Isontalon Antti

vl saarnaaja?

Minä väitin että Isontalon Antti, siis se vankilassa murhasta istunut Rannanjärven puukkojunkkarikaveri teki myöhemmin parannuksen ja toimi vl saarnamiehenä.

Tähän joku vastasi että: Roskaa.

Mikä on totuus? Oliko eteläpohjalainen vl saarnamies Antti Isotalo se kuuluisa murhamies vai ei?

42

5742

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • agentti
      • ainakaan

        ...mutta jonkin verran hengellinen elämänsä loppuvaiheissa, mainittu tekstissä että herännäisiä ja vapaakirkoisia liikkui alueella. lestadiolaisia liikkui myös.


      • Asian tuntija

        Lestadiolaisuudessa toimi Etelä-Pohjanmaalla ja myöhemmin Satakunnassa saarnaaja Antti Matinpoika Isotalo (*5.3.1824 Alajävi - K.15.1.1906 Pori), joka oli istunut taposta tuomittuna ennen lestadiolaistumistaan Käkisalmen vankilassa. Lestadiolaisuuden hajaannuksessa hän liittyi vanhoillisiin. Kyseessä ei siis ole kuuluisa puukkojunkkari, mutta ilmeisesti karski mies tämäkin Antti.


      • näin_on

        Lestadiolaisuus oli silloin vielä yhtä, kun Antti oli saarnaajana. Vl on perustettu myöhemmin. Rauhanyhdistys on tosin perustettu jo 1800-luvun puolella, kun lestadiolaisen nimi kävi toisten kunnialle. He sanoivat, että emme ole mitään -laisia tai-läisiä, vaan Jeesuksen päälle uskovaisia.


      • Anonyymi
        näin_on kirjoitti:

        Lestadiolaisuus oli silloin vielä yhtä, kun Antti oli saarnaajana. Vl on perustettu myöhemmin. Rauhanyhdistys on tosin perustettu jo 1800-luvun puolella, kun lestadiolaisen nimi kävi toisten kunnialle. He sanoivat, että emme ole mitään -laisia tai-läisiä, vaan Jeesuksen päälle uskovaisia.

        Tämä väite siitä hajaannuksesta, että "kun lestadiolaisen nimi kävi toisten kunnialle."

        Tuolla tarinalla ruokitaan esikoislestadiolaisia viläkin, ainakin viisi vuotta sitten nimimerkki näin_on on asiasta todistanut.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämä väite siitä hajaannuksesta, että "kun lestadiolaisen nimi kävi toisten kunnialle."

        Tuolla tarinalla ruokitaan esikoislestadiolaisia viläkin, ainakin viisi vuotta sitten nimimerkki näin_on on asiasta todistanut.

        Joku osa esikoislestadiolaisista uskoo tuon tarinan "ruokaan" vielä tänäkin päivänä 2022!!
        Vaikka olisi mahdollisuus ottaa asiasta selvää itsekin, eikä vain uskoa muiden tarkoitushakuisiin tarinoihin.

        Uskovat -laisuuteen tai läisyyteen mieluummin.

        Purnun vaikuttimet, mitähän ja mistä olivat? Minä en tiedä, mutta miksi Pyhä Henki olisi vain häntä johdattanut?


    • ex-pertti

      Vaikka Pohjanmaa, erityisesti sen eteläinen osa leimautui Saksan jääkäreiden rekrytointialueeksi,
      niin tähän oli hyvät syynsä.
      Ottamatta niihin kantaa, totean vain että kansanviisuissa mainitti "Isontalon Antti" ei ollut jääkäri.

      • Muuan

        Onko tämän keskustelupaikan kirjoittelijat Pohjanmaalta?


      • leppis
        Muuan kirjoitti:

        Onko tämän keskustelupaikan kirjoittelijat Pohjanmaalta?

        mutta minä en ainakaan vaan kaukaa korvesta.. melkein susirajalta ;)


      • Anonyymi

        Isontalon Antti ja Rannanjärvi, ne jutteli kahden kesken, hei tapa sinä Antti se ruma vallesmanni, niin minä nain sen komean lesken.


    • Vaari

      Sen verran olen kuullut ja lukenut historiaa jotta voin sanoa että Isontalon Anttia kävivät Esikoisten saarnaajat puhuttelemassa ja päästivät hänet synti taakastaan vankisellissä. Isotalon Antti oli jo tuolloin kovin säyseä ja katuvainen mies. Jopa siitäkin olen kuullut että tunnettu Esikoisiin kuulunut poliisimies olisi jossain vaiheessa myös suorittanut Antin pidätyksen ja laittanut käsirautoihin, tämä on kuulopuheisiin perustuvaa tietoa mutta ei mahdotontakaan. En usko kovin helposti että hän olisi ollut saarnamies, olihan hän jo kovin sairaalloinen vankilassa ollessaan. Ellei sitten myöhemmin Vl:t olisi saaneet houkuteltua mukaansa kun hajaannusten aikana saarnaajat jäivät Esikoisiin eivätkä lähteneet eriseuraan.

    • maamies

      Kyllä Antti Isotalo niminen mies oli lestadiolaissaarnaaja, mutta tämä ei ollut sama mies kuin hänen kuuluisa ”häjy” kaimansa. Aivan niin kuin Asian tuntija tuolla ylempänä kertoo.

      Ei ollut tämä kyseessä oleva Anttikaan kaiken rauhallisimpia miehiä, vaikka ei ehkä niin paha tappelija kuin hänen kaimansa. Mutta taposta tätäkin Anttia syytettiin ja vankilassakin istutettiin.

      Isotalo on kertonut, että vankilavuosien jälkeen tulleensa miehuusvuosinaan voimakkaaseen herätykseen. Sitten alkoi kuulua viestejä, että Tornionjoella on ”villiuskoa”, jossa annetaan syntejä anteeksi. Isotalon tuntoon sattuivat sanat ”annetaan syntejä anteeksi”. Isotalo heitti laukun selkäänsä ja alkoi taivaltaa pohjoista kohti. Matkalla hän ajatteli, että jos Pohjolan uskovaiset tekevät tyhjäksi hänen tähänastiset kristillisyyden kokemuksensa, hän sanoo heti: ”Hyvästi Pohjolan vääräoppi” Oiva Virkkalan mukaan Isotalo tapasi Niilo Rappin, joka antoi tunnustuksen Isotalossa tapahtuneelle Jumalan työlle kuitenkin lisäten: ”Yksi vielä puuttuu, anteeksisaaminen.” Kun Isotalolle julistettiin Taivaasta lähetetty evankeliumi niin sanomaton onnen tunne valtasi hänen sielunsa. Hänelle tuli tarve saada sanotuksi kaikille kotimatkallaan tapaamilleen ihmisille miten Jumala syntisen vanhurskauttaa.

      Kotipaikkakunnaallaan Alajärvellä Antti Isotalo jatkoi julistustyötään. Se johti siihen, että hänestä tuli lopulta yksi Etelä-Pohjanmaan ja Lounais-Suomen pääsaarnaaja.

      Isotalon Antti oli karski, jyrkkäotteinen parannussaarnaaja, jo ulkoiselta olemukseltaankin kunnioitusta herättävä.

      Epäuskoisena Isotalo oli sisukas ja pelkäämätön, mutta uskovaiseksi tultuaan hän sanoi nöyrästi: ”Ihmeellinen Jumala, joka tekee karhusta karitsan.”

      Vuosisadan vaihteesta lestadiolaisuus hajaantui. Ensiksi erkani uusiherätys, johon Isotalo otti heti hyvin selvän ja raittiin kannan, pitäen sitä eriseurana. Tästä tapahtumasta muutaman vuoden päästä nousi pintaan esikoisuus. Esikoisopin kannattajilla oli huolena, että miten saataisiin vanhus Isotalo mukaan, mutta Isotalo julisti selvästi ja yksinkertaisesti: ”Emme tahdo tietää mitään esikoisuudesta.” Ja näin sitten Antti Isotalo jäi vanhoillisiin.

      Tämä Antti syntyi siis Alajärvellä vuonna 1824. Elämänsä eri vaiheiden jälkeen hän asui lopuksi (noin 20 vuotta) Porissa, jossa sai Taivaskutsun vuonna 1906.

      • Lasse-setä

        kun näin tarkkaa historiaa piirretään, olisi hyvä mainita lähde, mistä toisetkin voisivat lukea. Nimittäin sori, mutta epäilen aitoutta näitten sanatarkkojen sanomisten kohdalla. Vakuuta minut totuudellisuudella.


      • teuta01
        Lasse-setä kirjoitti:

        kun näin tarkkaa historiaa piirretään, olisi hyvä mainita lähde, mistä toisetkin voisivat lukea. Nimittäin sori, mutta epäilen aitoutta näitten sanatarkkojen sanomisten kohdalla. Vakuuta minut totuudellisuudella.

        ON SIINÄ HIEMAN VÄRITYSTÄ ,JOO LASSE ,JOS HÄN OLI SYNTYNYT 1824-
        HÄN OLISI VAIN 13 VUOTTA RAATTAMATA NUORENPI SINÄNSÄ AIKA VOISI KLAARATA MUTTA KENELLE HÄN TEKI PARANNUSTA ,TOTTAKIN KAIKKI OLI
        VIELÄ LESTOJA , SIIS SIIHEN JÄÄ NE TORNOIN JOKI LAAKSON MIEHET ..
        '
        SIIS NE JOKA TEKI GÄLLISSÄ KIUSAA, SIRKAMAAN , PÄÄKKÖLÄ, NIKKARI TUOMAS
        JA PARI MUUTA, SITTEN SELLAINEN JUTTU SIIHEN AIKAAN,NUORIMIES OLI
        TUOSSA 30-40 V.VANHANA JULMA JA ILKEE , VIELÄ SE IHMEELLISYYS ,HANSSIN
        JUKKA OLI ANTIN KAVERI KUN ,KUN OSASI LAULAA ,JAPYSTYI SEPITTÄMÄÄN
        JA OLI HYVÄ ÄÄNI "OTETAAN PÄTKÄ "ENSINEPORTAHAT SÄRJETTIIN JA SITTEN
        VASTA MUURI ,ISOANTTI SEERELLÄ KULKI KUN OLI JOUKOSTA SUURIN,."
        .
        SE OLI SIIS JONKIN LAINEN AIKAMIESPOIKIEN ,RYYPPY RILLUTTEU AIKA .
        S.1824 n.35 = 1859PAIKKEILLA , JA LLL:N KUOLI 1861. AIKA LÄHELTÄ PYYHKIIjOS HÄN ON TEHNYT PARANUKSEN JOSKUS 1880 , SILLOIN OLI SUOMESSA JO PALJON lESTOJA ,VAIKKA ESKOISII EI OLLUTKAAN,( P-jOEN HISTORIASSA ON MAINITA
        ETTÄ 1867 TULI LESTAT PITÄJÄÄN )SAMA VUOSI OLI TAMMELA ,TIETTÄVÄSTI EI
        ENÄÄ VL:T EN TIEDÄ, KOKKOLA 1862 . TORNION JOKILAAKSO 1861.
        .
        AJOITUKSI UUSIKSI TÄMÄ KUULUISA ANTTI OLI SYNTYNYT 1831, JA KUOLI 1911.
        JA PIDÄTYKSEN TEKI KUULUISA NIMISMIES KAUHAVALTA, SEN JOSTA LAULOIVAT
        TAPASINÄ SE KAUHAVAN RUMA VALLESMANNI ,NII MÄÄNAIN SENKOMIAN LESKEN
        1831 30 = 1861 EI KOSKAAN NÄHYT LLL:n KAIKISTA PUHEISTA TEHTYNÄ YHTEEN-VETONA , AIKA VOISI MENNÄ 1831 35=1866 - 1872, SEN AIKAINEN ELINKAUTINEN OLI 20 VUOTTA HÄN ON JOSKUS 1892 VAPAUTUNUT TEHNYT PÄÄTÖKSENSÄ JA TEHNYT PARANNUKSEN ,EHKÄPÄ HANHI PIETILLE (HANHIVAARAN PIETARILLE, )HÄN OLI POHJOISESSA ,NIINKUIN SIIHEN AIKAAN SANOTTIIN KITTILÄ, HÄN OLI LEMPEÄ SAARNAAJAA ,JOKA SAATTOI SAARNATA SYNNIT ANTEEKSI ,HÄN OLI J.PURNUN KASVINKUMPPANI, JOONAS OLI MUUTA- MAN VUODEN VANHEMPI .LAPSUUDESTA MUTTA KUOLI n.23-4 VUOTTA ENNEN
        EHKÄ TÄSTÄ JOTAIN APUA. LASSELLE.


    • Arkisto_auttaa

      Päivämies -lehdessä tai Siionin lähetyslehdessä oli juttu saarnaajaksi tulleesta entisestä murhamiehestä, Isotalosta, 1980-90 -luvun taitteen jommalla kummalla puolella. Olen lukenut jutun silloin.

      • Kuultua

        Kaikkihan siellä oli saarnaajia niin kuin kirkollisetkin. (omien kertoman mukaan)


      • Anonyymi
        Kuultua kirjoitti:

        Kaikkihan siellä oli saarnaajia niin kuin kirkollisetkin. (omien kertoman mukaan)

        Jälkeläisensä suoraan alenevas poloves sekä Isoolle Antille että jääkäri Antti Isotaloolle siis Isoo Antin pojanpojalle, tiedän suvustani jotain enemmän kuin näitä arvailuja totuuksina
        .

        Antti Isotalo ei ollut lestadiolainen eikä saarnaaja, toki kääntyi uskoon vankilasta päästyään. Lähinnä oli körttiläisyys.

        Hänen pojanpoikansa oli kuuluisa jääkärivääpeli Antti Isotalo.

        Molemmat olivat Alahärmästä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jälkeläisensä suoraan alenevas poloves sekä Isoolle Antille että jääkäri Antti Isotaloolle siis Isoo Antin pojanpojalle, tiedän suvustani jotain enemmän kuin näitä arvailuja totuuksina
        .

        Antti Isotalo ei ollut lestadiolainen eikä saarnaaja, toki kääntyi uskoon vankilasta päästyään. Lähinnä oli körttiläisyys.

        Hänen pojanpoikansa oli kuuluisa jääkärivääpeli Antti Isotalo.

        Molemmat olivat Alahärmästä.

        Kiitos, hyvä tietää asisasta kuin asiasta muutakin kuin arvailuja.

        Minulla oli alokasaikana kämppäkaverina KrhK:ssa yksi ihan kunnon poika, joka oli kotoisin Ylihärmästä tai Alahärmästä. En muista kummasta. Vuodelta 1975 tuon muistan.
        Yhdistin silloin ajatuksissani hänet Härmän Häijyihin.

        Isoon Antin tunnen jotenkin mutta nyt yritin tutustua tämän jälkehen netissä myös pojanpoikaansa ja totesin, että Antti oli sotakokemustensa jälkeen (jääkäri (vara)vääpeli / luutnantti) Oy Alkoholiliike Ab:n paikallisjohtajana Seinäjoella 1945-1958.

        Osallistui ainakin vikipedian mukaan myös Tampereen taisteluihin


    • siioninviisas

      Entäs rannanjärvi ja pikkulammi? Oliko nekin esikoisia?

      • teuta01

        "siionin viisas"
        .
        Tuosta Rannanjärvestä on , laulu ei saa laulaa Rannenjärvestä ,se on kuallu'
        Ja Rannanjärven Haudalle on marmoripetsas tuotu ..
        .
        Hän oli kyllä Isontalon ,ykkös mies. Kuin ryhmänjohtaja . Ja se Hanssin Jukka
        oli liukasliikkeinen mies , ja hänen Hevosenpää puukko puri paljon verta ö.
        .
        Mutta en muista kuulleeni nyt siitä' PikkuLammista. . varmaan oli .junkkareita kaikki


      • Anonyymi

        Pukkilan Jaska saarnasi Laestadiuksen oppia Amerikois?


    • äänitakapenkistä

      Päivämies- lehti ja Siionon lähetyslehti ovat Rauhanyhdistyksen julkaisuja ja niiden historialliseen totuusarvoon pitää suhtautua sen mukaisesti. Niihinkään lehtiin ei oteta virallisesta linjasta poikkeavia kriittisiä arvioita.
      Jos virallinen linja on, että on sama mies tai ei ole sama mies, niin lehti kirjoittaa sen mukaisesti. Siksi niiden todistusarvo on kyseenalainen.
      Pitää etsiä puolueetonta tutkimustulosta.
      Muutoin menee metsään, kuten toistuvasti GP saarnoissaan Jeesuksen syntymisajankohdasta ja ristiinnaulitsemisesta vuonna 33. Jos näin olisi , Herodes olisi jo ollyt kuolleena Jeesuksen syntyessä. Mutta jos ummistaa silmänsä ja sanoo, että lapinvanhin saarnoissaan taas puhuu erehtymätöntä totuutta PH:n johdatuksesta, niin silloin Vatikaanissa yli 500 vuotta myöhemmin tehty ajanlasku on totuus ja ei auta muu kuin taivuttaa itsensä Rooman vatikaanin munkin mielipiteen alle, autuuden menettämisen uhalla.

      • eteen.makso.mitä

        Tämä takahikiäläinen heiluu palstalta toiselle. Pysy penkissäs!


      • teuta01

        "ääni"
        Mun on kerrottava sulle , Että Herodes suuri ,kuoli jo ooo4.eKr.Joten seuraava
        kunigas oli hänen poika Argelaus jatkoi ooo4eKr. -ooo6jKr. asti Juudean ja , Samariaan ja Idumean etnarkka , Peläten tätä Isänsätapaan raakaanja julmaa
        hallitus miestä,Meni Joosef Egyptiin,Kun asiat selvisi Aukustukselle erotti hän
        Arkelauksen vuonna 6. jKr, ja karkotti Galliaan , Asettaen hän tilalle Rooman,
        Prokuristin ,Maaherraksi .
        Kun enkeli ilmoitti Joosefille Se paha joka oli esteenä on nyt poissa . Joosef.
        meni perheineen ,Galilean Nasarettiin (Matt, 2:22, ),.
        .
        Tämä todistaa myös sen että Jeesuksen syntyminen oli Aikaisemmin n.8-10 .loka
        koska vanha kuningas ehti kuolla ja uusi määrttää tilalle ,ja kaikki olla valmista
        noin loppiaiseksi kun tietäjät tuli. Jotkut tutkijat on tulleet siihen tulokseen että ei
        jouluna ollut mitään veroja ta listoja säädetty ,vaan jo aikaisemmin , samainen tukjia oli sitä mieltä syntymä ajasta ,ja sitä mieltä että he tuli kotiin välillä ja sitten ilmestyi
        enkeli ja sanoi menkää Betlehemiin takaisin ,tietäjät on tulossa . Loppiaisena.
        heille tehtiin sama seimi kuntoon , vaikka ei siellä ollut enää ruuhkaa. .


      • teuta01
        teuta01 kirjoitti:

        "ääni"
        Mun on kerrottava sulle , Että Herodes suuri ,kuoli jo ooo4.eKr.Joten seuraava
        kunigas oli hänen poika Argelaus jatkoi ooo4eKr. -ooo6jKr. asti Juudean ja , Samariaan ja Idumean etnarkka , Peläten tätä Isänsätapaan raakaanja julmaa
        hallitus miestä,Meni Joosef Egyptiin,Kun asiat selvisi Aukustukselle erotti hän
        Arkelauksen vuonna 6. jKr, ja karkotti Galliaan , Asettaen hän tilalle Rooman,
        Prokuristin ,Maaherraksi .
        Kun enkeli ilmoitti Joosefille Se paha joka oli esteenä on nyt poissa . Joosef.
        meni perheineen ,Galilean Nasarettiin (Matt, 2:22, ),.
        .
        Tämä todistaa myös sen että Jeesuksen syntyminen oli Aikaisemmin n.8-10 .loka
        koska vanha kuningas ehti kuolla ja uusi määrttää tilalle ,ja kaikki olla valmista
        noin loppiaiseksi kun tietäjät tuli. Jotkut tutkijat on tulleet siihen tulokseen että ei
        jouluna ollut mitään veroja ta listoja säädetty ,vaan jo aikaisemmin , samainen tukjia oli sitä mieltä syntymä ajasta ,ja sitä mieltä että he tuli kotiin välillä ja sitten ilmestyi
        enkeli ja sanoi menkää Betlehemiin takaisin ,tietäjät on tulossa . Loppiaisena.
        heille tehtiin sama seimi kuntoon , vaikka ei siellä ollut enää ruuhkaa. .

        Jäi tässä kertomatta ,mikä on tietopohja ,se on tämä' 1933-1938..
        Raamattu joka os selitys Raamattu ,,VT:n -ja -UT:n välissä on 10-12
        sivua tälläisiä historiallisia perustietoja ,joku on ne räknännyt. Ja
        on tehnyt tarkkaa työtä .


    • Anonyymi

      Murhan yrityshän se vain oli. Jupakka sai alkunsa siitä, kun tämä ruma vallensmanni heitti ulos ja antoi selkään Isontalon Antille ja Rannanjärvelle kun käyttäytyivät huonosti jossain kylän tilaisuudessa. Tästä nöyryytyksestä kostona nämä sankarit sitten päättivät kostaa vallensmannille ja tappaa tämän, mutta epäonnistuivat siinäkin ja lähtivät vielä kaiken lisäksi linnaan lusimaan siitä hyvästä.

    • Anonyymi

      Murhamiähet ja muut rikolliset toimi hoitomiähinä.

    • Anonyymi

      Se oli se toinen Isontaloon, vaikka kyllähän Laestadiuksen ryhmässä on helluntailaisten tavoin paljon parannuksen tehneitä häjyyjä.

      • Anonyymi

        Ei häjyjen päällikkönä riehunut Antti Isotalo mihinkään lestadiolaisuuteen kääntynyt. Eikä suuremmin uskovaiseksi muutenkaan. Rauhoittui vain muuten pitkän vankilatuomion istuttuaan. Kaverinsa Rannanjärvi taas jatkoi mellasteluaan ja sai lopulta sen mitä hakikin, puukon selkäänsä. Mutta ammattirikollinen hän olikin, varasteli työkseen ja juoksutti "pikkuhäjyjä" asioillaan. Ihan tavallista jengitouhua siis, tuttua nykyäänkin.


    • Anonyymi

      Antti pysyi selväpäisenä eikä alkanut lervaileen.

      • Anonyymi

        Jää kyllä epäselväksi, miksi eteläpohjalaiset nostivat häjyjen tapaiset taparikolliset ja rötöstelijät hyvään maineeseen ja ihailun kohteiksi. Elinaikanaan heitä tietysti pelättiin eikä juuri uskallettu vastahankaan asettua, mutta että vielä vuosikymmeniä myöhemmin jaksettiin pitää jopa esikuvallisina "pohojalaasina"...?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jää kyllä epäselväksi, miksi eteläpohjalaiset nostivat häjyjen tapaiset taparikolliset ja rötöstelijät hyvään maineeseen ja ihailun kohteiksi. Elinaikanaan heitä tietysti pelättiin eikä juuri uskallettu vastahankaan asettua, mutta että vielä vuosikymmeniä myöhemmin jaksettiin pitää jopa esikuvallisina "pohojalaasina"...?

        Antti Isotalo oli rehvakas ja itsetietoinen persoona, joka jotenkin ajautui väärään seuraan. Luonteeltaan ei liene ollut pohjimmiltaan paha eikä epärehellinen. Hän teki myöhemmin vankilareissunsa jälkeen parannuksen eikä enää pahemmin rötöstellyt, jopa osallistui yhteiskunnalliseen toimintaan jossain määrin.

        Rannanjärvi oli toista maata. Parantumaton taparikollinen, suurvaras ja luonteeltaan ilmeisen pahantahtoinen mutta myös juonikas. Vankila ei muuttanut miksikään, ja kuolikin renkipojan puukkoon yhden riidanhakuisen reissun päätteeksi. Vietteli jopa kaverinsa Isotalon vaimon Isotalon ollessa vankilassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Antti Isotalo oli rehvakas ja itsetietoinen persoona, joka jotenkin ajautui väärään seuraan. Luonteeltaan ei liene ollut pohjimmiltaan paha eikä epärehellinen. Hän teki myöhemmin vankilareissunsa jälkeen parannuksen eikä enää pahemmin rötöstellyt, jopa osallistui yhteiskunnalliseen toimintaan jossain määrin.

        Rannanjärvi oli toista maata. Parantumaton taparikollinen, suurvaras ja luonteeltaan ilmeisen pahantahtoinen mutta myös juonikas. Vankila ei muuttanut miksikään, ja kuolikin renkipojan puukkoon yhden riidanhakuisen reissun päätteeksi. Vietteli jopa kaverinsa Isotalon vaimon Isotalon ollessa vankilassa.

        Ei tuo "oikea" Isontalon Antti "parannusta" tehnyt, ainakaan esikoislestadiolaisittain.

        Oletko sinä luonteeltasi paha tai epärehellinen? Oletko esimerkiksi koskaan valehdellut?

        Tämä Porissa 1906 kuollut lestadiolaissaarnaaja Antti Isotalo ei myöskään ollut esikoislestadiolainen, vaikka olikin lestadiolainen ja myös vankilassa istunut rikollinen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei tuo "oikea" Isontalon Antti "parannusta" tehnyt, ainakaan esikoislestadiolaisittain.

        Oletko sinä luonteeltasi paha tai epärehellinen? Oletko esimerkiksi koskaan valehdellut?

        Tämä Porissa 1906 kuollut lestadiolaissaarnaaja Antti Isotalo ei myöskään ollut esikoislestadiolainen, vaikka olikin lestadiolainen ja myös vankilassa istunut rikollinen.

        Häjyjen isolla Antilla ei ollut mitään tekemistä lestadiolaisten kanssa. Hän ei myöskään kuollut Porissa vaan kotiseudullaan. Ja kyllä parannuksen tekemiseksi voi sen katsoa, että ei enää tuomionsa suoritettuaan rikoksiin eikä häjyilyihin syyllistynyt. Rannanjärvi oli toista maata, vankilareissu ei miestä muuttanut kuin ehkä pahempaan suuntaan. Rikokset ja häjyilyt jatkuivat monella tapaa. Isotalo saavutti vanhemmiten kotiseudullaan arvostustakin, Rannanjärveä varmaan pelättiin mutta tuskin kunnioitettiin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei tuo "oikea" Isontalon Antti "parannusta" tehnyt, ainakaan esikoislestadiolaisittain.

        Oletko sinä luonteeltasi paha tai epärehellinen? Oletko esimerkiksi koskaan valehdellut?

        Tämä Porissa 1906 kuollut lestadiolaissaarnaaja Antti Isotalo ei myöskään ollut esikoislestadiolainen, vaikka olikin lestadiolainen ja myös vankilassa istunut rikollinen.

        suuremmasti arvotettu ja niin perusteellisesti kunnioitettu nimim

        antti oli kyllä kovan luokan kaveri


    • Anonyymi

      Nimismies Adolf Hägglund kukisti häjyt kovalla kädellä, ei sitä lestadiolaisuus saanut aikaan. Mutta Hägglundiakin kovempi mies oli hänen apulaisensa nimismies Otto Chorin, jota häjyjä ansiokkaasti tutkinut Heikki Ylikangas on kutsunut häjyksi häjyjen joukossa mutta virkapuku päällä. Otto juopotteli ja tappeli mielellään, kuolikin lopulta oman renkinsä puukkoon, kun meni tätä härnäämään juovuspäissään. Chorin kukisti häjyjä siinä kuin Hägglundkin, mutta on jostain syystä jäänyt täysin tämän varjoon.

      • Anonyymi

        Kiitos kirjoituksestasi. On hyvä tietää historiasta.

        No esioislestadiolaisia en historian totuudet paljon kiinnosta, jopa kai välttelevät niitä ja ovat vain "omassa uskossaan" erehtymättömiä. Voi heitä.


    • Anonyymi

      Isontalon-Antti oli ihan samanlainen pohjalainen luupää ukko kuin nykyisekin poh-
      jalaiset äijät. -Hitaita,mykkiä ja tasapainottomia.

      • Anonyymi

        On olemassa se kuuluisa valokuva, jossa molemmat Antit istuvat synkkäilmeisinä vierekkäin, vanginpuku päällä ja kahleet kaulassa. Kuva on sillä tavalla muokattu, että siitä puuttuu kolmas, Anttien välissä istuva mies. Hänen henkilöllisyydestään en tiedä, kyse saattaa olla Huhta-Juhasta eli Juha Huhtalasta, joka oli Anttien kokoinen mies ja aikanaan pahassa maineessa hänkin. Samoihin aikoihin sai tuomionsa kuin Antitkin .Tämä alkuperäinen kuva on harvoin esillä, mutta löytyy kyllä netin syövereistä sekin, kun vain jaksaa etsiä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On olemassa se kuuluisa valokuva, jossa molemmat Antit istuvat synkkäilmeisinä vierekkäin, vanginpuku päällä ja kahleet kaulassa. Kuva on sillä tavalla muokattu, että siitä puuttuu kolmas, Anttien välissä istuva mies. Hänen henkilöllisyydestään en tiedä, kyse saattaa olla Huhta-Juhasta eli Juha Huhtalasta, joka oli Anttien kokoinen mies ja aikanaan pahassa maineessa hänkin. Samoihin aikoihin sai tuomionsa kuin Antitkin .Tämä alkuperäinen kuva on harvoin esillä, mutta löytyy kyllä netin syövereistä sekin, kun vain jaksaa etsiä.

        Kuva, josta kerrot, löytyy YLE:n sivulta (keskivaiheilta, alussa on muokattu kuva): https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/04/11/hajyt-pohjanmaan-sitkein-myytti


    • Anonyymi

      Perimätieto kertoo, että yhtenöisyyden aikana Teuvlla on ollut suurehko Raubanyhdistys ja Antti Isotalo olisi haluttu palkata saarnnajaksi, mutta Raattamaa ei hyväksynyt toimenpidettä vaan kehotti mitätöimään kontrahdin.

      • Anonyymi

        Voi olla hyvinkin näin, mutta häjyjen Isontalon Antti ei varmasti ollut kyseessä. Hänellä ei ollut mitään tekemistä lestadiolaisuuden kanssa, Härmät olivat lähinnä körttiläisaluetta, mutta eivät näiden ja häjyjen välit mitenkään lämpimät olleet. Jostain syystä nyt näyttää tämän keskustelun perusteella siltä, että häjyjen Antti Isotalo halutaan väen väkisin "omia" lestadiolaiseen yhteisöön - vaikka mikään historiallinen tosiasia ei tämmöistä tulkintaa tue. Ehkä joku Antti Isotalo on lestadiolaisten joukossa vaikuttanut, mutta häjyjen Antti se ole ollut.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      13442
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      184
      1784
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1046
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      194
      956
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      833
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe