Uusi Kouvola

puutarhakaupunki

Pääkaupunkiseudulla on käyty keskustelua kaupunkirakenteesta. Helsingin herrat pitävät kiinni kannastaan, että nykyistä kaupunkikeskusta eli Helsinkiä on tiivistettävä sekä asumisen että työpaikkojen osalta. Pääministeri Vanhanen on kertomansa mukaan jo vuosia visioinut puutarhakaupunkien verkostosta, joka alkaa kehä kolmosen ulkolaidalta. Taloustutkimuksen mukaan kansalaisten enemmistö unelmoi vastaavaa.

Millainen tulee olemaan uuden Kouvolan kaupunkirakenne? Muodostuuko tänne pelkästään tiivis ydinkeskusta kaupungin virkamiesten ja gryndereiden yhteistyöllä? Vai aletaanko kehittää myös Kuusankosken, Anjalankosken, Valkealan ja Elimäen luontaisia kasvualueita? Tämä on ilmeisesti pitkälti poliittinen kysymys, joka on kiinni vanhan Kouvolan ympäristökuntien poliittisista päättäjistä uudessa Kouvolassa. Tietenkin virkakoneistollakin, joka ei ole pelkästään vanhan Kouvolan perua, on oma ratkaiseva merkityksensä kaupunkirakenteen luomisessa.

On etsittävä uusia luontaisia asuin- ja yritysalueita sekä edelleen kehitettävä nykyisiä vetovoimaisia alueita. Helsingin herrojen opit eivät välttämättä päde Pohjois-Kymenlaaksossa. Samoja virheitä ei täällä kannata tehdä. On luotava uusi kansalaisia kiinnostava kaupunkirakenne Uuden Kouvolan alueelle, jossa tonttimaasta ei todella ole pulaa. Tässä yhteydessä on ehkä syytä muistuttaa, että isommilla ja pienemmillä metropoleilla on tapana laajentua reunoille. Uudesta Kouvolasta on mahdollisuus muodostaa puutarhakaupunki ydinkestustoineen. Tähän kaupunkiin voidaan sitten tulla tutustumaan ja vaikkapa asumaan sekä luomaan uusia yrityksiä pääkaupunkiseudulta.

4

591

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pikku kaupungin sälli

      "Futuristisille ratavisioille ei nähdä Kouvolassa perusteita" tuollainen otsikko pisti silmään tämän aamun kouvolan sanomassa. Taitaa radat mennä jostain muuta kautta jos tuollainen meininki jatkuu.

      Jos vaikka joukkoliikenteestä puhutaan niin viimeiset 50 vuotta on joukkoliikenteen kehitys kulkenut taaksepäin. 60-luvulla meni lättähattujuna Kouvolasta Kuusankoskelle ja tehtaalle pystyi menemään ilmeisesti tuolla töihin. Nykyiset päättäjät on osanneet junailla asiat niin että tehtaiden yllä leijuu lakkautusuhka. Vanhanen kannattaa rautateiden vapauttamista kilpailulle, vaikka Iso-Britanniassa vastaava homma johti totaaliseen katastrofiin.

      20 vuotta sitten asuin Valkealan kirkonkylässä ja aamukahdeksaksi ehti hyvin Kotkaan linja-autolla ja junalla. Sen jälkeen poliitikot rassasi aikatauluja niin ettei tuo onnistunut ja kova ihmettely oli julkisuudessa että ei ole käyttäjiä julkisille kulkuneuvoille, ja henkilöliikenne pitää säästösyistä lopettaa Kouvola-Kotka välillä.

      Veikkaan että vaalien jälkeen saattaapi iskeä lama ja taas pitää "säästää". Kannattaa käydä jossain ulkomailla katsomassa miten homma toimii.

    • Uuden Kouvolan rakenne "kaupunkina" on huomattavan hyvä. Kokonaisuuteen kuuluu useita monipuolisesti toimivia taajamia, joissa on asuntoja, työpaikkoja ja palveluja. Nämä monipuolisesti toimivat taajamat ovat parempia elämisen ja asumisen paikkoja kuin nukkumalähiöt, joita niitäkin on Kouvolassa pari malliesimerkkiä, Eskolanmäki ja Lehtomäki.

      En aivan tarkkaan tiedä, mitä Matti Vanhanen täsmällisesti tarkoittaa "puutarhakaupunki"-käsitteellä. Laajasti ymmärrettynä Valkealan kirkonkylä, Jaalan kirkonkylä, Koria, Elimäen kirkonkylä, kaikki ne voisivat mahtua puutarhakaupungin määritelmän piiriin. Jos savupiipputeollisuuskin hyväksytään määritelmään, mukaan tulevat vielä Kuusankoski, Myllykoski ja Inkeroinen.

      Aikoinaan nelisenkymmentä vuotta sitten yhdyskuntasuunnittelijat, jotka olivat yliopistoväkeä, he kaavailivat Helsingin seudun kasvun ohjaamista monipuolisiin "itsenäisiin" tytärkaupunkeihin, jotka yhdistettäisiin toisiinsa ja Helsingin keskustaan sujuvan liikenteen verkostolla. Noitakin tytärkaupunkeja taidettiin nimittää puutarhakaupungeiksi. Niitten väliin oli tarkoitus jättää vihervyöhykkeitä.

      Käytännössä kuitenkin suurrakentajat, grynderit ajoivat Helsingin seudulla läpi oman mallinsa, jossa nostokurjet pystytettiin mäen päälle ja siihen ymrille tehtiin elementtitaloja. Seuraavaksi nosturi siirtyi viereisen mäen päälle, jne. Siitä syntyi "asemakaava", jonka kaupunkien päättäjät siunata rapsauttivat viralliseksi kaavaksi. Sillä menetelmällä Helsingin, Espoon ja Vantaan rakentaminen tapahtui kuin haulikolla roiskaisemalla pitkin mäkiä. Vaihtoehtona olisi ollut tytärkaupunkien rykelmä, mutta sitä ei haluttu valita alueellisen suunnittelun pohjaksi.

      • Iso-Kouvolan

        Alku hetkeen. Vaikkei mikään muuttuisikaan, mieluummin osoitteena Kouvola kuin joku Anjalankoski.


      • Mylsä
        Iso-Kouvolan kirjoitti:

        Alku hetkeen. Vaikkei mikään muuttuisikaan, mieluummin osoitteena Kouvola kuin joku Anjalankoski.

        Myllykosken postiosoite muuttuu...
        46800 Anjalankoski tulee olemaan 46800 Kouvola.
        Erittäin hyvä uudistus!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      197
      1624
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      33
      1434
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      321
      1238
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      138
      1179
    5. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      120
      1085
    6. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      93
      1075
    7. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      133
      1023
    8. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      234
      989
    9. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      62
      969
    10. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      89
      950
    Aihe