Queen plays Rodgers

Sammy who was low

Onko teidän joukossa niitä, jotka olisivat olleet Paulin faneja tai muutenvain hyviä tuttuja hänen tuotantonsa kanssa ennen kuin Queenista Paul Rodgersista oli mitään tietoakaan? Pistetään pystyyn keskustelua ja vertaillaan Freen ja Bad Companyn biisien alkuperäisiä ja Queenin esittämiä versioita ja etsitään yhtymäkohtia.

Itse olen melkolailla myöhäisherännäinen. En ollut ennen vuotta 2005 kuullutkaan Paul Rodgersista. Mutta Queenin comebackin myötä Freen ja Bad Companyn hittibiiseihin on ollut varsin mielenkiintoista tutustua. Muutenkin minusta on Paulin kannalta varsin reilua että he soittavat keikoillaan Queen-klassikkojen lisäksi myös alunperin hänen esittämiään biisejä.

Kun Queen aloitteli uraansa, oli Free eräs heidän esikuvistansa. All Right Now:n huomaakin selvästi vaikuttaneen Brianin myöhempiin rock-biiseihin. Hyvä biisi, toimii hyvin sekä Freen että Queenin esittämänä.

Bad Companyn biiseistä Seagull, joka toimii Rock The Cosmos-kiertueen akustisen osion avausbiisinä, onkin lähinnä Paulin oma tähtihetki. Samoin kuin Bad Company, jonka aikana Riikan keikalla scriinillä pyöri kuvasarja Paulista aina 60-luvun lopulta tähän päivään. Bad Companyn voisi kyllä kuvitella samaan kategoriaan joidenkin Freddien biisien 70-luvun pianorock-biisien kanssa, vaikka samanlaista moniulotteisuutta ei olekaan. Miltähän kyseinen biisi olisi kuulostanut Freddien laulamana?

Feel Like Making Loven liveversio puolestaan on Queenin ja Rodgersin yhdessä esittämänä paljon komeampi ja mahtipontisempi mitä alkuperäinen levytys. Varmasti yksi Riikan keikana huippuhetkistä.

Pitääpä taas joskus lainata ROTC ja kuunnella Wishing Well ja Can't Get Enough, joita Riikassa ei soitettu, huolellisemmin. Täytyy tunnustaa että itselläni kyseinen levy tuli silloin kuunneltua lähinnä niin että poimin parhaat palat (Queenin biisit) päältä.

4

348

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Bad Co.

      Kyllähän Free ja Bad Company lukeutuvat allekirjoitteneen suosikkien joukkoon, kuten voi jo nimimerkistäkin havaita. Sen jälkeen, kun Freen "Fire & Water" oli ollut ensikuuntelussa, tuli sitä soitettua repeat`illa melkoisen pitkä tovi. Sama juttu oli myös Bad Company samanimisen debyyttialbumin kohdalla, jossa ei ole yhtään heikkoa lenkkiä. Myös Bad Co:n seuraavan pitkäsoiton "Straight Shooter`in" voi nostaa helposti klassikoiden joukkoon, sen verran timantinkovasta tekeleestä on kyse. Toki niin Freen, kuin Bad Companyn tuotannosta löytyy heikompia albumikokonaisuuksia, aivan kuten jokaisen muunkin bändin repertuaarista.

      Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainnittakoon, että esim. Briteissä Free on lähes kulttisuosiossa, kun taas Uudella Mantereella bändiä ei juuri tunneta. Sen sijaan Bad Co. on vastaavasti Ameerikassa huomattavasti suositumpi, kuin Briteissä. Siihen lienee paljolti vaikuttanut yhtyeen manageri Peter Grant (oli samanaikaisesti myös Led Zeppelinin manageri), jonka avulla silloinen markkinointi ja kiertueet olivat melko jenkkipainotteisia. Joten eipä ihme, että ameriikkalaiset tykkäävät bändistä näinkin paljon. Yhtenä osoituksena siitä myös Bad Co:n elokuinen one-off comeback -keikka, joka soitettiin juuri Ameerikassa. Ei kovin tavallista siis brittibändiltä.

      **********

      "Mutta Queenin comebackin myötä Freen ja Bad Companyn hittibiiseihin on ollut varsin mielenkiintoista tutustua. Muutenkin minusta on Paulin kannalta varsin reilua että he soittavat keikoillaan Queen-klassikkojen lisäksi myös alunperin hänen esittämiään biisejä."

      ---

      Aivan kuten Queeninkin kohdalla, myös Paulin aikaisempaa repertuaaria tarkastellessa tulee esille melkoinen runsauden pula - hittejä riittäisi vaikka parituntiseen keikkaelämykseen. Sen jälkeen kun kun Paul, Brian ja Roger olivat ensimmäisen kerran yhdessä soittaneet Brittien Hall of Fame -tilaisuudessa ja päättivät tehdä huvikseen muutaman keikan, Brian heitti ilmoille, että voitaisiin soittaa 50/50 - puolet Queenin ja puolen Paulin tuotantoa. Olisi kyllä allekirjoittaneelle sopivat varsin mainiosti sekin vaihtoehto. Paul kuitenkin kohteliaasti totesi à la:" Te ette ole rundannut lähes 20 vuoteen, joten soitetaan pääasiassa teidän materialia." Näin siinä lopulta sitten kävikin, että settilista koostuu n. 80% Q:in biiseistä.
      Niin tai näin, hienoa kuitenkin, että jotkut Freen ja Bad Company kuolemattomista klassikoista puhalletaan eloon myös nuorempaa sukupolvea ja Queen -orientoitunutta fanikansaa silmällä pitäen.

      **********

      "Bad Companyn biiseistä Seagull, joka toimii Rock The Cosmos-kiertueen akustisen osion avausbiisinä, onkin lähinnä Paulin oma tähtihetki. Samoin kuin Bad Company, jonka aikana Riikan keikalla scriinillä pyöri kuvasarja Paulista aina 60-luvun lopulta tähän päivään.
      Feel Like Making Loven liveversio puolestaan on Queenin ja Rodgersin yhdessä esittämänä paljon komeampi ja mahtipontisempi mitä alkuperäinen levytys. Varmasti yksi Riikan keikana huippuhetkistä."

      ---

      Kieltämättä Queen soittaa hienosti Freen ja Bad Companyn tuotantoa. En nyt lähtisi varsinaisesti yksi-yhteen vertailemaan niitä, sillä alkuperäinen on aina alkuperäinen. Aivan kuten Paul tulkitsee omalla personaallisella tavalla Queenin biisejä, myös Roger ja Brian ovat lisänneet mausteensa Paulin kappaleisiin.
      Esimerkkinä vaikkapa juuri "All Right Now", jonka Red Special -kitarasoolosta myös rockhistorian yksi hienompia kitaristeja, Freen Paul Kossoff, olisi ylpeä. "Feel Like Makin` Love" on puolestaan oiva osoitus Rogerin lahjakkuudesta. Rogerin innoittamana FLML:n säkeistöt ja kertsi soitetaan Q PR versiossa kahdessa eri tempossa...toimii hienosti. Bad Company biisinä sen sijaan on erittäin tervetullut lisä settilistään, sen moniulotteinen ja mahtipontinen tsipale on kyseessä. Yksi omista ehdottomista suosikeista on Freen "Fire & Water", joka on melkoista musiikillista ilotulitusta. Löytyy muuten Super live in Japan DVD:lta.

      • Sammy who was low

        Jännä juttu, että Rodgersin tuotantoa on käännetty suomeksi huomattavasti enemmän mitä Queenin. Queenilta löytyy tällä tietoa vain kolme suomennosta (39, We Will Rock You ja nyt uusimpana These Are The Days Of Our Lives) kun taas Freen ja Bad Companyn biisejä löytyy suomeksi tulkittuna ainakin All right now, Wishing well, Can't get enough, Moving on, Come together in the morning.


    • Sammy who was low

      Tietääkseni ainakin Free on esiintynyt Suomessa kerran. Tietäisikö kukaan missä päin tämä tapahtui ja milloin? Netistä en ole onnistunut löytämään samanlaisia kattavia Rodgersin keikkahistorioita mitä Queenilta löytyy useita.

      Ja onko Rodgers tuon yhden keikan lisäksi esiintynyt Suomessa enempää?

      • Bad Co.

        "Tietääkseni ainakin Free on esiintynyt Suomessa kerran. Tietäisikö kukaan missä päin tämä tapahtui ja milloin? Netistä en ole onnistunut löytämään samanlaisia kattavia Rodgersin keikkahistorioita mitä Queenilta löytyy useita.

        Ja onko Rodgers tuon yhden keikan lisäksi esiintynyt Suomessa enempää?"

        ---

        Olen myös itsekin kuullut, että Free olisi käynyt täällä esiintymässä, tosin siitä, missä ja milloin, ei kyllä ole tietoa. Harmi, ettei Freen konsertografiaa ole mistään saatavissa, muuten olisi voinut asian tarkistaa.
        Harvassa ovat myöskin Queen Paul Rodgers -kokoonpanoon kuuluvisen esiintymiset Suomessa: Brian ja Roger olivat `74 Kultuuritalolla ja Roger kävi 90-luvun alussa The Crossin kanssa Tavastialla....siihenpä ne sitten taitaa jäädäkin.
        Paulin soolokeikat ovat viime vuosina pääasiassa uloittuneet Ameerikan mantereelle ja Britanniaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      113
      8690
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2605
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      128
      2346
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1986
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1734
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      12
      1534
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1487
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1427
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1292
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      7
      1219
    Aihe