Vatruska, ohjetta

kaipaan

Ilomantsilainen vatruska on niin herkullinen syötävä, että tekisi itsekin tehdä. Onko kenelläkään antaa hyvän vatruskan ohjetta, sellaista joka onnistuu kun joutuu paistamaan tavallisessa sähköuunissa.

33

9302

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mutta hukkui jo

      Sain kerran Parppein runopirtillä käydessäni ja viihtyisässä keskituvassa kahvitellessani emänniltä vatruskan ohjeen.
      Emännän nimi oli muistaakseni Paula, sama nainen lauloi myös karjalaisia lauluja pirtissä. Nyt on minunkin ohjeeni hukkunut, joten uusi olisi tarpeen.

    • siinä tärkeimmät

      Olen syönyt. Hyviä olivat. Sisällä piirakassa oli riisiä. Ohjee löytynee googlesta.

    • voit aloittaa

      Tässä yksi ohje, jolla voit harjoitella sen aikaan kun saat paremman ohjeen.
      - Keitä 1 kilo perunoita, survo ne muusiksi ja
      anna jäähtyä.
      - Keitä 5 dl riisiä kypsäksi, sekoita joukkoon
      voisulaa 1 dl ja hyppysellinen suolaa.
      - Sekoita jäähtyneen perunasoseen joukkoon
      runsas 1 dl vehnäjauhoja, kananmuna ja iso
      hyppysellinen ( 1tl) suolaa.
      - Tee taikinasta pötkö ja pilko se 15-16
      palaksi.
      - Painele palat litteiksi ja pyöreiksi piiraiksi.
      - Laita riisitäyte keskelle ja taita
      puolipyöreäksi ( puolikuu )painelemalla sormin
      laidat kiinni.
      - Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia.
      - Voitele kypsät vatruskat voisulalla.
      Keitä hyvät kahvit ja nauti hyvässä seurassa.

      • watruski

        Tuota ohjwetta itsekin käytän ja aina onnistuu. Ainut vaan etten juurikaan aineksia mittaile, niin paljon on noita tullut tehtyä. Muistutukseksi aloittelijalle, keitä pwrunat kuorineen ja kuori ne sitten kuumina. tässä suurikin ero maistumisen kannalta.
        Ja aitoa voita sitten :p
        lurps


      • kuorineen
        watruski kirjoitti:

        Tuota ohjwetta itsekin käytän ja aina onnistuu. Ainut vaan etten juurikaan aineksia mittaile, niin paljon on noita tullut tehtyä. Muistutukseksi aloittelijalle, keitä pwrunat kuorineen ja kuori ne sitten kuumina. tässä suurikin ero maistumisen kannalta.
        Ja aitoa voita sitten :p
        lurps

        siis, ennen paistoa voijan raa`alla kananmunalla, että paistuu kauniinväriseks, ja sit voisulalla. Munavoita piälle. Ni a vot!Mitähän se Puskan Pekka tuumais?


      • reilu jätkähän se on
        kuorineen kirjoitti:

        siis, ennen paistoa voijan raa`alla kananmunalla, että paistuu kauniinväriseks, ja sit voisulalla. Munavoita piälle. Ni a vot!Mitähän se Puskan Pekka tuumais?

        Kyllä Pekka varmaan piirakoitasi kehuisi.Söi kerran Tiittasen piirakoita Hattuvaarassa ja kehui.
        Sanoi kyllä, että yhdestä saa niin hyvän maun ettei tarvitse useampia ahmia.
        Reilu jätkähän se Pekka on, vaikka onkin isossa virassa.


      • kokeiltu on

        Perunasosejauhoistakin syntyy hyvää muusia ja se sopii vatruskoihin.


      • ei piraatteja
        kokeiltu on kirjoitti:

        Perunasosejauhoistakin syntyy hyvää muusia ja se sopii vatruskoihin.

        Huom! Perinteisesti ei tehdä mistään muusijauheesta!


    • aivan mainio

      Perunasoseeseen lisätään vehnäjauhoja. Täytteenä on kypsennettyjä riisiunjyviä ja ne kääräistään puoliympyrän muotoiseen taikinakuoreen. Paistetaan kuumassa uunissa ja voidellaan voilla ennen nauttimista.

      • kaloripommiko se onkin

        Kyllä tämä Ilomantsin vatruska on ihan oma tekele, vaikka onhan siinä niitä Volganjoen mutkan muotojakin.
        Joku pelkää, että vatruska on kaloriapommi. Niin se onkin mutta ei yhden syönti mihinkään vie, saa vain kaiholla muistelemaan Ilomantsi ja tulemaan seuraavanakin kesänä.


      • Makua on
        kaloripommiko se onkin kirjoitti:

        Kyllä tämä Ilomantsin vatruska on ihan oma tekele, vaikka onhan siinä niitä Volganjoen mutkan muotojakin.
        Joku pelkää, että vatruska on kaloriapommi. Niin se onkin mutta ei yhden syönti mihinkään vie, saa vain kaiholla muistelemaan Ilomantsi ja tulemaan seuraavanakin kesänä.

        Syökääpä kunnon vatruska Ilomantsissa niin ette väitä etteikö se olisi maukas ja aidon omintakeinen. Nykyisin ei tahdo saada kunnon vatruskoja edes Hattuvaarassa.


      • ihan suomalainen

        Ei ole venäläisperäinen herkku!!!!!!
        Pirtillä on kerrottuna mistä vatruska tulee.


    • ilomantsissa

      joten kertokaa tänne, että pääsemme leipomaan.

    • leipomishalua olisi

      Nyt loppiaisen lähestyessä olisi sopiva aika leipoa vatruskoja kunhan saisi jostain hyvän ohjeen.

    • hyvvee

      Itse olen tämän ohjeen ilomantsilaisessa koulussa saanut. Vähän kevyempi kuin ylempänä oleva ohje, mutta silti herkkua.

      1 litra keitettyä perunaa muussattuna
      1 muna
      1 dl vehnäjauhoja
      1 tl suolaa

      Täyte:
      0,5 litraa vettä
      1,5 dl riisiä
      0,5 tl suolaa

      Paistetaan 300:ssa asteessa ja voidellaan voisulalla.

      • se kaipaa

        ennenkuin on maukasta.


      • kysyvänä
        se kaipaa kirjoitti:

        ennenkuin on maukasta.

        Onko se venäjää vai ihan ilomantsin murretta?


    • miesleipurina ei

      aina osaa valita parasta. Kertokaa mikä on muhevin jamaukkain.

    • näin on

      Minun äiti leipoo maailman parhaat vatruskat ja karjalanpiirakat. Siinä jää toiset paistajat varjoon. On saanut opit taitureilta.

      • Tinki maitoakin saa

        Yritin hakea Ilomantsin kuuluja vatruskoja kaupoista ja baareista.
        Eikö vatruskoja myydä?
        Ostin pakastettuja karjalanpiirakan aihioita ja paistoin ne etelän kodissani.
        Maistuivat vaikka eivät vastaakaan käsintehtyjä.
        Voisiko vatruskoja puolivalmisteina pakastaa?
        Ostaisin ja uskon, että usea muukin ostaisi.


      • Ohjetta Ollille
        Tinki maitoakin saa kirjoitti:

        Yritin hakea Ilomantsin kuuluja vatruskoja kaupoista ja baareista.
        Eikö vatruskoja myydä?
        Ostin pakastettuja karjalanpiirakan aihioita ja paistoin ne etelän kodissani.
        Maistuivat vaikka eivät vastaakaan käsintehtyjä.
        Voisiko vatruskoja puolivalmisteina pakastaa?
        Ostaisin ja uskon, että usea muukin ostaisi.

        Puolivalmisteet ovat nykyisain suosittuja.
        Voisiko vatruskoja pakastaa ja paistaa kotiuunissa valmiiksi?


      • Pikku Piikanen
        Ohjetta Ollille kirjoitti:

        Puolivalmisteet ovat nykyisain suosittuja.
        Voisiko vatruskoja pakastaa ja paistaa kotiuunissa valmiiksi?

        Mutta tuore on tuore.


      • paljon paistava
        Ohjetta Ollille kirjoitti:

        Puolivalmisteet ovat nykyisain suosittuja.
        Voisiko vatruskoja pakastaa ja paistaa kotiuunissa valmiiksi?

        joo vatruskat voi raakana pakastaa ja paistaa sitten kun on tarvis, säilyy parempana ja maistuu tuoreelta


    • perintönä lapsille

      Ne aidot vatruskat saa kun leipoo ihan sen oikean ohjeen mukaan.
      Eli tarkoitan oikealla, ettei siihen laita mitään muuta sisään kuin riisiä.
      Ikänsä riisi täytteisiä vatruskoita syöneenä, en yhtään tykkää niistä versioista joita nyt tehdään, on sieni täytettä ja aurajuusto täytettä. Joku voi tykätä, mutta minusta piloille menee jos on jotain muuta kuin riisiä. Ja perinne ruokana jos tarjotaan se on oltava riisi täytteellä.

      • Riitta ja Tuire

        Jatkaa,murskaavalla äänivyöryllä.


    • Ei kananmunaa

      Ei kananmunaa!
      ("Sekoita jäähtyneen perunasoseen joukkoon
      runsas 1 dl vehnäjauhoja, kananmuna ja iso
      hyppysellinen ( 1tl) suolaa.")

      Paula ei antanut sitä ohjetta. Tiedän!

      Pirtillä laitettiin karjalanpiirakan puuroon kananmuna, mutta ei vatruskan riisiin.

      • MYLLYTHIITEEN

        OIKEESEEN VATRUSKAAN EI SOSEUTETA PERUNAA,
        SIIS PERINTEISEEN ILOMANTSILAISEEN!


    • tiedossa

      onko muita

    • voita tarvitaan

      Vatruskan riisien tulee olla pehmeitä, mutta ei kuitenkaan puuroa.

      • Pualikka

        Ilomantsilaiset vatruskat (Helena Tynnilän keittokurssilta saatu ohje)
        2 kg perunoita
        1,5 rkl suolaa
        3 dl vehnäjauhoja ( ei kananmunaa)

        Mintun neuvon mukaan kuorin perunat raakana ja sitten keitän ja jauhan lihamyllyllä.
        Tulee tasainen ja aina onnistuva kuoritaikina. Sisareni taputtelee kuoret kakkaroiksi mutta minä kaulimella pualikoin. Ja riisit sisään ja lautasella kiepsautetaan kuoret kiinni ja uuniin ja dipataan voisulassa ja naatittaan ...


    • mistäkotoisin

      Paljonko maksoi Tynnilän keittokurssi ja kauanko kesti?

      • Pualikka

        Taisipa olla semmonen kurssi josta maksettiin vain tarvikkeet. Ja suattaa olla tuosta kurssista aikaa jopa yli 40 vuotta. Aikahan menee nopeasti kun on hauskaa!
        Siinä monisteessa olivat ohjeet myös karjalanpiiraille, sulhaspiiraille ja sultsinoille.


    • nami2

      En ollut kurssilla, mutta ei ne yleensä olleet kalliita. Tynnilän Helena ei ole aikoihin ollut enää Ilomantsissa. Parppein pirtiltä saat varmaan myös oikea oppisen ohjeen.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ootko nainen jotenkin

      Epävarma ulkonäöstäsi
      Ikävä
      219
      5973
    2. Minun rakkaani.

      Haluaisin käden mitan päähän sinusta. Silleen, että yltäisin koskettamaan, jos siltä tuntuu. Olen tosi huono puhumaan, m
      Ikävä
      26
      3734
    3. Koska näet seuraavan kerran

      Kaivattusi? Onko päivä tiedossa vai sattumasta kiinni?
      Ikävä
      82
      2587
    4. Ootko nainen jotenkin

      itseäs täynnä? Mars laihduttamaan. 🫵🏽 K
      Ikävä
      39
      2121
    5. Hyvästi.....

      En vain enää jaksa.....
      Ikävä
      33
      1902
    6. Hyvää yötä

      Mm❤️
      Ikävä
      45
      1868
    7. Ongelma Ibizalla

      Mistä saada triatleetin jalkaan mahtuva kenkä häitä varten?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      107
      1765
    8. Eelle

      Huomenta,ajattelen sua..
      Ikävä
      21
      1656
    9. Hauskaa nimipäivää rakkaalle!

      On kova ikävä. Rakastan sua ikuisesti ❤️🤗😘
      Ikävä
      27
      1502
    10. Tappajamanne kiinni

      Herätys koko Mikkeli! Nyt tietoa kehiin, että saadaan tämä tappaja kiinni!
      Mikkeli
      33
      1458
    Aihe