Kiinnostaapa

johanna--

Olen nyt tyrotsaalilääkitykellä liikatoiminnan vuoksi. lääkäri sanoi että lääkitys voi kestää puolitoista vuottakin. No mitäs sen jälkeen sitten? Toimiiko kilpirauhaseni ehkäpä normaalisti vai tuleeko minulle ikuinen vajaatoiminta sen jälkeen. lakkauttaako tyrotsiini kilpirauhasen toiminnan kokonaan vai hillitseekö vain?

7

529

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • johanna--

      puhun siis tyrozal lääkkeestä. sitä menee 2 tablettia aamuisin.tänään just kävin ensimmäisen kerran verikokeessa lääkityksen aloittamisen jälkeen. aloitin lääkkeen kuukausi sitten.

      • .....

        kilpirauhasta - se hillitsee liikatoimintaa, ei paranna sitä. Max 1 ½ v. päästä katsotaan onko liikatoimintasi historiaa eli pärjäätkö normaalisti ilman kilpirauhaslääkkeitä (usein otetaan jossain vaiheessa vajaatoimintalääke Thyroxin säätöavuksi tasapainoon pääsyssä). Tässä välissä on odotettavissa säätöä - et välttämättä tarvitse Tyrazolia sitä 1 ½ vuotta.


    • jälkeen vajis...

      Liikatoimintaa ei oikein saada hoidettua kunnolla tasapainoon lääkkeillä, näin ainakin minun kohdallani todettiin. Tosin minulla oli struuma, joka piti leikata jo ison kokonsakin takia. Radiojodihoito on mahdollinen hoitotapa myös.

      Noiden hoitojen takia kilpirauhasen toiminta useimmiten loppuu ja tulee vajaatoiminta, jota sitten lääkitään tyroksiinilla loppuelämän ajan.

    • silloin aikoinaan

      että sulla liikatoiminta??Mitä oireita sulla oli?

      • johanna--

        Mullahan on ollut kilpirauhasen kannsa ongelmia jo viitisen vuotta. Mulla todettiin viis vuotta sitten vajaatoiminta, ja vajaatoimintaa hoidettiin tyroxsiinilla. Vuos sitten tsh rupes olee kokoajan matalana mutta t4v oli kuitenkin normaali.ja sit kun tsh oli jatkuvasti matalana niin lopetin tyroxsiinin kokonaan. vielä 4 kuukautta lopettamisen jälkeen tsh oli niin matala ettei sitä pystynyt lukee. ja aloitettiin tyrazol lääkitys liikatoimintaan. Likkatoiminnan oireet oli nämä: leposyke kokoajan 110, rytmihäiriöitä, hikoilu, janotti kokoajan ja oli nälkä jatkuvasti, söin kauheita määriä ruokaa lihoamatta, persoonani oli täysin muuttunut. minusta tuli äkkipikainen ,impulsiivinen, heikkohermoinen,vainoharhainen ja lämpötilanvaihtelut(kuuma, Kylmä). Matala tsh kertoo liikatoiminnasta,mulla tsh oli lukematottomissa. sit kun pääsin erikoislääkärille niin t3v viittas liikatoimintaan.terveyskeskuslääkäri ei koskaan mitannut t3v.


    • tuteli

      Kommentit tulee hieman myöhään, mutta ymmärrän hyvin mitä tarkoitat asialla,mutta tiedoksi myös muille jotka ovat sairastuneet sairauteen. Itselläni on myös kilpirauhasen liikatoiminta ja samoja oireita kuin em. henkilö kertoo. Suosittelen jokaiselle verenpainemittarin hankkimista sillä sitä tarvitaan. Kun verenpaine heittelehtii ja pulssi korkealla on hyvä seurata itse arvoja jotta osaa käyttää beetasalpaajia mm Propral jolla pidetään oireet kurissa. Itse käytin alussa em. lääkettä säännöllisesti mutta jatkossa ei ollut ei ollut muita oireita kuin verenpaineen ja pulssin heittely.
      Olen saanut pidetty em arvot suhteellisen normaaleina ottamalla silloin Propralia jos pulssi korkealla. Tosin kilpirauhsen arvoja seurataan laboilla joka kk säännöllisesti niin tiedetään missä mennään. Muutoinhan jos ei seurattaisi voisi liikatoiminta muuttua jopa vajaatoiminnaksi jota taas hoidetaan muulla tavoin. Sain myös tiedon lääkäriltä että sairaus voi kestää vuoden-puoltoista ja olen hyväksynyt asian, vaikka kurjasta sairaudesta on kyse. Kilpirauhasliitossa on saatavilla myös vertaistukea jos sitä tarvitsee. Kannattaa myös lukea netistä tietoa niin ymmärtää paremmin sairauden laadun. Mutta, jaksamista kaikille sairastuneille.

    • kjfdlkfjslkdjf

      Lääkityksellä yritetään saada kilpirauhanen "lepoon" että toimisi/ normaalisti taas lääkityksen lopetuksen jälkeen tai lääkityksellä yritetään saada se ehkä toimimattomaksi --> että tulisi vajaatoiminta, jota on helpompi hoitaa. Toisilla onnistuu lääktyksellä, toisilla ei. Voidaan joutua leikkaamaan kilpirauhanen kokonaan pois tai voi joutua olemaan jatkuvalla ylläpitolääkityksellä ( pienellä annoksella) vuosia. Se riippuu ihan potilaasta ja esim.potilaan muista sairauksista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1515
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1228
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      3
      1225
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe