Aihe

Mistä näitä sikiää? (Jaana Haapasalo)

Henri Heikkinen

Kirjoitin hiljattain koulusurmien herättämistä aivopieruista omassa blogissani. Ihmettelin miten ensimmäinen keino estää vastaavat tapaukset olisi kieltää käsiaseet täysin unohtaen, että halutessaan ihminen toteuttaa verityönsä hyvinkin mielikuvituksellisin keinoin. Esimerkiksi Kölnissä vuonna 1964 nähtiin jonkin tasoista mielikuvitusta kun Walter Seifert -niminen mies tunkeutui peruskouluun ja otti hengiltä kaikkiaan kymmenen ihmistä - aseinaan keihäs ja liekinheitin.

Oulussa tapahtui vähän aikaa sitten erittäin valitettava teko, jossa keski-ikäinen opettajamies surmasi vaimonsa ja kaksi pientä lastaan omistamallaan metsästysaseella. Syytä tähän hirmutekoon ei tiedetä, eikä luultavasti koskaan tulla tietämään varmasti. Ainoa varma asia on se, että syystä tai toisesta miehen mielenterveys on pettänyt. En tiedä onko hän hakenut tai saanut apua mahdollisesti orastavaan mielenterveysongelmaan, enkä tiedä onko taustalla jotain suurempaa perhedraamaa. En ala arvailemaan enkä syyttelemään - heidän tuomionsa on nyt tuonpuoleisessa.

Onneksi meillä on kuitenkin ajattelun ammattilaisia, psykologeja, näitä hienoja ihmisiä joiden ajattelun taso helposti ylittää keskivertoihmisen ymmärryksen. Perheen sisäisiin surmatekoihin erikoistunut Jyväskylän yliopiston kriminaalipsykologian dosentti ja koulupsykologi Jaana Haapasalo on onneksi osannut syväluotaavassa tutkimuksessaan kiteyttää olennaisen.

"Itsensä tappava perhesurmaaja on useimmiten mies, niin kuin Oulun lauantaisessa perhesurmassa.

Syitä tähän voi hakea esimerkiksi miesten kasvatuksesta, fyysisestä vahvuudesta ja siitä, että miehet käsittelevät naisia useammin aseita."

Hassua, miten vielä vuosi sitten Helsingin Sanomissa, samaa henkilöä haastatelleessa artikkelissa todettiin lastensa tappajaksi useimmiten oma äiti.

"Oman lapsensa surmaajista on enemmistö naisia. Kun Kuopion yliopistossa tutkittiin lapsiin kohdistuneita henkirikoksia 25 vuoden ajalta, omien lastensa surmaajista yli 60 prosenttia oli äitejä."

Näin tilastot saadaan näyttämään erilaiselta, riippuen siitä miten niitä haluaa tulkita. Mielenkiintoista on myös se, että kun 60 prosenttia lastensa surmaajista oli naisia oli Haapasaaren toteama surmatöiden taustoista hieman erilainen:

"Suuri osa lapsensa surmaavista äideistä on elänyt avo- tai avioliitossa ja huolehtinut kasvatuksesta tunnollisesti. Elämäntilanteen heikentyessä he ovat sitten päätyneet tekoonsa. Taustalla ovat parisuhde- ja mielenterveysongelmat tai perheen talouden romahtaminen. Perimmäiset syyt löytyvät esimerkiksi surmaajan lapsuuden rankoista kokemuksista."

Itse lähtisin hakemaan syitä miesten tekemiin surmatöihin näistä samoista tekijöistä kuin naisten kohdalla. Välineet eivät ole koskaan rikoksen syy, enkä usko että miesten kasvatuksessa, fyysisessä vahvuudessa tai aseiden käsittelyssä olisi mitään syytä surmatöihin.

Keskitytään kuitekin aseisiin ja Haapasalon varsinaiseen ajatukseen.

"Pidän metsästystä, niin kuin urheiluammuntaakin, poikkeavana harrastuksena. Mielestäni ei ole normaalia, jos ihminen on kiinnostunut aseista. Se on tappava harrastusväline", Haapasalo pohtii.

Voisin muistuttaa Haapasalolle, että myös pesäpallomaila ja hyppynaru ovat tappavia harrastusvälineitä. Toisella voi lyödä hengiltä, toisella hirttää itsensä. Pesäpallon kantavana ajatuksena on vielä kaiken lisäksi lyödä sillä mailalla palloa - voisin nähdä asiassa yhteyden ihmisen pään lyömiseen. Poikkeava harrastus siis. Veitset tappavat lukuisia suomalaisia joka vuosi. Tämä niin viattomasti ruokapöytäämme soluttautunut tappoväline vasta julma onkin. Pidän syömistä ja ruoanlaittoa poikkeavana harrastuksena, toivottavasti veitset kielletään. Maanantaina pyöräilijä oli julmasti surmannut jalankulkijan kadulla, aika poikkeava harrastus tuokin.

Hän (Haapasalo) muistuttaa, että esimerkiksi metsästyksessä ampumisen tarkoitus on aina eläinten surmaaminen. Nykyisin se ei ole tarpeen hengissä säilymisen takia.
Niin, miksi surmaamaan mitään eläimiä kun nykyään jauhelihaa saa kaupan lihatiskiltä. En varmasti ole ainoa, jonka mielestä kaupan hyllyn lihat ovat pääosin huonompia kuin metsästä saaliiksi saadun eläimen liha, joka on prosessoimatonta, aitoa luomulihaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Haapasalo voisikin ystävällisesti kertoa minulle miten pääsen nauttimaan puhtaasta riistalihasta tappamatta eläintä sitä ennen.

Metsästämällä saatu liha on kaikkein humaaneimmin tuotettua lihaa; edes mallifarmilla jossa karja kuuntelee Mozartia ja nauttii päivittäisestä selkähieronnasta ei eläin voi kokea yhtä hyvää elämää kuin metsässä. Jos ihminen ei riistaeläintä tappaisi, sen tekisi joku muu peto.

Ei sovi myöskään unohtaa metsästämisen rentouttavaa, liikunnallista ja yhdistävää vaikutusta. Vietän viikot kaupungissa; teen pitkää päivää yrityksessäni, opiskelen, teen vaalityötä ja kaivan vielä aikaa perheellenikin. Elämäni on välillä hyvinkin kiireistä, enkä osaa sanoin kuvailla sitä nautintoa kun pääsen veljeni ja ystävieni kanssa luontoon pois kaikesta muusta. Metsälle lähteminen on aina yhtä jännittävää, eikä kilometrien kävely tunnu miltään, kun mahdollisuus saada se suurin ukkometso voi olla aina seuraavan puskan takana. Virkistävän päivän jälkeen on mukava rentoutua erätulilla kahvikupposen ja makkaran kera, kertoillen eräjuttuja.

Uskon että ilman metsästysharrastusta Suomessakin olisi huomattavasti enemmän itsemurhan tehneitä miehiä - helvetti, mitä muuta nuori ihminen voisi tehdä esimerkiksi Kainuun kylissä tai Lapissa? Tiedän useita ihmisiä joiden elämän ainoa sisältö on metsästäminen - mitä he tekisivät jos se vietäisiin heiltä pois?

On huolestuttavaa miten nykyään on niin paljon todellisuudesta ja luonnosta vieraantuneita ihmisiä hyvinkin vaikutusvaltaisilla paikoilla antamassa lausuntojaan julkisuuteen. Lisäksi näillä ihmisillä esiintyy huomattavaa likinäköisyyttä - ei koskaan nähdä omia varpaitaan pitemmälle. Aina halutaan kieltää jokin, mitä itse ei ymmärrä tai harrasta. Voisikohan joku psykologi tutkia tätä ilmiötä?

Henri Heikkinen, http://www.henri.okn.fi

19

2757

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Pyrkyri

   Piereskelet aivopieruja oikein mallikkaasti, jatka vain ole hyvä, sua ei kukaan äänestä...

   • -69-

    Loistava kirjoitus,täysin samaa mieltä harrastuksesta vaikken itse edes metsästä!


   • loistava kirjoitus

    Olipa taas harvinaisen tasokas kommentti. Taidat olla joku katkera demari, kirjoitushan oli hyvä.


  • nyt löytyi

   Nyt taisi viimein löytyä se oikea ehdokas myös minulle!

  • hkftgf

   Jos tosissasi aiot pyrkiä valtuustoon, olisi kannattanut jättää edellinen kirjoituksesi kirjoittamatta. Sävy olisi voinut olla toisenlainen.

   • Aivan ulkopuolinen eteläsuo...

    Ottamatta mitään kantaa kirjoittajan vaaliehdokkuuteen (en tunne) pääosin asiallinen kirjoitus. kirjoittaja kirjoitti tosiasioista. Kuka tappaa ja ketä ja millaisissa tilanteissa. Tunnetasoisen lausunnon antanut psykologi taas heittäytyi tunnekuohaan millä ei ole minkäänlaista arvoa keskustelussa mikä on hyvä tai huono harrastus. Itseasiassa psykologi kapsahti siihen mihin ihmiset yleensä kirjoittaessaan karmaisevien tapahtumien jälkeen. Purki pahaa oloaan, teki ajatuksensa yhteiseksi kokemukseksi, selviytyäkseen.. Debriefing. Siinähän se olikin. Todella epäammattimainen suoritus "ammattilaiselta"? Menetti ammattipiireissä kasvonsa!


  • fairy tales

   10

  • Henri Heikkinen

   Kuten eräs lukijoistani, Jagge asian ilmaisi:

   "Olen samaa mieltä metsästysharrastuksen mielekkyydestä. Usein unohtuu se, että jotkut liittävät siihen vielä koiraharrastuksen ja pitkäjänteisen koirien kouluttamisen. Esim hyvä seisova kanakoira saattaa vaatia 5 vuotta koulutusta. Näin perheen lemmikkikin saa viettiään vastaavaa puuhaa ja pääsee mukaan harrastuksiin."

   Kiitos kaikille palautteesta. En olisi voinut kirjoittaa eri sävyssä, sillä vaikka pyrinkin valtuustoon en voi yhtäkkiä muuttua perseennnuolijaksi.

  • ...löytyi ehdokas

   ...vaikka olin ihan varma etten käy äänestämässä, sen verran ärsyttää nykypolitiikka. 42:han se numero olikaan?

  • ovat epäonnistuneet

   kasvatuksessa!

   • Henri Heikkinen

    Kyllä, vanhemmat ovat kasvattaneet minut huonoksi poliitikoksi kun sanon mielipiteeni suoraan enkä yritä mielistellä kaikkia.

    Vai tarkoitatko että huonosti kasvatettu koska harrastan metsästystä?


   • psykologiaan, poika
    Henri Heikkinen kirjoitti:

    Kyllä, vanhemmat ovat kasvattaneet minut huonoksi poliitikoksi kun sanon mielipiteeni suoraan enkä yritä mielistellä kaikkia.

    Vai tarkoitatko että huonosti kasvatettu koska harrastan metsästystä?

    Yksisilmäinen populisti ennemminkin kuin suoraan puhuva, vakavasti otettava poliitikko. Eipä sinua valittukaan, että ei sen puoleen.


  • kaikenlaista....

   Mukava nähdä että myös poliitikoista voi löytyä suoraselkäisiä ja järkeävästi ajattelevia ihmisiä. Toivottavasti pääset valtuustoon Henri!

  • Juupas Eipäs

   Tuo on hyvä kommentti olla tappamatta eläintä ennen syömistä.
   Jos tälle kannalle lähdetään niin eläimen pitäisi olla kuollut luonnollisesti, eli johonkin sairauteen tai vanhuuteen. Täälöin meistä ihmisistä tulis RAADON SYÖJIÄ joka oli ilmeisen normaalia.
   Terveisiä Jaana Haapasalolle
   ja lisää "normaaleja" ehdotuksia.

   • 42 äänestän

    Olipa hyvä kirjoitus, täytyy äänestää tuota numeroa. Ps. Ne eläinten luonnolliset kuolemat taitaisivat olla liikenteen uhreja näinä aikoina.


   • Anonyymi
    42 äänestän kirjoitti:

    Olipa hyvä kirjoitus, täytyy äänestää tuota numeroa. Ps. Ne eläinten luonnolliset kuolemat taitaisivat olla liikenteen uhreja näinä aikoina.

    Onko tämä sama valittaja, joka oli Salon uimahallissa?
    Jos on, niin aloittakaapa keskustelut tässä helvatin tyhmässä asiassa!


  • Anonyymi

   Pohjoisessa harrastetaan paljon kaikenlaisia ampumisjuttuja. Etelä-Suomessa asia on eri. Pohjoisessa kaikenlainen seksuaalinen hyväksikäyttö on yleistä.

   • Anonyymi

    Jaanan ei kannata mennä uimahalliin siellä voi kastua


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Jaanan ei kannata mennä uimahalliin siellä voi kastua

    Päässä on jo kusta.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Naisen vessakäynti suhteen alussa

   Mä olin ihastukseni kaa viettämässä viikonloppua. Eka kertaa yövyin miehen luona. Toisen yön jälkeisenä aamuna mulla meni vatsa aivan sekaisin. Oltiin
   Parisuhde
   235
   16059
  2. Liikenne topissa

   Mitäs liedenpohjassa tekeillä ku kuus kutosen liikenne katkaistu..poliisioperaatio
   Virrat
   40
   13595
  3. Maisa se jaksaa valehdella

   https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/28acb452-15ff-470d-80c3-511ad69abec0 Taas on syytön, taas on todisteita jotka jossain vaiheessa paljastaa Ma
   Kotimaiset julkkisjuorut
   296
   9586
  4. Liedenpohja

   Mikä hässäkkä siälä on päällä ??
   Virrat
   42
   6804
  5. Karanteenimääräyksiä rikkovaa ei rangaista.

   Ulkomailta tuleva koronatartuttaja saa Suomessa liikuskella ja juhlia estoitta. Omantunnon kysymys on noudattaako karanteenimääräyksiä toista on mones
   Maailman menoa
   255
   4086