Hoitotestamentti

**mietiskelijänä**

Meidän kaikkien pitäis miettiä omaa vanhenemista ja sitä miten haluttais elää ne vanuus päivät.
Tietenkään eihän me kukaan tiedetä mikä meitä oottaa siellä vanhuudessa, mutta jotenkin voisi sitäkin miettiä siltikin.

Olen itse harmitellut, kun en äidiltäni kysellyt aikaisemmin, kun oli vielä "älyssään" miten haluais viimeiset vuotensa elää, nyt on dementoitunut eikä ymmärrä jos kysyy, tai ymmärtää väärin kysymiset.

Tiedän kyllä äitini tavat aika tarkkaan, kun olen hoitanut äitiä koko sairauden ajan ja sitä ennenkin olin äidille läheinen ja auttaja.

Äiti asuu vielä yksin omassa asunnossaan ja minä om.hoitajana lähellä, useita kertoja päivässä käyn ja huollan kaiken mitä nyt taloudessa onkin asioita, puhtaudesta, ruuasta, lääkityksestä, turvallisuudesta ja juoksevista asioista.
Kotihoitokin käy kerran päivässä ja tarvittaessa.

Olen miettinyt, mitenkä jos äiti joutuu "vanhainkotiin" otetaanko siellä huomioon kaikki asiat, mitkä äidilleni ovat tärkeitä jos minä vaikka laittaisin jollekkin lapulle tai vihkoon äidin omat "jutut" jotka hänelle ovat tärkeitä, vaikka onkin aika muistamaton, mutta kuitenkin ne pikku jutut, mistä on yritetty pitää kiinni on äidille tosi tärkeitä.
Onko tänäpäivänä henkilökunnalla aikaa toteuttaa niitä ja onko sitä tahtoakaan, pidetäänkö vanhusta, joka on muistisairas vaan jonain "höperönä" esineenä, jota makuutetaan sängyssä liikuntakyvyttömäksi "möykyksi" joka ei ymmärrä mitään eikä sitä kunnioitetakkaan ihmisenä.

Näitä juttuja kun lukee lehdistä ja täältä netistäkin, niin eipä kyllä vähässä kummassa ole halu pyrkiäkkään mihinkään hoitolaitokseen, kun vasta kun on ihan viimeinen pakko.

Itse olen vasta 50 mutta nyt jo kuitenkin miettii sitä omaakin vanhenemistaan, kun eihän sitä koskaan tiedä vaikka itsekkin joutuu toisten "armolle" jo vaikka nuorempanakin, jos vaikka sairastuu vakavasti tai loukkaantuu invaliidiksi.
Pitää varmaan ruveta rustailemaan omaakin hoitotestamenttia ja niitä tärkeitä juttuja, mitä haluais olevan elämässä vielä silloinkin.

Tiedän, että nyt tärkeä harrastus avantouinti ei varmaankaan onnistu enää kasikymppisenä mummona:))))))

2

3005

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • BettiK

      Hyvää lukemista aiheesta ovat Satu Salosen kirjat "Sairaan hyvä potilas" ja "Pääteos". Suosittelen, saa kirjastoistakin...
      Hänen kirjoissaan on paljon esim. hoitotestamentin tekemisestä ja hoitotahdosta.

      Minä olen samaa ikäluokkaa kuin sinä, ja äitini on dementoitunut. Asui pitkään kotona kotiavun turvin ja nyt hoitokodissa, missä näyttää viihtyvän ihan hyvin.

      Kun itsellä ei ole lapsia, on senkin vuoksi hyvä miettiä edunvalvonta- ja testamenttiasioita hyvissä ajoin.

    • ei jouduta

      Paikoissa on isoja eroja, mutta kaikki eivät ole huonoja. Oma äitini pääsi 10 asukkaan dementia-yksikköön ja paikka on ihan mahtava!

      Itse pyysivät kirjaamaan mahdollisimman laajasti äidin elämänkaaren ja mieltymykset, että tietävät tarjota oikeita virikkeitä ja tulkita käytöstä. Kirjoitin "pienoisromaanin" ja henkilökunta oli iloisesti yllättynyt. Omaiset eivät kuulema yleensä viitsi!!!

      Ruoka tehdään paikalla itse ja kaikki saavat osallistua kykyjensä mukaan myös pyykinpesuun ja siivoukseen. Askartelua, laulutuokioita, liikuntahetkiä yms. on joka viikko muutaman kerran.
      Minun yksin eläneen, suurta turvattomuutta tunteneen äitini elämänlaatu koheni huomattavasti, kun paikalla on aina tuttu henkilökunta rauhoittelemassa hämmentyneen mielen huolia.

      Itse olen tehnyt hoitotestamentin esim. onnettomuudessa vammautumisen varalle muutama vuosi sitten ja lasten kanssa aiheesta keskustellut.
      Alzheimerin iskiessä lupasin päästää itseni päiviltä hyvissä ajoin, ettei heidän tarvitse kokea sitä pitkällistä menetystä, minkä eteen äitini kanssa jouduin. Hyväkään hoito ei poista sitä tosiasiaa, että potilaan elämän loppu on surkea ennenkaikkea hänelle itselleen, mutta myös läheisille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4873
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2310
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1836
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1546
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      37
      1520
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1338
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1257
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1171
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1166
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1156
    Aihe