Suomen tervein rotu?

EinomiesP

Kysykääppäs eläinlääkäriltänne mikä on Suomen tervein koirarotu kuten itse tein. No, seropihan se. Omisti itse kolme sellaista.

24

2615

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kahden omistaja
      • kahden omistaja

      • EinomiesP
        kahden omistaja kirjoitti:

        tässä hyvä sivu

        http://www.koiranjalostus.fi/monimuotoinen.htm

        Aikanaan kun rotukoiraa olin ostamssa kasvattajalta niin kuudesta pennusta yksi oli vapaana. Ole(i)nkohan väärässä ajatkuksessani että paras oli varattu kasvattajalle (suvunjalostukseen) ja muut (huonommat ominaisuudet) omaavat jätettiin ns. takarivin taaveille?


    • sekarotuinen piski:=)

      ei siis koira

      • skorpiotar

        Enpä tiedä muista seropin onnellisista omistajista, mutta ainakin minä itse totean (ja hyvin HYVIN tyytyväisenä) kun joku uusi ihminen kysyy, että "millainen koira siulla on" niin vastaus on: "No se on sellainen pari vuotias sekarotuinen piski".

        Kyllä siinä pienten villakoirien omistajat hieman haukkoo henkeään sen kuullessaan, mutta minua se ei haittaa, koska tiedän koirani olevan sen sortin poitsu, ettei siinä mitään hienoja sukuja tarvita, jos tosi paikka tulee.


      • kysyttiin
        skorpiotar kirjoitti:

        Enpä tiedä muista seropin onnellisista omistajista, mutta ainakin minä itse totean (ja hyvin HYVIN tyytyväisenä) kun joku uusi ihminen kysyy, että "millainen koira siulla on" niin vastaus on: "No se on sellainen pari vuotias sekarotuinen piski".

        Kyllä siinä pienten villakoirien omistajat hieman haukkoo henkeään sen kuullessaan, mutta minua se ei haittaa, koska tiedän koirani olevan sen sortin poitsu, ettei siinä mitään hienoja sukuja tarvita, jos tosi paikka tulee.

        minkäsrotuinen tämä on, vastasin että ihan täysin sekarotuinen. Kysyjä oli hetken hiljaa ja totesi "ihan nätti se silti on", nauratti.


    • Otterhound

      Jos risteytettäisiin englanninbulldoggia ja bokseria keskenään, tulisiko niiden jälkeläisistä, eli serobeista, maailman terveimpiä rotuja? Jos joku haluaisi mahdollisimman terveen rodun, kannattaisiko hänen hankkia tällainen >>serobi>>.

      Puhtaalla suomenajokoiralla esiintyy harvoin perinnöllisiä sairauksia, mutta jos sitä risteytettäisiin dobermannin kanssa, olisiko se entistä terveempi?

    • kolmesairasta...

      Omista kolmesta sekarotuisestani yksi sairastui suusyöpään 10 v:n iässä. Ja menehtyi siihen vuoden päästä. Toinen sairasti silmiään niin, että toinen silmä piti poistaa. Mutta eli 13 v:n ikään, munuaiset sitten irtisanoivat työsuhteen. Kolmas sai nivelrikon vuodenikäisenä, eikä nähnyt kolmatta syntymäpäiväänsä.

      Rotukoirani ovat sairastaneet samalla tavoin, tosin yksikään ei ole menehtynyt alta kymmenvuotiaana.

      Ei ole taidettu tehdä edes empiiristä tutkimusta sekarotuisten sairastumisista vs. rotukoiriin, vaan kaikilla on asiasta oma mutu-tuntumansa.

    • Kysynyt monesti

      HEH HEH...
      Kysykääs samaa vaikkapa geneetiikoilta.
      Vastaus on, että ei yksikään rotu tai sekoitus ole TERVEIN. Yksilö on terve, jos hyvin käy.

      Jotenkin nauruttaa aina tuo seropi-ihmisten meuhkaaminen siitä miten terveitä seropit ovat. Eikö niissä ole ollenkaan geenejä? Geenien yhdistyessä yhdistyy myös sairaudet joita on KAIKISSA eläimissä.

      Koiramaailmassa on valloilaan niin paljon ja niin erikoisia urbaaneja legendoja, että tavallinen taatelin tallaaja on varmasti aivan sekaisin näistä kummajaisista.

      Ai niin, se oma kokemus. Minulla oli seropi nuorena tyttönä. Se oli ruoka-aine allerginen ja sillä oli lonkkadysplasia. Sen emä oli suomen pystykorvan ja harmaan hirvikoiran sekoitus. Sen isä oli saksanpaimenkoiran ja collien sekoitus.
      Eli sekaisin oli ja hyvin. Koirani veli kuoli 7-vuotiaana sydänvikaan.

      Vastapainoksi aikuisena olen omistanut useita rotukoiria, jotka ovat olleet terveitä.

      Mutta kuten sanottua, rotujen sekoittaminen ei puhdista sairausgeenejä minnekään. Siellä ne matkaansa jatkavat ja pariaan etsivät. Ja sen löydettyään puhkeavat kukkaan.

      • esimerkki

        "Koiraroduissa onkin tärkeää saada kaikki mahdollinen terve geenimateriaali talteen käyttämällä jalostukseen monipuolisesti eri sukuisia koiria. Jos erilaisia sukuja ei enää löydy ja roduissa on vakavia perinnöllisiä ongelmia, on rotujen elvyttämiseksi saatava uusia geenejä roturisteytysten kautta."

        http://www.koiranjalostus.fi/tutksu_heelertoller.htm


      • Heili karjalasta
        esimerkki kirjoitti:

        "Koiraroduissa onkin tärkeää saada kaikki mahdollinen terve geenimateriaali talteen käyttämällä jalostukseen monipuolisesti eri sukuisia koiria. Jos erilaisia sukuja ei enää löydy ja roduissa on vakavia perinnöllisiä ongelmia, on rotujen elvyttämiseksi saatava uusia geenejä roturisteytysten kautta."

        http://www.koiranjalostus.fi/tutksu_heelertoller.htm

        Rotuja voidaan elvyttää myös muulla tavalla kuin miksaamalla. Esim. ottamalla jalostukseen kaikki terveet yksilöt pelkkien näyttelytähtösten asemasta....


    • ei ole..

      rotu. seropin terveys riippuu ihan siitä mitä rotuja sillä on taustalla.

      Yleisesti ottaen pohjoismaalaiset pystykorvat sekä vinttikoirat ovat terveimpiä rotuja.

      • ...useimmat...

        ...ajokoirarodutkin. Mutta pitkäturkkiset vinttikoirat ovat kyllä alttiita perinnöllisille sairauksille, koska niitä ei ole säilytetty >>niin>> alkuperäisinään.


    • mää tierän nää jutut

      Semmoiseet rodut jotka eivät ole yleisessä suosiossa ja joita ei ole jalostettu "pilalle" ja jotka ovat ikivanhoja rotuja, käyttökoiria, vanhat paimenkoirarodut, japanilaiset yms. itselläni on pari ja niitä kun ei ole suomessa ku joku alle 200 nii kaikki vähän niinku tuntee toisensa, aika vähän mitään on ollu, todella terveitä ovat.. ja myös sekarotuiset joiden vanhemmat eivät ole sairaita yms. on tosi terveitä..

    • elisa ja kahden dogin mami

      sekarotuinen on terveempi

    • sakemaanikko

      riippuu siitä, mitä rotuja on sekoiteltu. Vikaa voi siitä riippuen tulla myös korvien väliin. Mutta ne tosi coctailit, joissa on vaikka ja mitä, ovat niitä terveimpiä. Mulla on niin hieno koira, kuin olla voi. Ruumiinrakenne on koira-eläimelle täydellinen. Luonne on suojeleva ja valpas, mikä koiran tarkoitus laumaeläimenä onkin. Äijässä on puolet sakemannia ja toinen puoli belgianpk/husky. Se ei ole sellainen lihaskimppu kuin sakemanni, vaan susimaisen sutjakka ja säkä on 71 cm. Terveydestä ei vielä tiedä, kun ikää on viisi vuotta, mutta ainakaan vielä ei ole tarvinnut käydä kuin rokotuksilla.

      • Tuta!

        Sekarotuisia 40-vuotta. Ei ole rokotettukaan.
        Terveitä on koirat olleet, vanhuuteen? kotipihaan kuolleet.
        Tämänhetkinen koira kaikki rokotukset saanut rotukoira, 6-vuotias kuolee pian syöpään.
        (Lapukka, ollut muuten terve).
        Kuulin rokotusten ehkä altistavan syöville?


    • hyvä on koira

      Meillä kohta kaksivuotias upea uros,äiti karjalan karhukoira,isä norjan harmaa.Koira kiiltävällä mustalla karvalla ja pienillä valkoisilla merkeillä.Kaikki kehuvat kauniiksi,ei näytä sekarotuiselta kun molemmat rodut pystykorvia.Rokotukset annettu, muuten ei ole lääkäriä nähty.Haukkuu hirveä ja diplomi konekarhulta.Kotona leikkisä,oppivainen ja ystävällinen.Eli todellinen kokoperheen ystävä, ja toivottavasti elää monta onnellista vuotta.
      Maksettiin siitä 100e, oli meistä pilkkahinta terveestä rokotetusta pennusta.Suosittelen!

      • erjasti

        meillä jo toinen KOIRA joka on karhukoira uroksen ja norjanharm.sekoituksen yhdistelmä,erittäin komea koira ja terve kuin mikä .vasta yli 10 vuotiaana asioitiin eläinlääkärillä muuten kuin rokotusten takia ,silloinkin vain pieni ns.luomen poisto.näitä seropeja voi suositella.


    • 1999

      Seropit on yleensä terveenpiä, tosin se riippuu silloin tuurista. Ihan yhtähyvin voi susikin saada lonkkavian tai Sydänvian. Tietenkin se eroaa rotukoirista, että niillä voi olla tai oikeastaan todennäköisesti on jokin perinnöllinen sairaus ja joku epäonninen rodun edustaja sairastuu siihen. Itselläni ei ole paljoa kokemusta seropeista, mutta nyt jos tervettä järkeä käyttää, niin seropikin voi saada ties mitä sairauksia. Rotukoirilla vain on todennäköisenpää sairastua johonkin tiettyyn sairauteen.

    • hohhoijaa

      Jaa mikä on tervein rotu? Sen tiedän ettei ainakaan seropi koska sellaista rotua ei ole olemassakaan.

      Sekarotuisista jotkut idiootit kuvittelevat, että ne ovat terveempiä kuin rotukoirat.
      Otetaanpas pari vertauskuvaa:
      Tanskandogin ja rottweilerin yhdistelmä eli seropi, melko varmasti sairaampi kuin vaikka siperianhusky, cairnterrieri tai vaikka villakoira.
      Jos taas risteytetään siperianhusky ja villakoira ja verrataan siitä syntynyttä seropia tanskandoggiin niin kyllä se seropi on todennäköisesti terveempi.

      Esimerkiksi täällä on melko hyvä tilasto Ruotsista:
      http://www.koiranjalostus.fi/ukkfaq/45
      Ja hups, ei olekaan seropit kuolleisuudessa tai sairastavuudessa parhaimmalla sijalla.

      • 0+0

        Ja jotkut idiootit eivät ymmärrä, että kyllä ne sekarotuiset keskimäärin ovat rotukoiria terveempiä. Tuo asiahan kerrottiin tekstissä, jonka ystävällisesti tänne linkitit.


    • Sekarotuinen koira

      Sekarotuinen ei ole rotu.

      Suomen tervein koirarotu on varmaankin joku vinttikoira.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4633
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe