Aerobinen vai

Anaerobinen

Teeaineksen hiostaminen. Hiostatteko perinteisellä hitaalla anaerobisella menetelmällä, vai uudemmalla aerobisella menetelmällä. Menetelmistä on viimeaikoina kiisteltykin ja edelleenkin vannotaan vanhan menetelmän puolesta, vaikka tiedetään anaerobisten mikrobitoimintojen olevan yllättävänkin haitallisia. Ja myös rikkiyhdisteiden muodostuminen saattaa tuottaa varsin vastenmielisen yllätyksen, niin kuin myös anaerobisen bakteerikannan muodostuminenkin. Myös aito oikea mätänemisreaktio on mahdollista anaerobisessa menetelmässä. Joka tapauksessa bakteerikanta saattaa kasvaa moninkertaiseksi verrattuna aerobiseen menetelmään. Onhan aerobinen menetelmä monin verroin nopeampi kun anaerobinen menetelmä.

Aerobisessa menetelmässä hiostumisaika on enimmilläänkin mieluummin tunteja kuin vuorokausia. Anaerobisessa manetelmässä hiostumisaika voi olla useita vuorokausia ja jopa viikon tai ylikin. Mätänemisreaktiot ja rikkivedyn muodostuminen ja valtava bakteerikanta saattavat kuitenkin antaa oman pikantin aromilisän lopputuotteeseen.

2

2500

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Huonossa hapessa

      Jos anaerobisella hiostamisella tarkoitat fermentointia, niin silloin prosessi saattaa kestää kuukausia. Esimerkiksi kompostin fermentoitumisreaktio on juuri anaerobinen, missä kompostoitavien jätteiden tulee sisältää fermentoitumiseen eli mädättämiseen tarvittavat aineet, eli hapen, typen, hiilen ja veden. Lisähappeakaan komposti ei saa koska kompostissa fermentoitumisessa kehittyy kaasuja ja samalla hienoinen ylipaine, mikä estää hapen pääsyn kompostiin.

      Kompostin fermentoitumisreaktiota voidaan tehostaa ja varmistaa erilaisilla lisäaineilla ja tähän tarkoitukseen kasvatetulla mikrobikannalla. Periaatteessa idea on sama, kun hapanleipä hapatetaan valmiin mikrobikannan sisältävällä juurella.

      Täysin suljetussa tilassa tapahtuva fermentointi voi tuottaa ikimuistoisen "kaasuelämyksen", esimerkiksi fermentointipurkin kantta avatessa. Kompostissa tästä "kaasuelämyksestä" ei voi nauttia, koska se hengittää kaasut ulos.

      • Musta kiinalainen tee

        Suljetussa tilassa fermentoimalla tehty kiinalaisen mustan teen valmistamisessa käytetään lopputuloksen varmistamiseksi "juurta". Juuri saadaan vanhasta onnistuneesta tuotteesta murskaamalla se uuden erän sekaan. Todellakin samaan tapaan kuin kompostoinnissa käytetään heräteaineita. Näin varmistetaan se, että oikea mikrobikanta tuottaa onnistuneen lopputuloksen. Erilaisilla "juurilla" saadaan erilaisia tuotteita. Tee puristetaan usein hyvinkin suurella voimalla halkaisijaltaan noin 30cm kakuiksi. Näin valmistetun teen fermentointi kestää useitakin vuosia ja kymmeniä vuosia vanhan huippulaatuisen aidon "puer-tee" kakun hinta saattaa olla jopa 20000E.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suureksi onneksesi on myönnettävä

      Että olen nyt sitten mennyt rakastumaan sinuun. Ei tässä mitään, olen kärsivällinen ❤️
      Ikävä
      86
      1819
    2. Perusmuotoiset TV-lähetykset loppu

      Nyt sanoo useiden HD-muotoistenkin kanavien kohdalla äly-TV, ettei kanava ole käytössä, haluatko poistaa sen? Kanavia
      Apua aloittelijalle
      145
      1278
    3. YLE Äänekosken kaupunginjohtaja saa ankaraa arvostelua

      Kaupungin johtaja saa ankaraa kritiikkiä äkkiväärästä henkilöstöjohtamisestaan. Uusin häirintäilmoitus päivätty 15 kesä
      Äänekoski
      62
      1100
    4. No ei sun asunto eikä mikään

      muukaan sussa ole erikoista. 🤣 köyhä 🤣
      Ikävä
      62
      966
    5. Hyvin. Ikävää nainen,

      Että vainoat ja stalkkaat miestäni.onko tarkoituksesi ehkä saada meidät eroamaan?no,siinä et tule onnistumaan
      Ikävä
      78
      902
    6. Uskomaton tekninen vaaliliitto poimii rusinoita pullasta

      Korni näytösesitelmä menossa kaupunginvaltuustossa. Juhlia ei ole kokouksista tiedossa muilla, kuin monipuolue paikalli
      Pyhäjärvi
      84
      840
    7. Linnasuolla poliisi operaatio

      Kamalaa menoa taas meidän ihanassa kaupungissa. https://www.uutisvuoksi.fi/paikalliset/8646060
      Imatra
      29
      826
    8. Martina lähdössä Ibizalle

      Eikä Eskokaan tiennyt matkasta. Nyt ollaan jännän äärellä.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      126
      819
    9. Katsoin mies itseäni rehellisesti peiliin

      Ja pakko on myöntää, että rupsahtanut olen 😆. Niin se ikä saavuttaa meidät kaikki.
      Ikävä
      47
      817
    10. Mitä mietit Honey?

      Kulta nainen ❤️❤️
      Ikävä
      57
      810
    Aihe