Sosionomia vs. Sosiaalityö

Epätietoinen ja myös epätoi...

Tiedetään tyhmä kysymys,
olisin vain halunnut vaan saada selkokielisen vastauksen,

- Eli kumpi mielestänne on "parempi" ja
kannattavampaa opiskella?
Työllisyyttä ajatellen?

- Mitä eroa näillä on?
Vai samaako tarkoittavat?

- ..siis eikö ole niin että Sosionomiksi
valmistuu Korkeakoulusta ja Sosiaalityöhön
Yliopistosta?

- ..niin pidetäänkö yliopistoja parempana
ylipäätänsä kuin korkeakouluja??..
en yhtään tiedä tuohon vastausta..

- Jos pidetään niin miksi?

Lämmin kiitos kaikille vastaamaan vaivautuneille.. :)

4

2047

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sosiaalityöntekijältä

      Sosiaalityöntekijöistä on huutava pula, sosiaalityöntekijän ei tarvitse koskaan miettiä työttömyyttä. Sosionomeja sen sijaan on työttöminä ja työnhaku vaikeampaa kuin sosiaalityöntekijällä joka voi valita minne menee töihin. Sosionomi ei voi saada sosiaalityöntekijän virkaa, sosionomit työskentelevät usein erilaisissa ohjaajan tehtävissä.

      Sosionomeja valmistuu ammattkorkeakoulusta (ei siis korkeakoulusta) ja sosiaalityöntekijöitä yliopistosta. Sosiaalityöntekijäksi pitää lukea sosiaalityötä pääaineena. Yliopisto on eri kuin ammattikorkeakoulu, yliopisto perustuu akateemisuuteen ja omatoimiseen opiskeluun. Ammattikorkeakoulu on enemmän perinteistä koulunkäyntiä jossa on tietyt luokat yms. Kyse ei ole paremmuudesta, vaan nämä koulutukset ja oppilaitokset ovat aivan erilaiset eikä niitä voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Valitse se jonka koet itsellesi omimmaksi ja mitä työtä haluat tehdä!

    • opiskelijalta

      Opiskelen itse sosiaalityötä ja moni ystävistäni opiskelee tai ovat jo valmiita sosionomeja. Itseltäni löytyy myös työkokemusta hoitoalalta ja olen pitkään seuraillut alan työllisyystilannetta. Koitan tältä pohjalta vastata kysymyksiisi.

      Riippuu ihan omasta kiinnostuksestasi mitä haluat opiskella, lisäksi työllistymisen kannalta voi olla vaikutusta missäpäin suomea asut, esim. pääkaupunkiseudulla on varmasti molemmilla parhaat työllistymismahdollisuudet, palkat ja enemmän valinnanvaraa paikoissa. Sosiaalityöntekijöistä on suuri pula vähän joka paikassa, mutta sosionomeillekin on melko hyvin töitä ja käsittääkseni tulevaisuudessa yhä enemmän. Tietysti oma aktiivisuus on tärkeää työn saannissa. Sosionomit voivat muuten myös työskennellä sosiaalityöntekijän työssä, mutta he eivät saa vakituista paikkaa koska heillä ei ole varsinaista koulutuksellista pätevyyttä työhön. Sosiaalityöntekijän työ taas on yksi mahdollinen ammatti ihmiselle joka valmistuu yliopistosta Yhteiskuntatieteiden maisteriksi ja on suorittanut riittävät opinnot sosiaalityöstä. Sosionomit valmistuvat korkeakoulusta.

      Valitsin itse sosiaalityön, koska täällä Porin suunnalla ajattelin sen olevan työllistymisen kannalta varmempi, tosin sosionominakin olisi varmasti töitä löytynyt. Suurin syy kuitenkin on että aion pyrkiä töihin lastensuojelun pariin, joten sosiaalityö oli minulle sopiva valinta. Palkkaus ei sosiaalialalla tunnetusti ole muihin vastaavan pituisiin opintoihin nähden kummoinen. Sosiaalityöntekijä saa kuitenkin ehkä vähän isompaa palkkaa, koulutus kun on yliopisto ja hieman pidempikin, ehkä vuoden tai kaksi, kuinka nopeasti kukin sitten opiskelee. Monet tehtävät voivat olla saman tyylisiä, mutta yleisesti ottaen sosiaalityöntekijän pitää osata katsoa asioita hyvin laajassa mittasuhteessa ja työhön liittyy myös enemmän päätöksentekoa.

      Se kumpaa pidetään parempana yliopistoja vai korkeakouluja on vähän iänikuinen kiistakysymys. Usein varsinkin ensimmäisen vuoden opiskelijat puolustavat kiihkeästi omaa opinahjoaan ja samalla vähättelevät toista. Minusta kummallakin on oma tärkeä paikkansa. Sosiaalialalla on tärkeää sujuva yhteistyö yli ammattirajojen jo ihan asiakkaankin kannalta, joten turhat toistensa vähättelyt voisi unohtaa ja arvostaa sitä osaamista jota kullakin on. Perinteisesti varmasti yliopistoa ja korkeakoulua erottavana asiana pidetään sitä että yliopistossa on vähemmän käytännön harjoittelua kuin korkeakoulussa ja taas enemmän ja laajemmin kirjoista, luennoilta yms. hankittavaa tietoa sekä tutkimukseen painotetaan enemmän. Näiden erojen puolesta jotkut sitten ovat valmiita leimaamaan toisen täysin kykenemättömäksi niihin asioihin jotka ovat oman koulutuksen vahvuuksia... Sosiaalityöstä voin sanoa sen verran että yliopistoaineista se edustaa yksiä käytännönläheisimmistä, onhan työskentelykin suoraa ihmisten kohtaamista. Itselläni alkaa talvella työharjoittelu ja käytännön asioita onkin opiskeltu monin tavoin syksyn mittaan. Mutta kuten sanoin, kaikilla on varmasti paikkansa ja työtä kyllä riittää kunhan vain meitä tulevia ammattilaisia sitten vielä palkattaisiin riittävästi niitä töitä tekemään.

      Kirjoitin vähän pikaisesti, mutta toivottavasti osasin vastata selkeästi sinua mietityttäneisiin asioihin. Hyvää alkavaa talvea!

      • opiskelijalta

        Kirjoitin korkeakoulusta, oikea nimitys on tietysti ammattikorkeakoulu...


      • Aluksi epätietoinen ja myös...
        opiskelijalta kirjoitti:

        Kirjoitin korkeakoulusta, oikea nimitys on tietysti ammattikorkeakoulu...

        Suuret kiitokset molemmille oikein valaisevista vastauksista :) Kiitos!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      108
      7776
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2862
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2452
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      119
      2175
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1835
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1599
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1446
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1444
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1405
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1364
    Aihe