kokemuksia concertan aloituksesta

kertokaahan

ADHD diagnoosin saanut lapseni 8 v aloitti concerta lääkityksen (18 mg aamuisin). Seurauksella, että ensimmäiset kaksi päivää sujui kivasti ilman suurempia huomioita. Lääkityksen jatkuessa nyt toista viikkoa on muutos pojassa seuraavanlainen.

Aamu sujuu entiseen tapaan. Puolilta päivin on koulusta kerrottu, että aggressiivista käytöstä esiin tullut ilmeisesti tavallista enemmän. Päällekäymisia jne.

Kotona hyperaktiivisuus selkeästi lisääntynyt ja keskittyminen todella vaikeaa mihinkään. lapsi on levoton, itkuherkkä, jumittumista entistä selkeämmin ja raivarit melkoisen voimakkaita. Illalla uni ei tahdo tulla...

Kauanko voi ottaa aikaa ennenkuin lääkkeestä voisi odottaa selkeää hyötyä ? En haluaisi lastani pitää tässä olossa turhan takia jos hyödyt jäävät näin vähäiseksi.

Kertokaa saman kohtalon omaavat kokemuksistanne lääkkeiden vaihdoksista, kokeilusta ja annosten titraamisesta... lääkäri tietenkin tekee ehdotukset jatkosta, haluaisin kuulla teidän kokemuksistanne jos osaisin hyödyntää tietoa oman lapseni asioissa...

20

19250

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • **Barbie**

      Sinuna soittaisin ajavaraukseen ja jättäisin hoitavalle lääkärille soittopyynnön. Asia hoituu todella nopeasti ja saat ainakin asiantuntevan vastauksen.
      Itse olen jo 33v, ja vasta nyt pari kk sitten todettiin virallisesti ADHD. Syön Concertaa 36mg. En ole huomannut juurikaan sivuoireita. Ehkä unettomuus voi olla, mutta siitä olen kärsinyt jo vuosia,joten mene ja tiedä,onko se lääkkeestä edes johtuvaa...

    • aiheutuu muista

      piristävistä huumeista pienelle osalle käyttäjiä, ne saattavat ennteillä jopa psykoosia. Kannattaa ottaa pikimmiten yhteyttä lääkäriin tai psyk. polille ja ainakin itse lopettaisin lääkityksen heti. Lopettamisen yhteydessä lasta on valvottava, piristeiden vieroitusoireisiin kuuluu vahva taipumus itsetuhoisuuteen.

    • Helpotusta elämään...

      Minulla on kokemusta poikani ja myös tuttavien lasten Concertan käytöstä. Kenelläkään en ole kuullut, että käyttäytyminen olisi muuttunut poikasi suuntaan. Poikani oli 10-vuotias kun aloitti Concerta 18 mg ja nyt on 13-vuotias ja käyttää 36 mg Concertaa. Edelleen sivuoireena voisi sanoa pientä ruokahaluttomuutta lääkkeen oton jälkeen iltaan asti, kunnes Concertan vaikutus loppuu. Alussa oli jonkin verran univaikeuksia illalla, mutta sekin meni ajan myötä ohitse. Poikani kohdalla lähes kaikki ADHD:n oireet lievittyivät Concertan aloituksen jälkeen poikani elämä on selkiytynyt paljon ja koulumenestys on parantunut. Voi olla, että pojallesi ei käy Concerta-lääkitys. Ottaisin sinuna yhteyttä lääkäriin asiasta. Kyseiseen ongelmaan on myös muita vaihtoehtolääkkeitä, jos Concerta ei sovi pojallesi.

    • add F90.0

      Omalla tyttärelläni todettiin ad/hd kouluiällä. Lääkityksen vaikutus oli välitön. Concertan vaikutushan on vain noin 6h-8h. Se ei ole niinkuin joku antibiootti, jonka vaikutus alkaa muutaman päivän kuluttua ja sitten se jatkaa vaikutustaan.

      Ei kannata odottaa. Takaisin lääkäriin ja vaihtamaan lääkkeet.

      • drdre

        Mikäli ns. "ad/hd" lapsi ei stimulanteista rauhoitu, on diagnoosi väärä. Lääkityksen lopettaisin heti. Ellei tietentahtoen halua syöttää sille "mietoa piriä".


      • noppa-75
        drdre kirjoitti:

        Mikäli ns. "ad/hd" lapsi ei stimulanteista rauhoitu, on diagnoosi väärä. Lääkityksen lopettaisin heti. Ellei tietentahtoen halua syöttää sille "mietoa piriä".

        Concerta vaikutus on kyllä 10-12 tuntia.


      • jasman
        drdre kirjoitti:

        Mikäli ns. "ad/hd" lapsi ei stimulanteista rauhoitu, on diagnoosi väärä. Lääkityksen lopettaisin heti. Ellei tietentahtoen halua syöttää sille "mietoa piriä".

        Tämä ei pidä paikkaansa, eli kaikilla adhd-ihmisillä lapset mukaan lukien, eivät lääkkeet välttämättä toimi. (Ja nyt en siis mitenkään komentoi tämän ketjun aloittaneen viestiä.)

        Sitten sellainen asia, että tuo vihjailu "miedon pirin syöttämisestä" kertoo ihan riittävästi asenteestasi.


      • Anonyymi
        noppa-75 kirjoitti:

        Concerta vaikutus on kyllä 10-12 tuntia.

        lääkkeen vaikutus riippuu siitä onko se pitkä vaikutteinen tabletti vai ei


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        lääkkeen vaikutus riippuu siitä onko se pitkä vaikutteinen tabletti vai ei

        No concerttaa ei saa kuin pitkävaikutteisena :D


      • Anonyymi
        drdre kirjoitti:

        Mikäli ns. "ad/hd" lapsi ei stimulanteista rauhoitu, on diagnoosi väärä. Lääkityksen lopettaisin heti. Ellei tietentahtoen halua syöttää sille "mietoa piriä".

        Ei Se ihan ”mietoa” valmistetta ole vaan melkeinpä päinvastoin. Farmaseuttiset valmisteet kun tuppaavat olemaan mahdollisimman puhtaasti valmistettuja ja valmistusta tarkkaillaan. Tämmöinen hutera vertauskuva, jos concertaa käytetään esim 18-54 mg eli 0.018-0.054 grammaa tai muunlaista valmistetta, esimerkiksi attentinia 10 mg eli 0.010 grammaa, tai elvansea 20-70 mg eli 0.020-0.070 grammaa; voidaan melkein suhteuttaa tämä annoskoko ns ”katupiristeisiin” joissa annokset voivat olla vaikkapa 100 - 300mg eli gramman kymmeneksestä jopa gramman kolmasosaan, näitä annoksia käyttäjä joutuu ottamaan vuorokaudessa kenties useamman kerran halutakseen pitää piristävää vaikutusta yllä. Edellä mainitut lääkeaineet otetaan yleensä kerran, ainakin pitkävaikutteisessa muodossa ja annoskoot ovat jopa 10 kertaa pienempiä tuohon kotikokin tavaraan verrattuna (pardon my french) . Tästä voinee päätellä apteekki”pirin” olevan suhteellisen voimakasta sekä jos aloituspostaajan lapsi todella reagoi voimakkaasti tähän lääkitykseen pienimmällä mahdollisella annoksella, oireina itkuisuutta, voimakkaita tunnetiloja yms. Eli stimulanttien aiheuttama empatogeeninen efekti. Tarkoittanee se että lapsella ei ole ad/hd:ta taikka ad/hd:n vastaava muoto jota ei voi eikä saa hoitaa stimulanteilla.
        Itse olen nykypäivän lasten ad/hd diagnooseja vastaan sillä pienen lapsen persoonallisuus on vasta kehittymäisillään eikä täten voida laskea eikä tulkita tarkkaan onko kyseessä esim neuropsykiatrinen sairaus/oire. Joillakin lapsillakin se lääke varmasti auttaa mutta se diagnoosi tupataan hyvinkin herkästi sekä lääkkeet siihen.
        Tuttavani tuttavalla on neljä lasta, kaikki käyvät jossakin kehitysvammaisille suunnatussa koulussa sekä kaikilla taitaa olla ad/hd diagnoosi joka olisi hyvin epätodennäköistä (olen joskus tavannut tämän perheen) sekä nämä lapset ovat aivan tuikitavallisia, oppivia ja leikkiviä lapsia kuten muutkin. He he eivät päällepäin näytä olevan niin vahvan erityisavun tarpeessa etteivätkö he voisi käydä tavallista koulua ja saada oman ikäluokan kavereita ja luoda oman tason suhteita sekä saada oman älykkyystason mukaista koulutusta, eli sitä iha tavallista koulua. Tämä heidän vanhempansa kun sattuu saamaan isot sosiaalituet niistä lapsista joten tiedä sitten onko se osasyy sille miksi tavalliset lapset käyvät erityiskoulua ja vetävät voimakkaita lääkkeitä.
        Pahoittelen joitakin sanavalintoja enkä toivo niiden loukkaavan isiä tai äitejä joiden lapsi on erityistuen tarpeessa. Silloinhan on tottakai toimittava tilanteen mukaan. Onneksi meillä on Suomessa kuitenkin mahdollisuus koulutukseen ja terveydenhuoltoon, jokaisella.
        Tietty harmaita alueitakin voi löytyä ja löytyy.


      • Anonyymi
        drdre kirjoitti:

        Mikäli ns. "ad/hd" lapsi ei stimulanteista rauhoitu, on diagnoosi väärä. Lääkityksen lopettaisin heti. Ellei tietentahtoen halua syöttää sille "mietoa piriä".

        Anteeksi pitkä viesti.
        Olen samalla linjalla kanssasi.
        Diagnoosi oli kenties väärä.


    • 8+18

      Ehdottomasti kysy lääkäriltä.

      Concertan pakkausohjeissa luki seuraavaa (ehkä tämä auttaa, jos et ole sitä lukenut): Concerta-valmisteen virheellinen käyttö voi aiheuttaa poikkeavaa käyttäytymistä. Se voi myös tarkoittaa, että sinä olet/lapsesi on alkanut tulla riippuvaiseksi lääkkeestä.

    • ADHD lapsen äiti

      Mun lapsella ollut kyseinen lääke ja alku ihan sama kuin teilläkin eli pari päivää ok ja sitten alkoi väkivaltaisuutta ja raivareita en oikeasti tiennyt mitä teen soitin lääkärille ja kerroin tilanteen olevan tämä. Jouduimme lopulta lopettamaan kyseisen lääkkeen ja parin vuoden jälkeen siirryttiin equasym retard lääkitykseen nyt menee paremmin eli lääkkeillä eroa paljonkin toisille sopii ja toisille ei eli kannataa miettiä jos kyseinen lääke ei sovi niin lääkärille siitä tietoa niin paljon kuin mahdollista ja yrittää kokeilla jotain muuta. Hyvää jatkoa teille ja voimia sitä me tarvitaan myös ei kannata unohtaa esim vertais tuki toimia niistäkin voi olla hyötyä lääkityksen ohessa.

    • ad/hd elämää

      hei! itselläni on kohta 7- vuotias adhd poika jolle ei conserta sopinut. ensin meille tuli vaikka mitä haitta vaikutuksia ja lopetimme lääkkeen käytön. olimme vähän aikaa ilman mitään lääkettä, kunnes aloitimme lääkityksen uudellen niin että ensin lääkäri määräsi meille risperidon ja kun olimme löytäneet siinä sopivan annostuksen niin sitten meillä aloitettiin consertta uudellen. Sen takia toi toinen lääkitys kun joillekin adhd lapsille consertta aiheuttaa yksitään kihtymys tiloja joita toi toinen lääke sitten tasottaa nyt on mennyt hyvin ja meillä etsitään consertasta oikeaa annostusta, mutta ei kannata heti luovutta ja jos on hyvä lääkäri joka on perillä asioita niin kaiken pitäisi sujua ihan hyvin.

    • hulluja

      Jaahas. No otappa yhteyttä lääkäriin ja valita hänelle asiasta. Hän kuitenkin määräsi hänelle.

    • Anonyymi

      Toukokuussa 2018 Cochrane katsausartikkeli osoitti, -tarkistettuaan yli 2 miljoonan henkilön aineiston – että kyseinen, Suomessakin eniten käytetty metyylifenidaatti, voi tuottaa vakavia haittoja käyttäjilleen. Vakavan haitan – esim. kuolema, sydäntapahtuma, psykoosi – sai käyttäjistä useampi kuin yksi sadasta. Muiden haittojen todennäköisuus oli toki vielä paljon suurempi. He pitivät myös mahdollisena. että haittoja olisi tutkimuksissa jäänyt paljon ilmoittamatta ja siten niiden todennäköisyys voisi olla vielä suurempi. He totesivat päätelmänään:

      “Conclusions
      Methyphenidiate might be associated with a number of serious adverse events. Methylphenidate produces a large number of other non-serious harmful effects in children and adolescents with ADHD. We suggest that clinicians and parents are alert to the importance of monitoring adverse events in a systematic, meticulous manner. If methylphenidate is to continue to have a place in ADHD treatment in the future, we need to identify subgroups of patients in whom the benefits of methylphenidate outweigh the harms….”

      • Anonyymi

        Nykyään tekemättömyys purkautuu levottomuutena enne tehtiin töitä lapsenakin toimettomuus ja sitten kun herätään menmään istumaan 8 tunniksi luokkaan tylsäähän se on istutaan nukutaa yöt pelataan pelejä kyllähän se jossain näkyy järki käteen liikuntaa ja liikettä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nykyään tekemättömyys purkautuu levottomuutena enne tehtiin töitä lapsenakin toimettomuus ja sitten kun herätään menmään istumaan 8 tunniksi luokkaan tylsäähän se on istutaan nukutaa yöt pelataan pelejä kyllähän se jossain näkyy järki käteen liikuntaa ja liikettä.

        Hohhoijjaa. 🙈


    • Anonyymi

      Älkää antako missään tapauksessa lapsellenne adhd lääkkeitä.
      Katsokaa hyvänenaika ,mitä ne sisältää.
      Voi olla ,että lapsenne on tulevia narkkeja niiden jäljiltä.

      • Anonyymi

        Niin taikka sitten nimenomaan välttyy tältä tulevaisuudelta kun on saanut hoidon aloitettua riittävän varhain. Ei tarvitse opetella itse hoitamaan itseään päihteillä..😊


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      147
      10792
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3063
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      208
      2882
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2147
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1898
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1719
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1686
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1607
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1553
    10. 83
      1536
    Aihe