rouskujen säilöntä ilman ryöppäystä

säilöjätär

...onko teillä sienestäjät tietoa venäläisestä tavasta säilöä rouskuja?
Sieniä ei ryöpätä lainkaan vaan liotetaan useampi vuorokausi kylmää vettä vaihtaen ja sitten sienet purkkiin tillinkukintojen ja valkosipulin kera. Merisuolaa väliin ja kylmään. Valmista muutaman viikon kuluttua. Sienet pysyvät rouskumaisina kun niitä ei ryöpätä siis napakoina ja rouskahtelivana.
Purkki pidetään ylösalaisin kylmässä jotta ilmaa ei purkissa olisi. Onko tietoa tai kokemusta tästä tavasta? Hyviä saaliita ja iloista syksyä!!!!!

7

4698

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kuulostaa mielenkiintoiselta

      Mesisieniä ja koivunkantosieniä säilövät ainakin öljyyn, mutta ovat käsittääkseni kyllä kiehautettu ennen. Mahtaakohan tuo mainitsemasi metodi toimia, luulisi että jäisivät hullun kirpeiksi ja epäystävällisiksi vatsalle?

      Mutta meikä on ihan messissä jos saadaan varmistus ettei siihen kuole ja tarkemmat ohjeet. Mitä rouskuja, haapa ja leppä tulee ensimmäisenä mieleen? Uskaltaako kangaskorvamustaa nyt sentään...

      Tulee kyllä mieleen, että tässä on ksymys jostain hapatustyylisestä, silloin kyllä ei tulisi suolaa ja kestäisi viikkotolkulla.

    • rouskut liotettu

      Muistelin juuri tänään äitini kertomuksia heidän rouskujenkäsittelystään. Karjalassakin niitä tosiaan liotettiin useita päiviä isoissa saaveissa, aina välillä uuteen kylmään veteen vaihtaen. Ei olisi tullut kyseeseenkään niiden ryöppäys saati sitten keittäminen. Heidän perheessään useat naiset elivät yli 90-vuotiaiksi, jopa 100-vuotiaiksi. Kyseessä olivat siis karvarouskut, joten eivät liene olleet myrkyllisiä.
      Karvarouskujen lisäksi he keräsivät haaparouskuja. (liotettiinkohan niitäkin, mahdollisesti)

      Leppärouskut käytettiin sellaisenaan.

      • säilöjätär

        ....haapa,kangas,karva,keltarouskut eivät ole m
        yrkyllisiä ainoastaan kirpeitä. Vain mustarouskua pitää välttää mut ei sekään ole myrkyllinen!Liottamisjuttu on vanha karjalainen ja inkeriläinen juttu. Kotitalousopettaja serkkuni tiesi konstin ja kirjassa Inkerin keittiö asiasta myös kirjoitetaan. Pokrovan luostarin Isä Hariton myös tekee veljeskunnan rouskut samoin. Joten kaikki vaan MUUTTAMAAN TAPOJAAN LAITTAA ROUSKUT TALVEKSI. Voin kirjoittaa koko reseptin jos kiinnostaa jotakuta. Hyvää alkanutta viikkoe itse kullekin.


      • S Hessu
        säilöjätär kirjoitti:

        ....haapa,kangas,karva,keltarouskut eivät ole m
        yrkyllisiä ainoastaan kirpeitä. Vain mustarouskua pitää välttää mut ei sekään ole myrkyllinen!Liottamisjuttu on vanha karjalainen ja inkeriläinen juttu. Kotitalousopettaja serkkuni tiesi konstin ja kirjassa Inkerin keittiö asiasta myös kirjoitetaan. Pokrovan luostarin Isä Hariton myös tekee veljeskunnan rouskut samoin. Joten kaikki vaan MUUTTAMAAN TAPOJAAN LAITTAA ROUSKUT TALVEKSI. Voin kirjoittaa koko reseptin jos kiinnostaa jotakuta. Hyvää alkanutta viikkoe itse kullekin.

        Kirjoita ihmeessä se ohje kiinostaa kovin toi liotus


      • Skeptikko kuitenkin
        S Hessu kirjoitti:

        Kirjoita ihmeessä se ohje kiinostaa kovin toi liotus

        Tottahan sienet laimenevat monissa liotuksissa, samoin kuin lipeäkala. Leppärouskuja ei tarvitse muutenkaan ryöpätä, vaan ne käyvät suoraan pannulle, jos nyt joku onnistuu madottomana löytämään.
        En itse söisi rouskuja ryöppäämättömänä, ryöppäys on paikallaan jo jotta näkymättömätkin madot ym. kuolisivat varmuudella. Rouskuja ei pidetä myrkyllisinä, mutta kirpeinä, ainoastaan mustarousku ja lakritsirousku ovat lievästi myrkyllisiä.
        Rouskut ovat sinänsä turvallisia sieniä, koska niitä on syöty ja ne on tunnettu kauan.


    • Sienimaanikko

      Haet varmaankin tätä ohjetta: Rouskut Haritonin tapaan, tai Haritonin rouskut... löytyy googlettamalla.

    • Anonyymi

      Mä tätä Venäläisen anopin johdolla juuri opettelen, karvarouskuista tulee tosiaan erinomaisia tuolla "Haritonin tavalla". Anoppi vaihtaa veden kerran päivässä, ei siis useita kertoja, sienien päällä on paino, jotta ne pysyvät veden alla ja kolmen päivän päästä vesi kaadetaan pois ja sienet suolataan ja maustetaan ja annetaan olla painon alla huoneenlämmössä omassa liemessään vielä kolme päivää ja sitten ne purkitetaan. Näin he ovat tehneet vuosikausia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mistä puhuitte viimeksi kun näitte

      Kerro yksi aiheista
      Ikävä
      50
      3844
    2. Olenko saanut sinut koukkuun?

      Hyvä. Rakastan sua.
      Ikävä
      105
      3425
    3. ROTAT VALTAAVAT ALUEITA

      Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj
      Äänekoski
      34
      2791
    4. Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan

      Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️
      Ikävä
      26
      2448
    5. Sisäsiittosuus

      Tämän kevään ylioppilaista 90% oli sama sukunimi?
      Suomussalmi
      20
      1869
    6. Alavuden sairaala

      Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan
      Ähtäri
      5
      1809
    7. Kerro todelliset motiivit

      kaivattuasi kohtaan?
      Ikävä
      185
      1756
    8. Se on hyvästi

      Toivottavasti ei tavata.
      Ikävä
      27
      1487
    9. Reuters: Ukraina on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan. Jopa 40 konetta vahingoittunut

      Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan, kertoo Reuters. Uutistoimiston läh
      NATO
      386
      1459
    10. Huomenta kulta

      En mä halunnut sulle ilkeillä,päinvastoin. Miks mä niin tekisin ku rakastan sua ❤️ mut anteeksi jos ilmaisin itseäni huo
      Ikävä
      9
      1238
    Aihe