viinikivi

devi

Hei!
Suomennan reseptiä (Key Lime Pie) jonka marenkiosaan tarvitaan cream of tartaria eli viinikiveä. voiko sen korvata esim leivinjauheella? Onko suhdemäärä sama? Mistä viinikiveä yleensä voi ostaa ja onko kallista?

10

4573

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eliza

      Ainut viinikivi jonka mä tiedän on sattuman kaupalla Viinipullojen pohjalla.. Tarkasta toi Cream of Tartar käännös vielä uudemman kerran..
      Saattaa olla hieman väärä käännös nimittäin sulla...

      • Anonyymi

        Ei oo Viinikivi on ihan oikeesti ruoanlaittoa varten


    • lacey

      minun kasitykseni mukaan cream of tartar on hirvensarvensuolaa. en ole siella ennen kuullut leivonnan yhteydessa puhuttavan viinikivesta eli kaliumbitartraatista jota ilmaantuu viinissä pieniä määriä käymisen aikana (tama on sita moskaa joittenkin viinipullojen pohjalla jota ei ole suodatettu pois).
      ennen vanhaan ainakin mummollani oli hirvensarvensuolaa jota han kaytti kohotusaineena joissakin leivonnaisissa.
      hirvensarvensuolaa valmistetaan kemiallisesti ja sita saa siella apteekista. en tieda saako viela kaupoista.
      leivinjauhe on soodan ja hirvensarvensuolan sekoitus. cream of tartarille ei ole hyvaa korviketta. http://whatscookingamerica.net/Q-A/CreamTartar.htm
      en itse ole kokeillut, mutta kuulemma tilkka etikkaa ajaa saman asian marengissa kuin cream of tartar.
      http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=2000000000000005&conference=616&posting=22000000001244550
      hinnoista en myoskaan tieda siella suomessa.
      vesi tulee kielelle tata herkkua ajatellessani :)

      • devi

        ...tietoa cream of tartarista... eli tässä ainakin tarkoitetaan viinikiveä, ei hirvensarvensuolaa, jota käytetään leivontaan, ja marenkiin. Melkein kaikissa englanninkielisissä ohjeissa, esim toffeessa, ohjeeseen kuuluu "a pinch of cream of tartar", ja jokaisessa käännöksessä minkä olen löytänyt, cream of tartar tarkoitaa viinikiveä... Ihan uteliaisuuttani haluaisin tietää mitä tällä oikesti tarkoitetaa. Koitan etkkaa marenkiin, kiitos neuvosta!


        "CREAM OF TARTAR

        Tartaric acid is a brownish-red acid powder (potassium bitartrate) that is precipitated onto the walls of casks used to age wine. When refined into a white acid powder, ‘cream of tartar’, it is used in baking.

        Cream of tartar is an acid powder. Combined with baking SODA it makes baking POWDER.

        Cream of tartar is also used to give a creamier texture to sugary things like candy and frosting and to stabilize and increase the volume of beaten egg whites.

        Cream of tartar can be used to clean brass and copper cookware"


      • Ken Guru- John
        devi kirjoitti:

        ...tietoa cream of tartarista... eli tässä ainakin tarkoitetaan viinikiveä, ei hirvensarvensuolaa, jota käytetään leivontaan, ja marenkiin. Melkein kaikissa englanninkielisissä ohjeissa, esim toffeessa, ohjeeseen kuuluu "a pinch of cream of tartar", ja jokaisessa käännöksessä minkä olen löytänyt, cream of tartar tarkoitaa viinikiveä... Ihan uteliaisuuttani haluaisin tietää mitä tällä oikesti tarkoitetaa. Koitan etkkaa marenkiin, kiitos neuvosta!


        "CREAM OF TARTAR

        Tartaric acid is a brownish-red acid powder (potassium bitartrate) that is precipitated onto the walls of casks used to age wine. When refined into a white acid powder, ‘cream of tartar’, it is used in baking.

        Cream of tartar is an acid powder. Combined with baking SODA it makes baking POWDER.

        Cream of tartar is also used to give a creamier texture to sugary things like candy and frosting and to stabilize and increase the volume of beaten egg whites.

        Cream of tartar can be used to clean brass and copper cookware"

        Englannin kielisissa maissa on joka kaupassa saatavilla Cream of Tar Tar joka acid powder, kuta devi tuossa mainitsee. Viinikiven ja Cream of tar tarin erotus on vain, sanamuodollinen seikka, kumpikin on samaa ainetta , eli kun viini saa happea tarpeeksi pitkan aikaa se menee etikaksi, siis on erityisen "hapan" ,tassa valmistuu luonnonmukaista tieta Cream of tar tar. Pulverina saatava on valmistettu laporatorioissa ja valmistustapa ei ole tiedossani. Kun puhutaan marenkin valmistamisesta niin tilkka normaalia etikkaa ajaa taysin saman asian kuin Cream of Tar Tar. Kananmunan valkuainen pysyy paremmin tiiviina ja sailyttaa esim muotonsa, kun se pursotetaan uunipellille ja valmis marenki on rapeampi, kuin ilman happamuuden antajaa, siis Cream of tar taria tai etikkaa. Meilla taalla ausissa on kansallisruoka Pavalova kakku, joka on laheinen "sukulainen" marenkille ja paikalliset kakkuleipurit kayttavat vain etikka antamaan siihen ko.happamuuden. Terveisin John


      • lacey
        devi kirjoitti:

        ...tietoa cream of tartarista... eli tässä ainakin tarkoitetaan viinikiveä, ei hirvensarvensuolaa, jota käytetään leivontaan, ja marenkiin. Melkein kaikissa englanninkielisissä ohjeissa, esim toffeessa, ohjeeseen kuuluu "a pinch of cream of tartar", ja jokaisessa käännöksessä minkä olen löytänyt, cream of tartar tarkoitaa viinikiveä... Ihan uteliaisuuttani haluaisin tietää mitä tällä oikesti tarkoitetaa. Koitan etkkaa marenkiin, kiitos neuvosta!


        "CREAM OF TARTAR

        Tartaric acid is a brownish-red acid powder (potassium bitartrate) that is precipitated onto the walls of casks used to age wine. When refined into a white acid powder, ‘cream of tartar’, it is used in baking.

        Cream of tartar is an acid powder. Combined with baking SODA it makes baking POWDER.

        Cream of tartar is also used to give a creamier texture to sugary things like candy and frosting and to stabilize and increase the volume of beaten egg whites.

        Cream of tartar can be used to clean brass and copper cookware"

        olen lukenut taman saman infon cream of tartarista. minulla on sita kaapissa vaikka harvemmin kaytankaan. lapsilleni tein joskus leikkitaikinaa johon tuli cream of tartaria.
        mutta mita ihmetta se hirvensarvensuola sitten oikein on? sita on esim. korppujauhoissa ja samariinissa, nostatusaine se kuitenkin on ja saa kiljunkin poreilemaan. mina ajattelin, etta cream of tartar on hirvensarvensuolaa. anteeksi kaikille jos olen antanut vaaria kasityksia. heitan cream of tartarit roskiin, kun kerran etikka ajaa saman asian.
        nyt tarvitaan kemisteja vastaamaan ja selittamaan minulle mista on kysymys.


      • devi
        Ken Guru- John kirjoitti:

        Englannin kielisissa maissa on joka kaupassa saatavilla Cream of Tar Tar joka acid powder, kuta devi tuossa mainitsee. Viinikiven ja Cream of tar tarin erotus on vain, sanamuodollinen seikka, kumpikin on samaa ainetta , eli kun viini saa happea tarpeeksi pitkan aikaa se menee etikaksi, siis on erityisen "hapan" ,tassa valmistuu luonnonmukaista tieta Cream of tar tar. Pulverina saatava on valmistettu laporatorioissa ja valmistustapa ei ole tiedossani. Kun puhutaan marenkin valmistamisesta niin tilkka normaalia etikkaa ajaa taysin saman asian kuin Cream of Tar Tar. Kananmunan valkuainen pysyy paremmin tiiviina ja sailyttaa esim muotonsa, kun se pursotetaan uunipellille ja valmis marenki on rapeampi, kuin ilman happamuuden antajaa, siis Cream of tar taria tai etikkaa. Meilla taalla ausissa on kansallisruoka Pavalova kakku, joka on laheinen "sukulainen" marenkille ja paikalliset kakkuleipurit kayttavat vain etikka antamaan siihen ko.happamuuden. Terveisin John

        Tiedätkö millä cream of tartarin voi korvata esim toffeessa, fudgessa ja samantapaisissa karkeissa?
        Kiitos vastauksesta!


      • Ken Guru- John
        devi kirjoitti:

        Tiedätkö millä cream of tartarin voi korvata esim toffeessa, fudgessa ja samantapaisissa karkeissa?
        Kiitos vastauksesta!

        en ole talla hetkella aivan varma, mika sen korvaa mutta otan asiasta selvaa. Sorry nyt mulla on kiire kun taytyy menna duuniin. See you late!


      • Mössääjä
        lacey kirjoitti:

        olen lukenut taman saman infon cream of tartarista. minulla on sita kaapissa vaikka harvemmin kaytankaan. lapsilleni tein joskus leikkitaikinaa johon tuli cream of tartaria.
        mutta mita ihmetta se hirvensarvensuola sitten oikein on? sita on esim. korppujauhoissa ja samariinissa, nostatusaine se kuitenkin on ja saa kiljunkin poreilemaan. mina ajattelin, etta cream of tartar on hirvensarvensuolaa. anteeksi kaikille jos olen antanut vaaria kasityksia. heitan cream of tartarit roskiin, kun kerran etikka ajaa saman asian.
        nyt tarvitaan kemisteja vastaamaan ja selittamaan minulle mista on kysymys.

        Cream of tartar = hirvensarvensuola = viinikivi = kaliumbitartraatti. Tartraatit ovat viinihapon suoloja; viinikivi syntyy kalium-metallin ja viinihapon välisen kemiallisen reaktion seurauksena. Kalium on englanniksi potassium.

        http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#viini

        http://www.dlc.fi/~marianna/gourmet/gl_bread.htm


    • Eliza

      Viinikivi:
      Harmaanruakeaa vaikeasti liukenevaa suolamassaa, joka saostuu viinitynnyriin rypälemehun käymisen yhteydessä.
      Puhdistettu viinikivi, lat. Cremor Tartari, on kaliumvetytartraattiats, viinihapon hapanta suolaa.


      Siinä sanakirjan antama selitys asiaan.. eikusta ostamaan sit..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      376
      3451
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      179
      1508
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1277
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      145
      1151
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      853
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      815
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      116
      794
    8. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      782
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      779
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      47
      772
    Aihe