Aihe

Kaksisuuntainen mieliala-eläkkeelle?

muilla kokemuksia?

Kävin työkykyselvittelyssä Kelaa varten, alkavatko uudelleen kouluttamaan uuteen ammattiin. Fyysisiä rajoituksia on paljon (invaliditeetti näistä fyysisistä vaivoista tällä hetkellä 50 %), mutta suurin työkyvyttömyyttä aiheuttava vaiva on kaksisuuntainen mielialahäiriö, johon lääkitys. .Kuntotutusryhmään kuului monen alan lääkäreitä, psykiatri, psykologeja ym. Yksipuolinen "tuomio" oli, että ei kannata uudelleen kouluttaa vaan eläkkeelle. Olen 35-v. Onko kenelläkään kokemusta, meneekö eläkehakemus läpi kaksisuuntaisella mielialahäiriö-diagnoosilla? Eläke ei taida kummoinen kyllä olla, jos sen saa. Olis mukava kuulla, jos jollain kokemusta tällaisesta.

19

8475

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • nasukasa

   ...mahdollisuudet sinulla on saada eläke.Kaksisuuntaisuushäiriö on merkittävä"eläköittäjä"Itsekin olen em.syystä(on muitakin diagnooseja)eläkkeeellä.

   • Bipous-08

    Kela on tiukentanut eläkepapereiden hyväksyntää.
    Ainakin eläkkeensaajan hoitotukeen piti olla muutakin dg:a kuin kaksisuuntainen po. psykoottisuutta: ääni- kuulo- näköharhoja tms.


  • Jokelamaniac

   Tiukkaa voi tehdä. Valtio (=KELA) säästää nykyään aika rankasti. Mutta jos sulla on tuore tutkimus alla, niin se auttaa.

  • Pakko taipua

   Hei
   Huomasin tämän kirjoituksen ja oli pakko vastata. Minä olen 42 vuotias ja jouduin jäämään eläkkeelle tämän kaksisuuntaisuuden takia. Minullakin on ollut muitakin vaivoja ja leikattu ja kuntoutettu mutta niiden vaivojen vuoksi en päässyt eläkkeelle. Minulla oli erittäin rankka ja stressaava työ myynnin alalla ja olin käynyt siihen koulunkin.
   Mania jaksoja alkoi tulla tiuhaan tahtiin ja jouduin olemaan osastolla useita kertoja. Tämän vuoden puolella olen ollut sairaalassa manian vuoksi jo 4 kk.
   Syön tietenkin lääkkeitä koko elämän ajan ja niitäkin on rukattu moneen kertaan. Nyt syksyllä tuli 300 päivää sairauslomaa täyteen ja sairaala lääkäri laittoi eläkettä varten todistuksen kelaan. Minulle myönnettiin vuodeksi eläke. Tosin se on pieni, työeläke 800 ja kansaneläke 204 e. siinä minun kohdalle laskettiin tulevan ajan mukaan kun olin kuitenkin ollut ennen sairauslomaa työssä. Eihän tuo tulo ole mitään entisiin työtuloihin ja sairauspäivärahoihin verrattuna.
   Pakko oli kuitenkin taipua, sillä toipuminen näistä manioista on ollut rankkaa enkä voisi kuvitellakkaan meneväni töihin. Ehkä myöhemmin johonkin vähemmän stressaavaan jos minut joku huolii töihin tällä sairaudella.
   Kyllä sinulla on mahdollista saada eläke tällä sairaudella. Riippuen sinun sairauden asteesta. Yleensä ykköstyypin bibo saa mutta ei kakkostyypin. Mielenterveys-taimi sivuilla on myös kaksisuuntaisille oma palsta. Suosittelen jos et ole siellä vielä käynyt.
   Hyvää jatkoa ja anna kuulua itsestäsi.

   • sinulla lienee

    kuntoutustuki, eikö totta?Kun kerran vuodeksi on ainostaan myönnetty. Kaikillahan otetaan eläkettä laskiessa huomioon työtulot.


   • sairosvää
    sinulla lienee kirjoitti:

    kuntoutustuki, eikö totta?Kun kerran vuodeksi on ainostaan myönnetty. Kaikillahan otetaan eläkettä laskiessa huomioon työtulot.

    http://www.tyoelake.fi/Page.aspx?Section=39104

    Tulevan ajan ansio

    Työkyvyttömyyseläkkeet lasketaan vuosiansioista samalla tavalla kuin vanhuuseläkkeetkin. Niihin kuitenkin lisätään tulevan ajan ansio. Tuleva aika merkitsee aikaa, jonka työntekijä olisi ollut työssä, jos työkyvyttömyys ei olisi katkaissut hänen työuraansa. Käytännössä tämä merkitsee aikaa työkyvyttömyyden alkamisesta 63 vuoden ikään.

    Julkisen alan eläkkeissä tuleva aika otetaan huomioon 63 vuoden ikään tai jos vanhuuseläkeikä on alempi, siihen alempaan ikään.

    Tulevan ajan ansio lasketaan työntekijän viimeisen viiden vuoden ansioiden keskiarvona. Mitä vähemmän viimeisen viiden vuoden aikana on ansainnut, sitä pienemmäksi tulevan ajan osuus eläkkeessä muodostuu. Jos ansioita ei ole lainkaan, ei eläkkeeseen tule tulevan ajan osuutta lainkaan. Erityisesti nuorena työkykynsä menettäneelle tuleva aika saattaa kuitenkin merkitä huomattavaa osuutta eläkkessä.

    Minulla ei kyllä missään paperissa lue että kuntoutustuki. Lukee että määräaikainen eläke. Kelasta sanottiin että kuntoutustuki on eläke.


  • samassa veneessä

   Olen sairaslomalla. Kuukauden lopussa tehdään kuntoutustukihakemus. Dg kaksisuuntainen mielialahäiriö. Katsotaan miten meidän käy.

   • tämän palstan

    Olen kanssa ollit 12 vuotta eläkkeellä kys.sairauden takia eläkkeeni on vain 580e/kk kituuttamista on.Sereguelia syön ja huomannut että auttaa sairauteeni ja se,on korvattava lääke!


   • Bipous -08
    tämän palstan kirjoitti:

    Olen kanssa ollit 12 vuotta eläkkeellä kys.sairauden takia eläkkeeni on vain 580e/kk kituuttamista on.Sereguelia syön ja huomannut että auttaa sairauteeni ja se,on korvattava lääke!

    Lisäys edelliseen viestiin ja tarkennus: mulla Bipo II tyyppiä, "pers.puolelta" depressiivinen persoonallisuus = yhdessä näiden kanssa lääkekorvattavuus 112;-)


   • tietämätön näköjään
    Bipous -08 kirjoitti:

    Lisäys edelliseen viestiin ja tarkennus: mulla Bipo II tyyppiä, "pers.puolelta" depressiivinen persoonallisuus = yhdessä näiden kanssa lääkekorvattavuus 112;-)

    Voisko joku selventää mistä tietää onko se I vai II ? Mikä on ero?


   • minulla ykköstyyppi, psykso...
    tietämätön näköjään kirjoitti:

    Voisko joku selventää mistä tietää onko se I vai II ? Mikä on ero?

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaksisuuntainen_mielialahäiriö

    Wikipediassa olisi hyvää tietoa tästä. Löytyy kyllä muualtakin googlettamalla.

    Minullakin oli vuosia välissä kunnes tuli uudelleen pahat maniat. Sen myötä olen heikommassa terveydessä vieläkin. Pääsin nyt syksyllä eläkkeelle.


  • merjap

   Minun mieheni oli ensin kolme vuotta kuntoutustuella, jonka jälkeen eläkepaperit ilman kummempia kyselyitä. Eihän eläke suuri ole mutta sitten on asumistuet yms. Aina kannattaa yrittää!

  • ??-??

   Voiko saada myös eläkkeen saajan hoitotukea jos esim. puoliso joutuu hoitamaan kaikki päivittäiset raha-asiat ja huolehtimaan lääkkeiden otot? Kyse siis vakavasta kaksisuuntaisesta mielilalahäiriöstä, jota hallitsee masennus.

   • lyvö

    Minulla ei kyllä ole pysyvää eläkettä(ainakaan toistaiseksi)ja saan hoitotukea. Olen ollut sairaslomalla pari vuotta siitä kuntoutustuella vuoden (myönnetty nyt 06/2010 saakka) kaksisuuntainen mielialahäiriö diagnoosilla. Myös minulla masennus hallitsevampi. Koko ajan olen saanut myös hoitotukea. Sairaspäivärahaa saadessani sain enemmän, nyt saan sen pienimmän.


  • ikoska

   Olen itse eläkkeellä kaksisuuntaisenmielialahäiriön takia, kyllä eläke hakemus menee läpi, olen itse ollut sairauslomalla joh pari vuotta tosin olen puolivuotta vasta ollut eläkkeellä ja toinen hakemus jo vireillä se määrä ei vaikuta ikään olen itse 31.v, vaan työhistoriaan vaikuttaa siihen.

  • moottoriturpa

   jaa taidan valita tuon 1-tyypin sitten ;) no ei vaan, aivan sama saanko kt: enää, mutta saisi tuon pään rauhoittumaan ja elämän myös. minulla on ilmeisesti dg: tulossa maniasta ja odotan lääkkeitä eniten ja apua sen kautta. olo on niin pirun raskas tuon vauhdin kanssa ja teen aivan hulluja juttuja vauhdissa :) mulla on tuota vauhtia eniten, harvoin masennus, mutta sitäkin. alkaa vaan ite olla jo väsynyt ja perhe myös kun pää jatkuvasti sekaisin ja saan älyttömiä raivareita!! kuntoutustuki katkaistiin, mutta sitä nyt haetaan uudestaan ja juuri tämä mania tulee lisäksi siihen, että saapa sitten nähdä saanko jatkumaan kuntoutustuen?
   nyt vauhtikausi alkaa taa rauhoittumaan, minulla se kestää noin 1- viikon tai 8-päivää.
   vauhtikauden tulos tällä kertaa: haukuin taas avopuolisoni pystöön ja halusin erota! valmistelin suurta metsäkauppaa, ostin taidelasia ja ostin kultaa, ilman näitähän ei pärjää!? mitenhän tässä taas käy huhhuh...?

  • 11+16

   Luultavasti menee läpi,kun lisä vaivana on fyysisiä rajotteita ja noin iso työryhmä takana puoltamassa asiaa. Oma elämä muuttui eläkkeen myötä helpommaksi vaikka rahaa ei todellakaan ole liikaa. hyvä jos tarpeeksi. Toisaalta olen aina ollut vähävarainen ja tulot on nyt tasaisemmat.

   • 11+16

    Lisäyksenä edelliseen että hoitotukea onkin sitten vielä vaikeampi saada. Ei se eläkekään tosta noin vaan tule. Itse hain hoitotukea eikä heru vaikka syitä on monia.


  • Jout

   Olen sairastanut kaks suuntasta 13 vuotta. Ja lääkkeitä on vaihdeltu ja lopetettu ja taas aloitette uudestaan. Olo muuttuu jatkuvasti välillä ok ja välillä kaikki päin seinää töissä välillä ja taas pois.. Nyt lähti paperit eläkkeeseen. En tiedä onko mahdollisuutta saada. Mut yritän ainakin.?

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisan uupuvat päivitykset ja tuoreet rikosepäilyt

   Mikäs kun Maisa ei ole viikkoihin päivittänyt instaa ja nyt ollaan lehdissä tälläisistä.. 👀 https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/010c6594-780f-4
   Kotimaiset julkkisjuorut
   250
   19356
  2. Ikea palkkaa pakolaisia hienoa!

   Huonekalujätti Ikea aikoo tarjota Suomessa työpestin noin 70 pakolaiselle kolmen seuraavan vuoden aikana, yhtiö kertoo tiedotteessaan. – Pakolaiset o
   Maailman menoa
   376
   7137
  3. Uusin Seiska herttainen Torppa

   Uskomatonta luettavaa herttaisesta Torpasta. Olisi nyt kiva saada valkopesuri-jankkaajan ja palstalaisia oikeusjutuilla uhkailleen ja uhonneen kir
   Kotimaiset julkkisjuorut
   130
   2259