hiihto sydämen asia!

jts-1

ole tässä miettinyt syntyjä syviä varsinkin hiihon tiimoilta..talvet on mitä on ja alkaa vaikuttaa ainakin meikäläisen pääkoppaan jollain tavoin häiritsevästi!
vaikka asia pitäs ottaa niinkuin se on mutta se ei ole kovin helppo juttu..jatkuvat suuret säitten vaihtelut ovat tulleet jäädäkseen ja lumiraja siirtyy kokoajan vaan ylemmäs..taas tulee mieleen ne kultaiset ajat jolloin kunnon hiihtokausi alko jo marraskuun alussa korkeiden lumikinosten keskellä..ja jatkui maaliskuun loppuun..joskus huhtikuulle asti!
se oli "kunnia-asia" että jouluun mennessä tonni piti olla täysi..ja joskus enemmänkin!nostalgisuus iskee kuin miekka kun muistelee katumajärven jäällä lähtölaukausta..parhaimmillaa 12 tuhatta sivakoijaa valmiina ittesä ylittämiseen!tai keskieuroopan tuliset massahiihot joista ei puuttunut mitään..siellä pysty ittesä ylittämiseen kyllä totaalisesti koska tunnelmä oli valtava..suorastaan hurmos!kaikki asiat muuttuu..eikä välttämättä hyvään suuntaan..raha tuo kaiken pilaaja urheilussa on tehnyt tehtävänsä ja varsin hyvin..!nuori-suomi on vain enää sana joka helisee silloin tällöin jossain..koululiikunta on romahtanut totaalisesti..ei ole kannustusta liikkumiseen ja siitä tulee kallis lasku jota maksetaan pitkään!oon monta kertaa miettinyt että miten tähän on menty..selkeää vastausta ei ole olemassa..nyt on lopetettava tai tää ei lopu ollenkaan..

20

1697

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • carpas

      harrastavat mielellään joukkuelajeja ja kyllä niitä kuskataankin futistreeneihin ja jääkiekkoon ym. Melkein joka päivä plus turnaukset päälle, kavereita on ja mielekästä yhdessäoloa. Kyllä Suomessa kammataan varmaan kaikki liikunnalliset lapset systeemiin. Yksilö-kestävyyslajit on toista maata -- raaempaa touhua ja sinne pitäisi saada sopivia tyyppejä ja kanavat pitäisi olla auki näihinkin lajeihin kouluissa ym. että oikeat tyypit löytäisivät sen mitä kestävyyslajeilla on annettavana eikä se ole vähän.

      • aliliinojiat

        lienee vienyt harrastajamäärät laskuun eteläisessä Suomessa. Ei nuoria kiinnosta harrastaa hiihtoa juoksemalla yksin pimeässä lenkkejä kun ei lumikeleistä ole enää varmuutta. Motivaatio harrastukseen kyllä loppuua nopeasti jos ei lumille pääse kuin korkeintaan parina kuukautena vuodessa. Voipi kyllä harrastukseen uusi nousu tulla, kun katettuja isoja hiihto ym halleja alkaa valmistua ja hiihto saa uusia harrastajia. Kallistahan se on ja voi kuullostaa vanhan harrastajan mielestä järjettömältä, mutta se voi olla ainoita mahdollisuuksia millä saadaan esim. ympärivuotinen treenaaminen mahdolliseksi lumella. Miltä kuulostaisi katettu jättihalli jossa on laskettelurinteet, hyppyrit, 10 kilometrin ladut ja mahdollisuus saunaan,hierontaan yms palveluihin. Uskon, että näin tulee vielä käymään. Nyt valmistuu valtavia ostoskeskuksia ihmisille, milloin joku yrittäjä keksii jättikokoiset hyperliikuntatilat?


      • Hartsa

        ilmastolle ei voi mitään, mutta raimo summasella on aina vastaus mihin tahansa urheilukysymykseen. suomen kouluista pitäisi lopettaa liikuntatunnit kokonaan.


      • Anonyymi
        Hartsa kirjoitti:

        ilmastolle ei voi mitään, mutta raimo summasella on aina vastaus mihin tahansa urheilukysymykseen. suomen kouluista pitäisi lopettaa liikuntatunnit kokonaan.

        Kukas tämmönen summanen on, kuullukkaan , koskaan


    • kuntohiihtelijä

      En muista tarkkaa vuotta, mutta joskus ehkä -80 luvun alussa olen saanut lähes otsikon mukaisen kirjan joululahjaksi.
      Omat lapset sen ikäisiä, että toi koululiikunta ym. on hyvin ajankohtaisia.
      Viimevuonna ei yhtään liikuntatuntia suksilla, edellisvuonna vanhemmalla 1 liikuntatunti suksilla.
      Suuri "kiitos" tosin myös säällä.
      Vähän on sellainnen kutina, että enää ei tule hiihtäjiä, ellei vanhemmat ole jollain tavalla hiihdon kanssa tekemisissä ja tavallaan ohjaa lapsia lajin pariin, eli kilpaurheilunkin kannalta ajatellen lahjaikkaimmat ei edes tutustu enää välttämättä lajiin.
      Itselläkään ei verenperintönä minkäänlaista hiihtotaustaa. Halvimmilla samoilla markettisuksilla hiihdin koko alakoulun (en missään urheiluseurassa) Vähän jäänyt kaivelemaan, jos olisi oikeilla välineillä ruvennut lajia harrastamaan. No 8 vuotiaana 42 km laturetki on näköjään kunniakirjastapäätellen tullut hiihettyä. Ja samoilla suksilla ikää en tarkkaa muista mutta n. 10-12 vuotiaana koulun kisoissa tuli kyseisen vuoden hopeasompavoittajan päänahka.Yläkouluikäisenä ei sitten enää suksia ollutkaan, mutta nyt "vuosikymmenien" päästä on vermeet viimeisen päälle ja hiihtotyylikin muuttunut, kun tosta luistelusta niin innostunut, silloin kuin etelässä lunta on, pahalta kyllä sää näyttää...

    • carpas

      Rovaniemi 60-luvulla. orkun mäki (K piste n. 36 m) tiheästi asutetulla alueella: valtava innostus pikkupojilla ja sieltä nousivat esim. Jouko Törmänen: olympiavoittaja, Kari Ylianttila mäkiviikon voittaja ym. nykyisin Japanin valmentaja, Pekka Hyvärinen esim. Rukan kisojen mäkikisan päällikkö, Tauno Käyhkö ja Esko Rautionaho jos vaan joku vielä muistaa näitä mestarihyppääjiä ym monia muita ja kertautunut vaikutus: Ylipullit ym. Manniset.
      Turha rakentaa suurmäkiä, milloin hoksataan rakentaa näitä pienempiä asutuskeskuksiin. Ei tarvita hiihtohissejä. Ei maksuja. Ja toimii.

      • carpas

        jota ei enää ole.


    • siklaus

      Laji ei kehity jos ei haluta tarpeeksi. Menneet on menneitä ja uusia lajejakin on tullut kilpailijaksi. Alla muita syitä.

      1. hiihto on liian kallista monine välineineen. Myös voitelu aivan syvältä, vie aikaa ja epäonnistuu helposti.
      2. seuroilla ei ole mielekästä syysharjoittelua nuoremmille. Hiihtokoulu alkaa liian myöhään syksyllä muut lajit jo aloittaneet.
      3. Myös yhteishenki olematon. Nuorille ja lapsillekin pitäisisi olla isoja ikimuistoisia massatapahtumia. Sieltä se lähtee. Kesällä taas rullaluistelu ja rullahiihtotapahtumia.
      4. Monissa paikoissa hiihdetään vain kuntoradalla ei enää metsissä koska lunta vähän. Mielekkyys vähentynyt.
      5. Ladunhoito jäänyt monissa paikoissa pertsan aikoihin eli luisteluladut ja hoitokalusto huonoa näillä viimeisilläkin paikoilla.
      6. Ohjaajia vaikea saada jne.
      7. Seurojen pitäisi järjestää yhteisretkiä Lappiin hiihtoleireille jne. nyt pysytään liikaa kotipuolessa ja näivetytään.
      9. Liian vakavaa jo liian nuorena
      10. Seurojen rahapula ja kuntien pieni tuki.
      11. Nuoria syntyy on vähemmän kuin ennen vanhaan eli massoja vähemmän.
      12. Koko touhua olisi pitänyt kehittää silloin kun porukkaa oli paljon mukana eli korkeasuhdanteen aikaan. Hommata tykkejä jne. Joka kunnassa pitäisi olla parhaillaan toimiva lumetusjärjestelmä ladun hoitolaitteistoineen sekä tietysti ladut. Pakkasta kyllä riittää nykyäänkin tykeille ja keinolumilla päästään sadekelienkin yli. Huonot talvet vievät joka vuosi harrastajia.
      13. nuoret "opiskelee" atk taitoja pelien avulla

      • Jauholampi

        nykyisiä hiihtoseuroja eivätkä he jaksa tai viitsi tai uskalla kehittää seurojaan. Lapset kyllä pitävät hiihtämisestä mutta seurojen vanhanaikaiset menetelmät, jotka ovat 60- ja 70-luvuilta, tappavat kiinnostuksen lajiin. Edellisistäkin kirjoituksista näkee, että haikaillaan vain menneisyyteen.


      • jts-1
        Jauholampi kirjoitti:

        nykyisiä hiihtoseuroja eivätkä he jaksa tai viitsi tai uskalla kehittää seurojaan. Lapset kyllä pitävät hiihtämisestä mutta seurojen vanhanaikaiset menetelmät, jotka ovat 60- ja 70-luvuilta, tappavat kiinnostuksen lajiin. Edellisistäkin kirjoituksista näkee, että haikaillaan vain menneisyyteen.

        jauholampi..tuo väite ei voi olla yleistettynä koko systeemiin..kyllä on aika kriittinen mielipide..ja kuule menneisyydessä on paljo hyviä asioita joita voi soveltaa nykypäivään..ite oon johtamassa tänäkin päivänä seuraa jos tieto kiinnostaa..ja meillä menee hyvin ja vuoropuhelu toimii!
        hyvin moni nuori hiihtäjä on tullu kysymään neuvoa ja varsinkin vanhoista reeni-menetelmistä jolla luodaan kova pohja..mikko 17vee tällä hetkellä..hakkas viime keväänä ja kesällä puita kuutiotolkulla metsänhoitoyhistyksen kanssa vaikka ei siitä kovin pitänytkään..nyt on eri mieltä..asia on niin että jos tänpäivän nuori kilpahiihtäjä vähänkin on kiinnostunu vaikka mettätöistä niin taatusti kulkee..ja siihen yhistettynä nykyreeni niin tuloksia alkaa näkyä!


    • Hiihtoa!

      Turha purnaa etteikö muka pääse hiihtämään!

      Vihdissä Luistelulatu ollut huippukunnossa jo kaksi viikkoa!

      Tosin kun yksityinen taho tekee olosuhteet niin perivät siitä pikkumaksun joka mielestäni ylihalpa! Koska näissä olosuhteissa pääsee noin hyvin hiihtämään. Isometsäkin tulee lähes päivittäin vastaan.

      Kustannustehokasta ja myös ympäristötehokasta hyödyntää lähilatuja!

      Lisätietoja:
      http://www.vihtiski.fi/

      • on.,.,.,.

        imatran kylpylällä 10 m leveä baana,luistelu ja perinteinen onnistuu hienosti.


    • monta vuotta

      kolmas vuosi tää on peräkkäin kun on huono alkuvuosi talven tuloon.mutta kuuntelin juuri kun tuli 50vuotta sitten ohjelmaa,niin silloin oli vielä huonompi alkutalvi,ei edes perämerellä jäätä kuin rannoilla.käykääpäs katsomassa ilmatieteen sivuilta,siellä keskimääräiset talven tuloajat,ei ne kovin paljoa tästä poikkea.

    • kasvaville nuorille

      Nuorten liikkumattomuudesta... Liian moni vanhempi tekee karhunpalveluksen kasvaville nuorille - nimittäin sillä, että viedään jo pienestä pitäen autolla tarhaan, kouluun, harrastuksiin, vaikka matkaa olisi hyvinkin kauramoottorilla kuljettava matka. Miten niin "hyvälle" opetetut lapset voisivat jotain hiihtoa harrastaa, siinähän tulee hiki, joutuu tekemään lihaksillaan töitä jne?

      Sitten tuosta hiihdon kalleudesta juniorien kilpatasolla... Tehdään halpa harrastus: vain yhdet välineet kumpaakin tyyliä varten ja voiteluna perusparkut/pidot.

      Hiihto on hyvä harrastus, monipuolinen kaikin puolin. Harmi, että lapset eivät tule lajin pariin - osin vanhempien asenteiden vuoksi.

      • jts-1

        kierrätetään nuorten kilpakalustoa..ei välttämättä tarvii ostaa uusia!ja hyvin on toiminu..poika pelas aikoinaan lätkää ja se oli kallista touhuu..kaikesta saa kallista jos vain ite haluaa..valitettavan monella vanhemmalla on niin kova näyttämisen halu..joskus tuntuu että he ovatkin ite pääosassa!
        tossa kävin illalla kyläkaupassa niin paikallinen nuoriso(mukavia poikia)oli hakenu vähän iltapalaa..cokista..energiajuomaa..ja suklaata..tuskin enää kunnon iltapalaa ennen yöpuulle menemistä koska nukkumaanhan käyvää vasta yhen kahen aikaan..ja aamulla kouluun torkkumaan!
        kyllä minä oon iha oikeesti huolestunu nuorisosta koska pahimmassa tapauksessa elinkaari jää lyhyeksi väärien tottumusten takia..syyttävää kättä en laita nuorille..vaan vanhemmille koska sieltä se kaikki lähtee!


      • siklaus

        Ei nuorten liikkumattomuus ole ongelma pelkästään hiihdossa vaan kaikissa liikunta harrastuksissa. Monet 7-10 v ovat jäykkiä kuin kakkosnelosen lankut ja lisäksi ylipainoisia. Pelkkä pyöräilykään tai kävely kouluun ei riitä. Pitää liikkua ja paljon. Eli ainoaksi vaihtoehdoksi jää harrastaa monipuolisesti eri lajeja tai paljon jotain muuta liikunnallista mikä toimii.

        Kirjoitin aikaisemman kirjoituksen jo hieman pidemälle ehtineiden junnujen näkökulmasta sekä yleisesti. Viimeistään Joululomalla pitäisi päästä hiihtämään joka kunnassa ja joka vuosi keinolumella. Luonnonlumen tuloon ei voi luottaa nykyään ollenkaan. Tämä on aivan selvä asia. Ei kukaan jaksa odotella sitä valkoista ikuisuutta. Nuoret vaihtaa muihin lajeihin.

        Koulujen taas pitäisi myös opettaa hiihtoa tykkilumella jo 1. luokalla ennen joululomia. Lisäksi on tosi kummallista se että jollain kouluilla on tapa edetä ennaltalaaditun lukujärjestyksen mukaan eli hiihdetään sitten tammikuussa jos kelit sallivat kyseisellä viikolla. Liikuntatuntejen pitää elää tilanteen mukaan jne..


      • Hardcore
        siklaus kirjoitti:

        Ei nuorten liikkumattomuus ole ongelma pelkästään hiihdossa vaan kaikissa liikunta harrastuksissa. Monet 7-10 v ovat jäykkiä kuin kakkosnelosen lankut ja lisäksi ylipainoisia. Pelkkä pyöräilykään tai kävely kouluun ei riitä. Pitää liikkua ja paljon. Eli ainoaksi vaihtoehdoksi jää harrastaa monipuolisesti eri lajeja tai paljon jotain muuta liikunnallista mikä toimii.

        Kirjoitin aikaisemman kirjoituksen jo hieman pidemälle ehtineiden junnujen näkökulmasta sekä yleisesti. Viimeistään Joululomalla pitäisi päästä hiihtämään joka kunnassa ja joka vuosi keinolumella. Luonnonlumen tuloon ei voi luottaa nykyään ollenkaan. Tämä on aivan selvä asia. Ei kukaan jaksa odotella sitä valkoista ikuisuutta. Nuoret vaihtaa muihin lajeihin.

        Koulujen taas pitäisi myös opettaa hiihtoa tykkilumella jo 1. luokalla ennen joululomia. Lisäksi on tosi kummallista se että jollain kouluilla on tapa edetä ennaltalaaditun lukujärjestyksen mukaan eli hiihdetään sitten tammikuussa jos kelit sallivat kyseisellä viikolla. Liikuntatuntejen pitää elää tilanteen mukaan jne..

        Hiihtoon pitäisi lapsille saada omat sarjat harrastelijoille ja kilpailijoille. Tällöin voisi kisata omalla tasolla.Aivan kuin juniorijalkapallossa on. Kausi voisi alkaa jo marras - joulukuussa tykkilumella. Hiihtoliiton pitäisi näitä järjestellä niinkuin Palloliitto tekee jalkapallojunioreille. Vahinko ettei liitto ole kiinnostunut kuin aikuisten toiminnasta, vaikka lapsena se hiihtokin opitaan.


      • jts-1
        Hardcore kirjoitti:

        Hiihtoon pitäisi lapsille saada omat sarjat harrastelijoille ja kilpailijoille. Tällöin voisi kisata omalla tasolla.Aivan kuin juniorijalkapallossa on. Kausi voisi alkaa jo marras - joulukuussa tykkilumella. Hiihtoliiton pitäisi näitä järjestellä niinkuin Palloliitto tekee jalkapallojunioreille. Vahinko ettei liitto ole kiinnostunut kuin aikuisten toiminnasta, vaikka lapsena se hiihtokin opitaan.

        puhut asiaa..tykkilumella lapsille oma hiihtomaa jossa on kaikki leikinomaista toimintaa..ja varttuneimmille sitten ura ja se ei tarvii olla pituudeltaa kuin alle kilometri!
        10000 kuutiota tykkilunta niin sillä saa jo ihmeitä aikaan..ja varaluntahan voi tehä kokoajan lisää jos pakkasta on..ja tarvittaessa säilöä se puruun jos menee oikein plussalle!
        esim.imatralla tää asia on hoidettu todella loistavasti..sinne on ajettava..mutta onneksi diisseli on jo halpaa..heehhe!


      • siklaus
        Hardcore kirjoitti:

        Hiihtoon pitäisi lapsille saada omat sarjat harrastelijoille ja kilpailijoille. Tällöin voisi kisata omalla tasolla.Aivan kuin juniorijalkapallossa on. Kausi voisi alkaa jo marras - joulukuussa tykkilumella. Hiihtoliiton pitäisi näitä järjestellä niinkuin Palloliitto tekee jalkapallojunioreille. Vahinko ettei liitto ole kiinnostunut kuin aikuisten toiminnasta, vaikka lapsena se hiihtokin opitaan.

        Yep. Ilman muuta omat sarjat. Tykkilumetus pitäisi olla pakollinen. Hiihtoputket liian kaukana monille. Norjalaisillakin on tunturi ylänköjä, joissa lumi viipyy pitkään jne.

        Pitäisi olla muutakin kuin suoraa ratahiihtoa. Esim. nopeuslaskukisoja mäessä tutkaan ja sama tasamaalla. Yöllä taas voisi olla otsalamppujen valossa hiihtoa saareen makkaraa paistamaan jne. Eli kaikkee kivaa ja monipuolista ts. paljon suksilla oloa.

        Kokohommassa ollaan mieleltään liian vanhanaikaisia ja jäykkiä kuin kakkosnelosen lankut pätkät.

        Nuorilla hiihtäjillä ei ole yhdessä yhtään sellaisia huippufiilis päiviä mitä muistella ja odottaa. Poislukien ne joille "tippuu" mitaleja ja saavat siitä hyvänolontunnetta ja siten jatkuvuutta ainakin vähäksi aikaa.


    • Anonyymi

      Olympiastadionin lumetus on käynnistymässä.

      On jokaisen suomalaisen kansallisvelvollisuus käydä hiihtämässä, näytetään Putinille, että Suomessa on vielä Talvisodan henkeä, kuten maaottelumarssi 1939 !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4562
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2239
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1764
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1498
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1433
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe