Aika Samhainin ja Yulen välissä

Mielityinen

En nyt pyri antamaan informaatiota, koska siihen en luultavasti ole kyllin viisas, vaan kalastelemaan mielipiteitänne omaa pohdintaani kutkuttavassa aiheessa.

Kysymys on ajasta ja muutamasta pakanallisesta perinteestä. Aloitetaan tällä, jonka hallitsen parhaiten: wiccassa miespuolinen jumala on ajan ja vuodenkierron kuva. (Siinä missä jumalatar on kuunkierron ja elämän kuva.) Täsmennän ennen kuin saan jonkun vihat niskoilleni. Vuoden kiertoa seurataan Jumalan syntymisen, varttumisen ja vanhenemisen myötä. Eli jossakin määrin jumala ja hänen muutoksensa tässä uskonnossa kuvastavat aikaa itseään. Näin ollen, mitä voimme ajatella ajasta, jona jumala on kuollut Samhainina, muttei vielä syntynyt uudelleen Yulena? Tässä on helppo sanoa, että kyllähän jumala samalla elää jumalattaren kohdussa, mutta kuulkaa loppuun.

Elämmekö tuon puolitoista kuukautta kahden ajan välissä? Jotta tuo aika voisi kulua, jonkin osa ajasta täytyy liikkua, olla olemassa. Mutta ei kuten yleensä, vaan jossakin syvemmällä, muuttuneena, erilaisena. Elämme yhdellä kertaa nukkuvaa aikaa ja valveilla olevaa ikuisuutta. Siis niiden välissä selkeämmin kuin muina aikoina. Muutoksen, kierron lyhyen pysähdyksen aikaa, ennen kuin se alkaa uudelleen.

Sama aihe toistuu useammassa pakanallisessa perinteessä, mutta tuo wicca oli minulle henkilökohtaisesti tutuin, joten ajattelin, etten kompastele oman tietämättömyyteni risukossa pohtiessani tätä asiaa tarkemmin muiden pakanallisuuksien osalta. Haluaisin kuitenkin kuulla kaikkien mielipiteitä, koska asia minusta on yleisempi, kuin pelkästään wiccalaisuuteen sitoutunut. Suomalaisen perinteen marraskuu ja kekri ovat samaa asiaa, omalla tavallaan. (Marras kun merkitsee kuollutta. Onko se tässä yhteydessä "kuolleen" kuva vain siksi, että luonto tuntuu marraskuussa olevan kuolleimmillaan, vai siksi, että nimellä on jotakin syvempää merkitystä?) Samhainin juhla tunnettiin myös vanhoissa kelttiläisissä ja germaanisissa kulttuureissa ja sen merkitys oli hyvin samankaltainen, kuin muutamassa edellisessä viestissä on keskusteltu. Asatrun osalta en tiedä sanoa mitään ja olisin iloinen, mikäli joku asiaan paremmin perehtynyt kertoisi, viikinkien perinteistä ja ajatuksista tähän vuodenkierron kohtaan liittyen.

Kysymys on siis: Mitä tapahtuu ajalle Samhainin ja Yulen välissä? Ja edelleen kaikki mielipiteet ovat tervetulleita.

M

2

300

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Josefina

      Ko. aika todella on melkein taianomaisin kausi vuodessa. Vaikka itse sijoittaisin vuoden alun ehkä kevätpäivätasaukseen muinaisten korkeakulttuurien tavoin, tuntuu vuosi katkeavan luonnostaan kyllä talvipäivänseisauksenakin, ja sitä ennen on ollut pitkä murtumisen ja hajoamisen kausi, twilight zone, jossa elämä kumartaa kuolemalle.

      Ajasta en tiedä... mutta ihmisen mieli kääntyy luonnostaan sisäänpäin (täällä pohjoisessa ainakin). Itse olen kokenut muutaman elämäni voimakkaimmista "yliluonnollisista" kokemuksista joulukuun alussa.

      Nykyajan touhotuksen ja vouhotuksen paineessa sitä vältellään sisäänpäin kääntymistä hampaat irvessä, ja pyritään mm. väkertämään niitä luonnottomia sähkövaloja sinne sun tänne ettei vaan vähänkään loppusyksy kävisi päälle kuin loputon yö.

      Olisikohan se elämä niin vaikeaa jos ei siitä itse sellaista tekisi? Jos antaisi vaan periksi ja eläisi luonnon rytmin mukaan, eikä pyrkisi siihen mitä muut muka odottavat: tehokkuutta, rationaalisuutta, energisyyttä...

      Kai siihen joku syy on että itsekukin täällä Suomessa asuu. Miksi pitäisi teeskennellä että olemmekin Italiassa saati Afrikassa... Antaudutaan luonnolle! Meillä on siihen vielä mahdollisuus.

      Nimim. Mistään en mitään tiedä, mutta kiva on puhua

      • Mielityinen

        Koskapa harvan pääni kummallisiin harrastuksiin kuuluu mm. tuo ajan olemuksen pohtiminen suhteessa siihen, mitä ajassa tapahtuu, tuo kyseinen aika on kiinnittänyt huomioni erityisesti. Asiaa toki helpottaa se, että minusta on niin mukava tasaisin väliajoin pysähtyä pällistelemään maailman suunnatonta kauneutta, vuodenaikojen vaihtelun leikkiä, luontoa, joka on niin tulvillaan värejä, että sielu siitä vallan pakahtuu ja kokonaisuutta, joka hiljalleen kääntyy kohti ikuisuutta.

        Ja jotenkin tuo aika tuo kosketuksen ikuisuutta tähän hetkeen, jossa elämme. Elämä kumartaa kuolemalle, kuten sanoit. Luulenpa, että sähkövalot ovat nykyihmisen pyrkimys peittää tuo maaginen aika, kätkeä se räikeään sähkötykitykseen, ettei tarvitsisi pysähtyä ja hiljentyä, katsoa sisäänpäin tai katsoa ympärilleen. Sillä marraskuu on mitä parhain kuukausi havaita, missä kohdalla on elämässään menossa. Kehtaanpa väittää, ettei suurin osa ihmisistä halua nähdä, eikä välitä tietää.

        Sähkövalot kieltoon marraskuuksi! Kynttilät esille kaapeista, mikäli tarvista syntyy, mutta muuten pitäisi osata nauttia pimeydestä kesän pitkän kirkkauden jälkeen. (Ihmettelen muuten tuon pimeyden ja kuoleman negatiivisia konnotaatiota kulttuurissamme, niinkin syvälle ne ovat uponneet jonnekin alitajuntaan, että ne kummittelevat vielä pakanallisissakin puheissa.)

        Suomi on hyvä paikka oivaltaa vuodenaikojen vaihtelun merkitys, täällä erot ovat niin selvät. Mutta asuessani Tanskassa, tunsin saman pysähdyksen tai hidastumisen. Vaikka ajan kulku on erilaista eri kulttuureissa, joitakin samoja peruselementtejä on havaittavissa. Olisi mielenkiintoista kuulla, kuinka aika kulkee Eteläisellä Pallonpuoliskollamme, missä se kiertää päinvastoin kuin meillä.

        M


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taas syytöntä illlllkkaa rangaistiin

      Niin se vain paha saa palkkansa ja rääsyämiselle ja räkimiselle laskettiin hinta. Ottaisi nyt tuo onneton lusikan kauni
      Haapavesi
      82
      1309
    2. Vähemmän metsien hakkuita, enemmän sähköautoja

      Siinä ilmastopaneelin neuvot tiivistettynä kuinka Suomi saavuttaa ilmastotavoitteensa. https://yle.fi/a/74-20155596 "S
      Maailman menoa
      202
      1098
    3. Kadun transhoitoja - Suomalainen dokkari kertoo yhden ihmisen tarinan: "Miks oon ikinä..."

      Mielenkiintoinen dokkari tv:ssä. Sametti poistatti rintansa, kohtunsa ja munasarjansa ja eli vuosia miehenä. Pitkään pä
      Maailman menoa
      63
      1093
    4. Asunnottomuus lisääntyy

      Petteri Orpon hallituksen leikkaukset ihmisoikeusjärjestö Amnestyn syynissä. Jokaisella on oikeus omaan kotiin. Jopa työ
      Maailman menoa
      163
      1013
    5. Sun ajatttelu tuo vaan julmuutta mut kukaan muu nainen ei voi korvaa sua

      Mut sun ajattelu saa mut itsetuhoseks ja uhmaan lakiakin😭😭💀 Se väärinymmärryksen määrä on käsittämätöntä. Helpottais
      Ikävä
      12
      1009
    6. Sulle on tullut

      Viesti mesessä, tietääkseni. Olis ihan kiva saada vastauskin sulta, kaunis nainen😊 Mieheltä
      Ikävä
      103
      963
    7. Minä pyydän,

      jos yhtään minua haluat, näytä se jotenkin. Kosketa tai sano jotain joka rikkoo rajoja. Ota vaikka olematon roska hiuksi
      Ikävä
      68
      886
    8. Olen rakastunut sinuun mies edelleen

      Meidän yhteys on jossain ihan muualla kuin netissä, muistetaan se. Kaunista päivää sinulle 😍
      Ikävä
      119
      791
    9. Tiesin, että olet jotenkin paha ihminen

      Vaikka muuta osaat esittää.
      Ikävä
      77
      735
    10. Ihmeelliseltä pikkunaiselta....

      Jatkakaa vaikka tässä jos on jotain mitä joku haluaa että mä näen... En jaksa, eikä mua kiinnosta sitä jätti ketjua t
      Ikävä
      121
      734
    Aihe