eri kielet ja lapsi

sanompahan vain

Tässä alkaa suhde erään puolalaisen tytön kanssa mennä vähän 'turhan vakavaan' suuntaan :P

SInänsä kaukana on vielä ajatus lapsista, mutta ajattelin kuitenkin kysyä, miten lapsne puhe kehittyy tällaisessa perheessä?

Siis yhteinen kielemme tällä hetkellä on pääsin englanti. Toistemme kanssa tullaan sillä kyll ähyvin toimeen, mutta ei sitä oikein haluaisi, että lapsi oppii 'huonoa' englantia äidinkielenään.

Tyttö kyllä osaa jo kohtuulliseesti suomeakin ja varmaan ehtii oppia paljon lisää, ennen kuin lapsista kannattaa liian tosissaan puhua. Ehkpä itsekin kielellisestä lahjattomuudestani huolimatta jokunen sana puolaa on jäänyt päähän.

mutta siis, miten tällaisessa perheessä lapset oppivat puhumaan? Jos molemmat puhuu lapselleen omaa äidinkiletään ja ydessäkin koitetaan aina jopmaa kumpaa kieltä käyttää edes joskus, oppiiko lapsi helposti molemmat kielet? vai oppiiko se sittenkin vain sen huonon engalannin sielä't välistä, tia kenties sekavan sekakielen?

15

2736

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oppii

      kyllä oppii kaikki kielet no problem. Itse kasvoin kolmekielisessä perheessä ja opin kaikki; suomi, englanti, farsi.
      Sit mun omassa perheessä on farsi, intia miehen puolelta, englatia yhdessä ja suomea kun täällä asutaan. johan on soppa!! Lapset 8 ja 5 ja osaavat hyvin suomea ja englantia. farsia ja hindiä puhuvat vaan eivät lue tai kirjoita.

      • sanompahan vain

        tanks ja hyvät jatkot :)


    • Liisa Inka

      Meidän perhe koostuu afrikkalainen isä, minun 10v tyttö (suomalainen) ja yhteinen vauva. Kotikielenä meillä on englanti ja jonkin verran suomi. Mies on oppinut jo paljon suomea ja vauvalle aiomme puhua suomea tytön kanssa (tietty) ja mies puhuu hänelle englantia. Luotan että lapsi oppii molemmat erittäinn hyvin.

    • virheen

      ...että aloin puhua lapsilleen suomea, eli nyt lapseni eivät puhuu kunnolla mun äitinkieltä. Siis alussa ajattelin itsekin, että hyvää kun opivat puhumaan edes suomea kunnolla, että kaksi eri kieltä saatta sotkea asioita. Olin väärässä.
      Mun ystäv taas puhui lapselle koko ajan omaa kieltä ja isä suomea, usko pois, lapsi puhuu molempia kieliä niin että ihmitella saa! Älä siitä huoli, lapsi saatta vähä hitaammin oppia kahta kieltä kerralla, mutta se kannata.

      • asutaan vaikka

        vielä kolmatta kieltä käyttävässä maassa, ei sekään ole ongelma.
        Tuttu lapsi, pieni, osaa käyttää sujuvasti kolmea kieltä! Ja on pieni n. 3v!
        Tunnekieli on se kieli.

        http://www.kookas.fi/articles/2473


    • suosittelee

      Että molemmat vanhemmat puhuvat lapselle vain omaa äidinkieltään, ei siis niin että äiti yrittää puhua huonolla suomella tms. Lapsi kyllä oppii helposti molemmat kielet, ja se englanti tulee sitten siinä sivussa jossain välissä. Onnea matkaan, hienoa, että mietit jo nyt tällaisiakin asioita =)

    • äidinkieliänne

      Olen aina puhunut lapsillemme suomea = ymmärtävät, mutta eivät puhu.

      Mieheni puhuu äidinkieltään (asumme hänen kotimaassaan.) Yhdessä puhumme englantia.

      Asuimme Yhdysvalloissa lasten ollessa pieniä = englannista tuli kolmas äidinkieli.

      Ovat siis kolmikielisiä, vaikka eivät puhu kaikkia kieliä. Kielen "sisäistäminen" (kielestä tulee äidinkieli) tapahtuu ennen 10 ikävuotta, sen jälkeen voidaan puhua vieraista kielistä.

      Lue kirjallisuutta asiasta.

      • todella helposti

        Meillä lapset 3 ja 10 puhuvat isän kanssa espanjaa, minun kanssani suomea ja ruotsia (koska olen itse ruotsissa syntynyt suomalainen puhun yhtä hyvin kumpaakin) ja kotikielemme on englanti. Siis miehen ja minun välillä.
        Itse puhun lapsille välillä selkeää ruotsia jolloin vastaavat ruotsiksi. Välillä taas suomea ja lapsilla on molemmat kielen sujuvat. No kolme vuotiaalla kaikki vielä hakusessa....:D En sotke lauseisiin suomea ja ruotsia.
        Isän kanssa puhuvat sujuvaa espanjaa ja kotimaassamme espanjassa sanovat ettei lasten puheesta tajua ollenkaan etteivät ole täysin espanjalaisia.
        10v tyttö oppi puhumaan ruotsia ja suomea monikieliseksi aikaisia. Asuimme silloin suomessa ja neuvola sanoi että on puheessa jopa edellä.
        Nyt koulussa ei puhu sujuvaa enkkua mutta enkun opettaja sanoo että on selkeästi havaittavissa että ymmärtää enkun täysin mutta puhe on edelleen vähän kankeaa.

        Eli kun lapsille antaa paljon - oppivat paljon :)


    • tuolla

      jo kirjoittikin, että kun perheessä on monta kieltä, kumpikin vanhemmista puhuu lapselle aina omaa äidinkieltään. Lukee, laulaa tällä omalla äidinkielellään.

    • sanompahan vain

      ...kaikille.

    • Piiu

      Kyllä lapset oppivat erottamaan kielet toisistaan jos vain vanhemmat pitävät ne erillään. Molemmat puhuvat omaa kieltään ja keskenään sitä mitä parhaimmalta tuntuu. Tärkeintä on kuulemma etteivät vanhemmat puhua sekakieltä ja että yksi vanhempi aina puhuu lapselle yhtä ja samaa kieltä.

      terveisin,
      suomenruotsalainen ja venäläinen

    • sunnyriver

      No, onneksi lapset voat oppivaisia, kyllä he vanhempiensa kielet oppivat.
      Mutta yksi asia kannattaa muistaa vanhuuden varalle. Newcastlessa Englannissa asuvan tyttäreni
      ystävä, joka on fysioterapeuttina siellä,
      kertoi tapauksista, joissa siirtolainen ei ollut opettanut omaa äidinkieltään lapselle, vaan pelkän englannin. Ja kun vuodet kuluivat, tuli vanhuus
      ja dementia. vanhukselta unohtuivat kaikki myöhemmin opitut asiat, se englannin kielikin.

      Eli perheissä oli sellaisia tilanteita, että dementoituneilla vanhemmilla ja heidän pelkästään englantia opetelleilla lapsillaan ei ollut enää yhteistä kieltä.
      Eli oma äidinkieli kannattaa opettaa, niin
      että lapset kerran edes tietävät, haluaako
      äiti kävelylle vai nukkumaan!

    • ..molemmilta

      Juu, mäkin tässä vielä totean, että...

      Jos lapsesta halutaan kaksikielinen (mikä mun mielestä iso onni ja rikkaus), on erittäin tärkeää, että kumpikin vanhemmista puhuu lapselle vain omaa äidinkieltään. Edes erinomainen ("täydellinen") kielitaito ei riitä, vaan lapsen pitää nimenomaan kuulla äidinkieltä ("täydellisellä" kielitaidolla ja äidinkielellä kuitenkin ero).

      Aluksi jotkut lapset saattavat vastata vain jommallakummalla kielellä, mutta siis ymmärtävät ja puhe kehittyy aikanaan. Näin esim. eräässä tapauksessa, jossa isä puhuu suomea, äiti venäjää jota lapsi ymmärtää hyvin, mutta toistaiseksi vastaa eemmän suomeksi.

      Toisesta kielestä ehkä (en ole varma) tulee kuitenkin dominoivampi, riippuen kumman maassa asutaan (kasvuympäristön kieli) ja kumpaa kieltä vahemmat puhuvat keskenään. Etenkin tällöin näkisin erittäin tärkeänä puhua sitä vähemmän kuultua äidinkieltä. Näin esim. meidän tulevaisuudessa, kun isä puhuu italiaa, minä ja me yhdessä suomea sekä vielä asuinpaikkakin Suomi.

    • oppii

      Meillä puhutaan kolmea kieltä. Minä puhun lapselle ainoastaan suomea, isä ainoastaan turkkia, ja keskenään mieheni kanssa puhumme englantia. Osaan kyllä turkkiakin, ja mieheni suomea, mutta englanti sujuu meiltä yhdessä paremmin.
      Olemme pitäneet tarkkaan huolta, ettei mieheni puhu lapselle suomea, enkä minä turkkia. Englanti tulee väkisin mukaan keskinäisessä kommunikoinnissa, sekä telkkarin kautta. Vielä lapsi ei puhu mitään (vuosi ja 2 kk), mutta mitä olen ystäväperheitä haastatellut samassa tilanteessa, niin kuulemma puhe tulee hieman myöhemmin. Lapsi saattaa myös jossain vaiheessa kieltäytyä täysin jonkun kielen puhumisesta, jolloin ei saa yrittääkään pakottaa.
      Kaikista tällaisissa perheissä kasvaneista lapsista on tullut kolmikielisiä noin suunnilleen kolmivuotiaaseen mennessä.

      • lisäys

        Piti vielä lisätä, että en suosittele englannin puhumista, jos se ei ole hyvää englantia. Kannattaa siis ehkä opiskella hieman kielioppia ennen lapsen syntymää. Meillä puhutaan täysin sujuvaa englantia, mutta jos olisi toisin, menisimme kahdella kielellä. Lapselle ei todellakaan kannata ennen kouluikää opettaa kieltä huonosti!


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5674
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2506
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1987
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      60
      1738
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1601
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1398
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      13
      1295
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe