Hengitys rahisee rangan kiertoliikkeessä

Arvauksia?

Astmaa sairastavalla takana kesäflunssan jälkitila, johon mennyt ab- ja viikon kortikosteroidikuuri.

Pari päivää kuurin loputtua taas raskaampi hengitys (Pef kuitenkin koko ajan n. 500) ja tuo ihme rahina, joka kuuluu jumpatessa.
Eli kun 'nyrkkeilen' eteenpäin, ts. teen rangan kiertoliikettä ja pidän kurkunpään avoimena (siis hengitän norm.) niin sisäänhengityksen aikana kuuluu tuo rahina. Kuuluu myös jos pitää kurkunpään avoimena, mutta samalla pidättää hengitystä.

Eli jotain siellä hengitysteissä on. Limaa, mutta missä lohkossa vai onko kehittymässä emfyseemaa tms.?

En polta, norm. paino, perusterve yli 40v nainen. Hoitoalalla olen. Astma hyvin hallinnassa 8v, yhtäkkiä flunssan jälkeen jää tällainen oire.
Olen menossa ensi vk yksit., mutta jos jollain hajuakaan, niin tahtoisin kuulla 'arvauksia'.
Itse olen jo googlettanut kaikki mahd.sivut. :)

Pulloonpuhallukset eivät auta eikä muut harjoitteet jotka kyllä hallinnassa. Lääkitykset kunnossa astman osalta.

13

16945

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NinaS

      Minulla tuntuu aina mainitsemissasi liikkeissä rahinaa keuhkojen yläosissa ja välillä rupeaa oikein köhityttämään, kun tuntuu niin "karhealta" jossain keuhkojen kohdalla. Tämä hommeli minulla on ollut niin kauan kuin muistan, eikä siitä ole sen erityisempää vaivaa. Joskus tuntuu enemmän, joskus vähemmän. Minulla ei ole astmaa, mitä nyt joskus hometöissä joskus tullut oireita. PEF-mittaustuloksia seurattiin jonkin aikaa, kun olivat vähän huonoja, mutta se homma jäi sitten, kun ei muita oireita ollut. Olen hentorakenteinen ja kärsin niskan jumituksista, joten olen ajatellut, että joku on vaan ahtaalla ylärintakehällä.

      Kerro sitten mitä lääkäri löysi.

      • nuunuuu

        astmaatikko itsekin. Olen sen ajatellut johtuvan ennemminkin nikamista. Se kyllä alkaa köhittämään ja tuntuu keuhkoissa. Tulehan kertomaan mitä tohtori sano.


      • Aloittaja
        nuunuuu kirjoitti:

        astmaatikko itsekin. Olen sen ajatellut johtuvan ennemminkin nikamista. Se kyllä alkaa köhittämään ja tuntuu keuhkoissa. Tulehan kertomaan mitä tohtori sano.

        Tietysti kun yritin keuhkosairauksienlääkärille sitä demonstroida, ei sitä siellä kuullut kun oli kaikkea muuta taustaääntä;vaatteet kahisi yms. Itsekinhän sen kuulee vain hiljaisuudessa :(
        Sanoi kuitenkin että kuuluisi kaikilla kun henkitorveen ympärillä tapahtuu liikettä.
        Mutta kun minulla EI ole kuulunut ennen tätä astman pahenemista nyt kesällä. Se tässä ihmetyttääkin...

        Nyt sitten epäilys ja lääkitys taustalla olevaan mahdolliseen 'oireettomaan' refluksitautiin, joka googlettelujen jälkeen onkin meillä astmaatikoilla varsin yleistä. Saa nähdä poistuisiko tuo rahinakin sen myötä? Vasta ensimmäinen päivä Nexiumia mennyt, tuskin näkyy astmaoireissa niin nopeasti kuin pelkissä närästys ym oireissa. Niissähän tällä lääkkeellä pitäisi apteekin mukaan olla lähes välitön vaikutus.

        Tulipa vielä mieleeni että voisihan tuo rahina olla tietysti oiretta myös rintarangan 'kulumista' (artroosi), kun itselläni rahisee kaularanka päänkiertoliikkeessä ja ehkä hengitystiet 'kaiuttaa' sen äänen kovemmaksi ja kuuluvaksi suun kautta.
        Se ettei aiemmin kuulunut, voisi selittyä kulumamahdollisuuden osalta sillä, että olen aiemmin vuosien ajan aktiivisesti joka päivä rankaa 'venyttänyt' riippumalla tangossa 30 sek. Tämä avaa nikamanvälejä painovoiman avulla. Tuo on jäänyt pois, kun muutettuani en ole saanut uutta laitettua. Hmmm...Voisiko olla oikeasti syynä?

        Kirjoittelen tänne sitten miten rahinan käy :)


    • ohomohom

      Itselläni on ollut ylävartalon kiertoliikkeessä ylöspäin pihinän ääni aina kurkkuu saakka.Nielemisvaikeudet olleet kauan - skopiassa ei oireita selittävää. Niveloireet je selän kiputilat kauan. Kiropraktikon mukaan kaikki johtuu rintarangasta. Nyt itseäni on hoidettu reumana..toinen guru sanoo;" Paha nivelrikko joka yläranagassa tehnyt paha.. sillat luiden päähän"! Meinasin tukehtua kesällä lihan palaan..ambulanssit tuli jne! Asiantuntijat eivät ole uskaliaita ymmärtämään oireita - itse pidän ylärangan ahtauman syynä. Olen muuten hoitaja kans...astmaoireet..liekö homeen aiheuttamia moninaiset oireetkaikki?

    • rahisee

      Minlla myös kiertoliikkeessä rahisee hengityksen mukana. Kuulluu varmaankin astmaan. Itselläni astma! Varmaan ihan hyvä, että rahisee, koska laittaa keuhkoja toimimaan paremmin. Ilmeisesti keuhkoputki litistyy enemmän kasaan kiertoliikkeessä ja rahina kuuluu. Kaikki liikunta on astmaatikolle hyväksi, jos ei liikunta ole liian tikahduttavaa ja keuhkoihin ei satu liikuntasuorituksen aikana. Pefisi on kuitenkin hyvä. Astmaatikolla pef on yleensä huono, koska ilman puhaltaminen ulos on vaikeutunut. Hapetus voi kuitenkin olla hyvä, vaikka pef huono.

    • Ei astmaa

      Satuinpa vahingossa näkemään nämä viestit kun kuukletin rahinoita. :) Minulla on ilmeisesti sama oire. Tanssin salsaa ja olen huomannut, että rintakehän kiertoliike saa kurkun rahisemaan ja sitten tulee yskä. Mutta. Minulla ei ole todettu koskaan astmaa. Kävin spirometriassa kun "puhallustestin" tulos ei ollut normaali, mutta spirometriassa tulos oli sen verran normaalin rajoilla, ettei lääkäri halunnut tutkia enempää. Liikkuessa ei ahdista tms., mutta joskus tuntuu, ettei saa tarpeeksi happea ihan levossa. Ja jos on liikkunut melko maksimisykkeellä, jää joksikin aikaa pieni, kuiva yskä.

      Olen itse miettinyt, voisiko kyseessä olla jotain itse hengitysteissä, poskionteloissa tms. (varsinkin hengenahdistuksen suhteen) joten aion mennä taas kyselemään josko lääkärillä olisi ehdotuksia. 36 v. ei oikein vielä haluaisi ajatella niinkään, että se vaan kuuluu vanhenemiseen tms. kun henki ei kulje kunnolla... =))

    • Mhmm

      Hei, minä huomasin ihan saman jutun eilen! Pyöritin hartioitani/yläselkää jumpatessa, ja sitten aloin kuulla tuollaista kummaa rahinaa hengityksen ohella, ja alkoi köhityttämään. Luulin ensin äänen tulevan lihaksista/nivelistä, mutta suusta se kuului, koska hengitystä pidättäessä se ei kuulunut. En ole koskaan aeimmin kuulut tuollaista ääntä, kun olen tehnyt vastaavaa liikettä, että ihmetyttää hiukan... Minulla ei ole astmaa, mutta refluksitauti kyllä on, joten johtuisiko tuo rahina siitä, kun tuolla yläpuolellakin epäiltiin refluksitautia? Flunssaa ei ole, enkä tupakoi, eli niistäkään ei voi johtua. Ikää minulla on vähän päälle 20 v.

      • Selkävikainen

        Jotain vuoden verran huomannut yllämainittua vaivaa. Selkä toisinaan kuin tulessa myöskin. Rahina kuuluu kiertoliikkeessä esim. nyrkkeilessä. Fysiterapeutin mukaan selkä niin jumissa että rahisee. Niska ja selkä röntgenkuvattu. Rintaranka ok ja niskassa kipuniskan rankamuutoksia. Päänsärkyä säännöllisesti ja muita ihania oireita kasvojen alueella. Kädet ja jalat puutuu ajoittain. Kaikki tämä ihanuus johtuu todennäköisesti jäykästä rintarangasta.. Ei kun hoitamaan vaivaa..:) Kuiva yskä myöskin vaivaa..


    • lkjhglkj

      toi "nyrkkeillessä" kuuluva ns rahina on ihan normaalia, mulla on ollu ainaki pienestä asti :) eikä se mistään limasta johdu. muistan ku pienenä aina tolleen tein ja pidin kurkunpään auki ni rahis. ja mulla ei mitään keuhkosairauksia.

    • SimonCheh

      Muistan joskus n. 8-10 vuotiaana huomasin saman itselläni. Torsoa kiertäessä tai lantiota viedessä oikealle (ei kiertäen) ja torsoa vasemmalle (ja toisinpäin) hengitys rahisee keuhkoissa, ulos ja sisäänpäin hengittäessä. Minulla ei ole astmaa. Hyvin rahisee vieläkin, ehkä enemmänkin kaikkien savujen imailujen myötä.. m-mm.. ellei rahina elämää fyysisesti haittaa ei sillä mielestäni sen väliä. Taitaa olla vain kehon anatomiasta kiinni, ittellä ainaki isot 6litran keuhkot ollu 5v sitten yläasteella mitattaessa ja kun kehoa kiertää ilma liikkuu ns. keuhkojen sisällä. Keuhkoissa on ahtaampia ja ei niin ahtaita kanavia ja kun ilma siellä sisällä liikkuu se saattaa ahtaissa kanavissa rahista. esim. kun puhaltaa normaalisti ilmaa ulos (tai imiessä sisään) ei keuhkot -toivottavasti- rahise, koska puhallettaessa (-''-) paine kohdistuu keuhkoputkeen ja ns. keuhkojen yläosaan, mutta kun kehoa kiertää ilma liikkuu keuhkojen sisällä eli "ilmanpaine" kohdistuu keuhkojen sisällä oleviin lukuisiin kanaviin jne. ahtaista kanavista tulee ilmavirran myötä ääni "rahina". Itsellä on ollut sama vaiva lapsesta asti, eikä ainakaan minun menoa ole haitannut. Uskon, että miltei jokainen ihminen saa keuhkoistaan jotain rahinaa irti kun "oppii" kiertämään "oikein". ainakaan minulla ei se rahina ilmene esim. tässä koneessa torsoa kiertäessä sivulle (kattoo vaikka olan yli), mutta jos nousen ylös ja teen "nyrkkeilyä" yläkeholla tai rupean ns "sambaamaan" saan rahinan helposti kuulumaan ja aika voimakkaastikin. Kun torsoa liikuttaa suhteessa lantioon esim. jos löisi pelkällä torsolla lantio paikallaan (tai "Zumbatessa" samba,) joutuu välissä olevat elimet, kuten keuhkot hieman mukautumaan tai "venymään" sillä torson ja lantion välillä oleva tila vaihtelee. Ei huolta, ellei rahina ala kuulumaan normaalisti hengittäessä, kuten eräällä ystävälläni. Vaikka pleikkaria pelatessa hänellä keskittyessä ja siinä "hiljaisuudessa" alkaa hengitys selkeästi rahisemaan ja siihen ei ole muuta syytä kun karstaiset keuhkot. Hän nauttii näes savusta.

      Onnea matkaan

      • asdffghh

        Sama ongelma, itsellä kuuluu lisäksi syke samaa reittiä. Eli sydämmen lyönnit kuuluu selvästi kurkunpään ollessa auki, esim raskaan kyykkysarjan jälkeen. Rahina kuuluu siis kurkunpään ollessa auki, ja kiertoliikettä tehdessä.


      • zumbaa kurkussa
        asdffghh kirjoitti:

        Sama ongelma, itsellä kuuluu lisäksi syke samaa reittiä. Eli sydämmen lyönnit kuuluu selvästi kurkunpään ollessa auki, esim raskaan kyykkysarjan jälkeen. Rahina kuuluu siis kurkunpään ollessa auki, ja kiertoliikettä tehdessä.

        Rahinaa kuuluu mullakin juuri ylävartalon kiertoliikkeessä, ollut iät ajat.
        Tietyissä jumppaliikkeissä sen etenkin huomaa.
        Outo juttu tuo rahina, ei ole astmaa tai mitään allergiaa.


    • Kaipailenapua

      HeI! Olen pian 14- vuotias tyttö. Minulla oli ihan pienenä astma, josta kuitenkin pääsin eroon. Lääkärit kuitenkin sanoivat että astma todennäköisesti uusiutuu murrosiässä. Eilen huomasin keuhkojen rahinan ja vinkunan yläkropan kiertoliikkeessä. Välillä pistävästi sattuu oikeaan keuhkoon, ja kurkku on kipeä vasemmalta puolelta niellessä. Huolestuin toki heti ja olen vieläkin huolissani oireista. Voisiko tämä nyt sitten olla sitä astmaa? Minulla siis nyt keväällä ollut voimakkaat siitepölyallergiat. Kaipaisin apua joten kiitos jos vastaat!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1821
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1734
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1642
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1541
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1518
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      20
      1409
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1405
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1212
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1145
    Aihe