Historialliset rikokset

blackmagicwoman

Oletteko lukeneet kirjoja, jotka käsittelevät todellisia rikoksia?

Innostuin Josephine Teyn kirjasta "Ajan tytär". Nimi tulee sanonnasta "totuus on ajan tytär". Scotland Yardin poliisi Grant pohtii sairasvuoteellaan Rikhard III:n veljenpoikien kohtaloa 1400-luvulla. Rikhardin epäillään murhauttaneen heidät, tosin kriitikoita on ollut jokaisella vuosisadalla. Tudor-suvun liittolaiset mustamaalasivat Rikhardia hänen kuolemansa jälkeen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Rikhard_III

Tässä yhteenveto Teyn kirjan loppupuolella:

"TAPAUS
Kahden pojan (Walesin prinssin Edvardin, Yorkin herttuan Rikhardin) katoaminen Lontoon Towerista 1485 tai niihin aikoihin."

"RIKHARD III
Entisyys:
Hyvä. Erinomaiset ansiot julkisessa elämässä ja hyvä maine yksityiselämässä. Silmiinpistävä luonteenpiirre toiminnan valossa: järkevyys.
Otaksuttua rikosta koskevaa:
a)Hänelle ei ollut siitä hyötyä; Yorkin suvussa oli yhdeksän muuta perillistä, joista kolme miehiä.
b) Ei ole olemassa samanaikaista syytöstä.
c)Poikien äiti oli ystävällisissä väleissä Rikhardin kanssa tämän kuolemaan asti, ja hänen tyttärensä kävivät palatsijuhlissa.
d)Hän ei osoittanut pelkäävänsä muita Yorkin perillisiä, vaan piti auliisti huolta heidän ylläpidostaan ja myönsi heille kaikille kuninkaallisen arvoaseman.
e)Hänen oma oikeutensa kruunuun oli kiistaton. Sen oli hyväksynyt parlamentti ja vahvistanut kansan kannatus. Pojat olivat syrjäytyneet perimyksestä, eikä heistä ollut hänelle vaaraa.
f)Jos hän olisi pelännyt tyytymättömyyttä, silloin tieltä raivattava henkilö ei ollut molemmat pojat, vaan se joka oli lähinnä häntä perimysjärjestyksessä: nuori Warwick, jonka hän teki julkisesti perillisekseen, kun hänen oma poikansa kuoli.

HENRIK VII
Entisyys:
Seikkailija, joka eleli vieraissa hoveissa. Kunnianhimoisen äidin poika. Hänen yksityiselämästään ei tunneta mitään epäedullista. Ei julkista tointa tai tehtävää. Silmiinpistävä luonteenpiirre toiminnan valossa: oveluus.
Otaksuttua rikosta koskevaa:
a)Hänelle oli erittäin tärkeää, etteivät pojat eläisi kauemmin. Kumoamalla parlamentinpäätöksen, jolla lapset oli julistettu aviottomiksi, hän oli tehnyt vanhemman pojan Englannin kuninkaaksi ja nuoremman lähimmäksi perilliseksi.
b)Parlamentille antamassaan esityksessä hän syytti Rikhardia sovinnaisesti hirmuvallasta ja julmuudesta, mutta ei maininnut molempia prinssejä. On mahdotonta olla tekemättä johtopäätöstä, että tuohon aikaan molemmat prinssit olivat elossa ja heidän olinpaikkansa tunnettu.
c)Poikien äidiltä riistettiin heidän tulonsa, ja hänet lähetettiin luostariin 18 kuukautta Henrikin valtaantulon jälkeen.
d)Hän ryhtyi heti toimenpiteisiin saadakseen kaikki muut kruunun perilliset ja piti heitä vangittuina, kunnes saattoi mahdollisimman huomiota herättämättömästi raivata heidät tieltä.
e)Hänellä ei ollut minkäänlaista oikeutta valtaistuimeen. Rikhardin kuoleman jälkeen nuori Warwickin jaarli oli de jure Englannin kuningas."

2

1096

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • James Ellroy on kuvannut tarinoissaan todellisia rikostapauksia kuten Mustan Dahlian tapausta ja 60-luvun poliittisia murhia USA:ssa. Hänen tarinansa kulkevat niin faktan ja fiktion rajoilla, että on vaikea erottaa mikä on todellinen tapahtuma. Monet hänen tarinoidensa henkilöt kun ovat ihan todella eläneitä henkilöitä... Mutta suoranaiset päähenkilöt taitavat olla poikkeuksetta fiktiivisiä.

      Historialliseen ympäristöön sijoitetut dekkarit ovat kiehtovia. Toivoisin, että joku kirjoittaisi esimerkiksi natsien hallinnoimaan Saksaan sijoittuvan dekkarin. Robert Harrisin Kolmannen valtakunnan varjossa on kyllä aika lähellä sellaista. Se sijoittuu 1960-luvun Saksaan maailmassa, jossa Natsit voittivat ja Saksa valmistautuu Hitlerin syntymäpäivään.

      Muita kiehtovia ympäristöjä olisi 1930-luvun Viipuri (Suosittelen Hugo Nousiaisen omaelämänkerrallista kirjaa Varjon puolella Viipurissa, jossa hän kuvaa rikospoliisin arkea kyseisessä kaupungissa), 1920-30 lukujen Shanghai, 1800-luvun lopun San Francisco ja sodan jälkeiset "vaaran vuodet" Suomessa (Tätä aihepiiriä sivutaan Niilo Lauttamuksen romaanissa Poliisimiehet ja Risto Nikun tutkielmassa Kuka murhasi kapteeni Belovin).

    • kkv

      Minäkin olen lukenut hirveän määrän erilaisia dekkareita ja unohtanut niistä 95%.
      Tämä Tey ja Ajan tytär on kuitenkin jäänyt nimenä mieleen, vaikka se oli ensimmäisiä lukemiani. Sisällöstä en kuitenkaan muista mitään.
      Tapani Bagge pistää aika siististi nippuun suomalaiset selvittämättömät murhat: Saari, Tulilahti ja Bodom. Se on vain muutaman sivun novelli,mutta tiukka tarina ja löytyy ainakin tästä tuoreesta kokoelmasta Ammattimies.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Halkokarilla ammuttu

      Halkokarin uimarannan metsissä/tiellä poliiseja juoksenteli n.13.30.Onko pahvihousut setvimässä sukuriitoja?
      Kokkola
      37
      4142
    2. Yle aamu taas huolissaan laittomasti maassa olevien terveydenhuollosta

      Yle se jaksaa aina nostaa tämän asian esille, vaikka ei pitäisi. Laittomasti maassa olevat pitää säilöä ja karkoittaa, e
      Maailman menoa
      240
      2601
    3. Mitä tehdä kun eräs henkilö seuraa puhelintani

      Ja informoi asioitani ulkopuolisille ja ei kyse ei ole viranomaisista vaan sairaasta yksilöstä joka ei jätä rauhaan vaan
      Ikävä
      248
      2494
    4. Mitä haluat

      Toisesta vai haluatko mitään
      Ikävä
      203
      1924
    5. Tuli yhtäkkiä kova ikävä sinua, J

      Olisitpa täällä, niin voisin halata ja suukottaa sinua juuri nyt... Vaikka tilanne on mikä se on, enkä voi tätä oikeass
      Ikävä
      104
      1816
    6. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      117
      1557
    7. Jengi haluaa että

      Lähden täältä pois. Syystä että? Antaa tulla syitä nyt.... Huomenta sitten viimeisen kerran. 💔🐺🖤
      Ikävä
      198
      1326
    8. Leskenpoltto, kastijärjestelmä ja muut asiat, joiden alkuperää ei tiedetä

      Leskenpoltto, kastijärjestelmä ja muut asiat, joita käytetään koko itää vastaan tietämättä niiden alkuperää. Aina kun o
      Hindulaisuus
      346
      1231
    9. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      98
      1141
    10. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      199
      1056
    Aihe