keski-iän kriisi

lukiolaiset

Olemme lukion toisen vuoden opiskelijoita ja psykologian kurssille meidän pitäisi tehdä tutkimus, joka käsittelee keski-iän kriisiä. Toivoisimme että jaksaisitte uhrata aikaanne ja vastata muutamiin kysymyksiin. Olisi mukavaa jos kertoisitte omista kokemuksistanne myös kysymysten ulkopuolelta, jos jotain tulee mieleen. Kiitos kaikille vastaajille! 

1.minkä ikäinen olet?

2.Minkälainen perhetilanteesi on?(Oletko naimisissa, onko sinulla lapsia vai oletko sinkku)

3.Oletko kokenut keski-iän kriisin oireita? Jos olet miten ne ilmenivät? (esim: masentuneisuus, halu muutoksiin, tulevaisuuden pohtiminen)

4.Oliko elämässäsi jokin tapahtuma, joka saattoi edesauttaa kriisin puhkeamista? (esim: lapset muuttavat pois kotoa, tunne siitä ettei enää pärjää nuoremmille)

5.Miten selvisit kriisistä, vai jatkuuko tilanne edelleen?

6.Mahdollisia muita kokemuksia?

5

844

  Vastaukset

  • vain tähän viimeiseen kohtaan, ja toivon, että tutkisitte myös lähemmin sitä, sillä nuo edelliset viitoittavat mielestäni liiaksi tietä jo ennakkoon tuleville päätelmille ja auttavat gategorisoimaan asioita sillä iänikuisella tilastollisella metodilla. (anteeksi vaan)

   eli:

   kohta 5:

   Ympäristön suhtautuminen alkaa radikaalisti muuttua vähän päälle 40 ikävuoden jälkeen sinuun. Vaikka koet olevasi vielä sama oma itsesi, niin silti tämä tapahtuu. (katso esim. työmatkkinat ja opiskelut. ym. ym)

  • Eipä näytä vastauksia tulleen. Ehkä vika on siinä, että ainakin minä kaipaisin vähän tarkempaa määrittelyä: mikä on keski-iän kriisi? Koska ihminen on perusluonteeltaan konservatiivi, kaikenlaiset muutokset pelottavat ja ahdistavat, ja keski-ikä on monenlaisten muutosten aikaa.

   Oma vanheneminen saattaa järkyttää, jos on lapsia, heidän itsenäistymisensä voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, vaikka ehkä myös helpottaa elämää. Työelämän vaatimukset kovenevat kovenemistaan, eikä yli 50-vuotias jaksa enää mukana samalla tavalla kuin nuoret, varsinkaan jos terveys jo reistailee. Monella ovat huollettavana iäkkäät vanhemmat, pahimmassa tapauksessa yhtaikaa murrosikäisten lasten kanssa.

   Mikä näistä on se kriisi? Eri puolilta tulevat ristiriitaiset vaatimukset ahdistavat minkä ikäistä tahansa, ehkä meidän ikäluokkaamme enemmän kuin alle 30-vuotiaita, koska suurin osa meistä on kasvatettu liiankin velvollisuudentuntoisiksi ja pärjäämään omillamme. Pelkkä ikääntyminen voi olla kriisin paikka naisille, joiden itsetunto on perustunut ulkonäköön tai toisaalta sellaisille naisille, joiden elämäntehtävä on ollut lasten kasvattaminen. He voivat tuntea itsensä tarpeettomiksi, kun lapset muuttavat pois kotoa.

   • Tuo kriisin käsite on niin laaja - jokaiselle omien kokemusten ja käsitysten mukaan henkilökohtainen asia. Elämän koettelemukset kasvattavat tai lannistavat - "mikä ei tapa, se vahvistaa"
    Kriisi on eräänlainen haaste elämässä, uuden alku, johon jokainen vastaa omalla henkilökohtaisella tavallaan.


  • Elämä on jatkuvaa muutosta ja kriisejäkin. Miksi keski-iässä tapahtuvat elämän muutokset olisivat sen kummempia kuin muulloinkaan. Monet vain odottavat otollista hetkeä tehdäkseen sen minkä ovat aina halunneet, mitä se sitten onkin. Ehkä siihen on vain parempi tilaisuus ja enemmän rohkeutta vähän vanhempana.

   • eli jos terveyttä riittää niin silloin viimeistään ihminen huomaa, että pitäis tehdä juuri sitä minkä kokee itselleen mieluisaksi ja oikeaksi. Sana kriisi keski-iässä on liian suppea käsite, sillä se mielletään usein juuri negatiiviseksi unohtaen juuri sen uuden muutoksen alun mahdollisuuden.

    Sitten ollaan kuultu ns. viidenkympin villityksestä. Monella aukeaakin juuri uudet harrastukset, työt ja niiden mukana jopa uudet kumppanit tässä vaiheessa, jolloin summataan elettyä elämää ja omaa osuuttaan elämänsä valinnoissa, onko ne olleet oikeita vai vääriä, onko mitään opittu, onko vielä jotain jne.

    Repikää tästä nuoremmat!


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Vihdoinkin Stefan avautuu Martinan röyhkeydestä

   Tätä ollaan odotettu. Stefan kertoo että Martina yrittää kiristää 200000 e Stefanilta . Näin me tää nähtiinkin. Muija sai harrastaa mitä halusi Stefan
   581
   9039
  2. Pelkkää rahastusta kunnallinen hammaslääkärikäynti

   Luulisi, että EU:n kireimpiä, jo tapissaan olevia veroja maksavat suomalaiset saisivat kohtuuhintaisen kunnan hammaslääkäripalvelun, kaikkea kanssa!
   Maailman menoa
   62
   1083