Etelä-Puolassa upeita

luontokohteita

Puola on todella muutakin kuin Varsova, Gdansk tai Krakova. Etelä-Puolassa on kaunis ja haastava Pieninyn kansallispuisto Dunajec-joen varressa Slovakian rajalla. Sieltä löytyy Morskie Okon kaunis järvi jylhien vuorten juurella. Zakopanen tuntumassa Tatran vuoret voi valloittaa vaikkapa patikoimalla päivän Koscieliskan laaksossa (Dolina Koscieliska) tai nousemalla suoraan kaupungin yläpuolella oleville haastaville vuorille (Kopa Kondracka, Kasprowy tai Swinica ja Zawrat). Lempeämmän kauniita, mutta jylhiä maisemia erikoisine hiekkakivikallioineen löytyy Wroclavista Tsekin rajalle mentäessä Kudowa Zdroj:sta.

2

1174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • käydä itsekkin

      lyhyt matkapäiväkirja olisi kiva kuulla.
      lähinnä reitit, vuokrasitteko autoa, missä yövyitte jne. Jonkinlaista seikkailulomaa tekisi mieli - ja Puolahan on mitä mainioin maa

      • Luontokohteita

        Moi vaan. Tässä pyytämäsi matkaraportti.

        Ajoimme vaimon kanssa viime lokakuussa (muuten koko matkan ajan oli mahtava ruska) kolmen päivän ajan etelä-Puolaan Novy Sacz'in eteläpuolelle pieneen Koscienkon kylään. Me menimme sinne reittiä Suwalki-Augustow-Lomza-Ostrow Masowiecka-Minsk Mazowiecki-Grojec-Radom-Kielce-Tarnov-Novy Sacz-Koscienkon. Tämän reitin valitsimme ikäänkuin testataksemme vaihtoehtoa Varsovan läpi ajamiselle, johon ei pidä erehtyä. Sinne on ehkä helpompi ajaa Lublinin ja Krosnon kautta kulkevaa tietä.

        - Koscienkossa olimme kolme yötä yksien yli 80- vuotiaiden mamman ja papan luona, perhemajoituksessa siis. Hieman oli majoituksessa etsimistä. Vaeltelimme siellä kaksi päivää, ensin Pieninyn kansallispuistossa ja sitten naapurikylässä Jaworkissa Wawoz Homolen suojelualueella. Upeita maisemia ja maastoja. Voin suositella. Upein kaikista oli Dunajecin kanjoni Sokolican huipulta (747 m) suoraan alas nähtynä. Koscienkossa on pieni kirjakauppa, josta löysimme kartan.

        - Sitten siirryimme kauniin Bukowina Tatrzanska'n kylän ja Zakopanen läpi sen kyljessä olevaan Koscieliskon kylään (Kiry-nimiseen paikkaan). Siellä taas perhemajoitukseen. Sieltä käsin pari päivää vaeltelua Tatran pohjoisreunalla. Ensin kipuamista ja laskeutumista Dolina (laakso) Mietusia'ssa ja lähivuoren (1271 m) ylityksessä. Sitten päivä Dolina Koscieliska'ssa kohti Slovakian rajaa (helppokulkuinen, mutta jylhän kaunis reitti). Yhden päivän kävimme viettämässä Morskie Oko'ssa. Sen takana olevalle Rysylle (Puolan korkein vuori) ei ollut kiipeämistä, koska edellisessä viikonvaihteessa satanut lumi peitti vielä rinteet. Järven ympärillä ovat Puolan mahtavimmat vuoristonäkymät. Niin upea kohde, että vaimo alkoi haaveilla sitä suorastaan 50-vuotishääpäiväpaikaksi (vuonna 2015!). Varauksia emme majalle vielä tehneet!

        - Zakopanen eteläpuolella Tatralla on useita vaativia vuoristoreittejä. Niihin emme nyt tutustuneet, koska olemme kulkeneet siellä kymmenkunta vuotta sitten.

        - Täältä jatkoimme matkaa kauniista hirsirakennuksistaan tunnetun Chocholowin kylän läpi Slovakiaan ja siellä Mala Fatran kansallispuistossa sijaitsevaan kauniiseen Terchovan kylään. Tässä kylässä olimme myös vuosi sitten, mutta tähän viikkoon ei välttämättä tarvinnut patikoida samoja reittejä. Tämä on kertakaikkiaan kaunis ja mielenkiintoinen, kyllä tarvittaessa myöskin erittäin haasteellisia reittejä sisältävä luontokohde. Tutustuimme taas mainioon mammaan, jonka talon yhdessä tosi siistissä huoneessa asuimme viikon päivät. Kylässä useita perhemajoituksia, pensionaatteja, motelleja ja jopa hotelleja.

        - Paluureittimme oli Terchova-Liptovsky Mikulas-Poprad-Presov-Svidnik-Krosno-Lublin-Suwalki jne Tallinnaan.

        - Automatkalla Puolan puolella yövyimme tien varren rekkakuskeille tarkoitetuissa zajazdeissa (majataloissa), joissa oli tilaa ilman varauksiakin ja olivat ihan siistejä paikkoja.

        - Laajemman selostuksen tulen liittämään blogiini (www.vaelluksillasielljatll.blogspot.com), jossa on jo nyt kymmenkunta selostusta sekä erilaisilta vaelluksilta että parista reppureissusta Aasiassa. Käypä tutustumassa.

        Kysele lisää, jos tarvitset. Nautinnollisia vaelluksia!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      129
      1757
    2. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      71
      1567
    3. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      56
      1273
    4. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      68
      1102
    5. Kuka jäi auton alle

      Kuka jöi kantatiellä auton alle eilen
      Kuortane
      2
      745
    6. Oli kyl kunnon reissu

      Jopa oli bileet hotellissa! Kunnon menot ja Kuhmon rytkyt liikenteessä. Onneksi ei ollu tuulipukua päällä! 😂👍🏻
      Kuhmo
      10
      739
    7. Muistatko ensimmäisen kahdenkeskisen hetken

      kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      45
      727
    8. Vähän pelottaa

      Että ten suuren mokan. Tämä muuttaa nyt liikaa asioita.
      Ikävä
      41
      705
    9. Plösö ja synttäriruusut

      Joko Plösö sai hommattua ne 100 ruusua sankarille vai vieläkö sankarin odotus jatkuu?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      692
    10. Tiedätkö autereen?

      Se on vähän niinkuin sinä. Eräänä päivänä se hehkuttaa eteerisenä, laiskan hauen tavoin. Toisena se iskee kuin nälkäinen
      Tunteet
      8
      688
    Aihe