kiertovesipumppu

pietu2

Meillä kahden talon muodostama yhtiö, joissa kolme.ja kaksikerroksiset -83 valmistuneet talot.Talo, jossa asuntomme on ,on ylempänä toista taloa, jossa lämmönjakohuone sijaitsee. Mikä on normaali patteriverkostoon tulevan veden paine. Mittarissa on ala-ja ylärajat merkitty. Ylemmän keroksen asukkaat valittivat huoneiden kylmyyttä. 20 21 välillä oli lukemat.Nostimme painetta arvoon 2.2 bar, nyt se oli ollut 1,5 eli alarajassa. Se auttoikin.
Kuinka kauan yleensä kiertovesipumput kerrostaloissa kestää, ja mistä huomaa, että pumppu on tullut tiensä päähän. Jos paine ei pysy säädetyissä arvoissa, onko vika silloin pumpussa?.

7

3834

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vika pumpussa,

      paineen alenemiseen, jos se ei vuoda. Yleisin syy paineen alenemiseen on paisuntasäiliön toimimattomuus, ja sen takia varoventtiili päästää vedet pihalle. Verkostoon ei saisi lisätä usein vettä, vaan pitäisi tutkia mistä vika johtuu. Siellä voi mahdollisesti olla vuotokin jossain. Paine kannattaa pitää lähempänä ylärajaa, niin ei ainakaan ole siitä kiinni. 21 on ihanteellinen lämpötila, mitä siitä valittamaan. Pumppu voi kestää 5 vuotta, tai sitten 50 vuotta. Yleensä se rupeaa vuotamaan, tai pitämään ääntä.

    • vähän lisää

      Miten monta metriä ylemmän kerroksen patterit on lämmönjakohuonetta korkeammalla (0.1 bar/m)?

      Mikä lämmitys jos patteriveden käyttölämpötila heittelee paljonkin? Siis varaajalla ja puulla?

      Ei kiertovesipumppu painetta tee verkostoon, se vain kierrättää vettä siellä.

      • pietu2

        Ylempänä oleva talo on n 10 m korkeammalla. Talossa, jossa lämmönjakohuone on, ei ongelmia, vaikka siellä on ylin kerros n 20 m korkeammalla.Talojen väliä on 40 metriä.Pattereissa on vettä, joten vuotoja ei matkalla ole, sehän laskisi silloin. Nyt tarkkaillaan, pysyykö paine siinä 2,5 bar:ssa, johon se nostettiin. Talot ovat kaukolämmössä, ja menoveden lämpötila nyt nollakelillä on 43 astetta, joka pitäisi riittää.


      • Joku...
        pietu2 kirjoitti:

        Ylempänä oleva talo on n 10 m korkeammalla. Talossa, jossa lämmönjakohuone on, ei ongelmia, vaikka siellä on ylin kerros n 20 m korkeammalla.Talojen väliä on 40 metriä.Pattereissa on vettä, joten vuotoja ei matkalla ole, sehän laskisi silloin. Nyt tarkkaillaan, pysyykö paine siinä 2,5 bar:ssa, johon se nostettiin. Talot ovat kaukolämmössä, ja menoveden lämpötila nyt nollakelillä on 43 astetta, joka pitäisi riittää.

        Ennenvanhaan oli mielestäni hyvä kun painemittareissa oli asteikko vesimetreissä.

        Siitä kun tietää suurinpiirtein miten korkealla ylin patterit on mittarista lukien, niin tietää heti miten paljon pitää lukeman olla että veden pinta yltää sinne asti.

        Onneksi bar on helppo kääntää vesimetreiksi, sillä yksi bar on noin 10 metriä. Jos veden pinnan ja ylimmän patterin väliltä alkaa puuttumaan metrejä, niin sitten voi tulla ongelmia.

        Jos kaikissa pattereissa kuitenkin on vettä, ja ilmausruuvia raotettaessa sitä poistuu sieltä paineella, niin sitten ongelma ei ole sen enempää paineessa kuin veden määrässäkään.

        Toinen kysymys vain on, että mistä olette päätelleet että 43 asteen pitäisi riittää?

        Jotain yleisluontoisia ohjeita voidaan antaa, mutta ainoa ohje joka pitää paikkaansa aina on se, että verkostoon pitää antaa lämpöä tarpeeksi. Jos jossain päin tulee kylmä, niin käyrää säädetään sen verran että asia korjaantuu.

        Pattereissa on kuitenkin termostaattiventtiilit (onhan?), jotka säätelevät huonekohtaista lämpötilaa.


    • .......

      Tuollasessa kahden kerrostalon systeemissä kannattasi harkita sellaista systeemiä, jossa on kaksi pumppua rinnakkain.Toinen pyörii vakionopeudella ja toisessa taas on taajuusmuuttaja, joka nostaa ja laskee kerrosnopeutta tarpeen mukaan. Kun pakkanen kiristyy, ongelmana juuri on tuo virtausnopeus, koska pumppu pyörii vakiokierroksilla ja siellä viimesissä kohteissa alkaa vesi olla liian viileä ja niin lämptila laskee. Anturi ohjaamaan tuota taajuusmuuttajaa, niin läpötila pysyy vakiona myös pakkasilla joka kohteessa. Etuna tuossa systeemissä on myös se, että jos toinen pumppu tilttaa, niin toinen toimii eli aina pelaa ja toisen pumpun voi vaihtaa, vaikka järjestelmä on toimissassa.Kaukolämpötaloissa noita systeemejä on, kannattaa käydä tutustumassa.

    • LVI-Insinööri

      Suljetussa järjestelmässä ei ole mitään merkitystä tuolla mainitsemallasi korkeuserolla pumpun ja pattereiden välillä.

      Vika tuskin on pumpussa vaan verkostossa on esim tukos tms.

      • Joku...

        Niin, no, se merkitys korkeuseroilla on, että vesi painaa. Ja veden pinnan korkeus on suoraan suhteessa paineeseen. Ellei järjestelmässä sitten vallitse alipaine, mikä toki teoriassa voisi nostaa vettä lähes 10 metriä korkeammas kuin mitä paineesta voisi päätellä, mutta lämmin vesi kiehuu herkemmin kuin kylmä vesi, eikä mikään vesipumppukaan toimi teoreettisella 10 metrin nostokorkeudella. Lisäksi patteriverkosto on harvemmin niin tiivis että se kestäisi ilmakehän paineen, eli toisinsanoen se tyhjiö pyrkisi täyttymään ilmalla.

        Yleisesti ottaen voidaankin sanoa, että jos painemittarin lukemasta puuttuu metrejä, niin sitten putkistossa on ilmaa.

        Pumpun vikaantumista en minäkään ihan ensiksi epäilisi, toisaalta enpä myöskään lähtisi hoitamaan tukosta varmistumatta siitä että verkostoon todellakin menee tarpeeksi lämpöä. Sen verran on kokemusta lämmitysjärjestelmien pikkuvioista, että ihan ensiksi varmistuisin siitä että vettä on, ja se on tarpeeksi lämmintä, ja että termostaattiventtiilit toimivat, ne kun tuppaavat kesän aikana jumiutumaan, mutta ei hätää, termostaatti irti, ja hieman varovaista naputtelua & karan painelua, ja venttiili yleensä avautuu. Joskus joutuu sitten toki luovuttamaan ja vaihdattamaan venttiilin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävä sinua

      Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k
      Ikävä
      37
      4906
    2. Oletko sä oikeesti varattu?

      Että sen takii ei voida olla tekemisissä?
      Ikävä
      82
      3496
    3. Horoskooppikysely

      Oma ja ikävän kohteen horoskooppi? Sopivatko yhteen?
      Ikävä
      30
      2943
    4. Rakas, kerro mulle

      Miltä se tuntuu?
      Ikävä
      61
      2915
    5. Suuri tulipalo

      Missä mikä palaa?
      Kiuruvesi
      8
      2737
    6. Kesäseuraa

      Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t
      Ikävä
      55
      2270
    7. Miksi haluat pitää estettynä mutta täällä puhut?

      Eikö olisi parempi puhua ihan kasvotusten?
      Ikävä
      38
      1763
    8. Tuksu on edelleen sinkku - nuori Joonas jätti!

      Hihhahihhahhaahheee Joonas keksi hyvän syy. : Tuksu on liian Disney-prinsessa hänelle. (Mikähän prinsessa lie kyseessä….
      Kotimaiset julkkisjuorut
      9
      1690
    9. Mies! Lupaatko

      enskerral kertoo mis mennään..? :D <3
      Ikävä
      18
      1681
    10. Maailmassa monta

      On ihmeellistä asiaa. 😮
      Ikävä
      16
      1574
    Aihe