Kerrostaloissa

huippuimuri

tietääkö kukaan millaisiin aikoihin näiden kuuluu olla päällä? onko siitä mitään yhteneväistä sääntöä olemassa?

Mihin aikoihin teidän taloissa toimii imurit? Kertokaa. Meillä vuokratalo ja huoltoyhtiö ei oikein välitä mihinkä aikaan tuo imuri käy...;(

7

4418

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • käy

      Huippareissa on yleensä kaksi nopeutta.
      Puolinopeus kuuluu olla aina päällä silloin kun 1/1 nopeutta ei käytetä. Huippuimurin tehtävänä on poistaa huoneilman käryt, höyryt,epäpuhtaudet,co2 jne, sekä imeä "puhdasta" korvausilmaa ilmakanavien kautta.
      Tuo täysi nopeus 1/1 aamulla 6.30 - 22.00 välisenä aikana. Täyden nopeuden aikaa jaksotetaan todennäköisen tarpeen mukaan, ruoan laitto-, suihku-...jne aikojen mukaan. Sisäilmanpuhtaudesta on olemassa laki ja asetukset, ne määrää laitteiden toimivuuden ja valvonnan pakolliseksi!!!! Laki ei erottele vuokra/omistusasuntoja.

    • instanssi valvoa

      Tee valitus isännöitsijälle jos ei ilmanvaihto toimi. Asiasta on laki, mutta valvooko sitä kukaan.
      Puhdas huoneilma pitäisi olla asunnossa selviö, oli se sitten vuokra tai oma.

      Itse asun kerrostalossa missä ilmanvaihto oli ensimmäisen vuoden aikana normaali. Huolto vaihtui vuoden päästä ja uusi huoltomies alkoi säätää ilmanvaihtoa sillä tuloksella, että lopulta se ei toiminut juuri lainkaan. Ruoankatku ei mennyt ulos vaan rappukäytävään ja ikkunat oli pakko pitää raollaan yöaikaan että ylipäätään pystyi nukkumaan. Nenä oli tukkoinen aamulla ja silmät vuoti jatkuvasti. Kylppärissä ei voinut kuivatta mitään ja kun kävi suihkussa kosteus jäi kylpyhuoneeseen iltapäivään asti.
      Valitukset eivät auttaneet, ennen kuin isännöitsijä vaihtui ja antoi huoltomiehelle kenkää, talossa oli kaikki muutkin asiat rempallaan. Tarkastuksessa paljastui mm. että osa ilmanvaihdosta oli suljettu kokonaan ja yksi ilmanvaihtokoneen moottori oli rikki. Asia on korjattu ja tuntuu kuin asusi aivan eri huoneistossa.
      Täydellä teholla huippuimurit näyttävät olevan siihen aikaan kuin ihmiset yleensä tekevät ruokaa, eli 16 - 18. Toinen huippuaika meillä on aamulla 6.30 - 8.00. työhön lähtevät käyvät silloin suihkussa. Muuna aikana kyllä käryt edelleen menevät rappukäytävään.

      • vastauksista

        meillä vaan kun tuntuu että huippuimuri on täydellä teholla joka toinen tunti, välillä puolitoista tuntia kerrallaan ja välillä pari tuntia ja tämä koko vuorokauden ajan. Ei kai ne kuulu näin usein sentään olla, illalla tulee niin kylmäkin kun imuri vetää korvausilmaa ikkunan kautta sisälle, puoli kymmenen alkaa ja lopettaa puoli kaksitoista pitäen vieläpä aika melua käydessään. On kuin laivalla olisi, kuivaa ihokin kauheaksi täällä. Ajatkin on mitä sattuu, ei ainakaan nuo jotka mainitsit...
        Tarttis varmaan tehdä jottai?


    • lähes kaikkien

      kerrostalojen ilmanvaihto on mitoitettu siten, että huippuimurin tulisi pyöriä isolla teholla lukuun ottamatta kovia pakkasia. Valitettavasti ilmanvaihdon toteutus on usein niin puutteellinen, että erilaisia veto- yms. haittoja esiintyy.

      Säännöt löytyvät Suomen rakentamismääräyskokoelman osasta D2, sekä terveydensuojelulaista.
      Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä kuntasi terveystarkastajaan.

      • yleisin mitoitus

        > Säännöt löytyvät Suomen rakentamismääräyskokoelman osasta D2

        Ei paljoa auta, koska ohjeet ja etenkin tulkinnat siitä, milloin voidaan "poikkeuksellisesti" sallia ilmanvaihdosta tinkiminen esim. kovan pakkasen vuoksi, ovat muuttuneet moneen kertaan.

        Tyypilliset mitoituskriteerit ovat kuitenkin nämä:

        1) normaaliteholla (ns. tehostus) ilmanvaihtuvuus väh. 0,5 1/h ... eli tässä on mitoituskriteeri, jos 1-nopeuksiset huippuimurit

        2) ilmanvaihdon puolitus sallittu, kun a) ei erityistä tarvetta ilmanvaihdolle (ts. talo tyhjä) tai b) on kova pakkanen

        3) puolitetun ilmanvaihdon ilmanvaihtuvuus väh. 0,4 1/h

        4) pieniin asuntoihin mitoitetaan suurempi ilmanvaihtuvuus

        Ja tyypillinen lopputulos on tämä:

        Koska puolitettu ilmanvaihto tulee olla väh. 0,4 1/h, niin täysi=normaaliteho onkin mitoitettu ilmanvaihtokertoimelle 0,8 1/h -> sukat pyörii pakkasella jalassa (kylmän korvausilman vuoksi).

        Ilmanvaihto on lähes jatkuvasti puoliteholla (n=0,4) pari tunnin "tehostusjakso" (n=0,8), siis normaaliteho, aamulla ja illalla sekä mahd. myös keskipäivällä. Siis sääntöä n:o 2 on energiansäästön nimissä rikottu ihan surutta.

        -> Keskimääräinen, käyntiajoilla painotettu, ilmanvaihtokerroin aika tarkalleen 0,5 = OK, mutta ajoitus ei vastaa tarvetta, koneet huutaa täysillä klo 16-17, kun jengi on vielä kotimatkalla/kaupassa, ja puoliteholla, kun käydään suihkussa klo 21-22.

        Lisäksi nuo "tehostusjaksot" aiheuttavat pienissä asunnoissa hemmetinmoista vetohaittaa, koska jossain 25 m² yksiössä ilmanvaihtokerroin voikin olla 1,0/2,0 (puolitettu/normaali).

        -> Koneet saatetaan kytkeä koko lämmityskauden ajaksi käymään pelkästään puoliteholla, mikä ei täytä edes rakentamisajankohdan määräyksiä.

        Myös pakkasrajoja on käytössä, esim. siten, että -5 asteen "hirmu" pakkasella tehostus jää automaattisesti pois.

        Homman kruunaa vielä se, että puolitusta ohjaavat kellot voivat olla väärässä ajassa tai rikki, kuten ilmeisesti on alkup. kysyjän tapauksessa.

        Niin, ja eihän noista vanhoista taloista viikkokelloja lödy, vaan tehostus on sunnuntaiaamuisinkin klo 6-8 tjsp.

        Huom. nykyään ei enää sallita alle 0,5 1/h ilmanvaihtokertoimia missään olosuhteissa, mutta tämä sääntö koskee ainoastaan uudisrakennuksia.


    • Tuuletin500

      Entäpäs jos aina on käytössä # ilmanvaihdon puolitus # on aina jatkuvaan päällä tehostus jaksoja on vaan 4 sitten -5 pakkasella koko paskalaitos sammuu kokonaan päältä.on muutenkin tunkaista ja siten vasta onkin tunkkaista!!! Mitään veto haittaa 1/1 teholal tule huomaa että ilma oikeasti vaihtuu puolituksella ei niinkään kellot joutas repii hittoon taikka sitten että ois 6-23 1/1 ja yöllä menis puolikaalle... ja ite voi säätää korvausilma räppänöitä.

    • Anonyymi

      Entäpä tämä: taloyhtiön asukkaat alkoi valittaa tunkkaisesta ilmasta ja kosteudesta. Kun mentiin tutkimaan uuden puheenjohtajan toimesta ilmastointikonetta ei se ollut päällä ollenkaan, sähköjä ei tullut ollenkaan koneeseen. Ties miten kauan oli ollut. Kuultiin myös, että aiemmin jotkut hihnat katkennu ja kone ihan pölyssä, sama homma miten kauan lie ollut poissa päältä. No nyt joutuu kylpyhuoneremonttiin koska kosteus tekee tehtävänsä eikä tiedä mitä siellä on ennekuin aukaisee rakenteita. Onko tässä taloyhtiölläkin vähän nokka tervassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1007
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      1005
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      900
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      764
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe