Graffiti. Taidetta vai terroria?

fotorist

Itse olen vain valokuvausta harrastava nuori, jonka vapaa-aika kuluu uusia piissejä etsiessä. En siis maalipulloon ole eläessäni koskenut. Kirjoittakaa muut ihmiset oma mielipiteenne nuorten luovasta maalauksesta. Onhan se sentään vähintäänkin yhtä "kaunista" kuin se että mätetään sian p..kaa lautaselle ja pannaan näytille. Vai mitä sanovat ne jotka oikeasti nykytaiteesta jotain ymmärtävät?

10

490

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Modernisti

      Ovathan graffitit toki hienoja teoksia, sitä ei voi kieltää. Eri asia on, mihin niitä on taiteiltu. Eduskunnan pylväsrivistö tai Kansallismuseo eivät ole mitään piirustuspohjia, kuten eivät julkiset kulkuneuvotkaan.

      Graffittitaiteen arvostus on kyseenalainen, koska usein nuorten ei suinkaan ole tarkoitus ilmaista luovuuttaan, vaan uhmata esivaltaa ja tuoda julki kapinointinsa "töhertelemällä" julkisia, jopa historiallisesti arvokkaita rakennuksia. Sellaista minä en arvosta.

      Eri asia, jos on etukäteen sovittu esim. jonkun tietyn, vaikka sillan tai vastaavan koristelusta graffitein. Eihän Kiasmaankaan viedä näytille mainitsemaasi "paskaa lautasella" Matti Meikäläisen hetken mielijohteesta, vaan asiasta sovitaan ensin Kiasman johdon kanssa, joka päättää, onko paskalautasella taiteellista arvoa. Jos sillä ei heidän mielestään (ainakaan sillä hetkellä) ole, niin eihän sitä sitten sinne ruveta tunkemaan. Se rikkoisi mahdollisesti estetiikan.

      Sama asia graffiteissakin. Ei minua kiinnosta aamubussissa katsella edessä istuvan selkänojaa, jonne on raapusteltu tussilla typeriä koukeroita tai metroa, jonka seinät on "koristeltu" spraylla. Tunneli, jonka seinät on taiteiltu värikkäillä, edes jokseenkin yhdenmukaisilla (ei suinkaan "nyt äkkiä ennen kuin poliisit tulee")tyylillä ovat kauniita.

      • fotorist

        Osuit naulan kantaan. Itsekin olen sitä mieltä että kirkkojen ja muiden historiallisten paikkojen töhriminen on aivan käsittämätöntä pahaa. Mutta uskon vakaasti siihen, ettei yksikään oikea graffititaiteilija tee sitä. Sen työn tekevät ne pienet räkänokat, jotka oikeasti luulevat tekevänsä jotain tosi coolia. Näille lökäpöksyille on tärkeää saada näyttää että uskaltaa tuhota jotain korvaamatonta. Kuten sanoin se onkin mielestäni rankaistavaa ja röyhkeää.

        Sitten on myös toinen puoli porukasta joka aivan oikeasti tekee työnsä huolellisesti ja oikeaan paikkaan. Onkin käsittämätöntä miksi suurella vaivalla tehdyt työt on pakko käydä seuraavana aamuna hiekkapuhaltamassa taivaan tuuliin. Aivan kuin ne joitakin haittaisivat syrjäisen sillan kupeessa.

        Miksi siis nämä kaksi porukkaa on sotkettava keskenään, kun yhteistä ei ole kuin työväline. Ihan niin kuin metsurilla ja moottorisahamurhaajalla.


    • Taide ja elämä

      En ole suuri graffittitaidefani, mutta kyllä mielestäni jotkut graffitit ovat ihan hienon näköisiä. Toinen asia on taas se, ovatko graffitit taidetta. En suinkaan sano, etteivätkö ne mahdollisesti olisi taidetta - mutta eiväthän kai kaikki maailmaan kuvat taidetta ole.

      1.Graffitit ovat todella harvoin taiteilijoiden tekemiä (taiteilijan tutkinnon suorittaneiden).
      2.Onko (ainakaan suomessa) graffitteja tuotu museoihin tai gallerioihin tms?
      3.jne jne

      ---> Kuuluuko graffitti taideinstituutioon, vai onko se sen ulkopuolella, outsider taidetta?

      Yksi mielenkiintoinen kysymys on, voiko kaikkia graffitteja kutsua taiteeksi? Entäpä laittomat graffitit?

      Mielestäni juuri laiton graffitti on pilannut, tai vähintäänkin liannut, laillisen graffitin maineen. Hyvä taide on mielestäni laillista taidetta! Varsinkin ihmisten yksityisomaisuuden turmeleminen on mielestäni todella törkeätä! Vaikka sen tekisikin taiteen nimissä. Eihän ihmistä todellakaan saa pahoinpidellä kadulla ja kutsua tapahtunutta performanssiksi!

      Toisalta graffiteille on kai jotenkin ominaista niiden salaperäisyys ja laittomuus. Minua ei haittaa jos joitakin harmaita tunneleita ja seiniä kaunistetaan - tuodaan taide ihmisille, mutta kun se on laitonta...

      Älä tee laittomia graffiteita! Jos onnistuu tekemään laillisen graffitin, ja se vielä tuntuu hienolta, vaikka se on laillinen, niin sehän ehkä onkin hyvää taidetta!

      Toisalta nämä vanhat läskipäät, joiden taiteentuntemus on jämähtänyt jonnekin kansallisromantiikan aikaan, hehän varmasti järkyttyisivät jos näkisivät laillisiakin graffitteja museoissa! Juuri ne typerykset jotka sanoo "Kyllähän minäkin tuollaisen osaisin tehdä" jokaisesta astraktista maalauksesta.

      Mutta tuskin nämä laittomia graffitteja tekevät pikkuterroristitkaan mitään taiteentuntioita ovat!

      Lähinnä typerykset riitelevät keskenään.

      • taide ja elämä

        terkoitin abstraktista kun kirjoitin astrakti! huh!


      • tepa
        taide ja elämä kirjoitti:

        terkoitin abstraktista kun kirjoitin astrakti! huh!

        Graffat on mielestäni tosi siistejä, jos ne siis on hyvin tehty. Sellasii ruman näkösii tuherruksia en kehuis, mutta siistit kuvat silloilla yms. on vaan piristäviä ja lasken ne taiteeksi. PALJON mieluummin graffa ku joku harmaa betoniseinä.
        Ite en bommaa, mut mitä oon kuullu niin joidenkin mielestä se laittomuus kuuluu jollakin tavalla asiaan. En tarkota sitä että tahallaan haluttaisiin lakia rikkoa, mut kai osa ajattelee että jos se ois hyväksyttävää, niin ei se ois samalla tavalla hauskaa, eikä oliskaan.
        Itekin muuten valokuvaan, myös graffoja =)


      • Mixer

      • hiphope

        Mielenkiintoista onkin, miten määritellään "taiteilija" ja "taide". Tietosanakirjan mielestä sanaa "taiteilija" käytetään lähinnä niistä henkilöistä, jotka ansaitsevat leipänsä taiteella. Niin ajatellen taiteen tohtorikaan ei olisi taiteilija, jos hän ei elättäisi taiteella itseään... Mielestäni sanan "taiteilija" käyttöä ei tule rajata vain niihin, jotka ansaitsevat taiteella ruokarahat, mutta ei myöskään vain niihin, kenellä on tutkinto. Pidetäänhän luolamaalauksiakin taiteena, eikä niiden tekijöillä varmaankaan ollut tutkintoa...


    • HGfP

      Ensinnäkin, sä et taida tietää mitä toi terrori sana tarkottaa!
      Rikollistahan toimintaa nuo graffitit on, tarkotan siis niitä, jotka on maalattu ilman lupaa. Olkoon ne rakennukset miten tylsän näkösiä tahansa, niin ei tuo ole mikään syy maalata niihin mitään. Jokainen rakennus on jonkun omaisuutta ja kyllä se on tasan omistaja, joka päättää miltä se näyttää ja mitä siihen on maalattu.
      Yhtä hyvin mä voisin maalata tai uudelleen muokata jonkun naaman, jos mä en pidä siitä, mutta eipä tollaskaan saa tehdä!

      • hiphope

        Eli sinun mielestäsi on siis sama, maalaako joku naamasi vai talosi seinän? En ole yhtäkään graffitia vielä nähnyt omakotitalon seinässä, enkä myöskään ns. arvokkaissa paikoissa kuten hautakivissä. Eniten olen graffiteja nähnyt alikulkutunneleissa, muuntajissa jne.


      • :!!
        hiphope kirjoitti:

        Eli sinun mielestäsi on siis sama, maalaako joku naamasi vai talosi seinän? En ole yhtäkään graffitia vielä nähnyt omakotitalon seinässä, enkä myöskään ns. arvokkaissa paikoissa kuten hautakivissä. Eniten olen graffiteja nähnyt alikulkutunneleissa, muuntajissa jne.

        Hautakiviin, kirkkoihin tai omakotitaloihin ei graffata, koska siitä saa huonoa kunniotusta muilta graffaajilta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3299
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1331
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1116
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      15
      1062
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      989
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe