Steinerkoulun ruoka

Se Simo

Itse asiassa Steiner-koulujen pyrkimys tarjota oppilailleen biodynaamista ruokaa on varsin trendikästä. Se mikä kelpaa Steiner-kouluille näyttää kelpaavan Valkoiseen Taloonkin. Alla oleva sveitsiläinen sivusto kertoo muutoksista Valkoisessa Talossa, kun Georg W. lähtee talosta, vakanssit täytetään uudelleen. Obaman perhe on sivuston kertoman mukaan loppuvalinnassaan valitsemassa kolmen keittiömestarin välillä. Kaikki he ovat nuoria ja osaavat helposti valmistaa biodynaamisista tarvikkeista ja heille fusion food on tuttua, osaavat yhdistellä keittiössä erilaisia aineksia keskenään.

http://www.nzz.ch/nachrichten/panorama/pokern_statt_beten_1.1269307.html

…Die Stelle des Küchenchefs wird mit Bushs Abschied vakant. Momentan schwanken die Obamas, wie man hört, noch zwischen drei Küchenmeistern in der Endauswahl: Art Smith, Leibkoch von Fernsehmoderatorin Oprah Winfrey, Rick Bayless, Koch im Lieblingsrestaurant der Obamas in Chicago, dem «Topolobambo», oder Daniel Young, der Barack Obama beim Parteitag der Demokraten bekochen durfte. Es sind dies alles junge Köche, die für leichte Zubereitungen biodynamischer Zutaten und einen Schuss Fusion bekannt sind.

9

1275

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Biodynaamisesta viljelystä?

      Eli esimerkiksi tieteellistä, vertailevaa tutkimusta jne?

      Tiedän kyllä käytännössä, mistä on kysymys, mutta en ole onnistunut löytämään suomen- tai englannikielisiä puolueettomia lähteitä.

      Kiitos etukäteen.

      • Se Simo

        Äkisti ajatellen saattaisi luulla, ettei biodynaamisella viljelyllä ole mitään tekemistä koulumaailman kanssa. Mutta eihän maailma niin yksinkertaisesti toimi. Minusta on tavattoman tärkeää, että parhaassa kasvuiässä olevat lapset saavat jos ei muuta, niin edes koulussa ruokaa, joka auttaa lapsia kasvattamaan itselleen sen fyysisen olemuksen, jonka kanssa sitten elävät, tuntevat ja ajattelevat loppuelämänsä.

        Vaikutukset ovat moninaiset, niin fyysiset terveyteen kuin ihan ajattelutapaan asti vaikuttavat. Jos kaikki fyysisen ruumiin palikat eivät osu kohdalleen, ihmisen on vaikeaa tuntea omaa ja ympäristönsä henkisyyttä. Se on fyysinen vika.

        Jos on kiinnostunut ruoan ja viljelyn tämänhetkisestä laatutilanteesta, ei kannattaisi jättää väliin sitä kehityksen ajallista vaihetta, kun siirryttiin viime vuosisadan alun maanviljelystä keinolannoitteiden käyttöön. Tässä kehitys erkani kahteen suuntaan.

        Toisaalta Steiner antoi aivan uuden kehitysimpulssin tälle vanhalle maatalouskulttuurille ja toisaalta kemian teollisuus antoi suuntaviivat nykyiselle kemialliselle tehoviljelylle. Tuota jälkimmäistä muutosta – perinteisestä maatalouskulttuurista keinolannoitteiden käyttöön – kuvaa aivan herkullisesti ruotsalainen viljelijä-tutkija Nils Nilsson, joka koki käytännössä sekä vanhan isältä perityn kulttuurin, että keinolannoitekulttuurin. Nils-Olof Jacobssonin toimittamassa kirjassa Nytänkande om läkekonst, odling, medvetande, teknik, Nordsted's förlag 1987, on luku, jossa Nilssonin kertoo kokemuksistaan ja tutkimuksistaan. Nils Nilsson ei nimittäin vain havainnoinut vaan myös itse tutki asioita. Valitettavasti tämä kirjoitus ei kuulu kielivalikkosi piiriin ja toisaalta kirjaa voi olla vaikea tavoittaa. Kirjasto varmaan kyllä palvelisi asiassa ja voisi lainata sen ehkä Åbo Akademin kirjastosta. Nils Nilssonin artikkelissa oli minusta mielenkiintoinen kohta, kun hän katsoi voivansa kasvattaa homo-kaneja. Ruokkimalla keinolannoitetulla rehulla ja niihin liittyvällä sieniviljelmällä juuri sukukypsyyden saavuttamassa olevia kaneja, hän sai niistä kaneja, jotka vain suukottelivat toisiaan sukupuoleen katsomatta, eivätkä tehneet sitä, mille kanit ovat suorastaan symboleja. Ja isän orikin menetti enimmän kiinnostuksensa sellaiseen tilan viljelymenetelmän muututtua.

        Biodynaamisen viljelyn ja siihen liittyvän ravitsemuksen kenttä on tavattoman laaja. Suomenkielistä kirjallisuutta tutkimuksista on hyvin rajallinen määrä. Tutkimus ei tarjoa tuotteistettavia teollisia kohteita, joten kuka niitä nyt rahoittaisi? Maailma on nykyään sillä tavalla rakennuttu. Yhteistä hyvää ei arvosteta.

        Pirkko Roinila ja Päivi Suokas ovat vuonna 2000 toimittaneet kirjasen ”Tiedon Uusilla Teillä”. Se esittelee suomenkielellä kansainvälisiä biodynaamisia tutkimuksia ja sen kenttää yleensä. Siitä on hyvä aloittaa. Biodynaaminen yhdistys myynee edelleen kirjaa. Itse seuraan vuosittain Rihu ry:n julkaisemaa Kylvö- ja Korjuukalenteria, joka vuosittain – nyt 47. vuosikerta -antaa ohjeita kasvatukseen ja melkein joka vuosi esittelee yhden tai useampia kylvöaika- tai preparaattitutkimuksia. Netistä löytyy sopivilla hakusanoilla paljonkin kirjoituksia.

        Lukkarinrakkautta koen vanhoihin ruotsalaisen Bo Petterssonin hyvin pitkäaikaisiin tutkimuksiin, joita jälkipolvi on osin saattanut myös netin käyttäjien ulottuville. Suomeksikin niitä saattaa vielä löytyä yhdistyksestä.

        Vielä tuohon Obamaan mennäkseni. Olin onnittelemaisillani aikoinaan Amerikkaan muuttanutta lapsuudenystävääni heidän uuden presidenttinsä valinnasta, mutta en tehnyt sitä, kun huomasin hänen nykyisessä kotivaltiossaan Obaman päässeen vasta kakkoseksi. Kun kuitenkin mainitsin asiasta, hän kertoi äänestäneensä Obamaa, koska hänelle ei ihon väri merkitse mitään. Hän haluaa nähdä minkä värinen sielu miehellä on. Vaikuttaa siltä, että Obaman sielu on valkoisempi kuin edeltäjällään.


    • ........................

      On näköjään Sveitsiläisellä toimittajalla menneet käsitteet sekaisin. Steinerilaiset eivät juurikaan vaivaudu selittämään biodynaamisen ja luomun eroa joka on:

      Luomu= Luonnonmukaisesti viljelty (ilman torjunta-aineita jne)

      Biodynaaminen= Astrologian ja henkien avulla viljelty

      Amerikassa kokkiasiaa on uutisoitu runsaasti, ja järjestelmällisesti uutisoinnissa on käytetty käsitettä organic=luomu. Näin esimerkiksi tässä jutussa: http://abcnews.go.com/Entertainment/wireStory?id=6323254

      Sveitsiläisen toimittajan tekemä käännösvirhe toki tarjoaa Simolle mahdollisuuden pönkittää omaa antroposofista maailmankatsomustaan keskustelupalstalla...

      • .....................

        Steinerkouluissa tarjoillaan biodynaamista ruokaa, mikäli sitä on saatavilla. Itse puolestani ostan mielelläni luomuruokaa, mikäli sitä on tarjolla...


      • ..................... kirjoitti:

        Steinerkouluissa tarjoillaan biodynaamista ruokaa, mikäli sitä on saatavilla. Itse puolestani ostan mielelläni luomuruokaa, mikäli sitä on tarjolla...

        käsittääkseni Steinerkouluissa suositaan luonnonmukaisesti viljeltyjä tuotteita, joko biodynaamisesti tai luomu-tarran alla viljeltyjä. On kai tuo biodynaaminenkin luomua, eikö?

        Ei minua ainakaan haittaa, vaikka viljelijä hiukan heittää sadetanssia ja suorittaa sadonkorjuut ja istutukset omien uskomustensa mukaan. Se tuskin tarttuu ruuasta ;o)

        Kyllähän rabbi on käyny kossunkin pyhittämässä kosheriksi, ei sen juoja silti käänny juutalaiseksi. Pikku-ukkoja tosin voi nähdä ;o)

        Vaan edelleen. Onko tiedossa jotain selkeää lähdettä biodynaamisen ja luomuviljelyn eroista?


      • asiaan perehtynyt
        Steinerfaija kirjoitti:

        käsittääkseni Steinerkouluissa suositaan luonnonmukaisesti viljeltyjä tuotteita, joko biodynaamisesti tai luomu-tarran alla viljeltyjä. On kai tuo biodynaaminenkin luomua, eikö?

        Ei minua ainakaan haittaa, vaikka viljelijä hiukan heittää sadetanssia ja suorittaa sadonkorjuut ja istutukset omien uskomustensa mukaan. Se tuskin tarttuu ruuasta ;o)

        Kyllähän rabbi on käyny kossunkin pyhittämässä kosheriksi, ei sen juoja silti käänny juutalaiseksi. Pikku-ukkoja tosin voi nähdä ;o)

        Vaan edelleen. Onko tiedossa jotain selkeää lähdettä biodynaamisen ja luomuviljelyn eroista?

        Näin kertoo eräs kotimainen alan harrastaja:
        "Biodynaamisessa kompostoinnissa ja lannanhoidossa mennään askel pitemmälle käyttämällä lantaan, lantakompostiin, virtsaan sekä myös puutarhakompostiin säännöllisesti ns. kompostipreparaatteja. Preparaatit, joita on kaikkiaan kuusi, valmistetaan siankärsämön, kamomillan, voikukan ja rohtovirmajuuren kukista. Lisäksi käytetään nokkosen versoja ja tammenkuorta. Valmistuksessa, johon kuuluu fermentointi tiettynä aikana vuodesta, käytetään lehmän suolilievettä ja suolta, jonkin kotieläimen pääkalloa ja saksanhirven virtsarakkoa. Preparaatit vaikuttavat kukin omalla erityisellä tavallaan. Ne säätelevät ja tasapainottavat humuksen vaikutusta kasveihin sekä kasvien ravintopitoisuutta ja laatua. Ne myös lisäävät kasvien herkkyyttä ilmakehän ja kosmoksen aineille ja voimille."

        Taunon erikoisuutena on preparaatti, joka valmistuu talven yli. Vuohensarveen työnnetään lantaa ja sarvi haudataan maahan, missä se saa kerätä itseensä maan hyviä energioita. Keväällä sitten levitämme sen. Isossa astiassa preparaatti sekoitetaan lämpimään, puhtaaseen veteen, sekoittamalla sitä tuntikausia. Katsomme pyörteitä ja istutamme nesteeseen hyviä energioita. Levitys on sosiaalinen tapahtuma. Siinäkin siunataan maata ja ollaan hyvällä mielellä. Osa väestä ripsuttaa veden varpuvispilällä, jollakin on reppuruisku. Saamme pelloista ennätyksellisen hyvän sadon.

        Biodynaamiseen viljelyyn ja luomuun pätevät aivan eri opit. Biodynaaminen ei ole luomua eikä luomu biodynaamista. Steinerkoulussa ei erityisesti suosita luomua, vaan nimenomaan biodynaamista.


      • on myös valvottua tuotantoa...
        asiaan perehtynyt kirjoitti:

        Näin kertoo eräs kotimainen alan harrastaja:
        "Biodynaamisessa kompostoinnissa ja lannanhoidossa mennään askel pitemmälle käyttämällä lantaan, lantakompostiin, virtsaan sekä myös puutarhakompostiin säännöllisesti ns. kompostipreparaatteja. Preparaatit, joita on kaikkiaan kuusi, valmistetaan siankärsämön, kamomillan, voikukan ja rohtovirmajuuren kukista. Lisäksi käytetään nokkosen versoja ja tammenkuorta. Valmistuksessa, johon kuuluu fermentointi tiettynä aikana vuodesta, käytetään lehmän suolilievettä ja suolta, jonkin kotieläimen pääkalloa ja saksanhirven virtsarakkoa. Preparaatit vaikuttavat kukin omalla erityisellä tavallaan. Ne säätelevät ja tasapainottavat humuksen vaikutusta kasveihin sekä kasvien ravintopitoisuutta ja laatua. Ne myös lisäävät kasvien herkkyyttä ilmakehän ja kosmoksen aineille ja voimille."

        Taunon erikoisuutena on preparaatti, joka valmistuu talven yli. Vuohensarveen työnnetään lantaa ja sarvi haudataan maahan, missä se saa kerätä itseensä maan hyviä energioita. Keväällä sitten levitämme sen. Isossa astiassa preparaatti sekoitetaan lämpimään, puhtaaseen veteen, sekoittamalla sitä tuntikausia. Katsomme pyörteitä ja istutamme nesteeseen hyviä energioita. Levitys on sosiaalinen tapahtuma. Siinäkin siunataan maata ja ollaan hyvällä mielellä. Osa väestä ripsuttaa veden varpuvispilällä, jollakin on reppuruisku. Saamme pelloista ennätyksellisen hyvän sadon.

        Biodynaamiseen viljelyyn ja luomuun pätevät aivan eri opit. Biodynaaminen ei ole luomua eikä luomu biodynaamista. Steinerkoulussa ei erityisesti suosita luomua, vaan nimenomaan biodynaamista.

        ainakin kaikissa niissä joihin olen Suomessa törmännyt.


      • Se Simo

        On tosiaan ilmeistä, että sveitsiläinen toimittaja oli hieman liikaa ennakoinut tulevaa. Netissähän on spekulointeja Obaman tulevasta keittiöpäälliköstä (joka kai nauttii liki 100 000 dollarin vuosipalkkaa).

        Paikoin nettikirjoituksista sai mielenkiintoisia näkökulmia. Eräällä esiin nousseella sivulla kiinnitettiin huomiota siihen, että Amerikassa maatalouden parissa työskentelee vain 2% väestöstä, mutta väestöstä 100% syö. Tästä johtuen kirjoittaja piti tarpeellisena, että maatalousministeriön sijasta tulisi olla ministeriö, jonka toimialaan kuuluisivat ruoka, viljelys ja metsät. Kyseinen kirjoittaja ihmetteli lisäksi, kun nykyinen hallinto keskittyy vain viljelyyn ja tuloksena tuotetaan huonoa ruokaa, joka kirjoittajan mukaan sairastuttaa kansaa mm. sokeritautiin. Jutun kirjoittanut toimittaja ihmettelee myös, miksi hänkin, toimittaja, saa vuosittain yli 800 dollaria siitä hyvästä, että ei viljele omistamissaan takametsissä mitään.

        Hallinnon puutetta korvaamassa toimii Amerikassa yhdistys Organic Consumers Association, jonka voinee suomentaa luomukuluttajien yhdistykseksi. Kyseinen yhdistys on pannut lusikkansa aiheena olevaan keittiömestarisoppaankin ja suosittanut Valkoiseen Taloon luomu-keittiömestareita. Mutta mitä ko yhdistys sitten ymmärtää tuolla ”organic”-sanallaan? He ymmärtävät sen hieman avarammin kuin puuroista ja velleistä kirjoittanut. Heitä voinee tulkita, ettei meidän käsittein luomun ja biodynaamisen pitäisi olla napit vastakkain. Ja miksi? Parasta antaa heidän itsensä selventää.

        Ensin linkki heidän pääsivulleen:
        http://www.organicconsumers.org/articles/article_15759.cfm

        Ja sitten heidän käsitykseensä biodynaamisesta viljelystä:
        http://www.organicconsumers.org/biodynamics.cfm

        Kun kieli on kohtuullisen hyvin osattu englanti, en pidä kovin tarpeellisena referoida enempää. Jos linkkejä ei viitsitä lukea, panen alle pikku artikkelin ensimmäisen kappaleen:

        What is Biodynamic agriculture? In seeking an answer let us pose the further question: Can the Earth heal itself, or has the waning of the Earths vitality gone too far for this? No matter where our land is located, if we are observant we will see sure signs of illness in trees, in our cultivated plants, in the water, even in the weather. Organic agriculture rightly wants to halt the devastation caused by humans; however, organic agriculture has no cure for the ailing Earth. From this the following question arises: What was the original source of vitality, and is it available now?

        Biodynamics is a science of life-forces… jne.

        Ehkä siitä steinerfaijakin saa joitain vastauksia kysymyksiinsä.


      • Se Simo kirjoitti:

        On tosiaan ilmeistä, että sveitsiläinen toimittaja oli hieman liikaa ennakoinut tulevaa. Netissähän on spekulointeja Obaman tulevasta keittiöpäälliköstä (joka kai nauttii liki 100 000 dollarin vuosipalkkaa).

        Paikoin nettikirjoituksista sai mielenkiintoisia näkökulmia. Eräällä esiin nousseella sivulla kiinnitettiin huomiota siihen, että Amerikassa maatalouden parissa työskentelee vain 2% väestöstä, mutta väestöstä 100% syö. Tästä johtuen kirjoittaja piti tarpeellisena, että maatalousministeriön sijasta tulisi olla ministeriö, jonka toimialaan kuuluisivat ruoka, viljelys ja metsät. Kyseinen kirjoittaja ihmetteli lisäksi, kun nykyinen hallinto keskittyy vain viljelyyn ja tuloksena tuotetaan huonoa ruokaa, joka kirjoittajan mukaan sairastuttaa kansaa mm. sokeritautiin. Jutun kirjoittanut toimittaja ihmettelee myös, miksi hänkin, toimittaja, saa vuosittain yli 800 dollaria siitä hyvästä, että ei viljele omistamissaan takametsissä mitään.

        Hallinnon puutetta korvaamassa toimii Amerikassa yhdistys Organic Consumers Association, jonka voinee suomentaa luomukuluttajien yhdistykseksi. Kyseinen yhdistys on pannut lusikkansa aiheena olevaan keittiömestarisoppaankin ja suosittanut Valkoiseen Taloon luomu-keittiömestareita. Mutta mitä ko yhdistys sitten ymmärtää tuolla ”organic”-sanallaan? He ymmärtävät sen hieman avarammin kuin puuroista ja velleistä kirjoittanut. Heitä voinee tulkita, ettei meidän käsittein luomun ja biodynaamisen pitäisi olla napit vastakkain. Ja miksi? Parasta antaa heidän itsensä selventää.

        Ensin linkki heidän pääsivulleen:
        http://www.organicconsumers.org/articles/article_15759.cfm

        Ja sitten heidän käsitykseensä biodynaamisesta viljelystä:
        http://www.organicconsumers.org/biodynamics.cfm

        Kun kieli on kohtuullisen hyvin osattu englanti, en pidä kovin tarpeellisena referoida enempää. Jos linkkejä ei viitsitä lukea, panen alle pikku artikkelin ensimmäisen kappaleen:

        What is Biodynamic agriculture? In seeking an answer let us pose the further question: Can the Earth heal itself, or has the waning of the Earths vitality gone too far for this? No matter where our land is located, if we are observant we will see sure signs of illness in trees, in our cultivated plants, in the water, even in the weather. Organic agriculture rightly wants to halt the devastation caused by humans; however, organic agriculture has no cure for the ailing Earth. From this the following question arises: What was the original source of vitality, and is it available now?

        Biodynamics is a science of life-forces… jne.

        Ehkä siitä steinerfaijakin saa joitain vastauksia kysymyksiinsä.

        http://www.biodyn.fi

        Vaan kiitos kuitenkin. Minun mielestäni tuo linkki, ja Se Simon ameriikanlinkit kertovat samaa asiaa, kuin itsekin olen ajatellut. Biodynaaminen on luonnonmukaiseta viljelyä, johon on lisätty henkinen aspekti. Minusta on ainakin turvallista ajatella, että viljelijä on henkiselläkin tasolla kiintynyt maahan ja viljelemäänsä tilaan. Ei sen ainakaan luulisi huonompaa satoa aikaansaavan kuin tavallisessa luonnonmukaisessa viljelyssä.

        Ainakin olen nähnyt sekä Biodynaamisesta, että Luomusta kertovat merkit samassa tuotteessa. Luomu ja biodynaaminen on kai vähän niinkuin protestantti ja katolinen, sama perusidea, mutta toisella enemmän rituaaleja (toivottavasti en loukkaa kenenkään henkilökohtaista vakaumusta ;o)

        Relaa Jolee!
        SF


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      1906
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1584
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1316
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1242
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1206
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1182
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1171
    10. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      44
      1166
    Aihe