Simmonen vilosoohvinen pohdin tähänaikaanpäivästä, että miten voi väittää että esim kello on jonkun tekemä, suunnittelema?
Ja perustelu väittämä; jo pelkästään käyttökohde, ajan mittaaminen, siitä löytyy pitkä lista tutkioita ja valtionpäämiehiä ja määritelmiä, mikä on aika.
Sitten, kello fyysisenä laitteena. Sekä yleisemmin erilaiset menetelmät vuorokauden aikojen määrittelemiseen. Niitäkin on ollut aikojen saatossa monenmoisia. Sekä niitä ympätään tänäpäivänä joka laitteeseen, missä ei ole kelloa..? Eli kello on muuttunut harvojen etuoikeudesta todelliseksi massatuotteeksi. Sekä harvemmin yksi ihminen kokoaa kellon, yleensä siihen tarvitan useampi ihminen ja monenlaisia automaatiokoneita.
Eli mitä sitten? Ajan mittaamiseen käytettävä laite on muuttunut asteittain monipuolisemmaksi, sopeutunut erilaisiin käyttökohteisiin..
Mekaaniset laitteet omaavat evolutiiviseltä haiskahtavan kehityskaaren?
kerralla valmis?
13
458
Vastaukset
- eesimerkki
Kellot kun ei ole syntyny itsekseen vaan joku viisas on ne suunnitellut ja tehnyt. Ei ole tullut tyhjästä kenenkään tekemättä eikä sluonnonvalinnalla satunnaisten muutosten kautta.
Todistit tuolla kelloesimekrilläsi evon mahdottomaksi.
Jos halutaan toimiva lopputulos tarvitaan älyä eli ID:ä ja myös joku joka sen suunnittelun pohjalta jotain tekee.- tuo kelloesimerkki
todistaa kreationismin mahdottomaksi. Sillä on totaalinen mahdottomuus että yksi suunnittelia olisi voinut millän tavalla valmistaa yksin valmista tuotetta.Sekä lukemattomien suunnittelioiden ja kuluttajien luoman paineen vuoksi kello sopeutuu ajan hengen, tarpeen mukaisesti.
- mitä vitsejä
tuo kelloesimerkki kirjoitti:
todistaa kreationismin mahdottomaksi. Sillä on totaalinen mahdottomuus että yksi suunnittelia olisi voinut millän tavalla valmistaa yksin valmista tuotetta.Sekä lukemattomien suunnittelioiden ja kuluttajien luoman paineen vuoksi kello sopeutuu ajan hengen, tarpeen mukaisesti.
Menee jo huumorin puolelle, näämmä.
- huumorin keinoin
mitä vitsejä kirjoitti:
Menee jo huumorin puolelle, näämmä.
myös pyritään esittämään kreationisteille heidän fantasiansa mielettömyyttä..
Tiedämme, että kyseinen laite on tietoisesti suunniteltu ei sattumanvaraisesti syntynyt. Voisimme siin olettaa, että samoja piirteitä omaavat kohteet ja jopa kuten kello; vastaavasti eri tilanteisiin muuntuneet/sopeutuneet kohteet olisivat myöskin suunniteltuja.
Jatketaan vilosohviaa: Tiedämme, että rattaista, vietereistä viisareista tai sitten nykyaikaisemmista kellon osasista ei itsestään tupsahda toimivaa kelloa. Voimme olettaa, ettei muistakaan pikku osista itsestään tupsahda toimivaa objektia. Tarvitaan tekijä eikä tekijän sattumanvarainen kyhäilykään riitä; syntyy rojukasa. Tarvitaan suunnittelija.
Ja kun tämä pohdinta on tällä palstalla eikä hienomekaniikan keskustelussa, niin otetaan vielä yksi pointti pohdiskeltavaksi. Ota kasa erilaisia vaikkapa puu esineitä; lyijykynä, puukauha, saunakiulu, kirveenvarsi, jakkara taideveistos... Pyydä sitten pari ystävääsi tekemään niistä kehityspuu. Huomaat, että he saivat melko helposti aikaiseksi todisteen evoluutiosta. Vai saivatko sittenkään? Sinähän tiedät, ettei mitään kehitystä hammastikusta S. Hiltusen veistokseen ole tapahtunut, pari ystävääsi vain käytti logiikkaa ja mielikuvitusta.- taas, suppeli
Tämä on markkinataloutta, tänäpäivänä. Jossa on luonnonvalinnan kaltaisia piirteitä. Markkinaivoimat, viimekädessä kuluttaat määräävät, mitä tehtaissa tuotetaan ja millaiseen suuntaan tuotteita asteittain muutetaan.
Se älykäs suunnittelu on missä? Onko kuluttajien aikaansaama valintapaine se sinun älykäs suunnitelmasi? Ja missä se ero on valintapaineeseen luonnossa?
Nuo esimerkit ovat sinänsä virheellisiä, että evoluutioon kuuluu suvullisen lisääntymisen kautta tapahtuva muuntelu. markkinataloudessa on kuluttajien aikaansaama valintapaine, joka aikaansaa asteittaisia muutoksia aikaan tuotteissa eli mutaatioiden aikaansaamaa muuntelua, periaattessa. Myös transmutaatiolla on olemassa markkinataloudellinen vastike, nimittäin teollisuusvakoilu...
Ihminen on tässä ajatusleikissä kuin solu, osa suurempaa, kuin muurahainen muurahaisyhteiskunnassa. - muistais ja
- Apo-Calypso
muistais ja kirjoitti:
Sitten kun osaat kertoa kuinka kellot oppivat lisääntymään itsestään kuten biologiset eliöt.
Näyttelettekö te hihut tyhmiä, vai oletteko tyhmiä ihan vakavissanne? - Anteeksi että ajattelen
"Tiedämme, että kyseinen laite on tietoisesti suunniteltu ei sattumanvaraisesti syntynyt."
Jos et ajattelisi niin SUPpeasti niin ymmärtäisit että kellon kehittelyyn ja rakenteeseen liittyy monta vaihetta, jotka ovat kellon tekemisen kannalta hyvin sattumanvaraisia.
Ei metallurgiaa alettu kehittelemään, jotta joskus voitaisiin tehdä kello. Ensin haluttiin tehdä aseita ja työkaluja. Kupari oli ensimmäinen käytetty metalli, mutta kun siitä on vaikea valaa esineitä (kuparivaloksiin tule helposti kuplia), niin siihen sekoitettiin muita metalleja jne. Jossain vaiheessa opittiin käsittelemään rautaa, siitä kehitettiin sitten teräs. Raudasta voitiin rakentaa jousia. Samalla kehitettiin yhä hienompia työkaluja raudan työstämiseen. Yksi niistä oli sorvi, jonka juuret johtivat puuseppien sorviin, joka oikeastaan oli sovellus savenvalajien dreijasta.
Tarinaa kelloon tarvittavan tekniikan kehittymisestä voisi jatkaa usean kirjan verran ennenkuin syntyy ensimmäinen ajatus rakentaa jousivoimalla käyvä hammasrattaisiin perustuva tarkka kello. Ja kellon kehittelyn kannalta oleellinen asia on myös tarve. Kello kehitettiin, koska monella muulla alalla tekniikka oli kehittynyt ja syntyi tarve mitata ei aikaa, vaan paikkaa. Tarkka kello tarvittiin merenkulkuun.
Joten metallista, jousella toimivaa kelloa ei oikeastaan olisi ilman metallurgiaa, tervanpolttoa, kankaankudontaa, tähtitiedettä, pankkilaitosta, ruutia, maustekauppaa, löytöretkiä ja lukuisia yksittäisiä keksintöjä aina sorvista sekstanttiin.
Kellon idea ei syntynyt tyhjästä, vaan oli sekin pitkän kehityksen seuraus, jotka loivat kellon tekemiselle edellytykset ja tarpeen. Eiköhän tämä kellojuttu ole jo aikoja sitten käsitelty: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kelloseppävertaus Kreationistit voisivat vaikka ihan vain vaihtelun vuoksi keksiä muutaman uuden argumentin, näiden vanhojen kumoamisessa kun ei ole erityisemmin haastetta.
- Mr.K.A.T.
muistais ja kirjoitti:
Sinne voi jäädä pystyyn keppi tai se voi kasvaa tai tulla aaltojen matkassa.
Koira tulee siihen ja "lannoittaa" sitä, mutta se ei ole oleellista vaan se pyörähdys jossa jää tassun jäljet kepin ympäri.
Näin itsekseen satunnaisin tekijöin on rannalle syntynyt aikaa näyttävä aurinkokello, jossa on asteikko ja viisari.
Kukaan ei ole sitä suunnitellut.
Kuka on se kellon suunnittelia? Voisitteko arvon kreationistit osoittaa sen kuka on suunnitellut kellon? Missä vaiheessa ajan mittaamiseen tarvittavasta apuvälineestä tuli kello?
- asianharrastaja
"Mekaaniset laitteet omaavat evolutiiviseltä haiskahtavan kehityskaaren?" Tätähän täällä on aikaisemminkin pähkäilty.
Ihmisen tarkoituksellinen toiminta on tuottanut jo puoli miljoona vuotta erilaisia tuotteita (artefakteja), joiden käyttötarkoitukset ja rakenne ovat jatkuvasti monimutkaistuneet. Tätä kehitystä sanotaan usein kulttuurievoluutioksi, koska se pinnallisesti muistuttaa biologista evoluutiota. Kyseessä on kuitenkin tyystin erilainen asia.
Mutkikkaita rakenteita syntyy, paitsi näissä kahdessa prosessissa, myös elottomassa luonnossa. Suuren mittakaavan tällaisia ilmiöitä sanotaan joskus kosmiseksi evoluutioksi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Uskallanko vielä kaivata sinua?
Siitä on niin kauan aikaa. Harmi, kun kaikki meni niin kuin meni. Elämässä oli aika raskasta silloin, ja näen sen sinun355992- 833466
Uskallatko katsoa pitkään silmiin
kaivattuasi, jos olette samassa tilassa? Alkaako sydän jyskyttää, jos katseet jumittuvat? Pelkäätkö ulkopuolisten huomaa823175Jani Mäkelä ihmettelee työministeri Satosen matkaa Aasiaan hoitajia rektyroimiseksi sieltä Suomeen.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/cfba6abc-f871-4ce2-b327-41aa5819934c Kokoomus on lähtenyt omin päin ilman hallitus3152755- 412282
- 542211
Missä meetwursti on keksitty?
Tapasin hiljattain erikoisen rouvan Prisman leikkelehyllyjen välissä pälyilemässä. Kun tulin kohdalle, rouva alkoi raivo251490Hymyilyttää
Kun mietin, että kun vielä kohdataan, niin nauretaan tälle meidän palstasuhteelle 😅. Ihanaa päivää sulle mies. Olet mi211381- 491379
Riku Rantala OUT, Matti Rönkä IN - Hengaillaan visailuohjelmaan astuu kova nimi: "Olen kasvanut..."
Matti Rönkä jäi eläkkeelle yli 30 vuoden työuran jälkeen loppuvuodesta 2024. Uutistenlukija-toimittaja-kirjailija ei kui281333