keski-iän kriisi

lukiolaiset

Olemme lukion toisen vuoden opiskelijoita ja psykologian kurssille meidän pitäisi tehdä tutkimus, joka käsittelee keski-iän kriisiä. Toivoisimme että jaksaisitte uhrata aikaanne ja vastata muutamiin kysymyksiin. Olisi mukavaa jos kertoisitte omista kokemuksistanne myös kysymysten ulkopuolelta, jos jotain tulee mieleen. Kiitos kaikille vastaajille! 

1.minkä ikäinen olet?

2.Minkälainen perhetilanteesi on?(Oletko naimisissa, onko sinulla lapsia vai oletko sinkku)

3.Oletko kokenut keski-iän kriisin oireita? Jos olet miten ne ilmenivät? (esim: masentuneisuus, halu muutoksiin, tulevaisuuden pohtiminen)

4.Oliko elämässäsi jokin tapahtuma, joka saattoi edesauttaa kriisin puhkeamista? (esim: lapset muuttavat pois kotoa, tunne siitä ettei enää pärjää nuoremmille)

5.Miten selvisit kriisistä, vai jatkuuko tilanne edelleen?

6.Mahdollisia muita kokemuksia?

5

926

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • silti vastaan

      vain tähän viimeiseen kohtaan, ja toivon, että tutkisitte myös lähemmin sitä, sillä nuo edelliset viitoittavat mielestäni liiaksi tietä jo ennakkoon tuleville päätelmille ja auttavat gategorisoimaan asioita sillä iänikuisella tilastollisella metodilla. (anteeksi vaan)

      eli:

      kohta 5:

      Ympäristön suhtautuminen alkaa radikaalisti muuttua vähän päälle 40 ikävuoden jälkeen sinuun. Vaikka koet olevasi vielä sama oma itsesi, niin silti tämä tapahtuu. (katso esim. työmatkkinat ja opiskelut. ym. ym)

    • Hormoonihurmio

      Eipä näytä vastauksia tulleen. Ehkä vika on siinä, että ainakin minä kaipaisin vähän tarkempaa määrittelyä: mikä on keski-iän kriisi? Koska ihminen on perusluonteeltaan konservatiivi, kaikenlaiset muutokset pelottavat ja ahdistavat, ja keski-ikä on monenlaisten muutosten aikaa.

      Oma vanheneminen saattaa järkyttää, jos on lapsia, heidän itsenäistymisensä voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, vaikka ehkä myös helpottaa elämää. Työelämän vaatimukset kovenevat kovenemistaan, eikä yli 50-vuotias jaksa enää mukana samalla tavalla kuin nuoret, varsinkaan jos terveys jo reistailee. Monella ovat huollettavana iäkkäät vanhemmat, pahimmassa tapauksessa yhtaikaa murrosikäisten lasten kanssa.

      Mikä näistä on se kriisi? Eri puolilta tulevat ristiriitaiset vaatimukset ahdistavat minkä ikäistä tahansa, ehkä meidän ikäluokkaamme enemmän kuin alle 30-vuotiaita, koska suurin osa meistä on kasvatettu liiankin velvollisuudentuntoisiksi ja pärjäämään omillamme. Pelkkä ikääntyminen voi olla kriisin paikka naisille, joiden itsetunto on perustunut ulkonäköön tai toisaalta sellaisille naisille, joiden elämäntehtävä on ollut lasten kasvattaminen. He voivat tuntea itsensä tarpeettomiksi, kun lapset muuttavat pois kotoa.

      • kokemuksella

        Tuo kriisin käsite on niin laaja - jokaiselle omien kokemusten ja käsitysten mukaan henkilökohtainen asia. Elämän koettelemukset kasvattavat tai lannistavat - "mikä ei tapa, se vahvistaa"
        Kriisi on eräänlainen haaste elämässä, uuden alku, johon jokainen vastaa omalla henkilökohtaisella tavallaan.


    • olemassakaan

      Elämä on jatkuvaa muutosta ja kriisejäkin. Miksi keski-iässä tapahtuvat elämän muutokset olisivat sen kummempia kuin muulloinkaan. Monet vain odottavat otollista hetkeä tehdäkseen sen minkä ovat aina halunneet, mitä se sitten onkin. Ehkä siihen on vain parempi tilaisuus ja enemmän rohkeutta vähän vanhempana.

      • ovat villakoiran ydin

        eli jos terveyttä riittää niin silloin viimeistään ihminen huomaa, että pitäis tehdä juuri sitä minkä kokee itselleen mieluisaksi ja oikeaksi. Sana kriisi keski-iässä on liian suppea käsite, sillä se mielletään usein juuri negatiiviseksi unohtaen juuri sen uuden muutoksen alun mahdollisuuden.

        Sitten ollaan kuultu ns. viidenkympin villityksestä. Monella aukeaakin juuri uudet harrastukset, työt ja niiden mukana jopa uudet kumppanit tässä vaiheessa, jolloin summataan elettyä elämää ja omaa osuuttaan elämänsä valinnoissa, onko ne olleet oikeita vai vääriä, onko mitään opittu, onko vielä jotain jne.

        Repikää tästä nuoremmat!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1751
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1337
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1274
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe