Kysymyksiä kirjoittajille

123456789n

Eli,

a) Teettekö muistiinpanoja? (Kirjoitatteko vaikka nimiä muistiin ennen kuin alatte kirjoittamaan)

b) Suunnitteletteko ensin vai alatteko suoraan kirjoitamaan mitä mieleen tulee?

c) Kirjoitatteko itsellenne vai muille?

d) Minkä tyylisiä kirjoituksia kirjoitatte? Ja kuinka pitkiä?

e) Onko joskus liikaa ideoita ja siksi et pääse loppuun asti yhdessä tekeleessä, vaan alat suunnitella seuraavaa?

f) Kuinka usein kirjoitat? Jos pidät pitkänkin välin, unohtuuko kaikki mitä aluksi suunnittelit?

Siinä muutama kysymys mitä oon miettinyt ja kiinnostaa kuulla millaista muilla on :)

Kiitos niille jotka jaksavat vastata!

17

899

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kysymyksiisi

      a) harvoin; b)suunnitelma valmis, mutta elää kirjoittamisen myötä; c) itselle että muille; d) "mustaa" dekkaria ja kirjan mittaisia; e)ensin työn alla oleva ja samalla tietenkin mietin jo seuraavan juonikuvioita; f) päivittäin, ei todellakaan unohdu - jalostuu paremminkin!

      Eikun kirjoittamaan siitä!

    • scarabaeus

      Olisi tietysti mukavaa, jos aloittajakin vastaisi ensimmäisenä kysymyksiinsä.
      No.

      Vastaan minäkin, vaikka olen joskus ennenkin palstalla vastaillut samantapaiseen kyselyyn, mutta siitä on aikaa.

      a) on aina mukana jonkinlainen vihko ja tietsikassa kansioita erilaisille jutuille (esim. henkilögalleria), joita voin käyttää hyväkseni kirjoittaessani juttujani
      b) jos inspiraatio iskee niin annan mennä luovasti täysin suunnittelematta. olen todennut, että mitä tahansa tekstiäni pystyn muokkaamaan sovittaakseni sen joskus johonkin tarinaan, joten säästän ”arkistossani” kaikenlaisia tekstejä, lyhyitä ja pitkiä
      c) jotta saisin jonkun tekstin valmiiksi hiottua loppuun asti niin deadline on se pelastus, että niin tapahtuu. harvoin kirjoitan itselleni, paitsi päiväkirjani jota ei lue kukaan muu kuin minä itse
      d) runoja, pitkiä ja lyhyitä tarinoita, kaikenkaikkiaan hyvin sekalaista soppaa
      e) minulla on aina useita erilaisia kirjoituksia samanaikaisesti, sillä en jaksa pysähtyä vain yhteen pidemmäksi aikaa.
      f) joka päivä jotakin, mutta esim. viime kesänä pidin pari kuukautta väliä kirjoittamatta yhtään mitään, paitsi päiväkirjaani, muutamia runoputkahduksia ja lyhyitä muistiinpanoja, joita kerään vuosien tottumuksesta lähes päivittäin

    • 123456789n

      A) Teen muistiinpanoja. Siinä se lähtee, en mielellään aloita kirjoittamaan ennen kuin tiedän jotakin henkilöistä tai osan juonta, mitä enemmän tiedän juonta sen parempi.

      B) Suunnittelen aina. Olen pari kertaa aloittanut ilman mitään ja olen huomannut, että niistä jutuista ei kasva yli viittä sivua. Tykkään suunnitella ja tietää henkilöiden taustat.

      C) Kirjoitan vain itselleni, mutta salaisesti ehkä haluan että joskus uskaltaisin näyttää muillekin.

      D) Kirjoitan mielellään jännitystä sekä draamaa ja romantiikkaa. Yleensä sovellan nuo kolme yhteen. Teininä kirjoitin ehkä enemmän fantasiaa, mutta nyt en ole siitä juurikaan kiinnostunut.
      Tavoitteeni on kirjoittaa pitkiä juttuja, en oikeastaan koskaan ole kirjoittanut mitään lyhyttä, vaikka lyhyeksi monesti jäävätkin.

      E) Kysyinki tämän kysymyksen juuri siksi, että itselläni on tuo ongelma. Saan hyvin usein inspiksiä enkä aina pysty soveltamaan niitä samaan juttuun, joten täytyy aloittaa uusi.

      F) Olin jokin aika sitten vuodenkin kirjoitamatta. Sitä ennen kirjoitin todella paljon ja aloitin todella nuorena. Sitten kun lisää sisältöä elämääni niin on tullut kirjoitettua vähemmän, mikä on sinänsä harmi. Jos pidän pitkän välin kirjoittamisen jälkeen, tuskin palaan enää kirjoittamaan samaa tekelettä, vaan lähden uuden pariin. Vaikkakin säästän kyllä muistiinpanot.

    • GKust

      a) Teettekö muistiinpanoja? Vaihtelevasti. Joskus kesken kirjoittamisen tulee hyviä ideoita mieleen, ja ne on pakko kirjoittaa ylös, ettei unohdu.

      b) Suunnitteletteko ensin vai alatteko suoraan kirjoitamaan mitä mieleen tulee? Tämäkin vaihtelee tosi paljon. Riippuu vähän, miten pitkälle olen idean ehtinyt työstää päässäni. Jos on paljon ideaa, on ne pakko kirjata ylös. Samoin työtä helpottaa, kun tekee jonkin verran muistiinpanoja siitä, miten tapahtumat etenevät. Joskus mulla on idea kiteytettynä yhteen lauseeseen ja alan siitä sitten vain kirjoittamaan.

      c) Kirjoitatteko itsellenne vai muille? Sekä että. Jotkut tekstit on kyllä sellaisia, etten aio koskaan kenekään antaa niitä lukea.

      d) Minkä tyylisiä kirjoituksia kirjoitatte? Ja kuinka pitkiä? Romantiikkaa, jännäriä, seikkailua, ... Yritän kokeilla erilaisia tyylejä ainakin muutaman sivun verran, ihan vain kokeillakseni osaanko. Mutta pääasiassa noita ensin mainitsemiani tyylejä. Pituus? Joskus fiilis on sellainen, että käsinkirjoitettuna neljä sivua riittää, joskus koneella sellainen 50 sivua. Keskimäärin kuitenkin 20-30 sivua koneella.

      e) Onko joskus liikaa ideoita ja siksi et pääse loppuun asti yhdessä tekeleessä, vaan alat suunnitella seuraavaa? Heh, kyllä hyvinkin. Tällä hetkellä lienee reilut 20 ideaa, joista jokainen hieman kesken.

      f) Kuinka usein kirjoitat? Jos pidät pitkänkin välin, unohtuuko kaikki mitä aluksi suunnittelit? Yritän kirjoittaa ainakin kerran viikossa. Mutta on ollut kuiviakin kausia, jolloin jotkut tekstit on päässeet unohtumaan. Kuten erään käsinkirjoitetun keskeneräisen tekstini etusivulla lukeekin eri kynällä kirjoitettuna: "mikä ideea??". Eli ei kannata pitää liian pitkiä taukoja, silloin takuuvarmasti osa ideasta unohtuu.

    • Pikku Dani

      Tässäpä sinulle vastauksia ^^

      a) Teettekö muistiinpanoja? (Kirjoitatteko vaikka nimiä muistiin ennen kuin alatte kirjoittamaan)

      En ole vielä niin pitkää tekstiä kirjoittanut, että nimiä olisi muistiin tarvinnut kirjoittaa.

      b) Suunnitteletteko ensin vai alatteko suoraan kirjoitamaan mitä mieleen tulee?

      Kannatan henkilökohtaisesti kirjoittaa mitä mieleen tulee. Jos ei mieleen kerran tule mitään niin miksi kirjoittaa?

      c) Kirjoitatteko itsellenne vai muille?

      Kirjoittelen useimmiten ensin vain itselleni ja luetutan ehkä jolla kulla jonka jälkeen sitten palautteen mukaan päätän julkaisenko muille luettavaksi vai en.

      d) Minkä tyylisiä kirjoituksia kirjoitatte? Ja kuinka pitkiä?

      Kirjoittelen synkähköjä tekstejä, niistä on vanhana koulukiusattuna ja koko elämänsä vaikeita ja loppuelämän kestäviä sairauksia sairastaneena helppo kirjoittaa. Usein pituus on muutama sivu tai vähemmän. Kirjoitellut olen myös runoja.

      e) Onko joskus liikaa ideoita ja siksi et pääse loppuun asti yhdessä tekeleessä, vaan alat suunnitella seuraavaa?

      Yksinkertainen EI, en suunnittele.

      f) Kuinka usein kirjoitat? Jos pidät pitkänkin välin, unohtuuko kaikki mitä aluksi suunnittelit?

      Täytyy myöntää, välillä pitkiä taukoja.

    • amoure^^

      a) Eipä juurikaan etukäteen tule muistiinpanoja tehtyä. Saatan tehdä jotain aikajanaa tms, mutta vain, jos tuntuu siltä, että homma hajoaa käsiin eikä muista enää mitään siitä, milloin jokin tietty pikkuasia tapahtui tarinassa.

      b) Kyllä sitä jonkinlainen perusjuoni pitää olla olemassa, muuten se menee vaan siihen kynänpyörittelyyn. Ja kun on suunnitelma, niin sitten voi alkaa muuttaa sitä.

      c) Sekä että. Kirjoitan siksi, että nautin siitä, mutta haluan myös palautetta. Muille osioon kuuluvat sitten haastekertomukset, joita harrastan myöskin.

      d) Olen kirjoittanut paljon RPSa(real person slashia), fan fictionia (eli joihinkin bändeihin liittyen). Tyylinä sitten menee melkein mikä vain, fantasia, angst, fluffy, mitä milloinkin. Samoin tarinan pituus vaihtelee. Lyhyet on jotain tommosia parinsadan sanan raapaleita, pisimmät melkein sata sivuisia. Tavoitteena olisi nyt kirjoittaa hieman yli 50-osainen juttu, mikäli osista tulee se perus ~4 sivua pitkiä, niin siitä saa laskea kuinka pitkää huttua on odotettavissa.

      e) Minulla on aina paljon kaikenlaista kesken. Yli kymmenen tekstiä tälläkin hetkellä, ehkä jopa lähemmäs parikymmentä! Ja siihen ei sisälly vasta ideatasolla olevat tarinat. Jotkut vaan jää kesken, mutta kyllähän sitä palaa vanhoihin ja kirjoittaa nekin loppuun.

      f) Päivittäin tulee jotain raapusteltua. Pitkiä välejä tulee tarinakohtaisesti sen mukaan, mikä innostaa. Eipä sitä kyllä unohda niin paljoa, vähän lukaisee mitä on tullut kirjoittaneeksi siihen mennessä niin kyllä taas muistuu mieleen.

    • scarabaeus

      .... löysin arkistosta, jossa näköjään olen laittanut minäkin muiden ohella

      kirjoittamisesta.

    • Meliini -94

      1) Muistiinpanoja? = En tee, vaikka yleensä pidänkin muistivihkoa mukanani

      2) Suunnitteletko? = Tavallaan, pari vuotta pelkästään suunnittelin, vasta sitten aloin kirjoittaa

      3) Itselle vai muille? = Muille, sillä kirjani kertoo fantasiakirjallisuuden avulla elämän kolhuista ja joskus jopa niistä selviytymisestä. Se on siltikin myös minulle omanlaista terapiaa.

      4) Tyyli/pituus? = Kuten jo sanoinkin, fantasia on tyylini. Pituus kirjassani on tällä hetkellä 400 sivua, mutta luultavasti tulee 1000-sivuinen.

      5) Seuraavaa pukkaa? = Ei, tuota ongelmaa ei onneksi ole.

      6) Kuinka usein kirjoitat? = Yleensä päivittäin, 1-8 sivua kerralla. Hiljaa hyvä tulee.

    • Anxx

      a) Teettekö muistiinpanoja? (Kirjoitatteko vaikka nimiä muistiin ennen kuin alatte kirjoittamaan)
      Teen. Kirjoittelen lyhyit hahmotelmia siitä miten tarinan juoni ehkä etenee, kuvailen hahmoja ja heidän suhteitaan, kuvailen ehkä paikkoja ja kirjoittelen mukavan kuuloisia nimiä ylös myöhempää käyttöä varten.


      b) Suunnitteletteko ensin vai alatteko suoraan kirjoitamaan mitä mieleen tulee?
      Yleensä homma kypsyy päässä jonkun aikaa ennen kuin koitan kirjoittaa mitään. Yleensä kirjoittelen vähän mitä mieleen tulee vaikka usein miten olen käynyt jo asian useamman kerran läpi päässäni.


      c) Kirjoitatteko itsellenne vai muille?
      Ensisijaisesti itselleni. Suurinta osaa teksteistä en ole edes näyttänyt kenellekään enkä välttämättä tulee näyttämäänkään. Toisaalta julkaisen tekstejäni netissä, jolloin saa anonyymisti palautetta.


      d) Minkä tyylisiä kirjoituksia kirjoitatte? Ja kuinka pitkiä?
      Joskus kirjoittelen hyvin yhyitä pätkiä, tavoitteena saada vaikkapa tasan 100 sanan mittainen pätkä. Ikuisuusprojektini ovat sitten taas sitä vastoin suht pitkiä.


      e) Onko joskus liikaa ideoita ja siksi et pääse loppuun asti yhdessä tekeleessä, vaan alat suunnitella seuraavaa?
      Kyllä, ehdottomasti. :'D


      f) Kuinka usein kirjoitat? Jos pidät pitkänkin välin, unohtuuko kaikki mitä aluksi suunnittelit?
      Välillä kirjoittelen päivittäin ja sitten saattaa tulla useamman kuukauden putki, etten kirjoita lainkaan. Yleensä mitään kovin tärkeää ei ainakaan unohdu, sillä kuten aiemmin sanoin, teen muistiinpanoja. :)

    • 5+1=6

      a) Teettekö muistiinpanoja? (Kirjoitatteko vaikka nimiä muistiin ennen kuin alatte kirjoittamaan)
      -Teen. Novelliin en välttämättä nimiä kirjoita muistiin, mutta romaanikäsiksiin kyllä. Ei ole kovin selkeää, jos naapurin nimi vaihtuu kesken kirjaa Virtasesta Koskiseksi. Nimien vaihtuminen hankaloittaa myös myöhempää uudelleenkirjoittamista. Samoin kirjoitan muistiin "välähdyksiä": mieleen juolahtaneita dialoginpätkiä, maisemakuvauksia ja muuta sellaista.

      b) Suunnitteletteko ensin vai alatteko suoraan kirjoitamaan mitä mieleen tulee?
      -Aikoinaan olin sitä mieltä, että luovuus kukkii vain spontaanissa kirjoittamisessa. Myöhemmin opin, että olin väärässä: romaaneissa teksti pysyy paremmin kasassa ja juoni luistavana, jos oikeasti tietää, mihin on menossa ja miten sinne pääsee. Lumihiutalemenetelmää en ole käyttänyt, vaan lähden tekemään tarinan luurankoa pistämällä ensin paperille alkutilanteen ja pääjuonen. Sitten lisäilen sivujuonia.

      c) Kirjoitatteko itsellenne vai muille?
      -Ensisijaisesti itselleni: haluan tietää, pystynkö kirjoittamaan kokonaisen romaanin alusta loppuun asti ja kuljettamaan tarinaa koherentisti niin, että muutkin ymmärtävät sen.

      d) Minkä tyylisiä kirjoituksia kirjoitatte? Ja kuinka pitkiä?
      -Aikoinaan kirjoitin hitosti novelleja, joista lyhin oli yhden A4-arkin kokoinen (ja varmaan paras koskaan kirjoittamani). Nyt keskityn kokeilemaan romaanikäsiksiä. Kolme on takana, neljäs suunnitteluvaiheessa. Tähän mennessä kirjoitukset ovat olleet 100 liuskan suuruisia. Pituus kasvaa editoimalla, ensin haluan saada tarinan kerrottua.

      e) Onko joskus liikaa ideoita ja siksi et pääse loppuun asti yhdessä tekeleessä, vaan alat suunnitella seuraavaa?
      -Kärsin tästä aikoinaan. Nyt pystyn keskittymään paremmin ja karsimaan kaiken turhan tajunnanvirran heti kättelyssä pois. Myöhemmin voi lisätä täytettä jos on tarvis.

      f) Kuinka usein kirjoitat? Jos pidät pitkänkin välin, unohtuuko kaikki mitä aluksi suunnittelit?
      -Riippuu mistä roikkuu, onko aikaa tms. Unohdan. Siksi kirjoitan hyvät ja kehityskelpoiset ideat muistikirjaan tai vihkoon.

    • Aleth

      a) Teettekö muistiinpanoja? (Kirjoitatteko vaikka nimiä muistiin ennen kuin alatte kirjoittamaan)

      Käytän aina muistivihkoa suunnitteluun, ideoiden keräämiseen ja kehittelemiseen.

      b) Suunnitteletteko ensin vai alatteko suoraan kirjoitamaan mitä mieleen tulee?

      Teen karkeahkon synopsis -suunnitelman, en tiukkaan treatmentiä.

      c) Kirjoitatteko itsellenne vai muille?

      Sekä että. Ensin itselle, lopuksi teos tulee muille.

      d) Minkä tyylisiä kirjoituksia kirjoitatte? Ja kuinka pitkiä?

      Romaaneita. Tiivitä. 150-200 sivuisia.

      e) Onko joskus liikaa ideoita ja siksi et pääse loppuun asti yhdessä tekeleessä, vaan alat suunnitella seuraavaa?

      Keskitän ideoita erilaisiin luokituksiin, samaa ideaa voi toki varioida eri teoksissa, erilaisissa yhteyksissä ja detaljeissa.

      f) Kuinka usein kirjoitat? Jos pidät pitkänkin välin, unohtuuko kaikki mitä aluksi suunnittelit?

      Kirjoitan noin 5 päivää viikosta, muutaman tunnin per vuorokausi.

      • utsin

        a) Teettekö muistiinpanoja? (Kirjoitatteko vaikka nimiä muistiin ennen kuin alatte kirjoittamaan)

        Tapahtumakartta kulkee päätekstin rinnalla alusta loppuun. Kartta sisältää jokaisen luvun sisällön lyhyesti, luvussa esiintyvät henkilöt, uuden henkilön "tuntomerkit", koukut, joilla herätellään lukuhaluja. Tapahtumapaikat, päivämäärän jos tarpeen.

        b) Suunnitteletteko ensin vai alatteko suoraan kirjoitamaan mitä mieleen tulee?

        Kaikki lähteää yhdestä "entä jos" ajatuksesta. Melko arkinenkin asia saa päässäni uuden ulottuvuuden ja kehittyy fiktioksi. Yksi esimerkki: koiraa lenkittäessäni se astuu huonosti jätetyn kaivon kannen päälle, joka keikkaa tassun alla säikäyttäen koiran. Tapahtuma muuntuu päässäni seuraavaan muotoon. Entä jos lapsi putoaa kaivoon ja katoaa. Lähiseudulla elää montakin ihmistä, jotka periaatteessa saattaisivat vahingoittaa lasta, ainakin ennakkoluuloisten mielissä, vaikka nyt sitten kehitysvammainen nuori poika, aiemmin pedofiliasta tuomittu poliitikko, koulukiusaajat... Alkaa aiheeton ajojahti.

        Kirjaan ajatuksen ylös. Seuraavaksi keksin näkökulmahenkilön riittävinen elämäntaustoineen, ensimmäisen kohtauksen, päätän vuodenajan ym. muotoseikat. Lisää niitä tulee matkalla ja monesti muuttuukin.

        c) Kirjoitatteko itsellenne vai muille?

        Sekä että. Työn alla olevaa romaanikäsikirjoitusta kirjoitan vaimolleni. Laajemmassa mittakaavassa toisin sanoen naisille.

        d) Minkä tyylisiä kirjoituksia kirjoitatte? Ja kuinka pitkiä?

        Päälaji romaanit. Sivulajeina lyhyet joulutarinat ja novellit. Myös käyttörunoja vaikkapa synttärikortteihin. Lempilapsena on jännityskirjallisuus.

        e) Onko joskus liikaa ideoita ja siksi et pääse loppuun asti yhdessä tekeleessä, vaan alat suunnitella seuraavaa?

        On. Kirjaan hyvän ajatuksen ylös myöhempää käyttöä varten. joskus romaanikäsikirjoitus viivästyy, mutta "onneksi" olen toistaiseksi välttynyt kustantajan asettamilta aikatauluilta.

        f) Kuinka usein kirjoitat? Jos pidät pitkänkin välin, unohtuuko kaikki mitä aluksi suunnittelit?

        3-5 päivänä viikossa. Sessio voi kestää aina puolesta tunnista neljään tuntiin. Tauon jä'läkeen joutuu peruuttelemaan tekstissä taaksepäin. Mitä pidempi tauko, sitä kauempaa on luettava, jotta pääsee taas imuun. Tässä tapahtumakartta auttaa.

        Ja muuten se kaivonkansi. Laitoin sen paikoilleen.


    • (Tämä on nyt jo hieman vanhentunut ketju, mutta se kiinnitti huomioni, joten täältä pesee.)

      a) Teettekö muistiinpanoja? (Kirjoitatteko vaikka nimiä muistiin ennen kuin alatte kirjoittamaan)
      - Kyllä, kirjoitan nimiä muistiin, tai enemmänkin luon ne huolella erilliseen tiedostoon, jonne ne sitten jäävät. Pyrin kirjoittamaan ylös paikkojen nimet, tärkeät päivät; kaikki yksityiskohdat, joiden epäilevän jäävän lukijan mieleen. Haluan pystyä palaamaan helposti kaikkeen, jonka olen aiemmin keksinyt.

      b) Suunnitteletteko ensin vai alatteko suoraan kirjoitamaan mitä mieleen tulee?
      - Vaihtelee. Välillä mieleeni tulee kokonaisia skenaarioita tai tarinakaaria, jotka täytyy kirjoittaa ylös. Toisina aikoina kappaleet ovat kovan työn takana, usein vain tullakseen hylätyiksi myöhemmin.

      c) Kirjoitatteko itsellenne vai muille?
      - Voisinpa sanoa kirjoittavani itselleni. Se on niin paljon helpompaa.

      d) Minkä tyylisiä kirjoituksia kirjoitatte? Ja kuinka pitkiä?
      - Olen työstänyt samaa tarinaa nyt seitsemän vuotta. Alkuperäisen käsikirjoituksen pituus on päälle 1500 sivua, muttei kelpaa julkaisuun sellaisenaan.

      e) Onko joskus liikaa ideoita ja siksi et pääse loppuun asti yhdessä tekeleessä, vaan alat suunnitella seuraavaa?
      - Välillä. Siirrän ne aina hyllylle odottamaan omaa aikaansa.

      f) Kuinka usein kirjoitat? Jos pidät pitkänkin välin, unohtuuko kaikki mitä aluksi suunnittelit?
      - Kirjoitan aina kun pystyn, mikä on aivan liian harvoin. Unohdan, usein tarkoituksella, tarinan yksityiskohtia voidakseni arvostella niitä myöhemmin. Jos itse tarinakaari unohtuu, siinä on todennäköisesti jotakin vikaa.

    • inspirations

      a) Kirjoitan joskus juonitiivistelmän, laitan paperille muistiinpanoja jos tulee ideoita, joskus kirjoitan muistiin kohtauksia ja niiden tarkoitusta/tunnelmaa ym. Välillä kirjoitan henkilöistä muistiin asioita.

      b) Olen tehnyt molempia, mutta minulle parhaiten sopii että tiedän perusjuonen, ennen kuin alan kirjoittamaan, sinne myöhemmin lisäilen käänteitä.Tajunnanvirrassa kirjoitan puuta heinää.

      c) Itselleni, ja haaveena muille. Kirjoitan välillä mitä sattuu jotta kehittyisin ja saisin uusia ideoita.

      d) Novelleja, runoja, tajunnanvirtaa, lasten kertomusta, jännitystä, rakkautta, draamaa, kauhua. Pituus riippuu kuinka tekstiä syntyy ja onko kyse romaaninteosta vai novellista, osa jää kesken hautumaan.

      e) On jäänyt kesken, koska en ole ollut tyytyväinen aiheeseen. Ei ole ollut kyse liian monista ideoista vaan yhdestä ideasta jonka olen tyrmännyt.

      f) Välillä voi olla kuukausia etten kirjoita tai jopa vuosi. Parhaillaan taas kirjoitan suurimman osan päivästä tai pähkäilen juoni kuvioita. Mutta yleensä 4-6 tuntia eri aikoina päivästä. Yleensä iltaisin/öisin ja kun herään.Jotkut tekstit tyrmään, jos aikaa on kulunut. Silloin en enää pidä aiheesta. Kun taas joistakin teksteistä löydän ahaa elämyksen.:)

    • illuD

      A) En tee yleensä muistiinpanoja, sillä yleensä päässä ei ole mitään, mikä kannattaisi paperille kirjoittaa.
      B) Alan suoraan kirjoittamaan. En pysty keskittymään pelkästään tarinan miettimiseen. Se saa minut jotenkin hermostumaan. Sen kun vaan kirjoitan suoraan koneelle.
      C) Muille ehkä, on suunnitteilla kirja. :) Mutta en tiedä tuleeko siitäkään mitään. Mä kirjotan päiväkirjaa, mutta tarinat tulee muiden luettavaksi.
      D) Sellaisia nuortenkirjoja olisin tässä tekemässä. Ensimmäistä kirjaa yritän julkaista pian, kunhan sais edes yli 100 sivuisen kirjan. Kirjastani pitäisi tulla ainakin 200 sivuinen, jos ideoita riittää.
      E) Niitä sellaisia hetkiä on harvoin, että olisi liikaa ideoita.
      F) Kirjoitan melkein joka päivä. Yleensä päivässä tulee kirjoitettuu 3 sivuu ja sitte seuraavana päivänä jatkan taas. :) Kerran suunnittelin hiukan ja sitten se unohtuikin kun pidin pikkuisen taon kirjoittamisessa.

      Tässä minun vastaukseni. Itse aloitin kyllä kirjoittamisen jo tokalla luokalla:D

    • ella annika

      Eli käytän nyt vaan tätä "vastaa"-toimintoa, koska en ole vielä selvittänyt miten muuten voisin jatkaa tätä viestiketjua... Säälittävää? Kyllä. :)

      a) Teettekö muistiinpanoja? (Kirjoitatteko vaikka nimiä muistiin ennen kuin alatte kirjoittamaan)

      Harvemmin sillä mielellä että nyt kirjoitan romaanin ja piirrän ajatuskartan siitä nyt. Yleensä vaan kirjoitan vihkoihin kun tulee jotain sellaista mieleen mistä haluaisi kirjoittaa. Siis ihan kunnollisia kaunokirjallisia pätkiä, ei mitään ranskalaisia viivoja. Sitten kun jos jostain ideasta tuntuu syntyvän paljon materiaalia, puran ja työstän sen koneelle. Siitä edespäin kirjoitan lähinnä koneella mielivaltaisessa järjestyksessä.

      b) Suunnitteletteko ensin vai alatteko suoraan kirjoitamaan mitä mieleen tulee?

      Ehdottomasti en suunnittele mitään tarkasti. Luin kirjailija Monika Fagerlundin vinkin josta pidin: "Kirjoita mitä tahansa, ja laita se alkuun. Vaikka se olisi tarinan loppu, laita se ensimmäiseksi." (vapaasti mukailtu) Tuolta pohjalta on yleensä helppo lähteä. En mieti tarkkaan juonta tai muutakaan, en ainakaan kirjoita mitään kuvioita ylös, koska se vain rajoittaa.

      c) Kirjoitatteko itsellenne vai muille?

      Itselle sillä ajatuksella että jonain päivänä ehkä muillekin.

      d) Minkä tyylisiä kirjoituksia kirjoitatte? Ja kuinka pitkiä?

      Vaihtelee, nyt kirjoitan romaania, yhden olen kirjoittanut jo aiemmin (15-vuotiaana, ei siitä sen enempää...), lisäksi runoja ja lyhyempiä pätkiä. Novellia en osaa enkä hahmota. Pohjimmiltaan kaikessa proosassa ajatus, että romaaniin tähtään.

      e) Onko joskus liikaa ideoita ja siksi et pääse loppuun asti yhdessä tekeleessä, vaan alat suunnitella seuraavaa?

      Yleensä pyrin jatkamaan, jos tykkään jostain tekeleestäni, mutta siitä yhdestä saattaa haarautua kyllä sivupolkuja. Niitä voi sitten jatkaa itsenäisesti.

      f) Kuinka usein kirjoitat? Jos pidät pitkänkin välin, unohtuuko kaikki mitä aluksi suunnittelit?

      Yleensä päivittäin. Kun en suunnittele niin ongelmaa ei ole. Välillä raapustelen post it -lapuille jotain tajunnanvirtaa omasta elämästäni. Päiväkirjaa en kirjoita, ei sovi mulle.

      • ella annika

        hei nyt tajusin ton vastausjutun! ei mitään :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      11
      1915
    2. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      30
      1700
    3. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      78
      1573
    4. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      151
      1432
    5. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      311
      1369
    6. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      121
      1202
    7. Oiskohan se aika

      Selvittää pää vihdoin ja viimein. Minun kaivattu ei todellakaan käy täällä ja piste. Ei ole mitään järkeä enää tuhlata t
      Ikävä
      5
      1119
    8. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      29
      1019
    9. Mää oikeasti vielä kuolen

      Tämän tilanteen takia. Minä tosissani yritin ja tiedän että tämä tilanne sattuu sinuunkin. Molemmat taidetaan olla niin
      Ikävä
      42
      1007
    10. Kun Suomen uutisiin ei voi luottaa?

      Kertoisitteko te uutismaailmasn perehtyneet ASIANTUNTIJAT nyt sitten sen, mihin voi?
      Maailman menoa
      238
      906
    Aihe