Äidin mielenterveysongelmat

dont ask

Tarvitsisin neuvoa ihmisiltä joilla on kokemusta läheisten mielenterveysongelmista. Kyse on äidistäni ja en tiedä miten häntä auttaisin.

Äitini on noin 45-vuotias, mies ja neljä lasta.

Hän on aina ollut jollain tavalla epästasapainoinen. Muista lapsuudesta paljon riitaa, fyysistä ja henkistä pahoinpitelyä, uhkauksia hypätä esim. liikkuvasta autosta, jättää meidät kaikki, tappaa itsensä jne. Äitini on myös aina suhtautunut isääni kuin isäni olisi "roskasanko". Häneen äitini on purkanut oloaan lyömällä, haukkumalla, heittelemällä tavaroilla jne. Usein isällä oli itku lähellä kun äiti oikein mollasi. Koskaan isäni ei ole äitiäni vastaan noussut, sillä itse kokemuksesta tiedän että sillä asia vain pahenisi.

Isäni on aina seissyt äitini rinnalla ja äitini on hyvinä hetkinä oikein ihana ihminen. Joskus tulee näitä pahoja romahduksia ja mielialat heittelevät sekunneissa äärilaidasta toiseen.

Pikkuveljeni 20.v kuoleman jälkeen äitini on syyllistänyt tästäkin isääni, meitä, veljeni avopuolisoa jne. Hän väittää ettei kukaan muu sure kuin hän ja jos erehdyt nauramaan kun hänellä on huono olla saa päälleen huudot ja haukut. Me muut lapset ollaan 17, 25 ja 27 vuotiaita.

Äitini kiukuttelee kuin pieni lapsi ja aivan tyhjänpäiväisistä arkisista asioista isälleni oikeastaan koko ajan. Mikään mitä isäni sanoo ei ole oikein. Kävimme veljeni kuoleman jälkeen pari istuntoa terapiassa ja sielläkin äiti onnistui syyllistämään isää päästämällä suustaan valkoisia valheita omaksi edukseen. Isä ei asioita korjannut, eikä siellä paljoa uskaltanut puhua sillä kaikki olisi kaatunut päälle kotona. Lisäksi äitini on toistuvasti haukkunut isääni tunteettomaksi kun hän ei koko ajan itke kuollutta poikaansa, mutta terapiassa kun isäni itki huusi ja löi äiti isääni tästä kotona, "kun sinäkin siellä vain vollotit".

Äitini on ominut veljeni kuoleman omakseen, hän toistuvasti sanoo että veljeni oli vain hänen poikansa ja itkee ainoan poikansa perään sanoen ettei hänellä ole enää mitään kun ei ole poikaa. Hän ei antanut meidän muiden päättää mistään hautajaisiin liittyvistä asioista, sillä veljeni oli hänen poikansa ja hän päättää silloin kaikesta. Isälleni hän raivosi kun tämä ei "tehnyt mitään", vaikka todellisuudessa hän ei antanut isälleni mitään muita vaihtoehtoja kuin ne jotka oli itse päättänyt.

Äitini on myös jollain tavalla vainoharhainen, hän kuvittelee meidän muiden jatkuvasti haukkuvan häntä. Isälleni en voi soittaa sillä jos äiti näkee että olen isälleni soittanut alkaa suuret kuulustelut ja epäilyt mistä on puhuttu hänen selkänsä takana. Hän ei myöskään luota yhteenkään ystäväänsä vaan haukkuu ja kehuu näitä vuorotellen. Äitini myös haukkuu ja levittelee juoruja meistä lapsista meille toisillemme ja ulkopuolisille. Joskus tulee sellainen olo että hän yrittää tarkoituksella pilata meidän hyviä välejämme. Äitini on välillä täysin toimintakyvytön, eli ei saa mitään aikaiseksi. Silti hän huutaa ja raivoaa isälleni jos tämä on hetkenkin tekemättä mitään.

Äitini on myös sen jälkeen kun me lapset pikkuhiljaa muutimme pois kotoa alkanut keräämään kaikkea mahdollista kotiinsa ja hänestä on tullut hyvin ahne. Jos juot maitoa jääkaapista kylässä ollessasi saattaa hän huonona päivänä vaatia siitä rahaa tai uuden maidon...

Isäni jaksaminen on huolestuttavaa. Veljeni kuolema oli hänelle hyvin raskas asia ja on edelleen. Hänellä ei ole ystäviä, koska äitini terrorisoi kaikki ihmissuhteet eikä anna isäni puhua kenenkään kanssa seisomatta itse vieressä tai valittamatta jälkikäteen paljonko puhumiseen meni työaikaa. Hän ei voi myöskään puhua näistä asioista äitini kanssa, sillä äitini alkaa aina marttyyriksi jos hänelle huomauttaa jostain hänen käytökseensä liittyvästä ja kostaa kaiken kahta pahemmin meille kaikille. Hän ei kykene rakentavaan keskusteluun itseensä kohdistuvista asioista, mutta puuttuu kyllä meidän muiden pieniinkin virheisiin hanakasti.

Oma jaksaminen alkaa olla kortilla. Vanhemmillani on maatila joka rapistuu vuosi vuodelta enemmän, niinkuin isänikin. Äiti ei maatilan töissä enää auta oikeastaan lainkaan ja isäni on ylityöllistetty ja henkisesti hyvin väsynyt.

Äitini on minulle rakas, mutta toivoisin hänen saavan asiansa järjestykseen ja lopettavan muiden ihmisten elämien pilaamisen. Pelkään isäni kuolevan hyvin nuorena ja hän vanhenee silmissä. Äitinikin näkee tämän ja on asiasta sanonut minullekin, mutta seuraavassa lausessa hän saattaa haukkua isääni ja hänen puhumattomuuttaan ja saamattomuuttaan.

Veljeni kuoli sydänkohtaukseen jonka voimakas lääkitys oli aiheuttanut. Hänellä oli ahdistuneisuutta, uniongelmia jne ja hän kärsi meistä lapsista eniten äitini ja isäni väleistä, sekä ainaisesta pelosta äitini mielenoikkuja kohtaan. Pikkusiskoni 17v on alkanut oireilla, hän ei nuku ja hän kokee hyvin raskaasti kaikki pienetkin riidat. Hän on todella ahdistunut ja peloissaan isämme jaksamisen puolesta.

Tämä on pieni osa siitä millainen äitini/elämämme on ja toivottavasti joku jaksaa tämän lukea.

Toivon apua miten tällaisessa tilanteessa voisi toimia?

Puhuminen voisi auttaa, mutta äitini tuntien hän päivän kahden päästä kaataa kaiken taas isäni niskaan ja heittäytyy täysin marttyyriksi. Pelkään myös että hän tekee itselleen jotain jos painostamme häntä liikaa.

14

2625

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • heeeeeeei

      hei
      käyttääkö sun äitisi ollenkaan alkoholia? osaatko sanoa miten nuorena alko käyttää ja paljo viikossa menee alkoholiannoksia suunnilteen?

      tiiän tapauksia jossa äiti alottanu nuorena alkoholin ja lääkkeidenkäytön ja käytös on sen takia tommosta mitä kuvailet.

      jos voit ni älä vähättele alkoholimäärää, kerro vaa käyttääks mite paljon ja tiiätkö käyttääkö rauhottavia lääkkeitä samaan aikaan, ne nimittäin tekee just tommoseks ihmisen.

    • dont ask

      Jäi todellakin tuohon alkuperäiseen viestiin kirjoittamatta että äitini ei juo, ei käytä lääkkeitä tms.

      Eikä ole koskaan mitään päihteitä käyttänytkään normaalia saunakaljaa lukuunottamatta ja juhannuskännejä...

      Syytä ei siis löydy päihteistä.

    • saada hoitoon.

      samoin sisarruksesi ja isäsi. tilanne kuulostaa sen verran pahalta. onko äidille ehdotettu/tarjottu apua ja mitä mieltä hän tästä on? mitäs jos sinä vaikka isäsi kanssa kertoisit asiasta ammatti-ihmisille, he auttaisivat eteenpäin. luulisi tuollainen nyt olevan jo äidillesikin hyvin raskasta. ymmärtääkö hän omaa tilannettaan mitenkään? valitettavasti siinä tilanteessa kun aikuinen ei apua osaa hakea,lapset joutuvat huolehtimaan vanhemmistaan.

      muista, että apua varmasti saa jos sitä vain lähtee aktiivisesti hakemaan. pyydä apua myös sukulaisilta tai tuttavilta, hekin voivat auttaa.

    • elokuva

      nimeltään "Ystäväni Henry" vai oliko se toisin päin. Samanlainen elämäntilanne nimittäin, yksi lapsi kuitenkin vain joka joutuu pitämään äidistään huolta kun isä tekee paljon töitä eikä kerkeä.

      Mulla on aika samanlainen tilanne myös. Oon 16v ja joudun pitää yksin huolta isästäni (työtressiä,masennusta, lääkkeet alkoholiongelma)

      Hyvä ettei alkoholilla oo osuutta asiaan, muuten asiat voisivat olla huonomminkin. Määki ehdotan että äitisi olisi hyvä päästä puhumaan jollekkin vaikka yksistään tai muutamaksi viikoksi/kuukaudeksi hoitoon. Saisitte tekin "lomaa" tai sitten voitte hakea myös apua =)

      Kaikkea hyvää teille ja onnea!

    • dont ask

      En usko että äitini täysin tiedostaa kuinka pahasti on saanut solmuun koko perheen. Äidilleni ehdotettiin työterveyshuollosta psykiatrin käyntiä jo useita vuosia sitten, aikakin varattiin valmiiksi. Äitini ei sinne mennyt kun ei kuulemma ehtinyt ja ei halunnut millekkään vieraalle ihmiselle puhua. Ja lisäksi ihmiset olisivat kuulemma ajatelleet että hän on hullu kun käy psykiatrilla...

      Veljeni kuolemasta ei vielä ole pitkä aika ja jotenkin tuntuu etten halua "suruaikana" äitiä hätyyttää jotta menisi keskustelemaan asioista. Äidilläni on aina ollut tapana heittäytyä täysin mahdottomaksi jos häneen kohdistetaan vaatimuksia tai kritiikkiä. Hän ei enää puhu mitään ja on kahta kauheampi meitä kohtaan jos yritetään perheen kesken selvittää asioita. Hän alkaa raivota että on syypää kaikkeen, veljeni kuolemaan jne. jos hänelle yrittää sanoa että hakisi apua jotta meillä olisi helpompi olla.

      Luulen että isänikin pelkää äidin reaktiota ja ei siksi ole koskaan asiasta nostanut meteliä vaan on sietänyt kaiken. Mielestäni hänellä alkaa kuitenkin olla jo liian suuri taakka kannettavanaan.

      Seuraavaksi täytyy ottaa puheeksi asia äidin läheisten sukulaisten kanssa, mutta äitini on niin vainoharhainen ja vääristelee asioita että todennäköisesti sekin yritys menee siihen, että äiti alkaa syyttää sukulaisiaan hänen asioihinsa puuttumisesta jne. eikä ota asiaa todesta. Sitten hän taas kahta kauheammin raivoaa isälleni... ja taas isäni kärsii lisää.

      Tämä on aivan kauhea tilanne kun ei pysty tekemään mitään pakolla ja vapaaehtoisesti hän ei mihinkään suostu ilman suurta "showta"...

      • edellinen kirjoittaja

        vainoharhaisuus kai on jo peruste pakkohoidellekin? sanana tietysti pakkohoito kamalalta kuulostaa, mutta yleensä hoidon jälkeen potilaat vain kiittävät siitä, että joku toimitti hoitoon. vaikka sitten väkisin ja suuren show´n kanssa.

        toisaalta jos äitisi osaa näytellä niin voi olla vaikeaa saada ammatti-ihmisiä ymmärtämään että hoidon tarpeessa oltaisiin.

        mielestäni tilanne ei voi kuitenkaan tuollaisena jatkua eli nyt soitto vaikka sinne omaan terveyskeskukseen, että saatte edes itsellenne ja isällenne jutteluapua. sitä kautta voisi löytyä apua myös koko tilanteeseen. isäsi varmaan haluaisi tilanteen muuttuvan ja ottaisi apua vastaan? äidille ei välttämättä tarvitsisi ainakaan heti kertoa.

        eikö niin, että sinun, isäsi ja sisarrustesi hyvinvointi on tärkeintä? tuskin äitisikään oikeasti haluaisi heidän kärsivän. nyt hän vaan ei ymmärrä tilannetta ja tarvitsee apua.


      • ensin itseänne
        edellinen kirjoittaja kirjoitti:

        vainoharhaisuus kai on jo peruste pakkohoidellekin? sanana tietysti pakkohoito kamalalta kuulostaa, mutta yleensä hoidon jälkeen potilaat vain kiittävät siitä, että joku toimitti hoitoon. vaikka sitten väkisin ja suuren show´n kanssa.

        toisaalta jos äitisi osaa näytellä niin voi olla vaikeaa saada ammatti-ihmisiä ymmärtämään että hoidon tarpeessa oltaisiin.

        mielestäni tilanne ei voi kuitenkaan tuollaisena jatkua eli nyt soitto vaikka sinne omaan terveyskeskukseen, että saatte edes itsellenne ja isällenne jutteluapua. sitä kautta voisi löytyä apua myös koko tilanteeseen. isäsi varmaan haluaisi tilanteen muuttuvan ja ottaisi apua vastaan? äidille ei välttämättä tarvitsisi ainakaan heti kertoa.

        eikö niin, että sinun, isäsi ja sisarrustesi hyvinvointi on tärkeintä? tuskin äitisikään oikeasti haluaisi heidän kärsivän. nyt hän vaan ei ymmärrä tilannetta ja tarvitsee apua.

        ja sel jälkeen "kohtuudella" omia voimia käyttäen auttakaa äitiänne, jos pystytte. Miksi yhden ihmisen takia pitää koko perhe saattaa "kumoon". Eniten autatte/pelastatte kun jokainen auttaa ensin itseään ja sen jälkeen isä, ja sitten äiti, jos jää voimia.

        Tiedän, että kuulostaa raa´alta, mutta tämä vain on fakta.


    • Ja 4 lasta?

      Sellaisen käsityksen tuosta aluksi sai, ja arvaa repesinkö.

      • kommentoida

        jos ei ole mitään järkevää sanottavaa?

        Ja siinä on kyllä käsittääkseni pilkku välissä, eli päälause ja sivulause. Kieliopillisesti lause ei ole virheellinen.

        Mutta huumorinsa kullakin!

        Onneksi suurin osa ihmisistä ymmärsi asian ja ne jotka eivät sitten ymmärtäneet olivat kommentoimatta, sinua lukuunottamatta...


    • joku vaan

      Hei!
      Olen itse tavallaan äitisi tilanteessa. Noin samanikäinen, minulla on mies ja viisi lasta, joista kaksi aikuista, kolmaskin kohta ja kaksi pienempää. Itselläni olevat ongelmat juontavat jo alle parikymppisestä. Haluan huomauttaa, että kuvauksesta saatu tilanne ei välttämättä ole aina niin yksioikoinen, että yksi on "viallinen" ja muut täysin viattomia.

      Tilanteestasi voi kuitenkin nähdä, että se on ongelmallinen. Kunpa äidillesi voisi jotenkin viestittää, että nykyaikana ei välttämättä ole hullu, jos hakee psykiatrilta apua. Itse syön mielialalääkkeitä, ehkä niistä voisi olla apua äidillesikin. Nämä lääkkeet eivät poista ongelmia, mutta tavallaan ne auttavat vähentämään liiallista hermostumista, ainakin minusta tuntuu siltä. Ne vaikuttavat tietyllä tavalla muistaakseni serotoniinin takaisinoton estämiseen. (Hyvin masentuneella ihmisellä tässä toiminnassa on käsittääkseni jotain häikkiä.)

      Luulenpa,että äitisi on omalla tavallaan hyvin rasittunut tilanteestaan. Ehkä hän pelkää,että
      kaikki hajoaa käsiin ja että jää yksin. Ilmeisesti isäsi kuitenkin näkee hänessä rakkaan ihmisen, kun on jaksanut hänen kanssaan tähän saakka ja toivottavasti jaksaa loppuun asti.

      Toivottavasti te muutkin jaksatte. Näihin tilanteisiin tuskin on patenttiratkaisua.

    • Anonyymi

      Hei aloittaja,
      Olis kiva kuulla miten teillä nyt menee, (jos enää täällä olet kun kuitenkin jo yli 10 vuotta kulunut)
      Minulla sama tilanne nyt, kuin teillä tuolloin. Onko teillä nyt asiat paremmin?
      T. Kaltaisesi

      • Anonyymi

        Kerro jotain tilanteestanne. En usko että noin pahasti on asiat kuin aloittajalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kerro jotain tilanteestanne. En usko että noin pahasti on asiat kuin aloittajalla.

        Oikeastaan menee ihan yllättävän yhteen ap:n kanssa. Ainoa ero on se, että meillä ei fyysistä väkivaltaa ole ollut.


    • Anonyymi

      Laitoshoitoon vaan.

      Kyllä tuo aika huonolta näyttää, varsinkin jos ihminen itse ei ymmärrä olevansa sekaisin ja sairas

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      1906
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1584
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1316
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1242
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1206
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1182
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1171
    10. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      44
      1166
    Aihe