palvelevalla. Annetaan rahasta "vahingossa" väärin takaisin. Juuri sen verran kusetusta, että suomalainen ei viitsi lähteä rähjäämään, kun tarkistaa käteensä työnnetyt rahat rantatuolissa, käväistyään hakemassa jotain baarista. Maksat kympistä ja saat viitosesta takaisin. Ainahan se on oma vika, jos ei heti ala laskea rahojaan, mutta silti. Meille jekku onnistui kylläkin vain tasan kerran koko reissulla. Mutta toisaalta, kaikki tällainen ekstra, mikä voidaan varastaa turisteilta, jäänee henkilökunnan oman käyttöön ns. palkanlisänä? Ehkä heillä on jopa lupa siihen? Joku sanoi täällä aiemmin, että hotellisiivooja tienaa about 30 levaa kuussa (vai oliko se viikossa?). Revi siitä sitten. Turisti törsää kerralla saman verran ostaessaan nelihenkisen perheen kaksi kaljaa, kaksi limua ja pari tavallista pizzalättyä. Kait se pistää vähän vihaksi, jos sitä katsoo päivästä toiseen?

Silti - Thaimassaa emme ole joutuneet kokemaan vastaavaa, eikä sielläkään elintaso kansan keskuudessa päätä huimaa. Olisiko siis peräti luonnekysymys?

Taksikuskit ovat Hietikolla(kin) päällekäypiä ja hinnoista saa olla tarkkana. Että sovittu hinta pysyy maksuhetkeen saakka. Rahasta sai heiltä aina kuitenkin oikein takaisin.

Bulgarian hintatasosta totesimme porukalla sen, että samat T-paidat ja farkut ja muut rätit saa samalla hintaa jo Suomestakin. Vähintään Tallinnasta. Samat tehtaat Romaniassa ja Turkissa ja Ukrainassa vääntävät niitä Metallica-paitoja, jotka myydään meille Euroopassa.

Ei tarvitse lähteä kantamaan sieltä asti, ellei välttämättä tarvitse.
Mutta shoppailu on tietysti silkkaa ajanvietettä, koska ei jaksa rannallakaan aina makoilla. Ja hauskaa se välillä olikin. Parhaana vitsinä pidimme sitä, kun yrityshenkinen kauppias esitteli ostoskeskuksessa hajuvesivalikoimaansa kertoen vasemmalla olevan "aidot" tuoksut ja oikealla kopiot. Aidot maksoivat euroissa noin 40 ja kopiot 7. Ruiskaisin "aitoa" Omniaa käsivarteeni ja parfyymiä kotimassa usein käyttävänä väitän, että aito ei ollut aitoa nähnytkään. Pakkaus oli kyllä ihan oikean tuntuinen. Pisteet siitä vaivannäkijälle. Mutta ovela veto tämäkin kikka. Joku hyväntahtoinen hölmö varmasti menee ansaan päivittäin. Neljäkymmentä EUROA on hyvä raha kenelle hyvänsä. Eihän siinä tarvitse kuin paria huijata, niin on päivän tienestit tehty.

Ja sitten vinkki Hietikon vesipuistoon Aquapolikseen menijöille. Ota hyvät jalkineet ja nitrot taskuun. Kapusimme lähes 40 asteen helteessä sellaiset portaat, että vieläkin huimaa. Lasten sateenvarjorattaiden ja sisällön kanssa. Nähtävästi sinne ON jokin toinenkin tie, koska vesipuistossa oli myös pyörätuolipotilas?
Kuntoilusta kapuaminen kävi meille muille.

By the way - meressä ei ollut kuin vähän meduusoja eikä niitä jotain matoja/toukkia, mistä varoitettiin, ollenkaan. Albenassa oli hieno ranta, edelleen. Tilaa runsaasti myös niille, jotka eivät halunneet maksaa rantatuoleista ja varjoista 6 levaa/kpl.

Seuraava (ranta)lomakohteemme taitaa kuitenkin olla taas näissä perinteisissä lomamaissa akselilla Espanja-Italia-Ranska-Kreikka. Sielläkin arvostetaan lapsiperheitä ja palvelun taso on kohdallaan nykyään.

3

1927

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • palkka 10 levaa

      Keskiverto päivän palkka liikkuu 10 levan tienoilla ( viisi euroa), ei niitten tartte huijata kuin 1-2 turistia päivässä tai joka toinen päivä !!
      Kiitos hyvästä jutusta.
      Terveisin samoin ajatuksin Kultahietikolta lähteneet.

    • ym.ym.

      Palvelun taso yleensä ottaen on loistava Bulgariassakin, vaikka huijaukset ottavat päähän, kun melkeen joka päivä jossain kohtaa joutuu kohteeksi. Ruokapaikoissa on kaikki pelannut hyvin, sikäli kun laskuja ymmärrän, ei ole velotettu väärin.
      Omassa hotellissa toimii kaikki hienosti aina, se nyt vielä puuttuisikin, jos siellä joutuisi edes alkamaan epäillä se olisi viimeinen reissu Bulgariaan !
      Juttusi oli oikeen osuva ja kuvaava, kiitos kun noin pitkän ja perusteellisen jutun kirjoitit, siinä on varmaan monille uusille menijöille hyvää tietoa ja kerran olleillekin :)

      • kalle

        nimimerkki "tuoreita huomioita" kirjoitti osuvasti.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      456
      3326
    2. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      436
      3115
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      127
      2849
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2202
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2050
    6. 182
      1420
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1347
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1226
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      81
      1200
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1050
    Aihe