Moniko suomalainen?

LKV

Jo näiden palstojen otsikot pistää oikeasti ihmettelemään, millaista elämää ihmiset nykyään viettävät päänsä sisällä!

Miksi asunto on olemassa? Vastaukseni on: Sinne perustetaan Koti. Onko asunto todellakin ainoa väline, jolla ihminen voi "tehdä bisnestä"? Ei todellakaan ja siihen liittyy samanlaisia riskejä, kuin mihin tahansa bisnekseen ja sijoittamiseen (mikäli siitä sellaista tekee).
Asuntoa kannattaa vaihtaa silloin, kun on asunnon vaihdon aika. Työpaikka vaihtuu, asunto käy ahtaaksi tai liian väljäksi, taloudellinen tilanne "pakottaa" tai mahdollistaa halvempaan tai kalliimpaan vaihdon tai yksinkertaisesti asunnossa on jotain, joka ei oikeasti toimi meidän perheellä. Silloin kannattaa vaihtaa asunto.

Vaihtamisen ajankohdalla ei oikeastikaan ole juurikaan (Huom. "juurikaan") merkitystä, ellei asunnon vaihdosta sitten tee sitä alussa mainitsemaani "bisnestä" siihen liittyvine riskeineen.

Esimerkki: Perhe (mies 35 v, vaimo 35 v, pojat 6 ja 11 v sekä tyttö 9 v.) asuu 4 h k rivitalossa. Vanhin pojista jo kaipaisi omaa huonettaan ja tyttö ei haluaisi majoittaa 6-vuotiasta omaansa. Perheen tulotaso on säilynyt kohtuullisen hyvänä ja pankki suostuisi rahoittamaan isomman asunnon. Insinööri-isä laskee, ettei nyt kannata vaihtaa, koska hinnat laskevat eikä ehkä nykyisestä saataisi omiakaan pois. Asunto on ostettu 4 vuotta sitten 100.000 eurolla. Nyt sen markkinahinta on 95.000 euroa.
Hinnat laskevat vielä 2 vuotta, alimmillaan asunnon arvo käväisee 80.000 eurossa. Isompi asunto maksaisi nyt 100.000 euroa (2 vuotta sitten 130.000). Hinnat lähtevät hiljakseen nousuun. Viiden vuoden kuluttua saavutetaan sama hintataso, mikä asunnosta aikoinaan itse maksettiin. Lapset ovat nyt 11-, 14- ja 16-vuotiaat. Vanhin lapsista on päättämässä peruskoulua ja hakeutuu toiselle paikkakunnalle opiskelemaan. Nyt olisi hyvä aika vaihtaa isompaan. Mutta enää ei tarvitse. Yksi lapsista muuttaa jo pois. Mutta mitä hän ajattelee vanhemmistaan, jotka "säästivät" hänen vuokseen?
Tosiasiassa vanhemmat olisivat säästäneet vaihtaessaan kalliimman asunnon silloin, kun oman asunnon arvo oli alimmillaan.

Miksi? Kalliiden asuntojen hinnat laskevat laskusuhdanteessa halpoja enemmän (= suurempi euromääräinen "alennus") ja vastaavasti niiden arvo nousee suhteessa halpoja enemmän noususuhdanteessa. Toisin sanoen kalliimpaan laskusuhdanteessa vaihtavat saavat tuplahyödyn. Bonuksena lapsilla jää vanhemmistaan ja perheestään mukavammat muistot.

Entäpä noususuhdanteessa? Hyöty on lähinnä siinä, että nousevat asuntojen hinnat mahdollistavat välityspalkkion "perimisen" tulevalta ostajalta (ostettu halvemmalla, myydään kalliimmalla).

Joka tapauksessa: Ihminen on onnellinen, kun voi asua elämäntilanteeseensa sopivimmassa asunnossa ja vaihtaa sitä silloin, kun siltä tuntuu. Pelurit jäävät onnettomiksi odotellessaan "hyviä aikoja". Silloin kun ne tulevat, he huomaavat jäänensä paljosta paitsi ja aikaa on kulunut jo tovi.

1

2561

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eräs ostoa harkitseva

      Juuri näin tulisi toimia. Meilläkin on suunnitteilla asunnon vaihto. Olemme asuneet nykyisessä 9 vuotta ja viihtyneet, mutta nyt kun on jo yli 100 000 euroa säästössä (osa rahasta tullut perintönä) pitäisi se mielestämme sijoittaa elämisen laatuun.

      Toki vaihtoehto olisi ostaa nyt halvalla sijoitusasunto, mutta ei se tee meitä onnellisemmaksi, jos saamme hiukan lisää rahaa säästötilillemme. Mieluimmin asuisimme väljästi. Vaikka oman asuntomme hinta on hiukan laskenut niin hinta on edelleen 70% enenmmän kuin mitä siitä maksoimme. Ja onhan tuon ostettavankin asunnon hinta taas laskenut (suhteessa vielä enemmän).


      Asunnon osto/vaihto on mielestäni aina kannattavaa ja nämä jutut hintojen laskusta ja kahden asunnonloukussa olevien murheelle nauramiselle ovat kyllä surullista luettavaa. Eiköhän olisi parempi suoda kaikille onni, eikä vaan nauttia jonkun epäonnesta.
      Ymmärrän toki, että hyviä kauppoja kannattaa tehdä, mutta tämä lietsonta ja naureskelu on kyllä tällä palstalla mennyt jo liian pitkälle.


      Toki itsekin aiomme myydä oman ensin ettei ongelmia tule. Kyllä aina joku hyvää asuntoa tarvitsee. Kiirehän meillä ei ole. Vaikkakin meillä ei lainansaannissa tai edes maksamisessa todennäköisesti tulisi ongelmia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      140
      1395
    2. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1205
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      164
      880
    4. Mä todella toivon että

      Sulla on nyt kaikki hyvin sun elämässä, olet sisukas nainen sen näki jo ensimmäisestä hetkestä.
      Ikävä
      26
      866
    5. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      154
      762
    6. Katselimme pitkään ja se merkitsi minulle paljon

      Sinulle se ei merkannut näköjään mitään.
      Ikävä
      41
      756
    7. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      48
      738
    8. Naiselle kysymys

      Oletko rakastunut minuun?
      Ikävä
      54
      733
    9. Ymmärräthän, että sun katkeruus ajaa mut pois

      Sä olet niin itseriittoinen, ettet edes tajua mitä myrkkyä suollat ympärillesi. Olet harhaisessa päässäsi kuvittellut et
      Ikävä
      28
      614
    10. Sun pitää mies unohtaa

      Minut jo. Tiedän että se on sulle tosi hankalaa. Mut sun pitää unohtaa mut jo. Älä kirjoita mulle tänne viestejä enää.
      Ikävä
      37
      585
    Aihe