Aerobinen vai

Anaerobinen

Teeaineksen hiostaminen. Hiostatteko perinteisellä hitaalla anaerobisella menetelmällä, vai uudemmalla aerobisella menetelmällä. Menetelmistä on viimeaikoina kiisteltykin ja edelleenkin vannotaan vanhan menetelmän puolesta, vaikka tiedetään anaerobisten mikrobitoimintojen olevan yllättävänkin haitallisia. Ja myös rikkiyhdisteiden muodostuminen saattaa tuottaa varsin vastenmielisen yllätyksen, niin kuin myös anaerobisen bakteerikannan muodostuminenkin. Myös aito oikea mätänemisreaktio on mahdollista anaerobisessa menetelmässä. Joka tapauksessa bakteerikanta saattaa kasvaa moninkertaiseksi verrattuna aerobiseen menetelmään. Onhan aerobinen menetelmä monin verroin nopeampi kun anaerobinen menetelmä.

Aerobisessa menetelmässä hiostumisaika on enimmilläänkin mieluummin tunteja kuin vuorokausia. Anaerobisessa manetelmässä hiostumisaika voi olla useita vuorokausia ja jopa viikon tai ylikin. Mätänemisreaktiot ja rikkivedyn muodostuminen ja valtava bakteerikanta saattavat kuitenkin antaa oman pikantin aromilisän lopputuotteeseen.

2

2419

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Huonossa hapessa

      Jos anaerobisella hiostamisella tarkoitat fermentointia, niin silloin prosessi saattaa kestää kuukausia. Esimerkiksi kompostin fermentoitumisreaktio on juuri anaerobinen, missä kompostoitavien jätteiden tulee sisältää fermentoitumiseen eli mädättämiseen tarvittavat aineet, eli hapen, typen, hiilen ja veden. Lisähappeakaan komposti ei saa koska kompostissa fermentoitumisessa kehittyy kaasuja ja samalla hienoinen ylipaine, mikä estää hapen pääsyn kompostiin.

      Kompostin fermentoitumisreaktiota voidaan tehostaa ja varmistaa erilaisilla lisäaineilla ja tähän tarkoitukseen kasvatetulla mikrobikannalla. Periaatteessa idea on sama, kun hapanleipä hapatetaan valmiin mikrobikannan sisältävällä juurella.

      Täysin suljetussa tilassa tapahtuva fermentointi voi tuottaa ikimuistoisen "kaasuelämyksen", esimerkiksi fermentointipurkin kantta avatessa. Kompostissa tästä "kaasuelämyksestä" ei voi nauttia, koska se hengittää kaasut ulos.

      • Musta kiinalainen tee

        Suljetussa tilassa fermentoimalla tehty kiinalaisen mustan teen valmistamisessa käytetään lopputuloksen varmistamiseksi "juurta". Juuri saadaan vanhasta onnistuneesta tuotteesta murskaamalla se uuden erän sekaan. Todellakin samaan tapaan kuin kompostoinnissa käytetään heräteaineita. Näin varmistetaan se, että oikea mikrobikanta tuottaa onnistuneen lopputuloksen. Erilaisilla "juurilla" saadaan erilaisia tuotteita. Tee puristetaan usein hyvinkin suurella voimalla halkaisijaltaan noin 30cm kakuiksi. Näin valmistetun teen fermentointi kestää useitakin vuosia ja kymmeniä vuosia vanhan huippulaatuisen aidon "puer-tee" kakun hinta saattaa olla jopa 20000E.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      32
      7261
    2. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      78
      4314
    3. Mies sinä olet kaunis katsella

      Olet myös rauhallinen, tavallinen, varovainen, lämmin, poikamainen, komea, ryhdikäs, rentotyylinen, kiva, mukava... jne
      Ikävä
      56
      2640
    4. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      2136
    5. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      28
      1679
    6. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      7
      1657
    7. Persut tyrmäsivät Suomen osallistumisen Ukrainan jälleenrakentamiseen

      Siinä meni sitten kokoomusyrittäiltä bisnekset sivun suun putinistipersujen takia. Jälleenrakentamiseen osallistuvat mu
      Maailman menoa
      342
      1410
    8. Miksi suomussalmelaiset haisee niin pahalle?

      Kaupassa käydessä huomaa, miten monet ihmiset haisee todella kammottavalle. Eikö täällä osata käydä pesulla tarpeeksi us
      Suomussalmi
      13
      1232
    9. Miksi miehet pelkäätte jotain naista?

      Iskeekö ujous, paniikki ja hävetys. En ole niin pelottava miltä vaikutan vink vink.
      Ikävä
      56
      1077
    10. Viikonloppua

      Oikein ihania huomenia. Pysytään positiivisina. ☕🍂🌅🧡🌞☺️❤️
      Ikävä
      76
      1030
    Aihe