2 sormen

amputointi

3 kk sitten sattui tapaturma ja oik. kädestäni jouduttiin sen jälkeen poistamaan kaksi sormea (peukalo ja etusormi). Nyt olen palailemassa (omasta tahdostani) työelämään, mutta kyllä tämä aika taistelua on haamukipujen, epäonnistumisien ja pettymysten kanssa. Työ tilanne vain on sellainen etten enään uskalla olla sairaslomalla.
Lääketieteellistä hoitoa, kuntoutusta ja ohjausta saan mielestäni ihan hyvin, mutta talouttakin tämä rassaa aikalailla.
Mistä saisin neuvoa (tai tietääkö joku) siihen että onko vammastani saatavissa taloudellista apua arkeen esim. verotukseen?
Moni juttu on arkirutiineissa ja -ajatuksissa muuttunut, mutta onneksi oma pää on vielä kestänyt...mutta mistä saan lisätietoa oikeuksistani??

10

8511

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • V.V.OX

      Sinulla on toipuminen aivan kesken!!!!
      Onko kipulääkityksesi(hermokipu) kunnossa?
      Onko sinulla kädessä turvotusta, miten sitä hoidetaan?
      Saatko vakuutuskorvauksia tapaturmasta, vai joudutko olemaan töissä taloudellisista syistä?

      Uudelleen koulutus on mahdollista, koska vamma on huomattava...tarvitset tukea siihenkin.

      • ap.

        * Saatat olla oikeassakin, mutta...
        * Saan/syön kipulääkkeitä, oman tuntemuksen mukaan, tällähetkellä vähemmän kuin on määrätty...haamukipuun ei vaan tunnu mikään autava.
        * Turvotus on aika hyvin painunut ja pidän "puristesukkaa" jatkuvasti (toistaiseksi). Tämä myös pitää käden lämpimänä (on kylmän arka)
        * toipuminen vie vielä varmasti pitkän aikaa (vuosia?) ja osittain juuri siksi haluan jo tehdä jotain "järkevää". En osaa olla sängynpohjalla.
        * Vakuutuksesta saan kulut pois, mutta ensin ne pitää itse maksaa ja sitten kuitit vakuutusyhtiöön.

        Invalideettiastetta määriteltäessä ei tämä vamma tunnu olevan kovinkaan suuri (ainakaan vakuutusyhtiön mielestä) vaikka vaikuttaa minulla moneen asiaan.


      • V.V.OX
        ap. kirjoitti:

        * Saatat olla oikeassakin, mutta...
        * Saan/syön kipulääkkeitä, oman tuntemuksen mukaan, tällähetkellä vähemmän kuin on määrätty...haamukipuun ei vaan tunnu mikään autava.
        * Turvotus on aika hyvin painunut ja pidän "puristesukkaa" jatkuvasti (toistaiseksi). Tämä myös pitää käden lämpimänä (on kylmän arka)
        * toipuminen vie vielä varmasti pitkän aikaa (vuosia?) ja osittain juuri siksi haluan jo tehdä jotain "järkevää". En osaa olla sängynpohjalla.
        * Vakuutuksesta saan kulut pois, mutta ensin ne pitää itse maksaa ja sitten kuitit vakuutusyhtiöön.

        Invalideettiastetta määriteltäessä ei tämä vamma tunnu olevan kovinkaan suuri (ainakaan vakuutusyhtiön mielestä) vaikka vaikuttaa minulla moneen asiaan.

        Vakuutusyhtiöt viivyttävät korvauksia loppuun asti. Jos epäilet, että haitta on aliarvioitu, tee oikaisupyyntö.
        I-sormi ja II-sormi on tärkeitä, joten kyllä pitää huomioida haitta jonka kivut ja sormien puuttuminen aiheuttaa.
        Toivottavasti saat apua ja tukea, kyllä on rankkaa olla kivun kanssa ja vielä tehdä töitä.
        Tsemppiä.
        Onko hermokipuun kokeiltu riitävästi eri vaihtoehtoja?


    • isotonttu2

      Sama juttu itselläni.Vasen käsi meni sirkkelissä
      kaksi sormea jouduttiin amputoimaan,Etusormi osin
      ja pikkusormi kokonaan.Muihinkin sormiin osui ja
      niissä haavojen tunto mennyt.Koko homman nimi oli
      ettei kenelläkään ollut vakuutusta joten kaikki
      jäi omaan piikkiin.Sairaalamaksut ja muut kulut.
      Joskus tietysti saa verohelpotusta invaliditeetistä,mutta sormista saa niin vähän ettei siitä ole mihinkään.Suurinta oli toipuminen
      vammasta.Ajatus siitä ettei ole enää sormia,kun
      vielä saman käden peukalo on katkennut aiemmin
      ja tyvestä jäykistetty,mutta toimii.Sitten näin
      tv:ssä kuvaa cp-vammasesta jolla ei ollut kuin
      räpylät käsien tilalla ja heitteli varpailla
      virveliä niin onhan mulla sentään kädet tallella
      ja harjoituksella vielä toimivat.Niin eipä tässä
      kannata valittaa.Ainoa nuo sairaskulut,kun kelakaan ei maksa päivärahoja siltä ajalta,kun
      oli tapaturma.

