keliakia

allergiggo

luulen että minulle on tullut keliakia, olen tosi monille ruoka-aineille ennestään allerginen... mitä oireita keliakialla on? omakohtaisia kokemuksia?
mulla oireina on ollut iho-ongelmia-suun ympäryksen ,ranteiden ja taipeiden ihottumaa ja sietämätöntä kutinaa, tulee sellasia ihottuma "plänttejä", väsymystä, ensin oli usein ripulia mutta nyt se on vaihtunut tosi pahaksi ummetukseksi, ulostaminen tosi kivuliasta ja mukana tulee usein verta... viitaisiko keliakiaan?
en oikein tiedä mitään keliakiasta, joten kertoisitteko hyvät ihmiset mitä voin syödä ja mitä en? miten pysytte erossa "normaalista" ruuasta, kun kaiken kluteenitton ruoka on aika pahaa, vai tottuuko makuun?
voinko syödä esim. kaurapuuroa, suklaata, vispipuuroa, ruis leipää,perunaa? olen tottunut syömään usein magaronia ja ketsuppia, vaalean leivän kera, jos nyt syön näitä iho alkaa kutista sietämättömästi...tuntuu etten voi syödä mitään :(

auttakaa tietämätöntä :)

5

1538

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • diagnoosi 1980

      Kuten nimimerkistäni voit päätellä, tämä on asia josta väittäisin tietäväni jotain :)
      Keliakian oireet vaihtelevat paljon, joillakin on vatsaoireita, joillakin iho-oireita, joillakin ei mitään. Noista oireistasi ei voi päätellä yhtään mitään.
      Gluteeniton ruokavalio tarkoittaa että vehnä, ruis ja ohra ovat kiellettyjä. Kauraa useimmat keliaakikot voivat käyttää, mutta eivät kaikki. Gluteeniton ruoka on aivan yhtä hyvää kuin gluteenia sisältäväkin ruoka. Useimmat perusruoka-annokset eivät muuten esim. ravintoloissa sisällä gluteenia.
      Suklaa itsessään on gluteeniton, mutta vaikka Geishassa on keksinmuruja joten sitä ei voi syödä. Ruisleipä on ei, peruna on ok.
      Ja kommentti tuosta sun perusruokavaliostasi että ei mikään ihme että on ummetus!! Ei ruuansulatus mitenkään voi toimia tuolla syömisellä. Iho-oireet suun ympärillä taas viittaisivat tomaattiallergiaan enemmän kuin keliakiaan.
      Kokeile että syöt kuitua ja jätä tomaatti pois. Jos se ei tehoa, varaa aika lääkärille. Gluteenitonta ruokavaliota ei tule aloittaa ennen diagnoosia, eikä diagnoosia voida tehdä jos olet jo gluteenittomalla ruokavaliolla. Eli silloin et saa Kelan korvausta.

    • juttu..

      Keliakialla ei ole mitään tekemistä allergian kanssa.

    • Gluteeniton talous

      Kehoitan ystävällisesti tilaamaan ajan omalääkäriltä ja kertomaan hänelle epäilyksistäsi. Keliakia saadaan selville verikokeella ja/tai ottamalla suolinukastasi koepala.

      Keliakia on parantumaton tauti, jossa viljojen gluteiini tuhoaa suolinukkaa, joten ruokavaliota pitää noudattaa loppuelämä.

      Ihokeliakia ilmeni puolisollani ensin sietämättömänä kutinana taipeissa ja käsivarsilla. Ihokeliakia puhkeaa kolmenkympin tietämissä, joten rohkeasti lääkäriin.

      Gluteiinittomien ruokien valmistus ei ole kovin vaikeaa, leivän tekokin onnistuu kyllä.

      Oma "omituinen" makunsa on tattarituotteilla, mutta pienen totuttelun jälkeen ruoanlaitto alkaa kyllä sujua gluteiinittiomilla tuotteilla.

      Leivinjauheilla kohotettavat leivonnaiset onnistuvat entisillä ohjeilla, kunhan korvaat vehnäjauhot keliaakikolle sopivilla tuotteilla.

      Gluteiinittomien tuotteitten määrä on nykyisin suuri, melkein joka pastatuotteelle löytyy vastaava tuote keliaakikolle sopivana.

      Useimmat ihokeliaakikot voivat syödä kauraa.

      Riisi on luontaisesti gluteeniton tuote, suklaista kannattaa katsoa, onko niissä keksiä, crispejä, muropuffeja yms. jotka sisältävät vehnää, ruista tai ohraa. Monissa karkeissakin on yllättäen vehnäjauhoja...

      Siis lääkäriin mars ja tee tutkimusretki keliakialiiton sivuille.

    • oireet viittaavat

      kvht-altistukseen, joka tuhoaa tarpeellisia mh-bakteereita limakalvoilta. Allergiat syntyvät juuri ohutsuolen limakalvoilla mh-bakteereiden tuhoutumisen(puutteen) takia. Testaa, onko kvht-altistuksesta kyse ja lue nuo bakteerijutut.

      http://personal.inet.fi/koti/haistahome/Oiretesti.html

    • heinis...

      Moikka!
      Nykyään apteekista saa ostettua keliakian pikatestin kuka vaan. Se ei tosin anna välttämättä oikeaa tulosta, koska lopullisen tuloksen saa ns ohusuolibiopsiasta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5639
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3465
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1893
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1875
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1720
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1558
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1473
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      17
      1360
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1356
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      23
      1308
    Aihe