Osmankäämi

Käämi, osman

Haluaisin 4x10 metriseen pihalammikkooni osmankäämejä. Tiedän maantienojan jossa niitä kasvaa. En tohdi juurakkoja mennä kaivelemaan, joten kysyisinkin lähteekö kasvi patukasta jos sen hautaa rantaveteen? Vai miten tulisi menetellä? Onko juurakko ainoa toivo.

10

4666

  Vastaukset

  • Ei ole kokemusta osmankäämien istuttamisesta, mutta hävittämisestä kylläkin (kesämökin laiturin vierustoja perkaan). Varresta ylöspäin vetämällä lähtee iso juurakko ja paljon hiusjuuria mukana. Ei siis tarvitse kaivella.

  • että osmankäämi leviää tosi nopeasti? Meillä istutettiin sitä mökillä lohialtaasta lähtevään ojaan, muka koristeeksi. Mutta parissa vuodessa se täytti koko ojan. Mutta sitten kerran onneksi karhu kävi kaverina. Se oli kiskonut kasvit juurineen ylös monen metrin matkalta. Syönyt siitä juuresta sen pehmeän osan, ja heitellyt loput varret pitkin pihaa.Kyllä siinä ensin katseltiin silmät pyöreänä, että mitä ihmettä täällä on tapahtunut, ennenkuin nähtiin jäljet siellä mutaojassa, ja hampaiden purentajäljet niissä varsissa. No osmankäämin kasvustot on selvästi rauhoittuneet.

  • En suosittele.Minulla on pieni lampi enkä itse siihen istuttanut mutta arvelen että tuli lintujen mukana.En tajunnut ensimmäisten osmankäämien ilmestyttyä että se leviää pakteeriakin nopeammin.Nyt on rannat täynnä ja kuolevat kasvit peittää rantahiekan.

   • En tiedä miten viisasta on istuttaa Osmankäämiä,mutta olen lukenut sen veden puhdistus kyvystä johon se sopii erinomaisesti,ei mitään niin pahaa jottei jotain hyvääkin.


   • Osmankäämin Ihailija kirjoitti:

    En tiedä miten viisasta on istuttaa Osmankäämiä,mutta olen lukenut sen veden puhdistus kyvystä johon se sopii erinomaisesti,ei mitään niin pahaa jottei jotain hyvääkin.

    laita vaan : ) voithan sitä harventaa jos se liikaa kasvaa!

    ja varmasti myös puhdistaa vettä"" siis kun kasvaa niin rehevästi niin käyttää ravinteita jne pois...

    joskus voi olla aika kaivaminen saviojissa et saa juurakon, mutta jo pini pala juurta riittää matalaan rantaan istutettuna, niin jo kasvaa!

    ja kai sen voi yrittää tappaakkin leikkaamalla toistuvasti (3-5kertaa kesässä ne kaikki vihreät osat esm viitakkeella poikki, näin ei kasvi pääse yhteyttämään ja kuolee ehkä pois, jos kasvaa väärässä paikassa tai liian innokkaasti..


   • http://www.liberherbarum.com/Pn4715.HTM

    Sisar Bingen osasi jo 1100 luvulla hyödyntää
    De dudelkolbe= rohrkolben = typha augustifolia
    Juurakot voidaan keittää ja syödä kuin perunat. Täällä hehtaarilta voidaan korjata kymmenkertainen määrä juurakoita, vastaava peruna (noin 350 tonnia tuoretta juurakot) kasvaa.Juurakot tuottaa jauhoja, joka toimii hyvin leivonnassa​​. Kuivatut juurakot = 46% tärkkelystä ja sokeria, ja vähintään 20% kuituja. Cattail jauho sisältää enemmän rasvaa kuin maissi, riisi, vehnä-ja perunajauhot. Se sisältää enemmän mineraaleja ja hiilihydraatteja perunajauhot ja enemmän proteiinia kuin maissi ja riisi. Lisäksi nuoret versot, kukat ja siitepöly ovat syötäviä


  • Osmankäämi kerää myös tehokkaasti vesistöjen lääkejäämiä ja raskasmetalleja, joita sinne lasketaan, joten onko pitoisuuksia mitattu, ennen kuin aletaan syömään, että todella puhtaalta paikalta sitten vaan ruoaksi.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   196
   7828
  2. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   114
   5293
  3. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
   Kotimaiset julkkisjuorut
   56
   4216
  4. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   101
   3145