Opettajaksi vai el.lääkäriksi

elämäänsä hämmentynyt henki...

Olen lukemassa kolmatta vuotta biologian/mantsan/kemian opettajaksi. Pidän opetettavista aineista (siis mielenkiintoa on) ja pedagogiset opinnot ovat myös olleet mukavia, erityisesti harjoittelut. Näen itseni nauttivan yläasteen/lukion opettajana olemisesta.

Minua kuitenkin "pelottaa" jotkin asiat opettajan ammattiin liittyen:

-työttömyys
-huono palkkaus
-ikävät oppilaat/kiusaaminen
-liiallinen kiire ja loppuun palamisen mahd.
-työhönsä kyllästyminen (aina samat asiat jotka opetat)

Olen vielä nuori ja minulla olisi mahdollisuus opiskella myös toinen ammatti ja eläinlääkärin ura kiinnostaa. Ajatuksena on siis saada paperit sekä aineenopettajan että eläinlääkärin hommiin.

Onko siinä mitään järkeä?

Kukaan ei varmaan ole aineenopettaja ja eläinlääkäri että pystyisi vertailemaan noita ammatteja keskenään... Nyt on vain sekava olo enkä suoraan sanottuna tiedä mitä tahdon. Sikäli olen onnellisessa asemassa että minua kiinnostaa molemmat alat.

Elämänohjeita? Vinkkejä?

4

806

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Monipuolista

      Totta, olet nuori ja ehdit vaikka mitä. Listasit noita opettajana olemisen huonoja puolia. Kannattaa ottaa huomioon, että vaikka eläinlääkäreillä ei olekaan työpulaa ja käytännössä lähes kaikki valmistuneet työllistyvät jos on valmis lähtemään pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, niin loppuunpalamisen mahdollisuus on hälyttävän suuri. Ei ole kepoista hommaa toimia jonkun susirajan tuolla puolen olevan kunnan eläinlääkärinä, lomia ei ole nimeksikään ja työaika... HYVIN joustava siinä negatiivisessa mielessä. Lomittajia on vaikea saada.

      En uskalla mennä lupaamaan että pystyisit täysipäiväisesti opiskelemaan kahta alaa samalla aikaa. Opettajan kohdalla se ehkä onnistuisikin, mutta eläinlääkiksen aikataulu ei välttämättä anna siihen perää. Pelkkä ilta/viikonlopputöiden mahduttaminen kalenteriin on työn ja tuskan takana. Eläinlääketieteessä sinulla on hyvin vähän valinnanvaraa oman lukujärjestyksesi suhteen. Ensimmäisellä vuodella annetaan valmiiksi suunniteltu lukujärjestys ja vaikka luennot ovatkin harvoin pakollisia, niin usein päivään kuuluu myös pakollisia töitä jne. Ei siis mitään itse suunniteltua aikataulua/kurssivalintoja. Koulutus on siis HYVIN putkimainen versio ja olemme kokeneet sen enemmänkin juuri kouluna kuin akateemisena yliopistona. Asiaa tulee paljon ja hirveällä tahdilla, välillä ei muuta ehdikään kuin istumaan nenä kiinni kirjassa.

      Mutta ikuisena optimistina haluaisin todeta että mikään ei ole mahdotonta ja jos sinusta tuntuu että haluat lähteä tälle tielle, suosittelen todella! On meilläkin muutamia opiskelijoita joilla on jo valmiit viiden vuoden tutkinnot takana ja muutama joka suorittaa samalla aikaa toista tutkintoa toisaalla. Tosin he tekevät sen enemmänkin vuosi kerrallaan toisen siellä toisen täällä ja niin edes päin. Vaikea selittää. Lienee huono homma eläinlääketieteessä on juuri se, että ei voi olla esimerkiksi puolta vuotta poissa koulusta, se tipauttaa sinut käytännössä automaattisesti alemmalle vuodelle, aikataulut ovat niin kiinteät ja joissain määrin joustamattomat.

      Mutta onnea pohdintoihisi! Toivottavasti löydät itsellesi parhaan ratkaisun ;)

      • alkup.kirj.

        Minulla olisi enää lähinnä kirjatenttejä ym. ei-läsnäoloa vaativia kursseja sekä gradu jäljellä, joten periaatteessa el.lääkiksestä ei tarvitsisi olla juurikaan pois. Ajatellen siis että aloittaisin elukan vasta 2010. Jos tämän vuoden ahkeroin kunnolla niin voisin aloittaa jo 2009 mutta sitten ei pääsykokeisiin lukemiseen jäisi juuri aikaa...

        Gradun voinen tehdä esim. kesälomalla/pikku hiljaa vuoden parin aikana. Yleisesti ottaen aika helposti nuo kirjatentit läpäisee (hyvinkin arvosanoin) vähällä lukemisella: kunhan pohja on vain kunnossa.

        Lähinnä askaruttaa se, että voiko kahta tutkintoa tehdä yhtäaikaa (vaikka toinen olisikin loppusuoralla) ja mitä jos sairastuu ym. ja opinnot jäävät roikkumaan ja siitä kehkeytyy lumipalloefekti...

        Sinänsä olen onnellisessa asemassa että voin opiskella, koska en taloudellisessa mielessä joudu "kituuttamaan" rahan kanssa. En mikään rikas ole mutta säästöjä on jonkin verran enkä ole vielä opintolainaakaan ottanut.

        Tässä opettajan hommassa on se huono puoli, ettei alan kesätöitä voi tehdä ja sitä kautta saada tuntumaa haluaako työtä todella tehdä.

        Pidän tätä harkintamyssyä jonkin verran vielä =)


    • opex

      Eiköhän se eläinlääkärikin yleensä hoida rutiinina niitä samoja vaivoja. Tuskin tulee kovin usein kohdalle jotain aivan erikoista. Opettajana voi kyllä vaikuttaa paljon siihen, miten tekee ja opettaa eli vaihtelua voi itsekin järjestää.

      Mikä sinusta on huono palkka? Aineenopettajat voivat tienata yli neljä tonnia kuussa. Ja he viettävät paljon lomia.

      Mitä jos alkaisit joskus opettaa eläinlääketiedettä:)

      • ,,,,,,,,,,,,

        niin jos jaksaa tehä ihan sikana ylitunteja...saada siinä samalla sen burn outinki....Alottavan aineenopen palkka ilman ylitunteja on noin 2600 e/kk!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1857
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1709
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      17
      1553
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1243
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1151
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1150
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1134
    Aihe