paketti vs. omatoimi

pitäisköhän

Pakettimatkat alkaa olla aika harvinaisia usa:n. Onko syynä ihmisten suosimat omatoimimatkat? Mitä iloa on nähdä kovasti vaivaa kaiken eteen, kun saman saa vähän lisää maksamalla matkatoimistoista? Valmismatkoilla ei tarvi huolehtia kuljetuksista tms. Kertokaa nyt omatoimiset matkailijat, mikä siinä viehättää???

8

1863

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • matkustelee

      Kaipa se on vähän siitä kiinni mitä matkustaja haluaa. Itse ainakin pidän vapaudesta mennä ja tulla milloin huvittaa. Aina saa taksin tilattua tai auton vuokrattua ja lähteä koska minne vaan. ei tarvitse olla riippuvainen mistään matkaoppaasta. ja kyllä se taitaa aika paljon enemmän saa pulittaa jos haluaa seuramatkan sinne..

      • *** *** ***

        Käsitteistö on vähän hakusessa. Seuramatka ja pakettimatka ovat kaksi eri asiaa. Seuramatka tehdään matkanjärjestäjän paketoimana charter-lennolla (tosin ei sielläkään pakko ole oppaan perässä kulkea).
        Pakettimatka taas on asiantuntijan (=matkatoimiston) räätälöimä tuote, joka maksaa tai sitten ei.
        Huomionarvoista molemmissa on se, että niissä matkustajan kuluttajansuoja on hyvä. Itse räätälöidyssä paketissa suojaa ei ole.


    • Menemme toistekin

      Kun 2007 suunnittelimme elämämme ensimmäistä USA:n matkaa, mietimme jonkin aikaa perinteistä lennetään-vuokrataan auto-ajetaan ympäriinsä. Mutta kun kyse oli ekasta reissusta, ja minulla ei ole ajokorttia, eli mies olisi joutunut ajamaan koko ajan, niin päädyttiin ei niin jännittävään eikä luovaan, mutta turvalliseen ja mukavaan vaihtoehtoon, eli bussilla tehtävään kiertomatkaan.

      Valitsimme amerikkalaisen firman, joka vaikutti hyvämaineiselta ja hyvin toimivalta. Lennot hoidimme itse; ja kohtasimme siis muun porukan New Yorkissa, jonne heitä oli kertynyt ympäri maata. Vasta paikan päällä kävi ilmi, että kaikki muut bussissa (n. 40 henkeä) olivat amerikkalaisia, mikä oli tietysti tosi mukavaa, koska heidän kanssaan riitti juttua ja sai mukavan kuvan maasta. Tottakai tuollaiselle matkalle tulee pääsääntöisesti eläkeläisiä; itse 40-vuotiaina olimme bussin nuorimpia, mutta kun emme ole mitään bailuihmisiä niin ei haitannut mitään. Ja todella kovakuntoisilta ja pirteiltä ihmiset vaikuttivat, ja pakko olikin, sillä kyse ei tosiaan ollut mistään lepolomasta. Reissu kesti 12 päivää, kierrettiin eri Itärannikon kaupunkeja, maaseutua ja yhdessä kansallispuistossakin käytiin, ja oltiin lähes joka yö eri hotellissa. Herätys oli useimpina aamuina jo 5.30 tai 6.00, että päästiin ajoissa liikkeelle ja saimme nähtyä mahdollisimman paljon. Kiertomatkalla oli tietty teema, eli keskittyi USA:n historiaan, ja sen mukaan vierailukohteet valittiin. Joka paikassa oli asiantunteva opastus, ja ajomatkojen aikana oppaamme kertoi paljon historiasta.

      Kaiken kaikkiaan olimme matkaan älyttömän tyytyväisiä. Sanoisin että pari kertaa tuli sellainen tunne, että johonkin museoon tms olisi ollut kiva jäädä vähän pitemmäksikin aikaa, mutta ei kovin montaa kertaa, yleensä aikaa oli juuri sopivasti. Ja olihan se tavattoman mukavaa, kun kaikki oli järjestetty valmiiksi (hotellit, ruokailut, ohjelmat, museoiden pääsymaksut ilman jonottamista koska mentiin ryhmässä..) Itse asiassa oli niin mukavaa että olemme jo suunnittelemassa seuraavaa matkaa saman firman kanssa, tällä kertaa joko Länsirannikolle tai sitten Alaskaan.

    • matkailija-x

      Kanarialle yms. rantakohteisiin on yleensä helpointa ja edullisintakin matkustaa seuramatkalla, itse pidän kuitenkin eniten kaupunkimatkoista, itse itselle räätälöitynä.

      Seuramatkoilla en ole käynyt vuosiin. En erikoisesti välitä asua samassa hotellissa muiden suomalaisten kanssa, olla riippuvainen matkatoimiston kuljetuksista tai osallistua valmiille retkille.

      Räätälöidyillä matkoilla kuljetus hotelliin kuuluu matkan hintaan vain eri maksusta ja on yleensä voucher jonkun shuttlebussifirman kuljetukseen. Kuljetus on helppo varata itsekin netistä tai ottaa taksi tai julkinen liikenen lentokentältä saavuttaessa.

      Seuramatkoilla ja räätälöidyillä matkoilla hotellien taso on itselleni ollut pettymys, etenkin maksettuun hintaan nähden. Viimeisellä (yli 10 v. sitten) "tasokkaalla" räätälöidyllä matkalla hotelli vaihtui yllättäen kaksi päivää ennen matkaa, tilalle tarjottiin ensin eri alueelta kamalaa luolaa (jossa olin sattumoisin ollut opiskeluaikana budjettimatkalla ja osasin sanoa, ettei se vastaa alunperin varaamaani hotellia), lopulta löytyi taas eri alueelta b&b, jossa ei ollutkaan matkan keskellä kahdeksi yöksi tilaa, tämä selvisi kun saavuimme paikalle. Itse piti etsiä majoitus noiksi väliöiksi (ja tietenkin maksaa se itse). Saimme kyllä tuntuvan hyvityksen suomalaiselta matkatoimistolta, tosin vasta kun olin ollut lopulta suoraan toimitusjohtajaan yhteydessä.

      Kokemukseni mukaan matkatoimistovirkailija ei aina jaksa nähdä kovin paljoa vaivaa löytääkseen parhaan lentoyhteyden ja parhaan hinta/laatusuhteen hotellin satunnaiselle asiakkaalle (poikkeuksiakin toki varmaan on). Kun käytin ennen nettiaikoja räätälöityjä matkoja, matkatoimistovirkailijoiden ainoana kriteerinä hotellisuosituksille oli yleensä "tätä meidän asiakkaat on käyttäneet ennenkin".

      Heti kun matkojen varaamienen netissä yleistyi, ryhdyin itse varaamaan matkani netin kautta. jos tulee kaikkien vertailujen ja käyttäjien kokemusten tutkimisten jälkeen virhearviointeja matkailuvalinnoissa, ne ovat sitten omia virheitä, olen ainakin etsinyt tietoa valintani tueksi...

      Pidän matkojen suunnittelusta, katson sen jonkinlaiseksi harrastukseksi. Vertaamalla hotellien ja lentojen hintoja ja lukemalla käyttäjien arvioita netissä olen voinut säästää paljonkin = matkustaa useammin ja laadukkaammin kuin käyttämällä räätälöityjä matkoja. Olen myös etukäteen ottanut selville netistä (päivitettyä tietoa matkaoppaisiin verrattuna, jollaisen yleensä lisäksi lainaan kirjastosta, jos menen kohteeseen, jossa en ole ennen ollut) nähtävyyksien, kiinnostavien ravintoloiden osoitteita, julkisen liikenteeseen tai automatkailuun liittyviä tietoja jne. ja nämä tiedot ovat olleet hyödyksi paikan päällä.

      Muutaman matkan kun on itse suunnitellut, se alkaa mennä niin rutiinilla, että vähällä vaivalla on osannut verrata hintoja ja tehdä varaukset. Varsinkin englanninkielisiin maihin matkatessa paljon tietoa löytyy googlaamalla helposti netistä englanniksi.

      Huomasin lehdessä joku aika sitten räätälöidyn 5 vrk:n pakettimatkan (lento hotelli) New Yorkiin tammikuussa, majoitus hotellissa, jossa olen asunut. Vertasin huvikseni lentojen ja hotellin hinnat (lentojen hinnata samalta lentöyhtiöltä ja hotellin hinta suoraan hotellin sivuilta varattuna) itse ostettuna samoille päiville, säästö oli 40%. Aika iso ero. Teen mielelläni vähän töitä tuollaisen säästön eteen.

    • menossa

      Minä pidän itse suunnitelluista matkoista mm. seuraavista syistä:
      1) joustavampi aikataulujen, paikkakuntien, kuljetusten ym suhteen
      2) mukavampi asua asunnossa kuin hotellissa, koska mm. saa/pitää itse tehdä aamupalansa silloin kun huvittaa ilman että tarvitsee pukea päälle. Yleensä muutenkin asumisen taso on ihan eri vuokra-asunnossa kuin hotellihuoneessa. Toki tämä on mielipideasia - toisille on tärkeämpää että siivooja käy joka päivä ja aamiainen tarjoillaan valmiina.
      3) on mukavaa ettei viikon taikka parin reissulla tarvitse jokaista ateriaa syödä ravintolassa, vaan voi välillä kokkailla itse paikallisista herkuista jotain omaa sovellusta.
      4) 5 hengen perheelle on ylipäätään vaikea löytää valmismatkoja. Pitäisi olla vain kaksi lasta.
      5) edullisempaa suhteessa matkan / majoituksen tasoon
      6) on hauskaa suunnitella matkaa itse. Nytkin on syksy mennyt mukavasti tutustuessa tulevaan Floridan reissuun, miettiessä mihin menisi, millaisen auton vuokraisi jne

      Nämä äkkiseltään tulee mieleen. Kuten todettua, tämä on mielipideasia, kuten niin moni muukin. Toiset tykkää autoista, toiset moottoripyöristä.

    • ekasta omatoimimatkastani

      Tulinpa juuri perheeni kanssa muutama päivä sitten omatoimimatkalta Miami Beachilta Floridasta ja voisin kertoa omasta kokemuksestani tässä vähän.
      Eli ko. matka oli ihka ensimmäinen minulle ja perheelleni. Olemme olleet kyllä lomalennoilla parikymmentä kertaa ja onhan se helppoa, kun opas kertoo mihin "linjalle" mennä esim. passintarkastuksessa, jonka jälkeen suurin vaiva on etsiä oikea bussi bussirivistöstä hotelliin, jonka opas kertoo.
      Oppailta saa kyllä tervetulotilaisuudessa monia hyviä vinkkejä, mitä lomalla voi tehdä, mutta tietysti heidän omat retket maksavat ihan kiitettävästi 4 henkiselle perheelle.
      Tällä kertaa aloitin suunnittelun helmikuussa nettiä apuna käyttäen (toisin sanoen istuin pari kk illat netissä ja tutkailin eri vaihtoehtoja jopa kyllästymiseen asti;). Koska kun huomasin, että esim Miamiin tehdään valmismatkoja vasta marraskuussa, niin aloin tutkia reittilentojen mahdollisuutta lokakuuksi ja niiden hintoja vertaa.fi sivuilta ja vieläpä katsoin samojen hotellien hintoja netin kautta, kuin esim aurinkomatkojen/finnmatkojen (vai oliko se tjärebårgin) oppaassa oli mainittu ja laskin noiden hintaeron, niin hämmästyksekseni melkein 1000 euroa sain räknättyä lennot ja hotellin valmismatkaa halvemmaksi meidän perheelle.
      Ja vielä se, että halusimme ensin viettää vähän aikaa Miami beachilla ennen lähtöä orlandoon disney worldiin ja palata sitten takaisin orlandossa vietetyn ajan jälkeen loppulomaksi miami beachille, teki päätöksestä helpon valita itse nettisivujen kautta hotellit molempiin kaupunkeihin. Tätä vaihtoehtoa ei ole valmismatkalla. Mm. Aurinkomatkoilla (muistaakseni) on yhden päivän retki Miamista orlandoon ja takaisin (joka on n. 300-400 km:n päässä Miamista)ja joka ei alkuunkaan riitä, jos perheessä on lapsia.Itse olimme kolmessa eri teemapuistossa kussakin päivä ja kussakin siis 10 tuntia (eli 30 tuntia yhteensä), ja sekään ei riittänyt kaiken näkemiseen.
      Varasimme myöskin auton etukäteen netin kautta navigaattoreineen ja ensikertalaisena voin sitäkin kokemusta suositella täysin; ainakin moottoritiellä (tosin maksoi n. 15-20 euroa miamista orlandoon) oli tosi helppoa ja joutuisaa ajella tuo väli. En suosittelisi myöskään ilman navigaattoria lähtemään, niin paljon siellä on noita teitä ja navigaattorilla on helppoa mennä, kun navigaattori kertoo suunnat ja ulosmenotiet. Navigaattori maksoi n. 10 euroa/vrk.
      Näin saimme itse määrätä tahdin lomallamme.
      Lennosta vielä, että se tosin oli New yorkin kautta, kun lomalento taas taitaa olla suoraan Helsingistä Miamiin. Mutta auttavasti englannin kieltä osaavina ajattelimme, että selviämme kyllä nyc:in kentältä itsekin miamin koneeseen, mutta tekihän tuo 3 tunnin ylimääräisen odotuksen, kun ei lentänyt suoraan. Tuossa 3 tunnissa ehti kyllä toisaalta sopivasti etsiä oikean portin ja syödä ja juoda että tehdä ostoksiakin, mutta eipä muuten juuri jäänyt ylimääräistä aikaa.
      Ei ollut vaikeaa tehdä kaiken jälkeen valintaa, että omatoimimatkalle lähdetään ja saimme siten itse päättää lähtöpäivän ja tulopäivän ja olimmekin 17 päivää reissussa.Ja kyllä kannatti.
      Kaikki sujui hienosti ja kun koko lentoreittimme meno paluineen kotoa kotiin takaisin oli samalle e-lipulle kirjoitettu, niin laukkujakaan ei tarvinnut lähtöselvittää kuin kerran mennessä ja lähtiessä takaisin kotiin. Lensimme Helsingistä finskillä siis nyciin ja american airlinesillä miamiin ja samoin toisinpäin. Tosin mennessä Helsingistä Miamiin nycin kautta, joutuu nycissä noutamaan itse laukut hihnalta ja viemään ne taas muutaman metrin päähän toiselle luukulle toimitettavaksi sitten miamiin. Liittyikö se turvallisuusmääräyksiin vai lakiin, jäi epäselväksi meille.Mutta ei ollut vaikeaa tuokaan tehtävä. Ja kysymällä selviää aina. Tietysti, jos ei osaa kieltä yhtään, niin en sitten suosittelisi. Nycissä on kuitenkin vielä pieni haastattelu; sinulta kysytään miksi olet usa:ssa ja miten paljon on rahaa matkassa,(että varmasti pärjää) ym. kysymyksiä vähän sekä joutuu antamaan sormenjäljen sekä sinut valokuvataan.En tiedä, voihan nämä samat jutut joutua kokemaan miamin kentällä, vaikka lentäisi suoraankin Helsingistä Miamiin, koska Usaan saapuessa mistä päin tahansa luultavasti nuo määräykset koskevat kaikkia. Mutta valmismatkalla on kyllä opas auttamassa, luulisin.
      Loppuyhteenveton sanoisin, että tästä hyvästä ja onnistuneesta kokemuksesta innostuneena seuraavaa matkaa jo suunnitellaan ja jos mahdollista, niin ehdottomasti omatoimimatkalle lähdetään ensi vuonna jälleen. Tietysti jos valmismatka on huomattavasti halvempi ja vielä aikataulutkin sopii meille, emmekä hae muuta kuin aurinkoa, niin sitten siten.
      Mutta vertailu kyllä kannattaa :)

    • juuri itsekin

      pähkäilen ihan samaa. Olemme etsimässä matkaa Miamiin tai Floridaan pääsiäisen hujakoille. Kyllä se vaan niin on, että halvemmaksi tulee omatoimimatkailu. Enkä sitä paitsi ole löytänyt ko. ajankohtaan valmismatkaa. Valmismatka on helppo, mutta matkustamme vähintään kerran vuodessa jonnekin ja nyt lähimmät matkat olen itse hakenut netistä (Pariisi, Barcelona). Oman viehätyksensä tekee hakeminen, tulee paikat jo tutuksi, kun etsii kartan kanssa, mistä kannattaa hotelli etsiä. Haen toki vinkkejä täältä keskustelupalstoiltakin, jos joku osaa sanoa hyvän hotellin 4 hengelle jne...Valinnanvaikeus...on niin paljon, mistä valita!!!

    • Jesse9009

      sä saat ite päättää mihin sä meet ja kaikki jos ei osaa tehdä omatoimi matkoja nii voi voi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      155
      11201
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3123
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      216
      2974
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2177
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1938
    6. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1765
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1749
    8. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1734
    9. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      85
      1698
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1637
    Aihe