toimiiko mainostettu obh-nordikan sähköinen veitsen teroitin? Tarttis saada fileerausveitsi teräväksi ja hiomakiven osaaminen on sitä sun tätä.
veitset
6
2599
Vastaukset
- Puukko-Pete
Jossain talous- tai tekniikkalehdessä oli testi noista sähköteroittimista. Eivät saaneet ihan kiistattomia kehuja, joskin joku laite toimi paremmin kuin toiset. Hintaansa nähden eivät muistaakseni olleet hyviä.
Hyvän kiven ja veitsenteroitusviilan (jolla viimeistellään terä) saa paljon edullisemmin, eikä tarvitse aina olla riippuvainen sähköstä.
Hiomakiven käyttö on helppoa. Muistat vain "vuolla" kiveä. Otat veitsen käteen ja teet kuten vuolisit lastuja tai oksaa, loivemmassa kulmassa tosin. Kivellä teroituksen oppii äkkiä. Viimeistely viilalla ja homma on siinä.
Viikatteen kanssa on hieman eri asia, kun siinä hiotaan terää "liipalla". Hiomakivi sekin on, mutta sen käyttö on usein hurjan näköistä. Senkin oppi jo lapsena, kun kävi landella. Miksei siis teini tai aikuinen oppisi veistä teroittamaan. - Korpiainen
Perushionta timanttiviilalla(kalastuvälineliikkeistä) ja loppusilaus metallisella teroituspikolla jota mm teurastajat käyttää.Luulempa että esim. naapurin kalakauppias
pyydettäessä näyttää kuinka se tehdään.
Itse en ole noihin sähkö ym.automaattivempanten lopputulokseen tyytyväinen,onhan ne toki tyhjää parempia.- p..ne
ja se ihan viimenen loppusiluas nahanpalalla tietenkin. Jos terävän haluat.
- Ja pitää ollakin
Veitsiä on monenlaisia ja valmistusaineissa eroja. Ostin oikein laatikkoon pakatun veitsisarjan,sellaisen halvan. Niitä ei saanut teräväksi mitenkään. Panin kierrätykseen.
Minulla on toistakymmentä fileerausveistä. Iso,pyöreäkärkinen lohiveitsi käy myös kovaluisille kuhalle ja lahnalle.Pituuskin riittää. Teroitan sen muita jyrkempään kulmaan. Kampelan fileiden irroitukseen hankin ohutteräisen,taipuisan veitsen. Muuhun en tiedä sellaista tarvittavan,"löysällä" veitsellä on tapana kulkea omia teitään eikä tulos ole hyvä.
On veitsiä,joihin saa vähällä työllä terän. Ne pakkaavat vain helposti tylsymäänkin. Kovempiteräiset ovat työläämpiä teroittaa mutta teroitusten väli on sitten pitempi.
Minulla on muutama kiinalainen öljyhiomakivi.Taisin maksaa niistä markka-aikaan vitosen pala. Käytän ruokaöljyä.Kivi on pestävä käytön jälkeen kuumalla vedellä ettei se härskiinny. Uudesta kivestä kannattaa vetäistä timanttiviilalla kulmat alas,ei tarvitse sitten niin varoa teroitellessa.
Minulla on myös luonnonkivi. Luonnonkivessä on aina mukana kvartsia. Käytössä kvartsi kuluu muuta kiveä hitaammin ja jää koholle. Ajan myötä hyvästä kivestä tulee huono. Sellaiselle annetaan keliä eikä pilata sillä veitsiä.
Timanttiviila ja timanttiteroitin ovat kaksi eri asiaa. Erinomainen timanttiviila maksaa n. 200 euroa. Timanttiteroittimet ovat melko krouveja
enkä käytä sellaisia.
Timanttiviilalla voi vetää esimerkiksi puhtaaseen kupariin peilipinnan. Arvaan,että timanttiteroittimista voi syntyä nyt keskustelua mutta koettakaa ensin sellaista hyvää viilaa ja sanokaa mielipiteenne sen jälkeen.
Fileerausveitsi voi tuntua terävältä mutta ei ole sitä käytössä. Veitsi on teroitettu silloin ns. kanankaulalle,veitsestä puuttuu teroituskulma,sen leikkuusivut eivät ole suorat.Se on teroitettu leikkuusivuiltaan kuperaksi.Silloin terän suu ei leikkaa vaan,veitsen sivut repivät. Tämä saadaan aikaan useimmin ylettömällä teroituspuikon käytöllä. Teroituspuikolla ei teroiteta,sillä poistetaan kiviteroituksessa terään syntynyt kierre. Jos teroituspuikolla joutuu vetämään enemmän kuin kolme kertaa puoleltaan,niin se on silloin jo kiven paikka. Kanankaulan poistamisessa timanttiviila on oivallinen työkalu ellei tahkoa ole käytössä.
Reissuja varten minulla hätätyökalu, ¤8mm piikarbidipuikko. Piikarbidi on ottavaa tavaraa,sillä lähtee kierre ja sillä voi auttavasti teroittaa. Piikarbiditeroittimen huono puoli on se,että niitä ei ole juuri siihen tarkoitukseen myytävänä. Monella on kuitenkin apu sponsorin muodossa arvaamattoman lähellä. Kts. hakusana piikarbidi netistä,sitten vähän ajatustyötä päälle.
Ylempänä keskustelussa mainittiinkin jo teroitustapa,se "vuolemalla" teroittaminen on kätevä ja pätevä.Useimmin. Isot taikka lyhyet teroituskivet kannattaa laittaa toki pöydälle vaikkapa hiirimaton päälle.
Minun mielestäni fileerausveitsi on aina veitsi,ei puukko. Hyvän veitsen ei tarvitse olla välttämättä kallis. Pojan ammattikouluaikoina ostin hänelle kolme veistä,siitä on jo aikaa. Kokkiveitsi maksoi markoissa yli neljäsataa,vihannesveitsi satakaksikymppiä ja fileerausveitsi kolmesataaneljäkymppiä. Laatu oli sitä Sveitsiläistä kuulua ammattilaislaatua. Sillä fileerausveitsellä minä en viitsinyt vedellä,ei istunut käteen eikä pysynyt terävänä.
Hyvän veitsen saa halvallakin,valitettavasti sellaisen löytää harvoin ensiostamalla.
Jos fileerausveitsestä maksaa viisikymppiä niin hyvästä teroituspuikosta kannattaa maksaa vielä vähän enemmän.Veitseen kuuluu ostaa myös tuppi. Vakuutan että se kannattaa. Fileerausveitsen idea on siinä,että sillä ei tehdä muuta kuin fileerataan. Jos käyttää filettiä ruuvimeisselinä ja yleisveitsenä,on ihan sama minkälaisen sohlon hankkii.
Monesti kuulee kysyttävän,että pitääkö sen fileerausveitsen olla terävä. Ei tarvitse,fileerausveitsen ei tarvitse olla sen terävämpi kuin muidenkaan veitsien. En nimittäin ole koskaan kuullut työstä,johon välttämättä tarvittaisiin tylsä veitsi. - veitset.fi
suosittelen kaikille teroituksesta kiinnostuneille Edge Crafteriä tai lapstonea eli timanttilastoja. ne ovat tällä hetkellä parhaimmat teroitusvehkeet mitä on saatavilla niillä voi teroittaa mitä tahansa. kestää kovaa käyttöä ja ovat edullisia.
välistä vedettävillä teroittimilla ja puikoilla veitsien kulmat eivät pysy oikeina ikinä kovin kauaa. timanttilasta on hiomakiveä nopeampi, halvempi, helpompi eikä siinä tarvitse käyttää vettä.
mikäli herää kysyttävää aiheesti niin laittakaa viestiä. www.veitset.fi - Kaikki testattu
Parasta hankkia Gatcon tai Lanskyn teroitussysteemi,jossa hiomakivet pakotetaan
ohjauspuikoilla oikeaan kulmaan.Ei maksa kuin muutaman kympin.Kaikenlaiset viritykset joissa teroituskulma perustuu "vakaaseen käteen" eivät toimi
tavallisella kotikäyttäjällä.Viimeistely tehdään teroituspuikolla.Puikossa
tulisi olla kaksi sivua täysin sileitä,nämä sileät pinnat ymmärtääkseni kiilloittavat
kiilloituspuikon tavoin pois terässä olevan mikroskooppisen sahalaidan,joka
jää terään hienoimmankin kiven jäljiltä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä642116Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1721722Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on701418Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2431389Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.
Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda2371337Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk3421195- 811186
- 1281165
IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!
Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel3571126Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että3291103