      • repalekulkuri

        Sormivamma
        Minulla on oikean käden neljä sprmea poikki ensimmäisen ja toisen nivelen kohdalta, ei haamu särkyä ei hermokipua sormet olleet poikki 52 vuotta
        Vajaa kaksi vuotta sitten min ulta meni vielä mökillä vasemmasta kädestä sirkkelillä pikkusormi ja nimetön poikki sekä sirkkeli repi etu sormen ettei sormeni suoristu täysin sekä vasemman käden peukalon jänne katkennut 46vuotta sitten mutta elää pitää sillä murehtimalla sormet eivät takaisin tuu.
        Nyt minulla on oikeassa kädessä silikoni sormet jotta voin kirjoittaa tietokoneella mikä helpottaa harrastuksena.
        Älä murehdi sillä ei käsiin sormet kasva vaan, mikäli sydän pelaa tapaturmat ovat pieni murhe.


    • simmottoson

      Eikös KELAsta pitäisi saada vammais tukea? Kun sitä maksetaan paljon lievemmistäkin asioista. Kanttaa lukea tarkkaan kaikki KELAn ohjeet ja tuet mitä mahdollista hakea. Soittaa vaikka sinne ja kysyä millä perusteilla myönnetään.
      Vakuutus yhtiöt ovat vihoviimeisiä per******* siinä asiassa että yrittävät aina luistaa korvauksen maksamisesta jollain konstilla, koska se on heidän pussistaan pois. Tiedämpä vuosien takaa tapauksen jossa varkaus vakuutus ei kattanutkaan kun ajoneuvo vietiin ns. käsistä. Se onkin ryöstö jota ei vakuutuksessa ollut mainittu. Joten kannattaa kysyä joltain lainoppineelta neuvoja miten vakuutus yhtiön kanssa asioidaan. Vaikka se jotain maksaisikin voi hyvinkin maksaa itsensä takaisin. Vakuutus yhtiössä on lakimiehet hoitamassa asioita. Joten tälläinen tallaaja jolla ei ole lakiopintoja jää varmasti yksinään kakkoseksi.
      Ikävä onnettomuus josta jää pysyvä haitta, mutta varmasti turha miettiä jos ja jos... Toisaalta työhön paluu voi olla hyväkin juttu päästä takaisin normaali elämään ja joskus vielä huomaat että teet kaiken siinä missä muutkin. Voimia ja tsemppiä sinulle kovasti. Muista että paistaa se päivä risukasaankin!

      • vm.-58

        Menetin työtapaturmana oik.käd.sormet I-IV 1:s nivelestä. Tapaturman sattuessa olin 19 vuotias. Ainakin minun tapauksessa vakuustusyhtiön suhtautuminen oli erittäin tökeröä ja välillä jopa loukkaavaa. Sillä yrittäessäni saada invalidiprosentiksi väh.30% jonka oli myös kaksi erikoislääkäriä kunniansa ja omantuntonsa kautta todenneet oikeutetuksi. Ensimmäinen valitus vakuutusoikeudelle sai prosentin nousemaan 20:stä 25%:in. Mutta ei kuitenkaan 30%:in,joka olisi tuonut vammasta elinkorkoa. Vakuutusyhtiön mukaan...koska vamma on sattunut nuorelle henkilölle,ei vamma ole enää niin paha kun siihen on tottunut. Nyt ollessani juuri 53 v täyttänyt edelleenkään en ole huomannut sormissani minkäänlaisia ituja että ne alkaisivat uudelleen kasvaa/versoa uusia sormia,joka tuntui silloin olevan vak.yhtiön kanta asiaan. Nyt 34 v. myöhemmin olen miettinyt aloittaako paini uudelleen koska kaikki nämä vuodet ja sormien puutteesta johtuvat väärät nosto asennot/tekniikat ovat heikentäneet selän ja myös muita oireita jotka ovat selkeitä johdannaisia vammasta. Silloin aikoinaan tein myös kantelun oikeuskanslerille vak.yhtiön päätöksestä. Oik.kansleri katsoi vakuutus yhtiön päätöksen oikeaksi,mutta lisäsi että jos terveydentilassa tulee tapahtumaan tapaturmaan liittyen muutoksia tulee vamma arvioida uudelleen. Onneksi olen arkistoinut kaikki silloiset pienimmätkin dokumentit. Kaikille teille hyvää jatkoa ja ALKÄÄ VIELÄ LUOVUTTAKO sillä ajat ovat toiset tänään jopa vakuutusyhtiöissä. :-)


    • ei sormettomuutta en

      Vaihtoehtoja on monia sormettomuuteen tänäpäivänä, toista oli ennen, jolloin sormien katkettua, nakattiin vain päät pois, ja ommeltiin kiinni. Elettiin niiden tuppujen kanssa eikä juurikaan valiteltu, opeteltiin elämään ja tekemään niillä nystyröillä.

      Mutta tänä päivänä, kun jatkuvasti kehittyvä lääketiede mahdollistaa uusin menetelmin huippusaavutuksia. Vuonna 1974 tehtiin Suomessa (peukalon replantaatio) ensimmäisen kerran, siitä on vain tultu tekniikassa paremmaksi, ja uusiin ulottuvuuksiin,

      Vaihtoehtoja sormettomuuteen on monia, varvassiirrännäinen, (vastaava varvas siirretään sormeksi, toisesta kädestä vastaava sormisiirrännäinen, (siirretään sormi oikeasta kädestä vasempaan tai päinvastoin. Uuden luun kasvattaminen. luu kasvatetaan rasvakudoksen kantasoluista paikalla tai esimerkiksi potilaan vatsalihaksessa, jossa siihen muodostuu normaali verisuonisto.
      Yksi vaihtoehto, jäsensiirrännäinen vainajalta, tämä herättää luonnollisesti ihmisissä vastustusta, koska kuka haluaisi itselleen vainajan raajoja/jäseniä. Moni valitsee sormettomuuden vainajan jäsenen sijaan vaikka saatavissa olisi selvä elämää helpottava apu.

      Lääketieteen uusimpia menetelmiä ns. taikapölyhoito, (sianrakosta saatava taikapöly) ja salamanterin kantasoluhoito,
      (Amputaatiotyngän solut palautuvat monikykyisiksi ja alkavat muodostaa toisenlaista kudosta kuin minkä osaksi ne olivat jo erilaistuneet.)

      Miksi tyydytte murehtimaan ja jäämään raajattomiksi/jäsenettömiksi, koska vaihtoehtoja on käytettävissä aika liuta.

      Kaksi viimeistä vaihtoehtoa on kehitetty USA:n jalkaväkisotilaille, Afganistanin sodassa sormia menettänyt toiminut koekaniinina onnistuinen suorituksin. Tynkään asetettu taikapöly on jo kasvattanut nystyrät, vuoden päästä tilalla pitäisi olla jo entisen mittaiset sormet, salamanterin solu onnistuu kasvattamaan päähän kynnet.

      Amputaatioistakin on nykypäivänä mahdollista toipua, ilman proteeseja, kirugisia menetelmiä ja antibiootteja. Lopputulos on se, että sairauksia ei paranneta lääkkeillä vaan soluilla. Ihanteellisessa tapauksessa potilaan omilla soluilla.

    • Höpö

      Tuota en kyllä hevillä usko. Voitko näyttää linkkiä noista uusimmista teoista. Tai kertoa, mistä sait tiedon noista.

    • Anonyymi

      Vaikka keskustelu onkin vuosia vanha niin erittäin ajankohtainen itselläni.
      Itselläni onnettomuuden vuoksi huhtikuussa '21 amputoitiin pikkusormesta 1, 5 cm eli kärkinivel siinä meni.
      Nyt Elokuussa 2021 en ole edelleenkään tottunut sormeen en ole ollenkaan sinut sen kanssa .
      Monena päivänä jopa olen miettinyt loppusormen poistoa mutta sehän on niin ettei lääkärit siihen suostu vaan pitäisi tyngän kanssa elellä... se vaan on niin että pikkusormi mistä puuttuu se sormenpää niin mitäpä silläkään tekee kun et voi pitää oikeastaan mistään kiinni
      niin jos sormen onnistuisi poistamaankin niin voisi mahdollisesti olla vieläkin hurjempi toimenpide ja helpottaisiko / pahenisiko tilanne siitä yhtään koska nytkin on vaikeeta ?? Eli: Tee keillä myös amputoitu sormenpää kärkiniveleen saakka niin kauanko kesti teillä että hyväksyitte sormen, voihan se olla että sitä ei voi edes hyväksyä vaan sen kanssa on elettävä mutta itselläni se ei ole onnistunut ollenkaan. Nythän pikkusormi on todella lyhytpötkylä , ikävää miten nämä sormet muuttaa niin hurjasti ulkonäköä ettei voi hyväksyä sitä ja sormen nähdessään alkaa voimaan huonosti..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      91
      6450
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2614
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2190
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      72
      1870
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1651
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1437
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe