Hei!
Suomennan reseptiä (Key Lime Pie) jonka marenkiosaan tarvitaan cream of tartaria eli viinikiveä. voiko sen korvata esim leivinjauheella? Onko suhdemäärä sama? Mistä viinikiveä yleensä voi ostaa ja onko kallista?
viinikivi
10
5323
Vastaukset
- Eliza
Ainut viinikivi jonka mä tiedän on sattuman kaupalla Viinipullojen pohjalla.. Tarkasta toi Cream of Tartar käännös vielä uudemman kerran..
Saattaa olla hieman väärä käännös nimittäin sulla...- Anonyymi
Ei oo Viinikivi on ihan oikeesti ruoanlaittoa varten
- lacey
minun kasitykseni mukaan cream of tartar on hirvensarvensuolaa. en ole siella ennen kuullut leivonnan yhteydessa puhuttavan viinikivesta eli kaliumbitartraatista jota ilmaantuu viinissä pieniä määriä käymisen aikana (tama on sita moskaa joittenkin viinipullojen pohjalla jota ei ole suodatettu pois).
ennen vanhaan ainakin mummollani oli hirvensarvensuolaa jota han kaytti kohotusaineena joissakin leivonnaisissa.
hirvensarvensuolaa valmistetaan kemiallisesti ja sita saa siella apteekista. en tieda saako viela kaupoista.
leivinjauhe on soodan ja hirvensarvensuolan sekoitus. cream of tartarille ei ole hyvaa korviketta. http://whatscookingamerica.net/Q-A/CreamTartar.htm
en itse ole kokeillut, mutta kuulemma tilkka etikkaa ajaa saman asian marengissa kuin cream of tartar.
http://keskustelu.suomi24.fi/show.cgi?category=2000000000000005&conference=616&posting=22000000001244550
hinnoista en myoskaan tieda siella suomessa.
vesi tulee kielelle tata herkkua ajatellessani :)- devi
...tietoa cream of tartarista... eli tässä ainakin tarkoitetaan viinikiveä, ei hirvensarvensuolaa, jota käytetään leivontaan, ja marenkiin. Melkein kaikissa englanninkielisissä ohjeissa, esim toffeessa, ohjeeseen kuuluu "a pinch of cream of tartar", ja jokaisessa käännöksessä minkä olen löytänyt, cream of tartar tarkoitaa viinikiveä... Ihan uteliaisuuttani haluaisin tietää mitä tällä oikesti tarkoitetaa. Koitan etkkaa marenkiin, kiitos neuvosta!
"CREAM OF TARTAR
Tartaric acid is a brownish-red acid powder (potassium bitartrate) that is precipitated onto the walls of casks used to age wine. When refined into a white acid powder, ‘cream of tartar’, it is used in baking.
Cream of tartar is an acid powder. Combined with baking SODA it makes baking POWDER.
Cream of tartar is also used to give a creamier texture to sugary things like candy and frosting and to stabilize and increase the volume of beaten egg whites.
Cream of tartar can be used to clean brass and copper cookware" - Ken Guru- John
devi kirjoitti:
...tietoa cream of tartarista... eli tässä ainakin tarkoitetaan viinikiveä, ei hirvensarvensuolaa, jota käytetään leivontaan, ja marenkiin. Melkein kaikissa englanninkielisissä ohjeissa, esim toffeessa, ohjeeseen kuuluu "a pinch of cream of tartar", ja jokaisessa käännöksessä minkä olen löytänyt, cream of tartar tarkoitaa viinikiveä... Ihan uteliaisuuttani haluaisin tietää mitä tällä oikesti tarkoitetaa. Koitan etkkaa marenkiin, kiitos neuvosta!
"CREAM OF TARTAR
Tartaric acid is a brownish-red acid powder (potassium bitartrate) that is precipitated onto the walls of casks used to age wine. When refined into a white acid powder, ‘cream of tartar’, it is used in baking.
Cream of tartar is an acid powder. Combined with baking SODA it makes baking POWDER.
Cream of tartar is also used to give a creamier texture to sugary things like candy and frosting and to stabilize and increase the volume of beaten egg whites.
Cream of tartar can be used to clean brass and copper cookware"Englannin kielisissa maissa on joka kaupassa saatavilla Cream of Tar Tar joka acid powder, kuta devi tuossa mainitsee. Viinikiven ja Cream of tar tarin erotus on vain, sanamuodollinen seikka, kumpikin on samaa ainetta , eli kun viini saa happea tarpeeksi pitkan aikaa se menee etikaksi, siis on erityisen "hapan" ,tassa valmistuu luonnonmukaista tieta Cream of tar tar. Pulverina saatava on valmistettu laporatorioissa ja valmistustapa ei ole tiedossani. Kun puhutaan marenkin valmistamisesta niin tilkka normaalia etikkaa ajaa taysin saman asian kuin Cream of Tar Tar. Kananmunan valkuainen pysyy paremmin tiiviina ja sailyttaa esim muotonsa, kun se pursotetaan uunipellille ja valmis marenki on rapeampi, kuin ilman happamuuden antajaa, siis Cream of tar taria tai etikkaa. Meilla taalla ausissa on kansallisruoka Pavalova kakku, joka on laheinen "sukulainen" marenkille ja paikalliset kakkuleipurit kayttavat vain etikka antamaan siihen ko.happamuuden. Terveisin John
- lacey
devi kirjoitti:
...tietoa cream of tartarista... eli tässä ainakin tarkoitetaan viinikiveä, ei hirvensarvensuolaa, jota käytetään leivontaan, ja marenkiin. Melkein kaikissa englanninkielisissä ohjeissa, esim toffeessa, ohjeeseen kuuluu "a pinch of cream of tartar", ja jokaisessa käännöksessä minkä olen löytänyt, cream of tartar tarkoitaa viinikiveä... Ihan uteliaisuuttani haluaisin tietää mitä tällä oikesti tarkoitetaa. Koitan etkkaa marenkiin, kiitos neuvosta!
"CREAM OF TARTAR
Tartaric acid is a brownish-red acid powder (potassium bitartrate) that is precipitated onto the walls of casks used to age wine. When refined into a white acid powder, ‘cream of tartar’, it is used in baking.
Cream of tartar is an acid powder. Combined with baking SODA it makes baking POWDER.
Cream of tartar is also used to give a creamier texture to sugary things like candy and frosting and to stabilize and increase the volume of beaten egg whites.
Cream of tartar can be used to clean brass and copper cookware"olen lukenut taman saman infon cream of tartarista. minulla on sita kaapissa vaikka harvemmin kaytankaan. lapsilleni tein joskus leikkitaikinaa johon tuli cream of tartaria.
mutta mita ihmetta se hirvensarvensuola sitten oikein on? sita on esim. korppujauhoissa ja samariinissa, nostatusaine se kuitenkin on ja saa kiljunkin poreilemaan. mina ajattelin, etta cream of tartar on hirvensarvensuolaa. anteeksi kaikille jos olen antanut vaaria kasityksia. heitan cream of tartarit roskiin, kun kerran etikka ajaa saman asian.
nyt tarvitaan kemisteja vastaamaan ja selittamaan minulle mista on kysymys. - devi
Ken Guru- John kirjoitti:
Englannin kielisissa maissa on joka kaupassa saatavilla Cream of Tar Tar joka acid powder, kuta devi tuossa mainitsee. Viinikiven ja Cream of tar tarin erotus on vain, sanamuodollinen seikka, kumpikin on samaa ainetta , eli kun viini saa happea tarpeeksi pitkan aikaa se menee etikaksi, siis on erityisen "hapan" ,tassa valmistuu luonnonmukaista tieta Cream of tar tar. Pulverina saatava on valmistettu laporatorioissa ja valmistustapa ei ole tiedossani. Kun puhutaan marenkin valmistamisesta niin tilkka normaalia etikkaa ajaa taysin saman asian kuin Cream of Tar Tar. Kananmunan valkuainen pysyy paremmin tiiviina ja sailyttaa esim muotonsa, kun se pursotetaan uunipellille ja valmis marenki on rapeampi, kuin ilman happamuuden antajaa, siis Cream of tar taria tai etikkaa. Meilla taalla ausissa on kansallisruoka Pavalova kakku, joka on laheinen "sukulainen" marenkille ja paikalliset kakkuleipurit kayttavat vain etikka antamaan siihen ko.happamuuden. Terveisin John
Tiedätkö millä cream of tartarin voi korvata esim toffeessa, fudgessa ja samantapaisissa karkeissa?
Kiitos vastauksesta! - Ken Guru- John
devi kirjoitti:
Tiedätkö millä cream of tartarin voi korvata esim toffeessa, fudgessa ja samantapaisissa karkeissa?
Kiitos vastauksesta!en ole talla hetkella aivan varma, mika sen korvaa mutta otan asiasta selvaa. Sorry nyt mulla on kiire kun taytyy menna duuniin. See you late!
- Mössääjä
lacey kirjoitti:
olen lukenut taman saman infon cream of tartarista. minulla on sita kaapissa vaikka harvemmin kaytankaan. lapsilleni tein joskus leikkitaikinaa johon tuli cream of tartaria.
mutta mita ihmetta se hirvensarvensuola sitten oikein on? sita on esim. korppujauhoissa ja samariinissa, nostatusaine se kuitenkin on ja saa kiljunkin poreilemaan. mina ajattelin, etta cream of tartar on hirvensarvensuolaa. anteeksi kaikille jos olen antanut vaaria kasityksia. heitan cream of tartarit roskiin, kun kerran etikka ajaa saman asian.
nyt tarvitaan kemisteja vastaamaan ja selittamaan minulle mista on kysymys.Cream of tartar = hirvensarvensuola = viinikivi = kaliumbitartraatti. Tartraatit ovat viinihapon suoloja; viinikivi syntyy kalium-metallin ja viinihapon välisen kemiallisen reaktion seurauksena. Kalium on englanniksi potassium.
http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/uvz.html#viini
http://www.dlc.fi/~marianna/gourmet/gl_bread.htm
- Eliza
Viinikivi:
Harmaanruakeaa vaikeasti liukenevaa suolamassaa, joka saostuu viinitynnyriin rypälemehun käymisen yhteydessä.
Puhdistettu viinikivi, lat. Cremor Tartari, on kaliumvetytartraattiats, viinihapon hapanta suolaa.
Siinä sanakirjan antama selitys asiaan.. eikusta ostamaan sit..
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 212268
- 871403
- 1161198
- 751110
Mira Luoti ja Julkkisselviytyjät 2017 - Ketä kuumottaa juuri nyt?
HS: Tässä ohjelmassa Mira Luoti kertoi kokeneensa seksuaalista väkivaltaa "PMMP-yhtyeen Mira Luoti kertoo Ylen uudessa18889Julkisuuden henkilön päiväin päätös
Sitä vaan, että kyllä nyt kaikki tietävät kuka oli Eemeli Peltola (kansanedustaja, joka päätti päivänsä eduskuntatalossa249831- 52812
MESTARI SIVALTAA JÄLLEEN
https://www.is.fi/politiikka/art-2000011436243.html Suomen ainoa Mestari lausuu tosiasiat Sannasta , Tuomiojasta ja hil202799Törkeä eläinsuojelurikos Sonkajärvellä
Pohjois-Savossa Sonkajärvellä noin 40 kissaa ja reilut 10 koiraa on jouduttu lopettamaan kaltoinkohtelun vuoksi, kertoo16785- 34755