Tervatehdas Konginkankaalla

Kuka tietää?

Onko Konginkankaalla Pyyrinlahdessa ollut tervatehdas joskus 1920 - 1930? Löytyykö historiankirjoista valokuvia tms.

Sukututkija

46

4091

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Heikki Penttinen

      Puhutaan kyseisestä asiasta ja erikoisesti sen seudun paikan nimistä siten kun silloin puhuttiin, se oli paljon ennen 2000-luvun muodissa olevien kuntaliitoksien aikakausia.
      Liimattalassa Joensuussa, Siltalan luona paljon ennen Antinmäkeä, oli Tervatehdas ja vielä 1960-luvun alkuvuosinakin sillä alueella oli tukkien ja propsien pudotuslaituri, silloin siellä vielä oli vanha harmaahirsinen talo ja viimeaikaisena asukkaana viereisessä mökissä asusteli Happos Mari. Se oli sitä aikakautta kun sinne autokuljetuksena ajoivat puutatavaraa, jotka puut sitten menivät lauttahinauksena tuotantolaitoksiin.

      Niin sanottuja ruukinvitaksia, elikkä puomilenkkiä siellä vääntelivät ja liottivat rantavedessä.

      Tervatehtaalla oli asukkaita ja jopa romanit pitivät siinä rantakedolla leirinuotioita.

      Hallussani on mustareunainen hautajaisiin kutsukortti, se oli osoitettu Aleksi Peuralle ja hänen perheelle Liimattalan Tervatehtaalle, Aleksi ja Lyydia Peura asuivat silloin siellä. Hautajaiskortissa pyydetään hyväntahtoisesti saattamaan Reinikan talon isäntää Kalle Kustaa Kuneliusta Konginkankaan hautausmaahan.

      Toinen kirje on vuodelta 1934, siinä Oskari Laukaan Korpelasta kirjoittaa Aleksi Peuralle: Tänne Laukaaseen tul yksi Liimattalan mies kortteeria ja se puhu Reinikassa olevan hevosia myynnissä niin, että olisitteko niin hyvä ja kävisitte katsomassa Reinikassa, kun siellä olisi kuulema kaks hevosta, että jos käytte niitä katsomassa niin kirjottasitte minulle tänne Laukaaseen, kun minä tapatin sen vanhan tamman, tultas sitten hakemaan, sen ei tarvihteis olla kovin nuori eikä kovin vanha.
      Terveisin: Oskar

      Aleksi ja Lydia Peura muuttivat Liimattalan Nuorisoseuran talolle Anttilaan asumaan ja toimivat siten talon vahtimestareina.
      Kalle Vakoniemi perheineen asui Tervatehtaalla ja yhtenä asukkaana sanottiin lempinimeltä "Veitsin Eino vaimonsa Olgan kanssa, Eino oli sokea ja aina kun maantiellä tuli joku sitä vastaan, kääntyi Eino kasvot ojaanpäin, siinä se seisoi tienlaidassa, niin kauan seisoin kun ohikulkija oli mennyt pidemmälle. Sitä ei sitten tiedä oliko hän minkä asteinen näkövammainen, kun järvellä joku souti veneellä hän saattoi siinä sanoa, että kuka nyt tuolla järvellä mustalla veneellä on menossa, siihen voi olla luonnollinen selitys olemassa, sillä se kuka järvellä souteli, sen saattoi Eino tunnistaa soutajan veneen airojen pitäessä määrätynlaista ääntä, niin saattaa todellakin olla, että sen äänen perusteella hän tunnisti järvellä kulkijan, sillä jos on huono näkö, niin kuuloaisti korvaa näköä ja päinvastoin, kun on huono kuulo, silloin silmät valpastuu tarkkailemaan tavallista tarkempaan sitä mitä ympärillä tapahtuu.

      • Sukututkija

        Todella hienoa kun löytyi tuollaista tietoa, kiitos. Kaikki lisätieto kiinnostaa kovasti...


      • Sukututkija

      • Epäilijä
        Sukututkija kirjoitti:

        Todella hienoa kun löytyi tuollaista tietoa, kiitos. Kaikki lisätieto kiinnostaa kovasti...

        Ei aina ole se hyvä jos kiinnostaa ja vielä, jos saamansa tiedot pitää vakan-alla, omien ne jossakin vaiheessa omikseen


    • höyrysaha

      Konginkankaan sahat
      Konginkankaan kirkonkylässä sijainneesta kahdesta höyrysahasta on säilynyt kummastakin asuinrakennus.

      Lyhyehkön aikaa 1920- ja 1930-luvulla toimineesta J. Nurmiahon höyrysahasta on jäljellä sen viimeisen omistajan Kalle Salmisen mansardikattoinen huvila, jolla on näkyvä paikka kirkon pohjoispuolisen peltoaukean laidalla.

      Kirkon eteläpuolisen Pyyrinlahden rannalla taas toimi Matti Pasasen höyrysaha, joka siirrettiin vuonna 1919 Suolahden tehtaiden sahalaitokseksi; edellinen tämän sahan alueelta tehty rakennuksen siirto oli kansallista kulttuurihistoriaa, sillä lautatarhan kupeeseen jäänyt Niemelän torppa vietiin 1909 pystytettäväksi Seurasaaren ulkomuseoon Helsinkiin (katso Maailmannavan elämää -teoksen sisällysluetteloa).

      Niemelässä on vielä sahan toimintaan liittynyt asuinrakennus.

      • Epäilijä

        Ei liene kyseinen sahatoiminta liity Heikki Penttisen selvitykseen "joensuussa" olleeseen tervatehdastoimintaan.
        Mikäs oli se Kocamyllyn toiminta siinä kirkolla sijaitsevan nykyisen urheilukentän kohdalla, tien vieressä sijainneessa rakennuksessa, siitä seudusta on hallussani kuva, siinä on kuorma-auton vieressä paikallisia miehiä, kuva ilmeisesti on otettu kyseisen pajarakennuksen luona.


      • oli sama henkilö

        Paavo Nurmilahti oli Konginkankaan Sahan ja Tervatehtaan johtaja


      • jh
        Epäilijä kirjoitti:

        Ei liene kyseinen sahatoiminta liity Heikki Penttisen selvitykseen "joensuussa" olleeseen tervatehdastoimintaan.
        Mikäs oli se Kocamyllyn toiminta siinä kirkolla sijaitsevan nykyisen urheilukentän kohdalla, tien vieressä sijainneessa rakennuksessa, siitä seudusta on hallussani kuva, siinä on kuorma-auton vieressä paikallisia miehiä, kuva ilmeisesti on otettu kyseisen pajarakennuksen luona.

        Muistan kosamyllyn,siellä oli seppä töissä,kengitti mm.hevosia.Omistaja oli silloin kova kommnisti,maalasi jopa kenkäsäkin punaiseksi!Hänen puhetyylinsä jäi elävästi mieleen,nimittääin joka toinen sana oli öö nimittäin öö näin ´hän puhui.Niinpä Kankaan Rente (Paananen,Leksan ja Ilmon pikkuveli)kysyi häneltä mitä öö:lle kuuluu Öö paistoi hyviä lettuja ja keitti teetä meille Pöyhös Arjalle,Eerolle(Vikke) mulle ja isoveli Jarmolle!Tais olla 60-luvun alkua!


      • Anonyymi
        oli sama henkilö kirjoitti:

        Paavo Nurmilahti oli Konginkankaan Sahan ja Tervatehtaan johtaja

        Ja Konginkankaan kovin tervailakoitsija.rattijuoppo-Matti jää toiseksi


      • Anonyymi
        oli sama henkilö kirjoitti:

        Paavo Nurmilahti oli Konginkankaan Sahan ja Tervatehtaan johtaja

        Rattijuopo-Matti tosin tervaa pakaravälinsä raaemmin


      • Anonyymi

        Kalle Salminen oli isäni isoisä. Tuota mansardikattoista taloa asuivat myös pappani Selim Salminen ja siskonsa Sigrid ( Siiri) ja Salli. Itsekin talossa vierailin lapsena. Talo myytiin pois suvusta 2000- luvun alussa. Olispa mielenkiintoista saada lisää tietoa isäni suvun historiasta.


    • Haikailija1

      Olis hienoa saada konginkangas sivulle kuvia noista ajoista.

    • Anonyymi

      Pyyrinlahden tervalla valeltiin aikoinaan keuhkosairaita. Huhu kertoo Soskonniemessä asuneen miehen, joka lantrasi pontikkaansa tervalla. Tervaa oli oikeastaan joka puolella ja koko kylä haisi tervalle. Kyläläiset yhtyivät toisiinsa (sukulaisiinsa) ja joivat tervaa. Aikalaiset on miltein kaikki mainittuina Liimattalan karsikossa. Ensio Bollström oli kylän kovin tervailakoitsija ja kirjoitti Konginkankaan tervatehtaalle sijoittuvan romaaninkin. Valeli tuuheat viiksensä aamuisin tervalla ja hieroi sitä vähäisissä määrissä kasvoihinsa, näyttääkseen tummemmalta.

    • Anonyymi

      Konginkankaan tervatehtaan erikoistuote "viikunaterva" myytiin 0,5 litran pulloissa. Kuivatuista viikunoista ja notkean viskositeetin omaavasta tervasta valmistettu erikoisseos oli monen 30-luvun konginkankaalaisen energiajuoma. Talvisotaankin sen voimalla käytiin. Lisäksi se sopi loistavasti ns. perälaastiksi, kun Kivetyllä metsähommissa olleet miehet hoitivat hommat toisen halatessa männyn runkoa. Naamat mällissä ja peräreiät rennoiksi naituina konginkankaalaiset miehet viettivät aikaansa Kivetyn kämpällä pitkälle 60-luvulle, jolloin tervatehtaan alasajo alkoi.

    • Anonyymi

      Eikös Konginkankaalla ollut joku vaatturitehdas jossa harrastettiin vähän normimpaa seksiä toki toisten vaimojen kanssa.Jälkeläisiä on sitten pitkin maailmaa.

      • Anonyymi

        Taitaa olla jo lakkautettu, mutta pukuja tekivät mittatilaustyönä. Seksijuhlat ovat varmasti liioteltuja. Tehtaan sukulaistyövoima tosin oli humalassa touhunnut ja saanut sen johdosta pahasti kehitysvammaisen lapsen. Lapsen isä hirtti itsensä myöhemmin Räihässä. Kuului Konginkankaan hirviseuraan.


    • Anonyymi

      Kingkongkangas on perinteinen tervapitäjä, jossa rehupuntit lisääntyvät perheiden sisäisten seksisuhteiden kautta

    • Anonyymi

      Tervalientä ja konginkankaan kantria. Siskoa pantaessa.

    • Anonyymi

      Kaikesta huolimatta Konginkangas on hyvin vahva tervapitäjä, jonka Kivetyn tervaskantokasatkin todistavat. 80-luvun pitäjäruokamerkinnöissä Konginkankaan kohdalla tulisi lukea tervamausteisesta pontikasta ja isännän nahkasaapaskeitosta. Tervaamalla olkapäät ja yläselän riutuneen lihaksiston, pysyy se lantahaalari serkkuavioliiton kautta syntyneen mielisairaan ja kasvoiltaan omituisen luopion päällä.

    • Anonyymi

      Jo meni aloittajan hyvä tiedustelu päin p-reikää. Näinhän yleensä valitettavasti tapahtuu.
      Tuolla viitataan Liimattalan karsikkoon. Siis ilmeisesti siihen, joka on Pyhäkankaalla, Onko siitä tarkempaa tietoa, keiden vainajien merkintöjö noissa puissa on. Kyse on ilmeisesti välietapista, jolloin vietiin vainaja Saarijärven? hautausmaalle ja karsikkoon merkittiin vainajan kuolinvuosi ja puumerkki, ettei vainaja enää tule takaisin kirkkomaalta? Onko noita tarkemmin tutkittu, kenen merkkejä ne ovat, Ovatko kaikki Konginkankaalta?

    • Anonyymi

      TERVAHOMMAT KIINNOSTAISI. SOITA 0466179072 T.HIRVOSEN TOPI

    • Anonyymi

      Höyrysahasta ja tervailakoitsijoista olisi kiva kuulla lisääkin. Konginkankaalla liikkuu huhu höyrysahan vaihtopäästä jolloin tekobenis liikkyisi höyryn voimalla, antaen kovat kyydit. Koko laitteisto on jossain Kivetyllä armeijan luolassa piilossa. Onko tässä vinhaa perää?

    • Anonyymi

      Palsamäen vieressä on tervatehdas. eikös huutokaupoilla ole tervan myyntiä?

    • Anonyymi

      Konginkankaan korvessa on tervanpolttolaitos. Palsamäen terva ei ole yhtä tervamaista ja omaa samaa viskositeettia. Esinahan tervaaminen sysimustaksi on konginkankaan serkkuavioliitoissa ja perheiden sisäisten seksisuhteiden piristysruiske. Tervailakoitsijoiden entinen päätukikohta sijaitsi Lintulehdessa entisessä kioskirakennuksessa, jonka kunnan työttömät purkasivat työssäolovelvoitteena

      • Anonyymi

        No nytpä tiedän missä sinäkin olet saanut alkusi. Noilla tiedoilla vaan ei kyllä selviä että kuka on oikea isäsi. Noo, elät vaan onnelista elämääsi ja leikit että isäs on se jonka äitis sanoo olevan isäs


    • Anonyymi

      K-kangas on perinteinen tervapitäjä. Mustaa notkeaa tervaa sivellään miehisiin ruumiinaukkoihin

    • Anonyymi

      Tervailakoitsijoiden suurmuffi taitaa olla tämä Soskonniemen ilkosillaan makoilija. Veneenpohjan korkkireikää oli rasvaillut siihen malliin, että kohta on taas kumisaappaallinen vemputuksen jäljiltä.

      • Anonyymi

        Ootko mustis kun se ei rasvaakkaan sinun tapin reikää ?


    • Anonyymi

      mene jo sinne niuvanniemee miten tommonen separi ees voi olla siviilissä, ketään ei kiinnosta sun juttus pelle!

    • Anonyymi

      Tekee hyvää kun pääsee kunnon tervahommiin

      T. LINTULAHDEN TERVAAJA

    • Anonyymi

      Tervahommissa tarvitaan kotitekoista viinaa. Pitää ottaa oikeassa suhteessa viinaa ja bentsodiatsepaamia. Käytännössä tämä tarkoittaa määrää, jolla menettää kunnolla muistinsa ja paikantajunsa. Terva astuu kuvioihin tuossa maksimaalisessa päihtymystilassa. Sitä vedetään maalarin siveltimellä pitkin pakaraväliä edestakaisin ja lopuksi myös viinapullo asetetaan kaulasta sisälle tervattavaa. Koko pullo on tarkoitus saada syvälle peräaukkoon, jotta voi soittaa ambulanssin viemään psyk.päivystykseen.

    • Anonyymi

      Oikeaoppisrssa tervauksessa pakaroita levitetään käsillä, että ns pöllönsilmä eli miehinen ruumiinaukko näkyy kunnolla.

      T. Sukututkija

    • Anonyymi

      Tervaaminen on yksi Kongkankaan erikoisuuksia. Kivetyllä on erityisiä tervauspaikkoja tykkiluolineen ja amfetamiinikätköineen

    • Anonyymi

      Autonkuljettajan apumies ottaa pullon Vergiä ja menee Nesteelle kertoilemaan satujaan

    • Anonyymi

      terva aineena.Ennen tervasivat autonpohjia.nykyään perseitään.

    • Anonyymi

      Hyvin juoksevaa tervaa voi käyttää gynekologin tuolissa nahkaviitan paikallaan pysymiseen!

    • Anonyymi

      Kunnollinen terva on hyvin miehinen tuote. Sitä saa suodatettua ulkohuusin pöntöstä ja minulla on sitä nytkin naamassa, kun tumputan villasukkaan

      T. Matti

    Ketjusta on poistettu 14 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2530
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1940
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1479
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1018
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      66
      893
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      871
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      850
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      51
      826
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      755
    Aihe