Haluaisin konservatorioon klassista laulua opiskelemaan. Sanokaa nyt lyhyesti, yksinkertaisesti ja rehellisesti, mitä laulun opiskelijalta VAADITAAN. Pitääkö osata KOKO musiikin teoria, osata virheettömästi lukea nuotteja yms?
Niin joo ja mä en tiedä vielä musiikin käsitteistä ja nuoteista oikeestaan mitään. sanokaa rehellisesti: onko mun mahdollista koskaan tulla laulajaks?
SANOKAA MULLE
6
816
Vastaukset
- ja roikkuu
On kiinni kaupungista ja sen kevään muiden hakijoiden tasosta. Ja näkevätkö sinussa valtavaa innokkuutta ja potentiaalia. Ja loistavan äänimateriaalin. Nämä saattavat mennä teoriakokeen edelle, prosentuaaliset painotukset eri osa-alueiden välillä näet ko koulun hakuoppaasta.
- amateur
Nyt jäi hieman epäselväksi haluatko nimenomaan opiskelemaan eli ammattiopiskelijaksi vai ihan laulutunneille esim. aikuisosastolle.
Ammattiopinnoista ei kyllä vielä selviä jos pohja on tosiaankin se että nuotinlukukin on hakusessa ja kertomastasi päätellen et ole varmaankaan kurssitutkintoja vielä suorittanut laulussa.
Nyt et maininnut minkä verran sinulla on laulutunteja takana.
Onhan se mahdollista, mutta ajan kanssa. Kannattaa varmaan ottaa muutama vuosi tunteja ensin ihan perustason oppilaana, opetella teoriaa, kieliä ym. ja vaikka opiskella siinä sivussa jotain muuta. Taso on käsittääkseni nykyään aika kova ja ainakin aiemmin pääsykokeissa on tuota teoriapuolta painotettu aika vahvasti. - laulajanketale
Konservatorioissa on erilaisia "tasoja". Löytyy ainakin Musiikkiopisto, muskari pienille lapsille, aikuisopetus, lisäopetus ja ammatillinen 2.aste. Konservatoriossa on myös tällainen AMK -aste, josta valmistuu musiikinopettajaksi, mutta se on eri lafka vaikka konsa ja AMK toimivatkin samassa rakennuksessa. Oletan että haluat tälle toka-asteelle opiskelemaan. Pääsykoe koostuu pääinstrumentin näyttökokeesta, teoriakokeesta ja haastattelusta. Yleensä laulukokeessa esitetään 3 laulua: antiikinaaria, saksalainen lied ja suomalainen laulu. Lisäksi arvotaan laulettavaksi jokin 2/2 tason Vaccai. http://www2.siba.fi/vaccaj/ Vaatimukset vaihtelevat hieman paikkakunnittain, esimerkiksi helsingin konsalla suomalainen laulu lauletaan ilman säestystä. Teoriakoe on 3/3 tasoinen: tunnista ja muodosta intervalleja, soinnut, sävellajit, etumerkinnät, rytmit, pieni sointuanalyysi jne. Lisäksi solfakoe ja melodiadiktaatti. Kannattaa kysyä tarkemmat teoriakokeista soittamalla konsalle. Haastattelu pidetään opon ja koulutussuunittelijan yms. kanssa. Siellä kysellään taustoja ja arvioidaan kuinka motivoitunut pyrkijä on.
Konsalle laulajia otetaan sisään hyvin vähän, noin 2-4 oppilasta vuosittain, pyrkijöitä on vuosittain karkeasti sanottuna jotain 18-30. Valtaosa pyrkijöistä on naisia, joten tiukka on kilpailu. Koska mieslaulajia on PALJON vähemmän ja niitä tarvitaan aina, on heille melkeinpä oma kiintiö.
Laulukokeessa halutaan kuulla hyvää äänimateriaalia, jota kannattaa kouluttaa. Tälle asteelle pyrittäessä ei siis tarvitse olla loistava teknillisesti tai tulkinnallisesti, vaikka tärkeitä asioita ovatkin ja joihin todellakin pitää kiinnittää huomiota jos mielii sisään. Lautakunta tykkää jos osaa käyttää ääntään musikaalisesti, eli nyansseja kehiin.
Teoriakoetta ei ole varaa kämmätä. Voi olla pääsemättä sisään vaikka olisikin todella lupaava laulaja, mutta ei niin hyvä mus.teoriassa. On siis mahdolista päästä sisään jos on loistaa teorioissa ja laulussa ei niin hyvin. Laulunopettajat ja teoriaopettajat vääntävät hieman kättä missä suhteessa laulu- ja teoriakokeita arvostellaan. Käytännössä toka-asteen teoriakokeella on todella suuri painoarvo, melkein yhtä merkittävä kuin laulukokeella. Mielestäni kieroa, mutta turha ruikuttaa, koska näin se vaan menee. Sitten vaan lukemaan sitä teoriaa hiton hyvällä sykkeellä.
Haastattelussa sanot epäsuorasti kaikki mitä halutaan kuulla: lupaat tehdä tutkinnon loppuun (suurin osa lopettaa tutkinnon kesken, kun pääsee AMK:in tai akatemian puolelle) ja olet innokas opiskelemaan uusia asioita ja kuinka motivoitunut olet opiskelmaan laulua. Voidaan kysellä esimerkiksi miten on harrastanut laulua, onko jotain omia esikuvia tai missä näkee itsensä kymmenen vuoden kuluttua. Ne tykkää jos olet innokas, ystävällinen ja hauska mutta samaan aikaan asiallinen. Yritä olla mieleenpainuva, koska 18-30 tyypin haastattelu lienee puuduttavaa ja haastattelijat voi olla lopussa aika väsyneitä tai niitä ei muuten vaan kiinnosta (helsingissä voi olla tämmöistä, tampereella taas tosi mukavat haastattelijat). En muista tarkkaan prosentteja, vaikka nekin on määritelty. Haastattelun osuus ei ole kuitenkaan kovin suuri.
Käytännössä ei saa olla missään näissä kolmessa osa-alueessa huono.
Jos et pääse ekalla yrittämällä sisään niin hommaudu konsan musiikkiopistotasolle jos ei oo rahapula. Sinne kannattaa siis pyrkiä jokatapauksessa samaan aikaan 2.asteen pyrintöjen kanssa. Se on hyvä paikka: saat erinomaista teoriaopetusta seuraavaa kertaa varten laulutunnit. Tulet ehkäpä tutuksi opettajille kun pyrit seuraavan kerran ja näin voi olla helpompi päästä sisään kun ei ole täysin tuntematon. Ainiin tosiaan, niin kutsutulle lisäopetuslinjalle voidaan päästää jos hakijan on katsottu olevan lupaavaa opiskelija-ainesta, mutta jonka ei vielä katsota olevan valmis 2.asteelle, se pitäis olla maksuton. En tiedä kuinka yleistä tämä on.
AMK:in ja Sibelius -akatemian puolelle on sitten hieman erilaiset vaatimukset, painotukset ja käytännön jutut joista tykätään.
Toivottavasti kirjoituksesta on hyötyä. Onnea pyrintöihin!- ???
Jos nuo teoriavaatimukset suhteessa laulunlahjoihin pitävät paikkaansa, sehän tarkoittaa vain sitä, että ko. oppilaitoksen laulunopiskeljoiden äänimateriaalin ja laulunlahjojen taso ennen pitkää köyhtyy ja koulun maine tästä vaarantuu. Luulisi, että järkevä koulu valitsee omalla alallaan/instrumentissaan lahjakkaita oppilaita, eikä tuijota johonkin teoriaosaamiseen, joka ei kerro hölökäsen pöläystä ihmisen laulunlahjoista
- laulajanketale
??? kirjoitti:
Jos nuo teoriavaatimukset suhteessa laulunlahjoihin pitävät paikkaansa, sehän tarkoittaa vain sitä, että ko. oppilaitoksen laulunopiskeljoiden äänimateriaalin ja laulunlahjojen taso ennen pitkää köyhtyy ja koulun maine tästä vaarantuu. Luulisi, että järkevä koulu valitsee omalla alallaan/instrumentissaan lahjakkaita oppilaita, eikä tuijota johonkin teoriaosaamiseen, joka ei kerro hölökäsen pöläystä ihmisen laulunlahjoista
Niinpä. Onneksi nämä hyvämatskuiset laulajat saadaan suurimmaksi osaksi muilutettua ensin musiikkiopisto/lisäopetuslinjalle ja tälla tavalla sitten sisään. Tiedän sattumoisin muutamia erinomaisia matskuja, joille on tullut ongelmia tämän epäsuhteen kanssa. Aivan perseestä, mutta ei voi mitään. Toisaalta: jos on oikeasti motivoitunut alalle niin kyllä ne teoriat lukee, ei ne nyt niin vaikeita kuitenkaan ole. On hyvä kysymys, miten tämä laulu-teoria painotus voi olla näin järjetön. Kyllä sen maalaisjärkikin sanoo, että laulajalla pitää olla ensisijaisesti hyvä ääni. Hyvä materiaali joko on tai ei ole, teoriat taas voi aina opiskella (ja pitääkin). Seuraavat kaksi lausetta on omaa propagandaa josta saa olla vapaasti eri mieltä: Veikkailen, että joissakin mus.oppilaitoksissa on suojatyöpaikkoja. Ehkä teoriaopettajat pitävät valta-asemallaan huolen duunistaan.
- Utelijas untamo
Kiitos vain kovin noista vinkeistä, Ketale. Olen itse hakeutumassa ens syksyksi musan ammattiopintoihin, ja yhtenä hakuna lienee ainakin stadin ja lahden konsat, klasarilaulussa siis. Hyvä tietää tuo teorian painoarvo jo tässä vaiheessa elämää, niin osaapa siihen sitten varautua.
Kiinnostaisi kuitenkin sellaista tietää, että minkä tasoisia nuo harvat ja onnekkaat,konsaan sisälle päässeet laulajat yleensä ovat? Itse suoritan peruskurssin loppuun tänä keväänä, mutta itselläni on jokseenkin hatara käsitys siitä, missä mennään ja millä vauhdilla.
Entä onko jollain kokemusta konservatorion käytäntöihin pääsykoeaikojen järjestelyssä? Tilannehan on se, että täytyy käydä suunnaton tuuri koepäivien ja -aikojen kanssa, jos haluaa osallistua enemmän kuin yhteen musikaaliseen pääsykokeeseen. Tänä keväänä muistaakseni ainakin MuKan toka vaihe on täsmällisesti päällekäin juuri Lahden tai Helsingin konsan kanssa: jeah. Voisihan sitä ainakin yrittää vaihdella kokeiden päivämääriä - tosin en jaksa itsekään uskoa sellaisen onnistumiseen...
Mutta toivoa sopii kaikenmoista! Kiitos siis todellakin noista käytännön neuvoista, ja onnea vaan kaikille hakuihin ja opintoihin. :)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä1344159Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.
Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda3232116Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik31844Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2481841- 1061760
IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!
Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel4411709Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että4631568MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar531335Esko Eerikäinen tatuoi kasvoihinsa rakkaan nimen - Kärkäs kommentti "Ritvasta" lävähti somessa
Ohhoh! Esko Eerikäinen on ottanut uuden tatuoinnin. Kyseessä ei ole mikä tahansa kuva minne tahansa, vaan Eerikäisen tat441286Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun4611280