viinikivi

devi

Hei!
Suomennan reseptiä (Key Lime Pie) jonka marenkiosaan tarvitaan cream of tartaria eli viinikiveä. voiko sen korvata esim leivinjauheella? Onko suhdemäärä sama? Mistä viinikiveä yleensä voi ostaa ja onko kallista?

10

5446

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eliza

      Ainut viinikivi jonka mä tiedän on sattuman kaupalla Viinipullojen pohjalla.. Tarkasta toi Cream of Tartar käännös vielä uudemman kerran..
      Saattaa olla hieman väärä käännös nimittäin sulla...

      • Anonyymi

        Ei oo Viinikivi on ihan oikeesti ruoanlaittoa varten


    • lacey

      minun kasitykseni mukaan cream of tartar on hirvensarvensuolaa. en ole siella ennen kuullut leivonnan yhteydessa puhuttavan viinikivesta eli kaliumbitartraatista jota ilmaantuu viinissä pieniä määriä käymisen aikana (tama on sita moskaa joittenkin viinipullojen pohjalla jota ei ole suodatettu pois).
      ennen vanhaan ainakin mummollani oli hirvensarvensuolaa jota han kaytti kohotusaineena joissakin leivonnaisissa.
      hirvensarvensuolaa valmistetaan kemiallisesti ja sita saa siella apteekista. en tieda saako viela kaupoista.
      leivinjauhe on soodan ja hirvensarvensuolan sekoitus. cream of tartarille ei ole hyvaa korviketta. http://whatscookingamerica.net/Q-A/CreamTartar.htm
      en itse ole kokeillut, mutta kuulemma tilkka etikkaa ajaa saman asian marengissa kuin cream of tartar.
      http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=2000000000000005&conference=616&posting=22000000001244550
      hinnoista en myoskaan tieda siella suomessa.
      vesi tulee kielelle tata herkkua ajatellessani :)

      • devi

        ...tietoa cream of tartarista... eli tässä ainakin tarkoitetaan viinikiveä, ei hirvensarvensuolaa, jota käytetään leivontaan, ja marenkiin. Melkein kaikissa englanninkielisissä ohjeissa, esim toffeessa, ohjeeseen kuuluu "a pinch of cream of tartar", ja jokaisessa käännöksessä minkä olen löytänyt, cream of tartar tarkoitaa viinikiveä... Ihan uteliaisuuttani haluaisin tietää mitä tällä oikesti tarkoitetaa. Koitan etkkaa marenkiin, kiitos neuvosta!


        "CREAM OF TARTAR

        Tartaric acid is a brownish-red acid powder (potassium bitartrate) that is precipitated onto the walls of casks used to age wine. When refined into a white acid powder, ‘cream of tartar’, it is used in baking.

        Cream of tartar is an acid powder. Combined with baking SODA it makes baking POWDER.

        Cream of tartar is also used to give a creamier texture to sugary things like candy and frosting and to stabilize and increase the volume of beaten egg whites.

        Cream of tartar can be used to clean brass and copper cookware"


      • Ken Guru- John
        devi kirjoitti:

        ...tietoa cream of tartarista... eli tässä ainakin tarkoitetaan viinikiveä, ei hirvensarvensuolaa, jota käytetään leivontaan, ja marenkiin. Melkein kaikissa englanninkielisissä ohjeissa, esim toffeessa, ohjeeseen kuuluu "a pinch of cream of tartar", ja jokaisessa käännöksessä minkä olen löytänyt, cream of tartar tarkoitaa viinikiveä... Ihan uteliaisuuttani haluaisin tietää mitä tällä oikesti tarkoitetaa. Koitan etkkaa marenkiin, kiitos neuvosta!


        "CREAM OF TARTAR

        Tartaric acid is a brownish-red acid powder (potassium bitartrate) that is precipitated onto the walls of casks used to age wine. When refined into a white acid powder, ‘cream of tartar’, it is used in baking.

        Cream of tartar is an acid powder. Combined with baking SODA it makes baking POWDER.

        Cream of tartar is also used to give a creamier texture to sugary things like candy and frosting and to stabilize and increase the volume of beaten egg whites.

        Cream of tartar can be used to clean brass and copper cookware"

        Englannin kielisissa maissa on joka kaupassa saatavilla Cream of Tar Tar joka acid powder, kuta devi tuossa mainitsee. Viinikiven ja Cream of tar tarin erotus on vain, sanamuodollinen seikka, kumpikin on samaa ainetta , eli kun viini saa happea tarpeeksi pitkan aikaa se menee etikaksi, siis on erityisen "hapan" ,tassa valmistuu luonnonmukaista tieta Cream of tar tar. Pulverina saatava on valmistettu laporatorioissa ja valmistustapa ei ole tiedossani. Kun puhutaan marenkin valmistamisesta niin tilkka normaalia etikkaa ajaa taysin saman asian kuin Cream of Tar Tar. Kananmunan valkuainen pysyy paremmin tiiviina ja sailyttaa esim muotonsa, kun se pursotetaan uunipellille ja valmis marenki on rapeampi, kuin ilman happamuuden antajaa, siis Cream of tar taria tai etikkaa. Meilla taalla ausissa on kansallisruoka Pavalova kakku, joka on laheinen "sukulainen" marenkille ja paikalliset kakkuleipurit kayttavat vain etikka antamaan siihen ko.happamuuden. Terveisin John


      • lacey
        devi kirjoitti:

        ...tietoa cream of tartarista... eli tässä ainakin tarkoitetaan viinikiveä, ei hirvensarvensuolaa, jota käytetään leivontaan, ja marenkiin. Melkein kaikissa englanninkielisissä ohjeissa, esim toffeessa, ohjeeseen kuuluu "a pinch of cream of tartar", ja jokaisessa käännöksessä minkä olen löytänyt, cream of tartar tarkoitaa viinikiveä... Ihan uteliaisuuttani haluaisin tietää mitä tällä oikesti tarkoitetaa. Koitan etkkaa marenkiin, kiitos neuvosta!


        "CREAM OF TARTAR

        Tartaric acid is a brownish-red acid powder (potassium bitartrate) that is precipitated onto the walls of casks used to age wine. When refined into a white acid powder, ‘cream of tartar’, it is used in baking.

        Cream of tartar is an acid powder. Combined with baking SODA it makes baking POWDER.

        Cream of tartar is also used to give a creamier texture to sugary things like candy and frosting and to stabilize and increase the volume of beaten egg whites.

        Cream of tartar can be used to clean brass and copper cookware"

        olen lukenut taman saman infon cream of tartarista. minulla on sita kaapissa vaikka harvemmin kaytankaan. lapsilleni tein joskus leikkitaikinaa johon tuli cream of tartaria.
        mutta mita ihmetta se hirvensarvensuola sitten oikein on? sita on esim. korppujauhoissa ja samariinissa, nostatusaine se kuitenkin on ja saa kiljunkin poreilemaan. mina ajattelin, etta cream of tartar on hirvensarvensuolaa. anteeksi kaikille jos olen antanut vaaria kasityksia. heitan cream of tartarit roskiin, kun kerran etikka ajaa saman asian.
        nyt tarvitaan kemisteja vastaamaan ja selittamaan minulle mista on kysymys.


      • devi
        Ken Guru- John kirjoitti:

        Englannin kielisissa maissa on joka kaupassa saatavilla Cream of Tar Tar joka acid powder, kuta devi tuossa mainitsee. Viinikiven ja Cream of tar tarin erotus on vain, sanamuodollinen seikka, kumpikin on samaa ainetta , eli kun viini saa happea tarpeeksi pitkan aikaa se menee etikaksi, siis on erityisen "hapan" ,tassa valmistuu luonnonmukaista tieta Cream of tar tar. Pulverina saatava on valmistettu laporatorioissa ja valmistustapa ei ole tiedossani. Kun puhutaan marenkin valmistamisesta niin tilkka normaalia etikkaa ajaa taysin saman asian kuin Cream of Tar Tar. Kananmunan valkuainen pysyy paremmin tiiviina ja sailyttaa esim muotonsa, kun se pursotetaan uunipellille ja valmis marenki on rapeampi, kuin ilman happamuuden antajaa, siis Cream of tar taria tai etikkaa. Meilla taalla ausissa on kansallisruoka Pavalova kakku, joka on laheinen "sukulainen" marenkille ja paikalliset kakkuleipurit kayttavat vain etikka antamaan siihen ko.happamuuden. Terveisin John

        Tiedätkö millä cream of tartarin voi korvata esim toffeessa, fudgessa ja samantapaisissa karkeissa?
        Kiitos vastauksesta!


      • Ken Guru- John
        devi kirjoitti:

        Tiedätkö millä cream of tartarin voi korvata esim toffeessa, fudgessa ja samantapaisissa karkeissa?
        Kiitos vastauksesta!

        en ole talla hetkella aivan varma, mika sen korvaa mutta otan asiasta selvaa. Sorry nyt mulla on kiire kun taytyy menna duuniin. See you late!


      • Mössääjä
        lacey kirjoitti:

        olen lukenut taman saman infon cream of tartarista. minulla on sita kaapissa vaikka harvemmin kaytankaan. lapsilleni tein joskus leikkitaikinaa johon tuli cream of tartaria.
        mutta mita ihmetta se hirvensarvensuola sitten oikein on? sita on esim. korppujauhoissa ja samariinissa, nostatusaine se kuitenkin on ja saa kiljunkin poreilemaan. mina ajattelin, etta cream of tartar on hirvensarvensuolaa. anteeksi kaikille jos olen antanut vaaria kasityksia. heitan cream of tartarit roskiin, kun kerran etikka ajaa saman asian.
        nyt tarvitaan kemisteja vastaamaan ja selittamaan minulle mista on kysymys.

        Cream of tartar = hirvensarvensuola = viinikivi = kaliumbitartraatti. Tartraatit ovat viinihapon suoloja; viinikivi syntyy kalium-metallin ja viinihapon välisen kemiallisen reaktion seurauksena. Kalium on englanniksi potassium.

        http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#viini

        http://www.dlc.fi/~marianna/gourmet/gl_bread.htm


    • Eliza

      Viinikivi:
      Harmaanruakeaa vaikeasti liukenevaa suolamassaa, joka saostuu viinitynnyriin rypälemehun käymisen yhteydessä.
      Puhdistettu viinikivi, lat. Cremor Tartari, on kaliumvetytartraattiats, viinihapon hapanta suolaa.


      Siinä sanakirjan antama selitys asiaan.. eikusta ostamaan sit..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mihin kaikkeen sinä ihastuit hänessä

      Mikä oli se asia mikä vei jalat altasi? ❤️ Oliko jotain erityistä tilannetta vai tunne? Kenties monen sattuman summa? Ai
      Ikävä
      94
      9417
    2. Persut: haluamme lisää veroja!

      Lisää lisää veroja huutaa persukuoro. Veroila Suomi nousuun! "Uusi matkailuvero eli matkailijamaksu peritään esimerki
      Maailman menoa
      74
      4908
    3. Nainen kokki autossa kammottavan kuoleman sähköauto-Teslan syttyessä tuleen.

      https://www.is.fi/autot/art-2000011652873.html Näin vaarallisia sähköautopalot voivat olla.
      Maailman menoa
      44
      4571
    4. Päivän Riikka: Uudenkaupungin autotehdas hiljeni

      Näin ne 100 000 uutta pysyvää ei-tempputyötä yksityiselle sektorille tämän hallituksen ansiosta syntyy. Työntekijöille j
      Maailman menoa
      8
      2368
    5. Numero josta kaivattusi tulee mieleen

      Onko jokin numero joka yhdistää teidät jotenkin? Älä laita puhelinnumeroa.
      Ikävä
      100
      1576
    6. Miksi pitäisit enemmän

      Minusta kuin siitä toisesta?
      Ikävä
      43
      1395
    7. Jorman paluu sodasta Lieksaan oli katkera

      Jorma Karhunen astui Lieksan asemalle. Aurinko paistoi, mutta Jorman maailma oli sumuinen. Takana oli se helvetti, jota
      Lieksa
      53
      1310
    8. Tämmönen höpsö

      Höpönassu mä olen. En mikään erikoinen…hölötän välillä ihan levottomia. Tykkäisit varmasti jos olisin siellä sun vieress
      Suhteet
      44
      1286
    9. Heräsin taas sinä mielessä

      Miten voi haluta toista näin paljon? 😳 Kyllä meillä on muutenkin hyvä yhteys. Ehkä se tekee myös tästä niin voimakkaan?
      Ikävä
      64
      1252
    10. Kerro kaivattusi nimi tai nimikirjaimet

      🌠 Tähdenlento! Kirjoittamalla kaivattusi nimen tai nimikirjaimet tähän, saattaa toiveesi toteutua.
      Ikävä
      45
      1192
    Aihe