tietääkö

joku

kertokaa viisaammat mihinsuuntaan kuu taivaalla liikkuu, maan mukana hitaammin vai vasten maan kiertosuuntaa? löysin tiedon että kiertäisi tähtien suhteen itään mutta ei kerrottu mistä ja mitenpäin pitää katsoa. eli?

9

639

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kiertää

      maapallon keskustasta katsoen tähtien suhteen itäänpäin.

      Eli jos pohjoisnavalta katsotaan suoraan etelänapaa kohden, niin Kuu liikkuu vastapäivään maata kiertävällä radallaan.

      Kuulta kestää täyden kierroksen tekemiseen tuommoiset 29 päivää. Tarkemmat luvut löytyy varmaan vikipediasta, mutta tuo tarkkuus riittänee tähän.

      Siinä ajassa kun Kuu on ehtinyt kiertää Maan kerran, on siis Maapallo kiertänyt oman akselinsa ympäri (myöskin vastapäivään) tuommoiset 29 kertaa.

      Siinä ajassa Maapallo/Kuu-järjestelmä on taas kiertänyt vain ja ainoastaan noin yksi kaksitoista osaa (1/12) Aurinkoa kiertävästä kiertoradastaan.

      Eli Kuu ehtii kiertää vuoden aikana vain reilun 12 kertaa maapallon.


      Verrattuna Maapallon kiertoaikaan oman akselinsa ympäri (eli yksi päivä) Kuulta kestää semmoiset 29 päivää kiertää oma akselinsa ympäri. Siitä syystä Kuu näyttää meille koko ajan saman naamanpuoliskon.

      Tuosta hitaasta pyörimisestä johtuu se että Kuussa ei ole enää vulkaanista toimintaa, eli se on täysin läpi jäähtynyt taivaankappale.

      Tuosta Kuun kiertosuunnasta johtuu myös sellainen ilmiö että kasvava Kuu tulee taivaanrannan takaa esiin aina alkuillan aikana, ei koskaan aamuyön aikaan ja vastaavasti vähenevä kuu on aamuyön nousija. Jos Kuu kiertäisi maan suhteen myötäpäivään, olisi tilanne toinen.

    • Jouskarinainen-64

      Niin kuin aiempi jo kertoi todella hyvin.

      Kuu on tullut Idästä tänne etelä-suomeen, nyt taitaa tällä hetkellä sijaita kaakossa 30°, lymyilee kaloissa.

      Katso tähtikarttoja tarkkaan, sillä ilmansuunnat L ja I ovat vaihtaneet paikkoja.

      Jos haluat tietää tarkkaan tähtien kuun ym. sijainnin niin lataa koneelles Stellarium ohjelma.

      Se on ilmainen ja turvallinen ohjelma. Koneelta vaatii tehoja, mutta voithan testaa pystyykö koneesi suorittamaan kyseisen ohjelman.

      Lisäksi sen saa suomenkielelle.

      Oletuksena on Pariisi, mutta sen voi vaihtaa oman paikkakunnan mukaan, kirjoittaa oman tai lähimmän kaupungin nimen.

    • paljon.

      tosi hyvistäja asiallisista vastauksista, latasin sen stellariumin koneelleni ja totesin sen tosi hyväksi ainakin mulle.

    • enemmän kuin lääkäri määrää

      Kuu siis liikkuu taivaalla tähtien suhteen samaan suuntaan kuin mihin maapallo pyörii, lännestä itään, eli (maapallon pohjoisnavalta katsoen) vastapäivään.

      Meidän pohjoisen asukkaiden kannalta voinee hiukan "oikaisten" sanoa että kuu liikkuu taivaalla tähtien suhteen oikealta vasemmalle. Horisontin suhteen kuu kuitenkin liikkuu vasemalta oikealle.

      Maan pinnan suhteen kuu liikkuu (pohjoisesta katsoen) myötäpäivään, kuten muutkin taivaan kohteet, koska maa pyörii niin nopeasti vastapäivään.

      Kun puhutaan ilmansuunnista taivaanpallolla, niin pohjoinen on suunta kohti taivaanpallon pohjoisnapaa ja etelä on suunta kohti taivaanpallon etelänapaa. Länsi on maapallon pohjoisnavalta katsoen taivaanpallolla oikealla ja itä vasemmalla. Nämä suunnat taivaanpallolla voivat joskus mennä sekaisin kun samassa yhteydessä puhutaan horisontin kardinaalipisteistä, eli "maanpäällisistä ilmansuunnista".

    • tuntuu

      viisaita olevan niin kertokaa tyhmälle onko kaikki paljainsilmin näkyvät tähdet meidän galaksissamme? ja kuinka kaukana on kaukaisin niistä?

      • no vastaillaan

        Kyllä, kaikki paljain silmin näkyvät yksittäiset tähdet, eli ne tuikkivat valopisteet ovat meidän Linnunratamme, eli meidän kotigalaksimme tähtiä.

        Valitettavasti nyt en voi siihen vastata että mikä niistä on kauimpana, mutta uskoisin että googgeloimalla siihenkin vastaus jostakin löytyisi.

        Linnunradan se harsomainen valopolku mikä näkyy erityisen hyvin syksyisin kuuttomana ja lumettomana yönä, on myös yksittäisistä tähdistä muodostuva "harso". Kyseiset tähdet ovat vain niin kaukana, että ne sulautuvat tältä etäisyydeltä katsottuna yhdeksi massaksi. Kuitenkin jo tavallisella kiikarilla siitä voi erottaa yksittäisiä kirkkaimpia tähtiä.

        Tietenkin Linnunradassa on myös kaasuja ja muuta sellaista höttöä joka valaistuu noiden tähtien valosta, (tai sitten vastaavasti estää tähtien valoa saapumasta tänne asti,) mutta pääosaltaan se kirkas huntu on nimenomaan tähtien valoa koska suurin osa tähtien välisestä roinasta on varsin heikkoa heijastamaan valoa.

        Tuosta harsosta on hankala mennä sanomaan mikä on meidän näkemämme kaukaisin tähti, mutta jos sitä hakualuetta rajaa tiettyyn kirkkausluokkaan, niin silloin voi saada tietoonsa sen mikä on se kaukaisin tähti jonka voi nähdä paljain silmin.

        Se täytyy vielä todeta näistä tähdistä ja varsinkin tähtikuvioista. Ihmiset mieltävät yleensä tähtikuviot sellaisiksi niinkuin ne kuvion tähdet olisivat toisiaan lähellä avaruudessa ja muodostaisivat myös avaruudessa oman lähitähtijoukon. Tuo ei pidä paikkaansa, vaan totuus on aivan toisenlainen. Useamman tähdistön tähdet ovat todella kaukana toisistaan, eivätkä ne kuulu lähitähtien muodostamaan joukkoon. Tuosta syystä, nyt kun olemme astrologia palstalla, on hankala uskoa siihen että jokin tähdistö olisi ihmisen elämän kannalta mitenkään merkittävä vaan paremminkin tähdistöt on muodostettu pelkästään uskomusten ja tarujen pohjalta. Toinen syy on se että hyvin harva tähdistö on kovinkaan paljon oikeasti saamansa taruolennon tai esineen näköinen taivaalla. Parhaiten mielestäni Leijona vastaa muodoltaan kantamaansa nimeä ja toinen on Orion-metsästäjä. Sen sijaan muiden tähdistöjen kohdalla saa todellakin käyttää mielikuvitusta että niistä saa mielessään muodostettua nimeä kuvaavan muodon.

        Edellämainittu harha tähdistöjen muodoista ja "läheisyydestä" syntyy siitä että maapalloa lähellä saattaa olla jokin himmeä tähti joka loistaa samanlaisella valovoimalla maapallon etäisyydellä kuin maapallosta todella kaukana oleva jättiläismäinen ja erittäin kirkas tähti.

        Voin huomenissa kertoa erään mielenkiintoisen ja helppokäyttöisen ohjelman nimen joka paljastaa sen millaisessa avaruudessa me elämme ja millaisista etäisyyksistä on Aurinkokunnassakin kyse, puhumattakaan tähtienvälisistä etäisyyksistä. Valitettavasti nyt juuri en muista sen ohjelman nimeä, mutta palaan asiaan myöhemmin.



        Taivaalla on myös muitakin mielenkiintoisia kohteita joita näkee paljain silmin. Paljain silmin voi myös nähdä Andromedan galaksin joka on syysyönä melko suoraan päämme päällä. Sen löytämiseksi yleensä tarvitsee kuitenkin tähtikartan apua, mutta sen voi nähdä kyllä paljain silmin sitten kun sen on paikallistanut. Kyseinen ilmestys ei ole kuitenkaan ihan niin hieno silmillä nähtynä kuin mitä ovat valokuvat siitä, joten mitään väriloistoa ei kannata odotella.

        Kyseinen galaksi on meistä noin 2.5 miljoonan valovuoden päässä ja sekin muodostuu samanlaisista yksittäisistä tähdistä kuin meidänkin galaksi ja se on muodoltaan ja kooltaan melkoisen samankaltainen meidän galaksimme kanssa, joskin hieman kookkaampi. Kun sitä katselee, tai vaikka katselee siitä otettuja kuvia, voi mielessään miettiä kuinka valtavasta asiasta onkaan oikeasti kyse, kun jokainen valopiste joka muodostaa sitä harsoa on aina yksittäinen omaa valoaan loistava tähti.

        Galaksiemme välissä taas ei ole mitään tähtiä, vaan avaruuspölyä, kaasuja ja muuta hyvin hyvin harvaa ainetta. Voi sanoa että galaksiemme väli on todella tyhjää aluetta. Tuota tyhjyyttä pitäisi siis kulkea se 2.5 miljoonaa vuotta valonnopeudella että saavuttaisi joskus Andromedan galaksin.

        Andromedan galaksi ja meidän Linnunratamme on törmäyskurssilla, mutta törmäyksestä, vaikka se joskus tuleekin tapahtumaan, ei voi puhua koska vain hyvin harvoin yksittäiset tähdet tulevat törmäämään toisiinsa. Eli galaksit ovat todella hyvin harvaksi muodostunutta tavaraa. Tästä syystä galaksit tulevat epäilemättä vain sulautumaan toisiinsa ilman suurempaa dramatiikkaa. Kyseinen sulautuminenkin, sitten kun reunat ensimmäisen kerran koskettavat toisiaan, tulee tapahtumaan niin hitaasti ettei siinä ole ihmiskunnalla mitään ihmeteltävää, jos joku ihmisistä vielä silloin enää elääkään.

        Galaksimme lähistöllä on myös muita galakseja, kääpiögalakseja ja esimerkiksi eteläisellä taivaanpallolla voi nähdä paljain silmin meidän galaksimme pienet sisargalaksit joita kutsutaan Magellanin pilviksi.

        Ellen ihan väärin nyt muista, voin olla väärässä pahastikin, mutta minulla on sellainen muistikuva että meidän galaksimme läpimitta olisi noin 100 000 valovuotta. Eli se valo mikä sieltä galaksimme toisesta päästä tulee meidän silmiimme nyt, olisi lähtenyt matkaan noin kauan sitten.

        Lisätietoa tietenkin näistä asioista löytyy vaikka wikipediasta ja muutenkin googgeloimalla. Mutta se perimmäinen vastaus kysymykseesi on todellakin sellainen että kaikki yksittäiset valopisteet mitä näemme paljain silmin ja mitkä ovat yksittäisiä tähtiä, kuuluvat vain ja ainoastaan meidän galaksiimme.


      • Mr Spock

        Ihan vaan Stetsonina spekuloin tässä kaukaisinta paljain silmin näkyvää tähteä.

        Hyvin kirkkaan tähden absoluuttinen magnitudi voisi olla noin -8 ja paljain silmin ihminen voi pimeässä vielä nipin-napin havaita tähden jonka näennäinen magnitudi on noin 6.

        Absoluuttinen magnitudi on tähdelle jonka etäisyys on 10 parsekia eli noin 32 valovuotta. 100-kertainen kirkkausero on 5 magnitudia. Ilman tähtienvälistä absorptiota tähden kirkkaus vähenee kääntäen verrannollisesti etäisyyden neliöön.

        Hmmm...

        6 ja -8 eli 14 magnitudia eroa, noh sanotaan yksinkertaisuuden vuoksi että eroa on täydet 15 magnitudia, eli tähden absoluuttinen magnitudi olkoon huikeat -9. Todellinen kirkkausero on tällöin 100 * 100 * 100 eli miljoonakertainen. Miljoonan neliöjuuri on tuhat joten etäisyys olisi 1000 * 32 valovuotta.

        Päädyn sellaiseen arvioon että erittäin kirkas tähti voisi näkyä jopa noin 30000 valovuoden päästä paljain silmin.


      • sign of the zodiac
        no vastaillaan kirjoitti:

        Kyllä, kaikki paljain silmin näkyvät yksittäiset tähdet, eli ne tuikkivat valopisteet ovat meidän Linnunratamme, eli meidän kotigalaksimme tähtiä.

        Valitettavasti nyt en voi siihen vastata että mikä niistä on kauimpana, mutta uskoisin että googgeloimalla siihenkin vastaus jostakin löytyisi.

        Linnunradan se harsomainen valopolku mikä näkyy erityisen hyvin syksyisin kuuttomana ja lumettomana yönä, on myös yksittäisistä tähdistä muodostuva "harso". Kyseiset tähdet ovat vain niin kaukana, että ne sulautuvat tältä etäisyydeltä katsottuna yhdeksi massaksi. Kuitenkin jo tavallisella kiikarilla siitä voi erottaa yksittäisiä kirkkaimpia tähtiä.

        Tietenkin Linnunradassa on myös kaasuja ja muuta sellaista höttöä joka valaistuu noiden tähtien valosta, (tai sitten vastaavasti estää tähtien valoa saapumasta tänne asti,) mutta pääosaltaan se kirkas huntu on nimenomaan tähtien valoa koska suurin osa tähtien välisestä roinasta on varsin heikkoa heijastamaan valoa.

        Tuosta harsosta on hankala mennä sanomaan mikä on meidän näkemämme kaukaisin tähti, mutta jos sitä hakualuetta rajaa tiettyyn kirkkausluokkaan, niin silloin voi saada tietoonsa sen mikä on se kaukaisin tähti jonka voi nähdä paljain silmin.

        Se täytyy vielä todeta näistä tähdistä ja varsinkin tähtikuvioista. Ihmiset mieltävät yleensä tähtikuviot sellaisiksi niinkuin ne kuvion tähdet olisivat toisiaan lähellä avaruudessa ja muodostaisivat myös avaruudessa oman lähitähtijoukon. Tuo ei pidä paikkaansa, vaan totuus on aivan toisenlainen. Useamman tähdistön tähdet ovat todella kaukana toisistaan, eivätkä ne kuulu lähitähtien muodostamaan joukkoon. Tuosta syystä, nyt kun olemme astrologia palstalla, on hankala uskoa siihen että jokin tähdistö olisi ihmisen elämän kannalta mitenkään merkittävä vaan paremminkin tähdistöt on muodostettu pelkästään uskomusten ja tarujen pohjalta. Toinen syy on se että hyvin harva tähdistö on kovinkaan paljon oikeasti saamansa taruolennon tai esineen näköinen taivaalla. Parhaiten mielestäni Leijona vastaa muodoltaan kantamaansa nimeä ja toinen on Orion-metsästäjä. Sen sijaan muiden tähdistöjen kohdalla saa todellakin käyttää mielikuvitusta että niistä saa mielessään muodostettua nimeä kuvaavan muodon.

        Edellämainittu harha tähdistöjen muodoista ja "läheisyydestä" syntyy siitä että maapalloa lähellä saattaa olla jokin himmeä tähti joka loistaa samanlaisella valovoimalla maapallon etäisyydellä kuin maapallosta todella kaukana oleva jättiläismäinen ja erittäin kirkas tähti.

        Voin huomenissa kertoa erään mielenkiintoisen ja helppokäyttöisen ohjelman nimen joka paljastaa sen millaisessa avaruudessa me elämme ja millaisista etäisyyksistä on Aurinkokunnassakin kyse, puhumattakaan tähtienvälisistä etäisyyksistä. Valitettavasti nyt juuri en muista sen ohjelman nimeä, mutta palaan asiaan myöhemmin.



        Taivaalla on myös muitakin mielenkiintoisia kohteita joita näkee paljain silmin. Paljain silmin voi myös nähdä Andromedan galaksin joka on syysyönä melko suoraan päämme päällä. Sen löytämiseksi yleensä tarvitsee kuitenkin tähtikartan apua, mutta sen voi nähdä kyllä paljain silmin sitten kun sen on paikallistanut. Kyseinen ilmestys ei ole kuitenkaan ihan niin hieno silmillä nähtynä kuin mitä ovat valokuvat siitä, joten mitään väriloistoa ei kannata odotella.

        Kyseinen galaksi on meistä noin 2.5 miljoonan valovuoden päässä ja sekin muodostuu samanlaisista yksittäisistä tähdistä kuin meidänkin galaksi ja se on muodoltaan ja kooltaan melkoisen samankaltainen meidän galaksimme kanssa, joskin hieman kookkaampi. Kun sitä katselee, tai vaikka katselee siitä otettuja kuvia, voi mielessään miettiä kuinka valtavasta asiasta onkaan oikeasti kyse, kun jokainen valopiste joka muodostaa sitä harsoa on aina yksittäinen omaa valoaan loistava tähti.

        Galaksiemme välissä taas ei ole mitään tähtiä, vaan avaruuspölyä, kaasuja ja muuta hyvin hyvin harvaa ainetta. Voi sanoa että galaksiemme väli on todella tyhjää aluetta. Tuota tyhjyyttä pitäisi siis kulkea se 2.5 miljoonaa vuotta valonnopeudella että saavuttaisi joskus Andromedan galaksin.

        Andromedan galaksi ja meidän Linnunratamme on törmäyskurssilla, mutta törmäyksestä, vaikka se joskus tuleekin tapahtumaan, ei voi puhua koska vain hyvin harvoin yksittäiset tähdet tulevat törmäämään toisiinsa. Eli galaksit ovat todella hyvin harvaksi muodostunutta tavaraa. Tästä syystä galaksit tulevat epäilemättä vain sulautumaan toisiinsa ilman suurempaa dramatiikkaa. Kyseinen sulautuminenkin, sitten kun reunat ensimmäisen kerran koskettavat toisiaan, tulee tapahtumaan niin hitaasti ettei siinä ole ihmiskunnalla mitään ihmeteltävää, jos joku ihmisistä vielä silloin enää elääkään.

        Galaksimme lähistöllä on myös muita galakseja, kääpiögalakseja ja esimerkiksi eteläisellä taivaanpallolla voi nähdä paljain silmin meidän galaksimme pienet sisargalaksit joita kutsutaan Magellanin pilviksi.

        Ellen ihan väärin nyt muista, voin olla väärässä pahastikin, mutta minulla on sellainen muistikuva että meidän galaksimme läpimitta olisi noin 100 000 valovuotta. Eli se valo mikä sieltä galaksimme toisesta päästä tulee meidän silmiimme nyt, olisi lähtenyt matkaan noin kauan sitten.

        Lisätietoa tietenkin näistä asioista löytyy vaikka wikipediasta ja muutenkin googgeloimalla. Mutta se perimmäinen vastaus kysymykseesi on todellakin sellainen että kaikki yksittäiset valopisteet mitä näemme paljain silmin ja mitkä ovat yksittäisiä tähtiä, kuuluvat vain ja ainoastaan meidän galaksiimme.

        Tuohon täytyy huomauttaa että astrologiassa tähdistöjen tähdillä ja näiden etäisyyseroilla ei ole oleellista merkitystä. Tähdistöjen asemesta astrologiassa on käytössä sellainen käsite kuin "eläinradan merkit". Eläinradan merkeillä ei ole yksikäsitteistä vastaavuutta tähtiteteen tähdistöjen kanssa. Jos olen aurinkomerkiltäni vaikkapa Oinas niin se tarkoittaa että aurinko oli syntymäni aikana maasta katsoen eläinradan merkissä jonka nimi on Oinas. Tämä ei tarkoita samannimistä tähtitieteen mukaista tähdistöä.


      • ja tuossa onkin
        sign of the zodiac kirjoitti:

        Tuohon täytyy huomauttaa että astrologiassa tähdistöjen tähdillä ja näiden etäisyyseroilla ei ole oleellista merkitystä. Tähdistöjen asemesta astrologiassa on käytössä sellainen käsite kuin "eläinradan merkit". Eläinradan merkeillä ei ole yksikäsitteistä vastaavuutta tähtiteteen tähdistöjen kanssa. Jos olen aurinkomerkiltäni vaikkapa Oinas niin se tarkoittaa että aurinko oli syntymäni aikana maasta katsoen eläinradan merkissä jonka nimi on Oinas. Tämä ei tarkoita samannimistä tähtitieteen mukaista tähdistöä.

        se oikein hyvä merkki mistä näkee ettei astrologialla ole mitenkään oikea ja järkevä järjestelmä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      74
      5378
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2406
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1927
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      47
      1638
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1581
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1378
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1287
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      8
      1253
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1219
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1183
    Aihe