Hei,
mikähän olisi hyvä leivinuunin tulipesän koko, jos aikoo käyttää sitä oikeasti leipomiseen ja jopa kinkunpaistoon. Valmiissa tulikiviuuneissa ja kermansavissa näyttää uunin sisäkorkeus olevan 21-23 cm. Tuntuu jotensakin matalalta. Onko kenelläkään kunnon leivinuunia, ja osaisi kertoa tulipesän mitat? Joulu lähestyy...
Leivinuunin sisämitat
15
4079
Vastaukset
- vihossa,
muuratut tulisijat, on paljon erilaisia uuneja. Vihkoa sai ilmaiseksi tiilikauppiailta.
- kuulisin
Käytännöllisyys selviää vasta käytössä, vaikka olisi kuinka hyviä ohjekirjoja käytössä.
Tosileipurit kommentoikaa:) - Hyvä uuni!
kuulisin kirjoitti:
Käytännöllisyys selviää vasta käytössä, vaikka olisi kuinka hyviä ohjekirjoja käytössä.
Tosileipurit kommentoikaa:)kunnollinen leivinuuni pitäisi olla pakollinen jokaiseen talouteen koska niin kätevä se on ruuanlaittoon,leipomiseen ja lämmitykseen. Meillä on nyt neljättä vuotta käytössä Tiilerin Lyydia leivinuuni. Mittoja en tarkkaan muista, mutta sähköuunin pellit mahtuvat nippanappa luukusta. sisäkorkeus on 25-30 cm. Tosihyvä uuni on, mutta sen edeltäjä oli vielä parempi. Eli jos löydät ammattitaitoisen muurarin tekemään tiiliuunin jossa on haluamasi kokoinen pesä niin kannattaa maksaa vähän enemmän. Ei noissa pakettiuuneissakaan ole varsinaista vikaa mutta pesä tuppaa olemaan pienehkö. Vanhaan uunimme mahtui 12 ruisleipää( d 30cm)mutta tähän nykyiseen 5-6. Leivonnan jälkeen voi sitten laittaa vaikka karjalanpaistin uuniin hautumaan tai ihan mitä ruokaa vaan... Ihan vinkkinä muuten: tulikiviuunit ovat jostakin syystä olleet huonompia kuin tiiliuunit, syytä en tiedä.
- kotitarvekäristäjä
Hyvä uuni! kirjoitti:
kunnollinen leivinuuni pitäisi olla pakollinen jokaiseen talouteen koska niin kätevä se on ruuanlaittoon,leipomiseen ja lämmitykseen. Meillä on nyt neljättä vuotta käytössä Tiilerin Lyydia leivinuuni. Mittoja en tarkkaan muista, mutta sähköuunin pellit mahtuvat nippanappa luukusta. sisäkorkeus on 25-30 cm. Tosihyvä uuni on, mutta sen edeltäjä oli vielä parempi. Eli jos löydät ammattitaitoisen muurarin tekemään tiiliuunin jossa on haluamasi kokoinen pesä niin kannattaa maksaa vähän enemmän. Ei noissa pakettiuuneissakaan ole varsinaista vikaa mutta pesä tuppaa olemaan pienehkö. Vanhaan uunimme mahtui 12 ruisleipää( d 30cm)mutta tähän nykyiseen 5-6. Leivonnan jälkeen voi sitten laittaa vaikka karjalanpaistin uuniin hautumaan tai ihan mitä ruokaa vaan... Ihan vinkkinä muuten: tulikiviuunit ovat jostakin syystä olleet huonompia kuin tiiliuunit, syytä en tiedä.
Valmiit luukut rajoittaa uunin korkeuden 21-27cm. Uuni voi olla korkeampikin mutta siitä ei ole varsinaista hyötyä kun luukut on tuon kokoiset. Siitäkin mahtuu yleensä tarvittavat eväät sisään ja ulos. Kokoja voi katsoa luukunvalmistajien sivuilta.
- kokkinen
Hyvä uuni! kirjoitti:
kunnollinen leivinuuni pitäisi olla pakollinen jokaiseen talouteen koska niin kätevä se on ruuanlaittoon,leipomiseen ja lämmitykseen. Meillä on nyt neljättä vuotta käytössä Tiilerin Lyydia leivinuuni. Mittoja en tarkkaan muista, mutta sähköuunin pellit mahtuvat nippanappa luukusta. sisäkorkeus on 25-30 cm. Tosihyvä uuni on, mutta sen edeltäjä oli vielä parempi. Eli jos löydät ammattitaitoisen muurarin tekemään tiiliuunin jossa on haluamasi kokoinen pesä niin kannattaa maksaa vähän enemmän. Ei noissa pakettiuuneissakaan ole varsinaista vikaa mutta pesä tuppaa olemaan pienehkö. Vanhaan uunimme mahtui 12 ruisleipää( d 30cm)mutta tähän nykyiseen 5-6. Leivonnan jälkeen voi sitten laittaa vaikka karjalanpaistin uuniin hautumaan tai ihan mitä ruokaa vaan... Ihan vinkkinä muuten: tulikiviuunit ovat jostakin syystä olleet huonompia kuin tiiliuunit, syytä en tiedä.
Ruuanlaitossa leivinuuni on kyllä nolla! Jäänne sotien jälkeiseltä ajalta, kun sähköuuneja ei vielä ollut saatavilla.
- Uunix
kokkinen kirjoitti:
Ruuanlaitossa leivinuuni on kyllä nolla! Jäänne sotien jälkeiseltä ajalta, kun sähköuuneja ei vielä ollut saatavilla.
olla paha provo,tai sitten kokkinen on aikalailla kokematon kokki! taatusti ei sähköuunilla tee mitään jos leivinuuni on käytössä! Kerran kun kokeilet niin unohdat moisen hölynpölyn,tai sitten olet todellakin tyhmä!
- kokkinen
Uunix kirjoitti:
olla paha provo,tai sitten kokkinen on aikalailla kokematon kokki! taatusti ei sähköuunilla tee mitään jos leivinuuni on käytössä! Kerran kun kokeilet niin unohdat moisen hölynpölyn,tai sitten olet todellakin tyhmä!
Kyllä se vaan on sähköuuni millä sapuskat tehdään. Suurin syy varmaan helppous, lopputuloksessa ei eroa. Jotkut kyllä hehkuttaa niistä karjalanpiiraista, mutta ihan ne on samanmakuisia sähköuunistakin!
- Höpöhöpöhöpö..............
kokkinen kirjoitti:
Kyllä se vaan on sähköuuni millä sapuskat tehdään. Suurin syy varmaan helppous, lopputuloksessa ei eroa. Jotkut kyllä hehkuttaa niistä karjalanpiiraista, mutta ihan ne on samanmakuisia sähköuunistakin!
puhua potaskaa. Ei varmasti ole parempia sähköuunissa. Ja ruisleipä varsinkaan! HÖPÖHÖPÖHÖPÖ!!!!!!
- uunista mallia
Hyvä uuni! kirjoitti:
kunnollinen leivinuuni pitäisi olla pakollinen jokaiseen talouteen koska niin kätevä se on ruuanlaittoon,leipomiseen ja lämmitykseen. Meillä on nyt neljättä vuotta käytössä Tiilerin Lyydia leivinuuni. Mittoja en tarkkaan muista, mutta sähköuunin pellit mahtuvat nippanappa luukusta. sisäkorkeus on 25-30 cm. Tosihyvä uuni on, mutta sen edeltäjä oli vielä parempi. Eli jos löydät ammattitaitoisen muurarin tekemään tiiliuunin jossa on haluamasi kokoinen pesä niin kannattaa maksaa vähän enemmän. Ei noissa pakettiuuneissakaan ole varsinaista vikaa mutta pesä tuppaa olemaan pienehkö. Vanhaan uunimme mahtui 12 ruisleipää( d 30cm)mutta tähän nykyiseen 5-6. Leivonnan jälkeen voi sitten laittaa vaikka karjalanpaistin uuniin hautumaan tai ihan mitä ruokaa vaan... Ihan vinkkinä muuten: tulikiviuunit ovat jostakin syystä olleet huonompia kuin tiiliuunit, syytä en tiedä.
ja paranna siitä. Uuni mitoitetaan perheen koon ja lämmitettävän huoneen mukaan. Myös sen mukaan kuinka moni perheenjäsen syö jatkuvasti kotona ja kuinka moni koulussa ja töissä. Uuniin olisi hyvä mahtua vähintään 5-6 leipää (läpimitaltaan 30 cm). Tilaa
- pesä ruuanlaittoon
uunista mallia kirjoitti:
ja paranna siitä. Uuni mitoitetaan perheen koon ja lämmitettävän huoneen mukaan. Myös sen mukaan kuinka moni perheenjäsen syö jatkuvasti kotona ja kuinka moni koulussa ja töissä. Uuniin olisi hyvä mahtua vähintään 5-6 leipää (läpimitaltaan 30 cm). Tilaa
ne on kai tarkoitettu lähinnä lämmittämiseen ja satunnaiseen kokkailuun.
Mieti mitä ruokia laitat ja millaisia uuniastioita sinulla on. Mitä esimerkiksi uunin suusta pitäisi mahtua.
Leivinuunin pohjan (arinan) on sitten hyvä hiukkasen nousta perää kohti, jotta hiilet palavat hyvin. - tulee parempaa
kokkinen kirjoitti:
Kyllä se vaan on sähköuuni millä sapuskat tehdään. Suurin syy varmaan helppous, lopputuloksessa ei eroa. Jotkut kyllä hehkuttaa niistä karjalanpiiraista, mutta ihan ne on samanmakuisia sähköuunistakin!
tosin harvallapa on meidän kiireisenä, tehokkaana ja rahakkaana aikanamme mahdollisuus sellaiseen elämänmuotoon, mitä leivinuunin tehokas käyttö vaatii.
Punatiilestä muurattu leivinuuni - etenkin pesä - on erinomainen. Älkää vain panko mitään tulitiiliä tai valumassoja ruuanlaittouunin pesään. - Anonyymi
kokkinen kirjoitti:
Kyllä se vaan on sähköuuni millä sapuskat tehdään. Suurin syy varmaan helppous, lopputuloksessa ei eroa. Jotkut kyllä hehkuttaa niistä karjalanpiiraista, mutta ihan ne on samanmakuisia sähköuunistakin!
Elä puhu paskaa
- kalikoita
,mitä aiot polttaa ja laita yläpuolelle ,5x kasan korkeus lisää. Leveys vaikka pellin mukaan. Keinäsen kirjassa oli mitoitus silleen, kun se tehtiin aikoinaan. Esim. pit. 1,2 ja poikkileikkaus uuniluukun mukaan. Ilman saanti on tärkeämpi kuin mitat.
- Anonyymi
Leivinuunin tulee olla matala, jotta siitä saa ylälämmön. Leipominen on hankalaa, jos ei ole ylälämpöä. Jokainen kaasu-uunia käyttänyt tietää tämän.
Koska lämmitetty uuni ei anna samanlaista tehoa kuin ylhäällä oleva vastus, täytyy uunin olla hyvin matala. - Anonyymi
Vanha juttu, mutta laitanpa omia kokemuksia. Ollut pari tehdastekoista takka-leivinuuniyhdistelmää, joiden leivinuunissa ei edes saa polttaa puita. Uuni lämpiää siten, että takan tuli ja kuumat palokaasut kiertävät leivinuunin pesän kautta.
Piirakan tms. paistokuumaksi tällaista "leivinuunia" ei saa mitenkään. Mielestäni tällaisten nokipesien oikeampi nimi olisikin haudutusuuni ja siihen se soveltuukin mainiosti, kunhan rarjailee ensin noet pois. Myös kinkun paisto onnistuu hienosti, mutta ei tosiaankaan ole mikään leivinuuni.
Tuohon meidän nykyiseen uuniin saa parilla pesällisellä lämpöä 150 astetta, se onkin todella hyvä lämpö esim. pataruokien valmistamiseen. Käytetäänkin sitä talviaikaan noin kerran viikossa ruuanlaittoon.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Poliisi: Kymmenhenkinen pohjalaisperhe ollut vuoden kateissa kansainvälinen etsintäkuulutus Poliis
Poliisi: Kymmenhenkinen pohjalaisperhe ollut vuoden kateissa – kansainvälinen etsintäkuulutus Poliisi pyytää yleisön apu3703184Tässä totuus jälleensyntymisestä - voit yllättyä
Jumalasta syntyminen Raamatussa ei tässä Joh. 3:3. ole alkukielen mukaan ollenkaan sanaa uudestisyntyminen, vaan pelkä3151516En kadu sitä, että kohtasin hänet
mutta kadun sitä, että aloin kirjoittamaan tänne palstalle. Jollain tasolla se saa vain asiat enemmän solmuun ja tekee n841312- 1081311
Noniin rakas
Annetaanko pikkuhiljaa jo olla, niin ehkä säilyy vienot hymyt kohdatessa. En edelleenkään halua sulle tai kenellekään mi991305Oisko mitenkään mahdollisesti ihan pikkuisen ikävä..
...edes ihan pikkuisen pikkuisen ikävä sulla mua??.. Että miettisit vaikka vähän missähän se nyt on ja oiskohan hauska n591255- 481155
Helena Koivu : Ja kohta mennään taas
Kohta kohtalon päivä lähestyy kuinka käy Helena Koivulle ? Kenen puolella olet? Jos vastauksesi on Helenan niin voisi801062Au pair -työ Thaimaassa herättää kiivasta keskustelua somessa: "4cm torakoita, huumeita, tauteja..."
Au pairit -sarjan uusi kausi herättää keskustelua Suomi24 Keskustelupalvelussa. Mielipiteitä ladataan puolesta ja vastaa25960- 33847