Miksi Tietokilpailu-sarjakuvaa on muokattu?

ath

Ostin tässä vähän aikaa sitten kaksi Aku Ankka-kirjaa. Toisen nimi on Aku Ankka parhaat palat 1959. Toisen nimi on Aku koulupoliisina. Molemmissa kirjoissa on sarjakuva nimeltä tietokilpailu. Siinä Roope osallistuu television tietokilpailuun, koska on huomannut, että siinä on naurettavan helppoja kysymyksiä. Myöhemmin hän saa kuulla, ettei hän saa voittaa mitään, koska jos hänen tulonsa ylittävät tietyn rajan, niin hän joutuu maksamaan miljoonaa ylimääräistä veroa.

Parhaat palat 1959-kirjan versiossa Roope tämän kuultuaan päättää hommata itsensä sairaalaan ja hyppää ikkunasta. Hän kuitenkin osuu Akulla olleen tyynykasan päälle. Aku alkaa neuvomaan Roopea tässä vaikeassa tilanteessa. Aku koulupoliisina-kirjan versiossa taas on jätetty ikkunasta hyppääminen pois ja Roope siirtyy suoraan kuuntelemaan Akun neuvoja. Aku koulupoliisina-kirjan versiossa myös on jätetty 2 vikaa ruutua pois. Osaako joku sanoa, miksi tätä sarja kuvaa on muunneltu?

3

976

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • ...

   Kyllä sarjakuvissakin on Suomessakin sensuurin sakset leikanneet.

   mm. 1970-luvulla julkaistusta Valerian albumista "Liikkuvien vetten kaupunki" suomalainen kustantaja (oliko se Tammi?) nipsaisi jonkun 5-6 sivua pois keskeltä tarinaa Syy: kuvataan USAn armeijan upseeria juovuksissa ja muutenkin asiattomasti käyttäytyvänä. Pelättiin että Neuvostoliiton talutusnuorassa oleva Suomi saa satikutia jenkeistä. Itse sarjakuva käsitteli maailmanlopun tunnelmia kun USAn ydinasevarasto pohjoisnavalla on räjähtänyt, sulattanut mannerjäät ja koko maapallo on kaaoksessa nousevien tulvavesien vuoksi. Sarjakuva itse on ranskalainen (NATO-maa).

   1991 (vai oliko 1992?) Semicin julkaisemasta Kalma -kauhulehden neljännestä numerosta on jätetty yksi sivu pois. Kyseessä on Clive Barkerin kauhutarina "Kukkuloilla kaupungit". Syy: ko. sivulla tarinan päähahmot (2 homoa) pyörivät kelteisillään viljapellossa. Jenkkiversiossa sivu on.

   Ikkunasta hyppäävä Roope on mitä ilmeisemmin nähty vaarallisena roolimallina ja joku sosiaalitantta on puuttunut asiaan uudessa painoksessa. Vaadittiinhan 50-luvulla Suomessa ankoille housujakin koska on siveetöntä kuljeskella pyrstö paljaana.

   Suomalaisissa sarjoissa on varmasti paljon muutakin sensuroitua, mutta kuka niitä kaikkia tietää. Nuokin oheiset pari esimerkkiä ovat tulleet vain pitkään alaa harrastavien keskuudessa. Valerian albumista otettiin 90-luvulla uusintapainos jossa kaikki sivut on tallella ja vasta silloin kysesitä sensuurikohtaa käsiteltiin jossain albumia koskevassa artikkelissa.

   Kalma-lehden puuttuva sivun mysteeri tuli ilmi vasta kun löysin divarista alkuperäisen jenkkiversion.

   • Eipä taida tässä maassa moni asia olla välttynyt jonkinlaiselta sensuurilta 1940-1980 lukujen välillä.

    Sensuuriperusteita on ollut useita, mutta kaikista suurin peruste sensuroimiselle lienee ollut se legendaarinen neuvostovastaisuus. Se tuntui aikoinaan olevan se kaikista suurin synti.

    Olen hiukan ihmetellyt miksi James Bond-romaanit ja elokuvat (ja sarjakuvat) eivät ole koskaan päätyneet sensuurilistalle noina pahimpina rähmälläänolovuosina. Varsinkin kun paljon pienemmälläkin on Suomessa saanut neuvostovastaisuuden leiman.


   • Puuttuva sivu

    Tuo puuttuva kalman sivu tuli esiin myös sarja-info lehdessä joskus samoihin aikoihin kuin tuo itse kalma lehti ilmestyi. Sarja-infossa käsiteltiin jotain homo erotiikkaa sarjakuvissa. Lehden kannessa oli Tom of Finlandin tekemä piirros...


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tollanen supernainen oot...

   Kunnon pakkaus, ja sitten asut jonkun idiootin kanssa jossain korvessa. Oliko sulla siinä joku ajatuskin kun siihen ru
   Ikävä
   117
   1666
  2. Kaipaan keskustelua kanssasi nainen

   Siinä oli niin hyvä olla.
   Ikävä
   68
   1262
  3. Jos sinua kiinnostaa nainen

   tai olet miettinyt, niin ei minulla ole ollut ketään. Olen viettänyt hiljaista ja yksinäistä elämää. En ole "käynyt nais
   Ikävä
   47
   1040
  4. Tekisin sitä nyt

   Kanssasi jos voisin mutta pitää tehdä yksin
   Ikävä
   103
   981
  5. Sevenissä kuva "Aboriginaalista"

   Mutta eihän vaan ole Pikkuruisen salainen serkku - yhtä omituinen hymy päällä....
   Kotimaiset julkkisjuorut
   206
   896
  6. Ihana tumma

   Kaunotar nainen, oletko täällä? Tiedät että olet kauneinta maailmassa ja niin tiedän minäkin. Mitenkäs Juhannus?
   Ikävä
   36
   878
  7. Savonlinnassa machete hyökkäys!

   Myös kirvestä käytetty lyömäaseena......näin se Savonlinnakin rikastui...
   Maailman menoa
   74
   849
  8. Mitäpä sitä valehtelemaan nainen

   Kyl oisin toivonut että juhannus oltas vietetty yhdessä. Ehkä jopa oltaisiin rakssteltu yöttömänä yönä. Mutta ei, vain y
   Ikävä
   30
   793
  9. En kuulu tänäkään vuonna

   juhannukseesi. Ei sellaista juhannusta taida tullakaan. Eikä joulua..
   Ikävä
   40
   779
  10. Ei me saada tätä ikinä toimimaan

   Näytin herkimmän puoleni. Suuttumukseni ja turhautumisen. Luotin, että tutustuminen ei kaatuisi siihen. Luotin, että pys
   Ikävä
   31
   752
  Aihe