rouskujen säilöntä ilman ryöppäystä

säilöjätär

...onko teillä sienestäjät tietoa venäläisestä tavasta säilöä rouskuja?
Sieniä ei ryöpätä lainkaan vaan liotetaan useampi vuorokausi kylmää vettä vaihtaen ja sitten sienet purkkiin tillinkukintojen ja valkosipulin kera. Merisuolaa väliin ja kylmään. Valmista muutaman viikon kuluttua. Sienet pysyvät rouskumaisina kun niitä ei ryöpätä siis napakoina ja rouskahtelivana.
Purkki pidetään ylösalaisin kylmässä jotta ilmaa ei purkissa olisi. Onko tietoa tai kokemusta tästä tavasta? Hyviä saaliita ja iloista syksyä!!!!!

7

4385

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuulostaa mielenkiintoiselta

      Mesisieniä ja koivunkantosieniä säilövät ainakin öljyyn, mutta ovat käsittääkseni kyllä kiehautettu ennen. Mahtaakohan tuo mainitsemasi metodi toimia, luulisi että jäisivät hullun kirpeiksi ja epäystävällisiksi vatsalle?

      Mutta meikä on ihan messissä jos saadaan varmistus ettei siihen kuole ja tarkemmat ohjeet. Mitä rouskuja, haapa ja leppä tulee ensimmäisenä mieleen? Uskaltaako kangaskorvamustaa nyt sentään...

      Tulee kyllä mieleen, että tässä on ksymys jostain hapatustyylisestä, silloin kyllä ei tulisi suolaa ja kestäisi viikkotolkulla.

    • rouskut liotettu

      Muistelin juuri tänään äitini kertomuksia heidän rouskujenkäsittelystään. Karjalassakin niitä tosiaan liotettiin useita päiviä isoissa saaveissa, aina välillä uuteen kylmään veteen vaihtaen. Ei olisi tullut kyseeseenkään niiden ryöppäys saati sitten keittäminen. Heidän perheessään useat naiset elivät yli 90-vuotiaiksi, jopa 100-vuotiaiksi. Kyseessä olivat siis karvarouskut, joten eivät liene olleet myrkyllisiä.
      Karvarouskujen lisäksi he keräsivät haaparouskuja. (liotettiinkohan niitäkin, mahdollisesti)

      Leppärouskut käytettiin sellaisenaan.

      • säilöjätär

        ....haapa,kangas,karva,keltarouskut eivät ole m
        yrkyllisiä ainoastaan kirpeitä. Vain mustarouskua pitää välttää mut ei sekään ole myrkyllinen!Liottamisjuttu on vanha karjalainen ja inkeriläinen juttu. Kotitalousopettaja serkkuni tiesi konstin ja kirjassa Inkerin keittiö asiasta myös kirjoitetaan. Pokrovan luostarin Isä Hariton myös tekee veljeskunnan rouskut samoin. Joten kaikki vaan MUUTTAMAAN TAPOJAAN LAITTAA ROUSKUT TALVEKSI. Voin kirjoittaa koko reseptin jos kiinnostaa jotakuta. Hyvää alkanutta viikkoe itse kullekin.


      • S Hessu
        säilöjätär kirjoitti:

        ....haapa,kangas,karva,keltarouskut eivät ole m
        yrkyllisiä ainoastaan kirpeitä. Vain mustarouskua pitää välttää mut ei sekään ole myrkyllinen!Liottamisjuttu on vanha karjalainen ja inkeriläinen juttu. Kotitalousopettaja serkkuni tiesi konstin ja kirjassa Inkerin keittiö asiasta myös kirjoitetaan. Pokrovan luostarin Isä Hariton myös tekee veljeskunnan rouskut samoin. Joten kaikki vaan MUUTTAMAAN TAPOJAAN LAITTAA ROUSKUT TALVEKSI. Voin kirjoittaa koko reseptin jos kiinnostaa jotakuta. Hyvää alkanutta viikkoe itse kullekin.

        Kirjoita ihmeessä se ohje kiinostaa kovin toi liotus


      • Skeptikko kuitenkin
        S Hessu kirjoitti:

        Kirjoita ihmeessä se ohje kiinostaa kovin toi liotus

        Tottahan sienet laimenevat monissa liotuksissa, samoin kuin lipeäkala. Leppärouskuja ei tarvitse muutenkaan ryöpätä, vaan ne käyvät suoraan pannulle, jos nyt joku onnistuu madottomana löytämään.
        En itse söisi rouskuja ryöppäämättömänä, ryöppäys on paikallaan jo jotta näkymättömätkin madot ym. kuolisivat varmuudella. Rouskuja ei pidetä myrkyllisinä, mutta kirpeinä, ainoastaan mustarousku ja lakritsirousku ovat lievästi myrkyllisiä.
        Rouskut ovat sinänsä turvallisia sieniä, koska niitä on syöty ja ne on tunnettu kauan.


    • Sienimaanikko

      Haet varmaankin tätä ohjetta: Rouskut Haritonin tapaan, tai Haritonin rouskut... löytyy googlettamalla.

    • Anonyymi

      Mä tätä Venäläisen anopin johdolla juuri opettelen, karvarouskuista tulee tosiaan erinomaisia tuolla "Haritonin tavalla". Anoppi vaihtaa veden kerran päivässä, ei siis useita kertoja, sienien päällä on paino, jotta ne pysyvät veden alla ja kolmen päivän päästä vesi kaadetaan pois ja sienet suolataan ja maustetaan ja annetaan olla painon alla huoneenlämmössä omassa liemessään vielä kolme päivää ja sitten ne purkitetaan. Näin he ovat tehneet vuosikausia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe