Kanien yleisin hoito!

kanitallin johtaja ja hoitaja

KANIEN RUOKINTA:
kanille heinä on välttämätöntä, jokainen kani tarvitsee heinää joka päivä ja muutenkin heinää pitää olla kokoajan saatavilla!
Tavallinen kuivaruokakin pitää olla saatavilla kokoajan kanilla, koska kuivaruokakin on tärkeää, paras kuivaruoka kaikille jyrsijöille on osku-kuivaruoka.
Kanilla pitää olla vettä saatavilla kokoajan, koska heinästä varsinkin tulee jano helposti.
Ja ethän unohda suolakiveä ja kalkkikiveä?
Eli suolakivi ja kalkkikivi pitää olla myös saatavilla kanilla, niinkuin kaikilla jyrsijöillä, meidän kaikki kanit pitävät suolakivestä erittäin paljon ainakin.
Kani pitää todella paljon apiloista ja ruohosta, joten kanille voi antaa parin kertaa viikossa näitä asioita, omena ja porkkanakin kelpaa kaneille, mutta niiden vatsa ei kestä liiallista herkkujen antoa!

KANIEN LIIKUNTA:
Kanin pitää saada jaloitella päivittäin ainakin 2 kertaa, ja lämpimillä päivillä kanin voi viedä nurmikolle ulos ulkoiluttamaan. Ja muista katsoa että kanin lähellä ei ole ampiaista tai hyttystä!

KANIEN HUOMIOINTI:
Kania pitää ehdottomasti huomioida joka päivä, koska muuten kani voi masentua, ja muista silittää kania usein ja kannattaa myös leperrellä, kanit pitävät siitä ja voin sanoa että kani rakastaa sitä, jos selästä rapsuttaa ja silittää rauhallisesti ja hellästi.

KYNSIEN TAI HAMPAIDEN LEIKKUU:
Kanin hampaat voivat kasvaa liian pitkiksi, joten ne pitää viedä eläinlääkärille leikattavaksi.
Mutta kynsien leikkuu sujuu kotonakin, jos rauhoitat kanin ja pidät rauhallisesti kanin tassusta kiinni, voit leikata kaneille tarkoitetuilla saksilla kanin kynnet, jos kuitenkin epäilet kynsienleikkuu taitojasi, vie ilman muuta eläinlääkärille.

KANIN HÄKIN SIIVOUS:
Muistathan siivota kanin häkin joka toinen päivä?
kanit ovat pikku sotkijoita ja häkki pitää siivota joka toinen päivä.
Siivoukseen kuuluu purujen vaihto, uusi heinänlaitto.

VEDEN VAIHTO:
Vesi pitää vaihtaa joka päivä, veden pitää olla kylmää ja puhdasta, voit laittaa veden sekaan 4 vitamiinitippaa.



Terveisin: Kanitarhan pitäjä Marianna!

25

2737

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • noin...

      Voit toki antaa omille kaneillesi&jyrsiöillesi osku kuiva ruokaa, mutta minä sanon että se on ruokakaupan moskaa. Halpaa ja huonoa.
      Toiseksi, minä en ainakaan ole ajatellut mennä eläinlääkärille kanin hampaita leikkauttamaan, koska se ei ole tarpeellista, sitä ei PIDÄ tehdä kaikille kaneille. ( välillä puhuit jyrsiöistä ja välillä kaneista; kanihan eivät ole jyrsiöitä...)
      Kolmanneksi, kiva kun laitoit tietoa, mutta vahtoehtojahan on paljon...

      • on..

        ..näreet!


    • e.v.e.e

      kanihan pärjää kyllä ihan heinällä ja vedellä ( suolakivi ja kalkkikivi). Ja toki onhan hyvä olla jotain ruokaakin lisäksi, mutta pelletti on parempi kuin siemenseokset.

      Ja kyllä päivittäin voi antaa tuoreruokaa.

      Ja kun sanoit, että kaninne pitää paljon suolakivestä niin huomioithan:

      (http://sonja.iki.fi/sonja/kani/ruokinta.shtml)
      # Suolakivi on mineraali, jota on myös hyvä olla kanin saatavilla. Jos kani keksii aloittaa suolakivi-vesi-suolakivi-vesi-kierteen, ota kivi väliaikaisesti pois. Liika suolakiven lipominen johtaa tihenevään virtsaamiseen ja sitä myöten se menettää samalla paljon muitakin tärkeitä kivennäisaineita.

    • renteri

      tarkoitukseni ei ole olla mitenkään ilkeä mutta tätä palstaa lukee myös sellaiset ihmiset jotka eivät ole viellä kovin tietoisia kanien elämästä, pidosta jne. kiva kuitenkin että olit jaksanut kirjoitella ohjeita kanin hoitoon liittyen, oli tekstissä paljon oikeaa tietoakin! :)
      oijon nyt muutamia kohtia mitkä pisti mun silmiin.. =)

      "Tavallinen kuivaruokakin pitää olla saatavilla kokoajan kanilla"
      - EI TODELLAKAAN PIDÄ. =) oikeastaan vain harvalla kanilla voi pitää kuivaruokaa jatkuvasti saatavilla. Ruokamäärä riippuu esmes kanin koosta sekä aktiivisuustasosta. Liika lihavuus on yleistynyt kotikaneilla eikä se ole hyväksi. Lihava kani on onneton eikä voi elää täysillä, lihavuus altistaa erilaisille sairauksille. Kani on pidettävä mielellään hoikkana/normaalipainoisena. =)

      ruoka kannattaa myös tarjota jostain muualta kuin kupista, etenkin jos kani on elää häkkieläimenä. eräs "hyperaktiivinen" kanini saa päivittäisen ateriansa lähes aina aktivointipallosta tai vessapaperirullahylsystä jonka päät on painettu kiinni.

      "paras kuivaruoka kaikille jyrsijöille on osku-kuivaruoka."
      - osku on viimeisimpiä ruokia jotka soveltuvat kanin päivittäiseen ruokavalioon. tällänen markettimoska on verrattavissa ihmisten roskaruokiin, kyllä sillä elää mutta pitkälle ei pötkitä. herkkuna markettiseokset ovat varmasti mainioita, pienenä ripauksena. uskoisin että tälläinen seos pääravintona voi aiheuttaa kanille jo kipuja/puutostiloja, ihan kuten ihmisellekkin, mikäli syö vain grilliruokia pitemmän aikaa.
      syötä kanillesi mielummin eläinkaupasta ostettua kanien täysrehupellettiä. hyviä merkkejä esimerkiksi HOBBY PLUS, GENESIS ja EXCEL. =) ja muista annostella oikein! pussin kyljessä on suuntaa antavat merkinnät.

      "Kanin pitää saada jaloitella päivittäin ainakin 2 kertaa"
      - miniminä on pidetty tuntia/paria päivässä. ideaali olisi että kani saisi olla jatkuvasti vapaana. =)

      "Kanin hampaat voivat kasvaa liian pitkiksi, joten ne pitää viedä eläinlääkärille leikattavaksi."
      - normaali purentaisen kanin hampaat pysyvät lyhyinä jos kanille tarjotaan kovaa purtavaa riittävästi. kovaa purtavaa on oltava mielellään jatkuvasti tarjolla. kuivattu ruisleipä, näkkileipä tai vaikka puunoksat ovat omiaan pitämään kanin hampaat kunnossa. :) kaneilla kuiteski nää purentaviat on älyttömän yleisiä ja silloin edes kova purtava ei pidä hampaita tarpeeksi lyhyeinä. jos et tiedä miten hampaiden lyhennys tehdään kannatttaa se ensimmäisellä kerralla viedä eläinlääkäriin joka näyttää miten homma toimii. voit opetella itse leikkaamaan purentavikaisen kanin hampaat, pääset paljon halvemmalla. tai vaihtoehtoisesti jos tiedät vaikka jonkun osaavan kaniharrastajan joka voi homman hoitaa. =)

      • Anonyymi

        En haluu ilkeillä mut jyrsijät kuluttaa hampaita koviin asioihin, kanien hampaat lyhenee parhaiten kuivalla heinällä ja yrteillä :) Näin sanoo eläinlääkäri.


    • gazzi

      Joos ei millään pahalla, mutta lieneekö Mariannalla menneet kanit ja jyrsijät sekaisin?? Muuten ihan mukava kirjoitus.

      Kanien hoito on todellakin paljon laajempaa tietoa vaativaa ja huomioitavaa, kuten Sonjan kanisivuilta on luettavissa. Kannattaa lukea muitakin kanisivuja ja käyttää omaa järkeään mikä on hyväksi kaneille ja mikä ei.

      Kaikki riippuu kanien koosta ja elinolosuhteista, miten tehdä mukavat ja terveelliset oltavat pupuille. Parasta on niiden antaa olla vapaana ihmisten parissa sisällä (valvonnan alla) ja aidatulla pihalla tai parvekkeella. Lisäksi oikeanlaista ruokaa ja harvoin herkkuja.

      • riittää...

        Kun nuo kaikki asiat mitä te muut kommentoijat kirjoititte tulivat esiin tarpeeksi jo ensimmäisessä KOMMENTISSANI, pitääkö niitä kertoa moneen otteeseen? Ehkä tämä "Marianna" tajusi jo ensimmäisestä kommentista (missä mainittiin kaikki mitä te kommentoitte mutta vaan lyhyemmin) että pitää opetella lisää kaneista.
        LUKEKAA SIIS KAIKKI KOMMENTIT ennenko rupeatte kertomaan samaa asiaa uudestaan ;)


    • kanityyppi

      paljonkohan maksaa viedä kani eläinlääkärille?

      • A

        Riippuu ihan siitä mitä eläinlääkärissä tehdään. Jos kani on sairas, se on vietävä sinne, maksoi mitä maksoi. Etukäteen ei summaa voi tietää. Minimi kai n. 30 euroa eläinlääkärikäynnillä. Hintoja tietyille toimenpiteille voi tiedustella soittamalla eläinlääkäriasemalle.


    • cp

      Eikö häkki pestä yleensä kerran viikossa?

    • Kaneista kyselevä

      Mitä kaikkea herkkuja kanille voi antaa? Ja minkä puun oksia niiden ois hyvä jyrsiä?

      • siirilydia

        Paju ja omenapuu on meillä ainakin yleisiä joista kaneille oksia kerään järsittäväksi.

        Tosi hyviä, terveellisiä, ja halpojakin herkkuja on esim. rusinat, erilaiset marjat ja yrtit, pienet näkkärin/kuivatun ruisleivän palaset. Itse suosin ennemmin ruisleipää kuin näkkäriä, kuluttaa hampaita paaaaaljon paremmin.

        Kun käyttää vähän mielikuvitusta kanien herkuissa, ei tarvitse ostaa ollenkaan mitään eläinkauppa/markettiherkkuja. Meillä kaikki neljä kania menevät ihan innosta täristen ruoan kimppuun jos on jotain herkkua tarjolla, ja varsinkin banaani on ihan ykkössuosikki :D


      • siirilydia
        siirilydia kirjoitti:

        Paju ja omenapuu on meillä ainakin yleisiä joista kaneille oksia kerään järsittäväksi.

        Tosi hyviä, terveellisiä, ja halpojakin herkkuja on esim. rusinat, erilaiset marjat ja yrtit, pienet näkkärin/kuivatun ruisleivän palaset. Itse suosin ennemmin ruisleipää kuin näkkäriä, kuluttaa hampaita paaaaaljon paremmin.

        Kun käyttää vähän mielikuvitusta kanien herkuissa, ei tarvitse ostaa ollenkaan mitään eläinkauppa/markettiherkkuja. Meillä kaikki neljä kania menevät ihan innosta täristen ruoan kimppuun jos on jotain herkkua tarjolla, ja varsinkin banaani on ihan ykkössuosikki :D

        Jos jotain erityisherkkuja tahtoo, niin tässä hyvä ohje kanien kekseihin:

        Ruisjauhoja
        (vettä)
        Porkkanaraastetta, omenaraastetta, tai mitä vaan pikkupaloja tuoreruoasta jota kanille saa antaa
        (Pellettiä, kaura/ohra/ruis jne hiutaleita, yrttejä, pähkinää)

        Laittaa kulhoon ensin vaikka 3 desiä ruisjauhoja, sinne sekaan tuoreruokapalaset. sekoittaa kunnolla, ja lisää vielä loput kiinteät aineet, esim. ne hiutaleet, pähkinät, pelletit, siemenet sun muut ja sekoittaa taas.

        Lisää vettä varovasti sen verran, että taikinaan tulee sopiva rakenne. Piparitaikinan rakenne on hyvä vertauskohde, eli taikinan tulisi olla sellaista helposti muovailtavaa, ja jäykähköä.

        Irrottelee taikinasta sopivan kokosia palasia ja taputtelee (käsiä voi pyöritellä jauhoissa ennen, jos taikina tarttuu) lätyiksi. Jos on jaksamista, niin taikinan voi myös ruisjauhoalustalla kaulia levyksi, ja ottaa piparimuoteilla palasia.

        Uunissa 200 asteessa 5-10 minuuttia tai kunnes keksit ovat kovia.


    • apua kaipaileva

      Anteeksi tunkeudun tänne ! Miten saisin kanini takut pois ? ... Voisiko ensin jotenkin liottaa liuoksessa takun ja alkaa varovasti harjailla ? ...

      • x

        Kanin karva on yleensä pehmeää, niin kanille tarkotetulla kammalla pitäisi saada selvitettyä kun ei kasaa takkuja vaan vähän kerrallaan, niin huomattavasti helpompaa. Kokeile monia eri harjoja ja kampoja. Itsellänikin on välillä ongelmia leijonaharjakseni takkujen kanssa.. Täytyy kärsivällisesti vaan yrittää selvittää, voihan toki leikatakin pois jos on niin hirveitä takkupalloja, mutta selvittäminen on parempi vaihtoehto :)


      • x
        x kirjoitti:

        Kanin karva on yleensä pehmeää, niin kanille tarkotetulla kammalla pitäisi saada selvitettyä kun ei kasaa takkuja vaan vähän kerrallaan, niin huomattavasti helpompaa. Kokeile monia eri harjoja ja kampoja. Itsellänikin on välillä ongelmia leijonaharjakseni takkujen kanssa.. Täytyy kärsivällisesti vaan yrittää selvittää, voihan toki leikatakin pois jos on niin hirveitä takkupalloja, mutta selvittäminen on parempi vaihtoehto :)

        Ja jos sinulla on jotain takkujen poistoon kuuluvaa liuosta niin kokeile ihmeessä kunhan se on tarkoitettu kaneille! :)


    • apua kaipaileva

      Kiitos todella paljon vinkeistäsi ! :)

    • Kaneista kyselevä

      Siirilydia toi keksi ohje on mahtava;) Jatkahan samaa rataa. Uskon että kanisi hyppivät innosta ku noita on tarjolla

    • lumikki<3<3

      mun kani lumikki rakastaa näkkäriä!siitä tosin kuuluu kiva ääni ku se syö sitä!

      mulla ois yks kysymys: lumikki aina illalla kolistelee rauta häkin seinää niin että ottaa hampaillaan kiinni siitä ja ravistaa sitä niin että korvat menee! laitan aina illaalla kiinni oton jälkeen häkin päälle viltin että saisi omaa rauhaa mutta ei auta! mitä teen?

      apuaa!

    • Kääpiöluppafani

      Aion hankkia kääpiölupan ja minulla olisi muutama kysymys. Kuinka usein kani täytyy viedä eläinlääkäriin? Tarvitseeko se rokottaa ja jos tarvitsee niin kuinka usein? Kuinka usein häkki tarvitsee putsata ja kuinka iso sen tulisi olla kääpiölupalla? Ja minulle jäi vähän epäselväksi pitääkö kanilla olla kokoajan kuivarokaa tarjolla jos pitää niin mikä olisi parasta kuivaruokaa? Tarvitseeko kania pestä jos tarvii niin kuinka usein? Kiitos, jos viitsitte vastata. Käpiöluppafani

      • Sedä

        Mä periaatteessa yleensä sanon tän tasoisiin kysymyksiin että mitäpä jos lukisit pikkuisen perustietoa kaneista ennen kuin edes harkitset. Mutta olen kiltillä päällä tänään.

        Kani viedään yleensä eläinlääkäriin vasta kun on joku ongelma. Kaneja ei rokoteta Suomessa. Häkistä kannattaa pahimmat sotkut siivota päivittäin, ja kokonaan esim viikon välein tai kun se on likainen. Riippuu siitä onko koko pohjalla purua vai esim vaan vessalaatikossa. Heinää pidetään koko ajan, kuivaruokaa yleensä ei, paitsi poikasilla. Kannattaa antaa pellettiä mieluummin kuin siemensekoitusta. Aiheesta keskusteltu esim täällä, ja ainakin otsikossa mainitut Lottie, Genesis ja Hobby plus on hyviä:
        http://www.petsie.fi/forums/2802-kani-pelletit-lottie-genesis-ja-hobby-plus
        Kani pestään vain jos se on todella likainen.

        Häkin kooksi suositellaan yleensä kääpiöille ainakin 100cm pitkää. Mutta kanin ei tosiaankaan kuulu nököttää häkissä kaiken aikaa, niinkuin ei kissan tai koirankaan. Kanilla olisi parasta olla vapaata liikkumatilaa ainakin yksi huone, ja häkki vain turvapaikkana. Vaihtoehtoisesti sille voi rakentaa huomattavasti tehdashäkkiä isomman aitauksen. Olisi hyvä että tehdashäkissä asuva kani pääsee vapaaksi ainakin silloin kun joku on kotona vahtimassa, etenkin jos sillä ei ole lajitoveria vaan sen tarvitsee seurustella ihmisten kanssa. Osan mielestä kanilla on aivan ok olosuhteet tehdashäkissä, mutta totuushan on ettei se siellä paljon mitään mahdu tekemään.


    • Kani♥

      Onko Best friend festival hyvää ruokaa kanille vai ei ?(:

    • Kanifani1

      Mul ois yks kysymys.
      Pitääkö kani madottaa, jos pitää ni millon?
      Kuinka usein kani pitää viedä eläinlääkäriin tarkastukseen?
      (kani on kesällä ulkona silloinkun on lämmin, kani on 8kuukaitinen kääpiöluppa)
      Voittehan vastata pian?:))

    • emmakani

      pitääkö kanille laittaa punkkipanta tms. jos ulkoiluttaa kania kesällä??

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2733
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      74
      1460
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      40
      1433
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      31
      1211
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1164
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1163
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      45
      1151
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1151
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1099
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      10
      1080
    Aihe