Valkoinen tatti

sienimettässä kirja kourassa

Löysin viikonloppuna Turun saaristosta valkoisen tatin, eli lakki oli valkoinen, jalka valkoinen ja myös pillit valkoiset. Varsi oli niin sitkeä, että kun ilman välineitä yritin katkaista sen se vaan levisi vaikka muuten sieni oli toukaton ja oikein hvyän näköinen. Varsi muuttui voimakkaan violetiksi kosketuskohdistaan. Jalassa ei ollut nukkaa tms. Jos todella tarkkaan syynäsi, erotettavissa oli hienoista vaalean ruskeata verkkokuvioita jalassa, mutta olemukseltaan tatti oli ihan valkoinen.
Sieni on nyt syöty ja maistui hyvälle, kuitenkin jäi vielä mietityttämään, että mitä lajia tämä mahtoi olla?

Vielä aloittelijana varmistaisin tietäviltä, että eihän suomessa ole mysrkyllisiä tattilajeja lukuunottamatta piruntattia, jonka luultavasti tunnistaisin helposti?

15

11214

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • paras ratkaisu

      Suomessa ei ole vaarallisia tatteja.. Tosin Suomessakin taisi kuolla yksi perhe, kun söi nuoria valkokärpässieniä, joita luuli herkkutateiksi.. Nehän ovat hieman samanlaisia..

      Samanlaisia herkkutattejahan kasvaa luonossakin mitä myydään kaupassa -> valkoisia, joiden pillistö tummuu mitä vanhemmaksi ne tulevat.. Tosin kannattaa aina olla 100% lajinmääritys, ettei rupea syömään tuntemattomia lajeja.

      Ainoastaan sappitatti pilaa yleensä kaikki muut ruoat vaikka myrkyllisiä tattilajeja ei olisikaan.

      • Anonyymi

        On Suomessakin piruntatti joka on myrkyllinen.


    • ****

      Edellisellä vastaajalla on kyllä menneet herkkutatti ja herkkusieni pahasti sekaisin. Tateilla on pillit, ei helttoja, ja tatteja harvemmin myydään kaupassa. Herkkusienet ovat "niitä valkoisia mitä kaupassa myydään", niiden heltat tummuvat vanhemmiten ja ne saattaa kokematon sekoittaa valkokärpässieneen.

      Oletan että alkuperäinen kirjoittaja on varmuudella tunnistanut tatin tatiksi. Monista tateista on olemassa albiinomuotoja, itse olen löytänyt ainakin valkoisia lehmäntatteja, nokitatteja, voitatteja, punikkitatteja ja herkkutatteja. Sinistyminen viittaisi punikkitattiin, verkkokuvio taas ei. Näin jälkiviisaana voisin kyllä sanoa, ettei ikinä saisi syödä sientä, jota ei varmasti tunnista. Piruntatin lisäksi myös tauriontatti on myrkyllinen ja kaunojalkatatti ja veritatti syötäväksi kelpaamattomia.

    • Tatatatti

      Tatteihin iskee joskus homesieni tai bakteeri, en nyt ihan tarkkaan muista kumpi. Tattien lakit ovat silloin valkoisia. Kehottaisin varmuussyistä jättämään tällaiset tatit syömättä. Voivat olla hyvinkin haitallisia terveydelle.

      • Valkolehmäntatti

        Ole varovaisempi vastaisuudessa, monet kokeneetkin sienestäjät jopa tunnistavat väärin - sieniprofessoritkin joutuneet munuaiskoneeseen , syötyään myrkkysienen ja sinä söit sienen jota et tuntenut. Ennen yllytettiin syömään lähes kaikki sienet ja väitetiin, että tappavan myrkyllisiä ei ole kuin pari helposti tunnistettavaa, toisin on osoitettu. Sienimyrkyt vaikuttavat joskus hitaasti jopa 2-3 viikon päästä oireilevat ja tuhoavat munuaiset jne. Tunetemattomia sieniä on metsät täynnä, harvinaisuuksia esim.
        Todennäköisesti löysit valkolehmäntatin, joka on yleinenkin ja syötävä, joten voimme kaikki nukkua rauhassa.


      • Valkolehmäntatti
        Valkolehmäntatti kirjoitti:

        Ole varovaisempi vastaisuudessa, monet kokeneetkin sienestäjät jopa tunnistavat väärin - sieniprofessoritkin joutuneet munuaiskoneeseen , syötyään myrkkysienen ja sinä söit sienen jota et tuntenut. Ennen yllytettiin syömään lähes kaikki sienet ja väitetiin, että tappavan myrkyllisiä ei ole kuin pari helposti tunnistettavaa, toisin on osoitettu. Sienimyrkyt vaikuttavat joskus hitaasti jopa 2-3 viikon päästä oireilevat ja tuhoavat munuaiset jne. Tunetemattomia sieniä on metsät täynnä, harvinaisuuksia esim.
        Todennäköisesti löysit valkolehmäntatin, joka on yleinenkin ja syötävä, joten voimme kaikki nukkua rauhassa.

        Lisäys vielä, että jos se jalan väri muuttui samoin kuin punikkitatin, kyseessä voi olla myös kalvaspunikkitatti. Molemmar syötäviä.


      • voi myös

        iskeä= sieni sienessä.


      • Anonyymi

        Olen löytänyt tänä kesänäkin v. 2019 tällaisia valkolakkisia tatteja Varsinais-Suomen alueelta. Toin kotiin, mutta en syönyt. Näin metsässä paljon myös niitä homehärmän peittämiä kivitatteja (=herkkutatteja). Kyseiset valkolakkiset tatit olivat aivan terveitä yksilöitä.


    • Valkolehmäntatti

      Aloittelijana älä koskaan syö sientä, jota et tunne, olen sienestänyt lapsesta asti ja lukenut sienikirjat moneen kertaan. Olen syönyt kerran huonona sienivuotena kangaskärpässienen kangashaperona. Kun katselee kirjaston laajaa teosta, vähenee turvallisten sienien määrä huomattavasti. Valkoista sientä en ota koskaan, ellei se ole 100% valkoinen herkkusieni ja tuoksu esim. anikselle. Tappavan myrkyllinen valkoinen kärpässieni on riittävä uhka. Ne tattien pillikerroksetkin voivat olla niin matalat ja toisaalta rouskujen, kärpässienten ja haperoiden heltatkin vielä supussa, että erehtyä voi.valkohome ym sienirihmat voivat muuttaa sienen ulkonäköä.
      Tattien luetteloon voi lisätä sappitatin, jota ei saa syödä. Sappitatin voi sekoittaa syötäviin tatteihin nuorena. Pilaa koko satsin maulla, eikä amhdollisesta myrkystäkään voi olla täysin varma, tutkittavaa riittää.

    • lactarius volemus

      Löysin myös itse viime lauantaina Piikkiön tienoilta yhden valkoisen punikkitatin, täysin terveen näköisen itiöemän. Ihmettolin sitä suuresti, mutta kyseessä taitaa tosiaan olla joku albiinokappale.

      Myrkyllisiä tatteja ei suomessa tiettävästi ole, mutta sappitaati ja äikätätti eivät ole varsinaista herkkua. Voitatin pintakelmu olisi hyvä poistaa, sillä se on muistaakseni aiheuttanut joitakin oireita sekä kaikki punikkitatit olisi syytä kypsentää huolellisesti, ettei tulisi vatsanväänteitä.

    • maikki11

      Kiitos vastauksesta. Kuvaus on samanlainen kuin mitä minäkin löysin.
      Jalassa verkkonukaa.En huomannut värivaitelevuutta,mutta sienet olivat
      aika nuoria.EN vain ole ennen törmännyt tällaisiin tatteihin. Maistoin, ja maku oli mieto.

    • sienineuvoja

      Kalvas punikkitatti tuli minullakin ensin mieleen, kun luin sinistymisestä, muuten olisin sanonut valkolehmäntatiksi. Olet toki varmaan niin valistunut sienestäjä, ettet sanoisi tatiksi, jos ei ole pillistöä. Etkä tietenkään söisi tai edes keräisi tatinriesan pilaamaa sientä, se on kuin homeessa olisi koko sieni. Herkkutateilla alkava riesa voi ilmetä voimakkaana paksuntumisena, kuin "turvonnut" tatin jalka.

    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      jo vain, eilenkin näin yhden kalvaspunikkitatin mutta en ottanut sitä mukaani, ja punikeista muutenkin nappailin mukaan vain niitä pienimpiä ja kirkasvärisimpiä, kovamaltoisimpia. Pääosin jahtasin herkkutatteja ( = herkkiksiä) n. 3 pv. sitten saamaani tilaukseen. (Kiitos Lauri T-N.!) Ne etsintäkuulutetuimmat ( = Kivitatit siis) olivat lähes kaikki vanhentuneet siinäkin metsäsaarekkeessa. Tänä kautena niitä on ollutkin erityisen runsaasti, ainakin useimmissa paikoissa, mutta yöhästyin aika paljon niitten keruussa. Huippusato sitten ennätysvuoden 2003. Laatu on ollut vain onnettoman huonoa... tai heikkoa. Nehän kehittyvätkin näin lämpiminä aikona mahdottoman nopeasti. Punikkeja on myös valtavan paljon. Sanotaan että herkkiksistä saadaan huippusato kerran kymmenessä vuodessa. Että näin pitkälle saatiin odotella...
      Muita kauppasieniä on hämmästyttävän vähän, haperot puuttuvat, keltavahveroita olen löytänyt toistaiseksi vain 2 kappaletta. Voitatteja on sentään jälleen hulppeasti. Kuiva kesä vaikutti siis näinkin rajusti satoon. Löysin myös pari kaunista koivuseitikkiä joka muistuttaa hyvin paljon arvostettua monivyöseitikkiä. Seitikit saa jättää kaikki rauhaan, ihastellaan vain niitä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      1000
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      867
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe