Viiniköynnös

Siemenestä

Onko mitään hyviä neuvoja miten saisi viiniköynnöksen itämään siemenestä, kun itselläni ei tahdo millään lähteä itämään. Olen kylmäkäsitellytkin ja välillä pistänyt ikkunalle, mutta mitään taimia ei tule purkista. Siemenet otin ylikypsistä marjoista jotka olivat olleet jo hiukan pakkasessakin. Itse teen kylmäkäsittelyn jääkaapissa. Multa tuntuu kuivuvan nopeesti jääkaapissa. Tietääkö kukaan helsingin seudulla mitään puutarhamyymälöitä missä olisi myytävänä viinirypäleen siemeniä tai niitten taimia? Antakaa neuvoja

6

1592

Vastaukset

 • Miksi haluat kasvattaa köynnöksen juuri siemenestä. On muitakin tapoja. Nopein tietenkin ostaa taimitarhalta juuri sellaisen kuin haluaa. Helsingin seudullakin liki jokaisessa taimitarhassa on viinirypäleen taimia myynnissä. Minun kokemukseni mukaan köynnöksen saa hyvin kasvamaan myös oksasta. Tosin kaikki eivät juurru, vaan noin puolet tekevät kunnon juuret vesiastiassa. Sitten vaan multaan, ja jo alkaa uutta pukkaamaan. Mutta ennenkuin rypäleitä on odotettavissa, se kestää useamman vuoden. Ensimmäisen alun sain ystävältäni pohjoisEspoosta, ja nyt minulla on myös itse kasvatettuja jo vähän siellä ja täällä, taas parvekkeella muutama uusikin alku, jos joku sattuisi tarvitsemaan.

  • eipä sillä taida nii väliks sitte olla siemenestä kasvattaa, mutta mistä sais oksan/ pistokkaan jonka vois juurruttaa? tähän hätään ei taida oikeen saada mistään. pääasia että sais nyt jonkun viinirypäle taimen tai oksan ja sitten vois kokeilla siemenestä kasvattelua ;D


  • jaa kirjoitti:

   eipä sillä taida nii väliks sitte olla siemenestä kasvattaa, mutta mistä sais oksan/ pistokkaan jonka vois juurruttaa? tähän hätään ei taida oikeen saada mistään. pääasia että sais nyt jonkun viinirypäle taimen tai oksan ja sitten vois kokeilla siemenestä kasvattelua ;D

   saat villin jonka lajike voi olla mitä tahansa.


 • Siemenestä voi kasvattaa viiniköynnöksen, mutta se on silloin koristekasvi. Jos haluat rypäleitäkin, pitää käyttää pistokaslisäystä. Suomessa onneksi voi kasvattaa pistokkaasta köynnöksiä, kun taas viinimaissa joudutaan oksat varttamaan perusrunkoon, kuten meillä omenapuut. Siellä ei jalot juuret selviä maassa "tuholaisista", vaan tarvitaan taudinkestävät perusrungot.
  Taimia odotellessasi voit katsoa esim. sivuiltani Zilga-köynnöksen kuvia:
  http://personal.inet.fi/luonto/whitepaprika/ => Zilga viiniköynnös

  • Nyt on lähtenyt itämään viiniköynnökseni, tosin kaupan viinirypäleen siemenistä. itäminen kesti noin
   kuukauden ilman kylmäkäsittelyä, mutta oli peitetty muovilla.Kaupan marjat olivat sinertäviä/tummia. Siemenestä kasvatetut viiniköynnöksetkö eivät tee rypäleitä?

   Kiitos.


 • Miksi eivät muka tekisi rypäleitä, siinä missä tarhalta ostetut taimetkin ? Tietenkin tekevät, sitten kun ovat kasvaneet riittävän isoiksi.

  Hyvin lähti siemenestä kasvamaan, kasvilampun alle, kun kukkaruukkuun laitoin pari viikkoa sitten. Nyt vain ihmetellään, minkälaisia rypäleitä, tulevaisuudessa sieltä tulee.

  Ei ole mitään estettä sille, etteikö se tekisi rypäleitä.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.