Marokkolainen ruoka - onko suosituksia?

Marianne-74

Heipä hei!

Maaliskuussa on edessä matka Agadiriin ja Marrakechissäkin on aikomus piipahtaa.

Ehdin nähdä vilauksen viime viikolla tv:stä tulleesta Marokon ruokakulttuuria käsitelleestä matkaohjelmasta, mutta suurin osa jäi näkemättä.

Mitä ruokia kannattaa syödä? Opaskirjasta olen lukenut, että ainakin harira-keitto, cous-cous ja tagine- ruoat, mutta entäs muuta?

Entä mikä on marokkolainen pikaruoka tai katukeittiöstä saatava herkku? Entäs jälkiruoat? Ainakin kahviloita/leipomoita taitaa olla Agadirissa runsaasti.

Kiitoksia vastaajille ja mukavaa talven jatkoa kaikille!

9

3051

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • marily1

      Tulet varmasti nauttimaan uusista makuelämyksistä matkan aikana :) Nuo mitä jo mainitsitkin ovat ihan ehdottomia maistettavia reissulla, oma suosikkini on ehdottomasti taginet, etenkin kanaversiot. Kannattaa myös kokeilla vähän vieraampia juttuja listoilta. Marokkolaiset pienet lihapullat ovat suurinta herkkua vaikka kotimaisista en välitäkkään. Bataattia ja lampaanlihaa on paljon eri muodoissa, myös tagineissa.
      Katuruokaa on myös tarjolla paljon erilaista, makeaa ja suolaista. Makea suosikkini on paperiin käärittyjä pieniä munkin makuisia palluroita sokerin kanssa. Suolaisista käyn joka souk reissulla hakemassa leivän puolikkaan, jossa täytteenä kananmunaa, erilaisia yrtti ja tomaatti kastikkeita, eräänlaisia perunoita, joissa on uppopaistamisen jäljiltä friteerattu kuori ja muusia sisältä. NAM. Myös erilaisia pieniä liha ja kala naposteltavia on tarjolla joka kulman takana. He tekevät myös erittäin maukkaita hedelmä-jogurtti jälkiruokia kaikissa hedelmä myymälöissä. Tuoreet mehut kannattaa hyödyntää. :)

    • Mainitsemanne ruuat ovat ihan tutustumisen arvoisia.Marokkolaiset ruuat eivät ole runsasmausteisia. Tagine on pataruoka ja se tuodaan aina kiehuvan kuumana pöytään. Sitä saa naudanlihasta,kanasta tai kalasta tehtynä. Saatavilla on myös pelkästään kasviksia sisältävää taginepataa.Couscous eli kuskus on tyypillinen perjantairuoka. Sen mukana tuodaan kastike joka yleensä turistille tuotaessa on mietoa. Kastiketta on myös voimakkaan makuisena, mutta sen kanssa pitää olla todella varovainen.Se on todella voimakkaan makuista. Ruokajuomana käytetään mm.piimää.Se muistuttaa meikäläistä kirnupiimää.-Harirakeitto on voimakas papukeitto. Muistuttaa ehkä meikäläistä hernekeittoa.Lihaa on myös joukossa. Melkein jokaisella ravintolalla on oman makuisensa harira. Keitto on lämmittävää. Kevyempi kasviskeitto on nimeltään chorba.-Eräs suolaisen makea piiras pastilla on myöskin mainitsemisen arvoinen.Se on tavallisesti lihana on ollut kyyhkystä, mutta kanaversioita on myös. Piirakan päällä on tomusokeria ja kanelia. Vielä voidaan mainita erilaiset lihavartaan.Noista taginepadoista minun suosikkini on pieniä lihapullia sisältävä tagine de kefta.Siina on myös kananmunaa.

      Mikäli vii9vytte Marrakechissä yön yli niin silloin Djema el Fnaa eli sadunkertojien tori on tutustumisen arvoinen paikka illallakin klo 5 pm jälkeen.Silloin nimittäin aukiolla on paljon pieniä ravintoloita. Paikka on hyvin suosittu sekä turistien että paikallisten keskenja ravintolat ovat auki yömyöhään. JATKUU

      • Agadirissä marokkolaisessa kaupunginosassa hotelli Sindibadin vieressä on pieni aukio jossa on 4-5 pientä hyvin suosittua ravintolaa. Sieltä saa tyypillisiä marokkolaisia ruokia. Siellä ei kannata tilata mitään sipuli-ym.pihvejä. Hintataso on alhainen eli menu on maksanut 35-45 dirhamia eli n.3,5-4,5 euroa.Olutta tai viinejä sieltä ei saa.

        Marokossa kannattaa muistaa myöskin kahvilat. Niitä on esim.Agadirissä runsaasti. Esin.Hassan II-kadulla La Fontaine sekä La Veranda. Kahviloiden yhteydessä on yleensä aina leipäkauppa. Varsinaisten leipien ohella siellä on runsaasti erilaisia pikkuleipiä ja leivoksia sekä pikkusuolaista.Valinnan jälkeen tarjoilioja tuo tilauksen pöytään ja laskuttaa.Esim. leivokset ovat ainakin minun mielestäni "syntisen hyviä". Samoin nuo erilaiset pikkuleivät.Niitä voi ostaa myöskin periaatteella yksi tuosta ja toinen täältä. Oma suosikkini on monien muiden ohella esim."Gasellin sarvi".Leivoksia ja pikkuleipiäkin kannattaa maistaa.Marrakechissä kavelykadulla, joka lähtee tuolta mainitsemaltani Djema el Fnaalta eli Sadunkertojien torilta,on esim. kiva kahvila jossa on varsin runsas valikoima leivoksia ymj.Myöskin Marrakechin uudessa osassa on hienoja kahviloita. Tuohon Sadunkertojien toriin kannattaa tutustua myöskin päiväsaikaan.

        Agadirissä ravintoloita on jokaiseen makuun. Löytyypä sieltä pari Mc Donalsia ja Pizz- Huttia.
        Jäätelö ja jugurtiot ovat myöskin tutustumisen arvoisia. Jälkiruuista voisin mainita Creme karamellin.Se on sellainen "tutiseva" vanukas kinuskikastikkeella.

        Oikeastaan vielä pitää mainita paikallinen olut sekä viinit. Paikallisia olutmerkkeja ovat Flag ja Special sekä Casablanca.Tietysti tuointioluttakin löytyy.Viineistä löytyy sekä puna-,valko-,ja roseeviinit. Paikallinen erikoisuus on harmaa viini.Mikäli haluaa maistaa paikallista pontikkaa niin sen Merkki on Mahia. Se on marokon juutalaisten valmistamaa viikunaviinaa.Vaikka Marokko on islamilainen maa niin omaa olut- ja viiniteollisuuttakin on.

        Oikein nautinnollista makuretkeä Marokkoon.Kalevi


      • arabi maroc
        kalevi.s kirjoitti:

        Agadirissä marokkolaisessa kaupunginosassa hotelli Sindibadin vieressä on pieni aukio jossa on 4-5 pientä hyvin suosittua ravintolaa. Sieltä saa tyypillisiä marokkolaisia ruokia. Siellä ei kannata tilata mitään sipuli-ym.pihvejä. Hintataso on alhainen eli menu on maksanut 35-45 dirhamia eli n.3,5-4,5 euroa.Olutta tai viinejä sieltä ei saa.

        Marokossa kannattaa muistaa myöskin kahvilat. Niitä on esim.Agadirissä runsaasti. Esin.Hassan II-kadulla La Fontaine sekä La Veranda. Kahviloiden yhteydessä on yleensä aina leipäkauppa. Varsinaisten leipien ohella siellä on runsaasti erilaisia pikkuleipiä ja leivoksia sekä pikkusuolaista.Valinnan jälkeen tarjoilioja tuo tilauksen pöytään ja laskuttaa.Esim. leivokset ovat ainakin minun mielestäni "syntisen hyviä". Samoin nuo erilaiset pikkuleivät.Niitä voi ostaa myöskin periaatteella yksi tuosta ja toinen täältä. Oma suosikkini on monien muiden ohella esim."Gasellin sarvi".Leivoksia ja pikkuleipiäkin kannattaa maistaa.Marrakechissä kavelykadulla, joka lähtee tuolta mainitsemaltani Djema el Fnaalta eli Sadunkertojien torilta,on esim. kiva kahvila jossa on varsin runsas valikoima leivoksia ymj.Myöskin Marrakechin uudessa osassa on hienoja kahviloita. Tuohon Sadunkertojien toriin kannattaa tutustua myöskin päiväsaikaan.

        Agadirissä ravintoloita on jokaiseen makuun. Löytyypä sieltä pari Mc Donalsia ja Pizz- Huttia.
        Jäätelö ja jugurtiot ovat myöskin tutustumisen arvoisia. Jälkiruuista voisin mainita Creme karamellin.Se on sellainen "tutiseva" vanukas kinuskikastikkeella.

        Oikeastaan vielä pitää mainita paikallinen olut sekä viinit. Paikallisia olutmerkkeja ovat Flag ja Special sekä Casablanca.Tietysti tuointioluttakin löytyy.Viineistä löytyy sekä puna-,valko-,ja roseeviinit. Paikallinen erikoisuus on harmaa viini.Mikäli haluaa maistaa paikallista pontikkaa niin sen Merkki on Mahia. Se on marokon juutalaisten valmistamaa viikunaviinaa.Vaikka Marokko on islamilainen maa niin omaa olut- ja viiniteollisuuttakin on.

        Oikein nautinnollista makuretkeä Marokkoon.Kalevi

        lampan pää marakechin torilta on parasta toki jos tahdot viikon ilamista kropaan voimia ja unohtamaton kokemus, ikimuistinen kokemus, usko pois,jä älä pelkää. hmmmmmmmmmmmmmmm maksaisin nyt vaika sata euroa siitä jos sain, ku sielä puoli hörytettyn lampaa pää maksa vain 5 euroa.nami nami.
        kaikea hyvä kaikille.


      • arabi maroc kirjoitti:

        lampan pää marakechin torilta on parasta toki jos tahdot viikon ilamista kropaan voimia ja unohtamaton kokemus, ikimuistinen kokemus, usko pois,jä älä pelkää. hmmmmmmmmmmmmmmm maksaisin nyt vaika sata euroa siitä jos sain, ku sielä puoli hörytettyn lampaa pää maksa vain 5 euroa.nami nami.
        kaikea hyvä kaikille.

        Turisti ei normaalisti törmää mainittuun ruokaan. Itse olen kerran siihen törmännyt. Olin käymässä Fez-nimisaessä kaupungissa. Menin parin marokkolaisen tuttavani kanssa ravintolaan jossa turistit eivät yleensä käy. Mitään minulta kysymättä he tilasivat ruokaa. Hämmästyin melkoisesti kun pöytään tuotiin puolikas lampaan päästä.Keitetty tietysti. Puolikas kielestä oli ulkona suusta ja harmaa silmä toljotti minua.Kohteliaisuus kuitenkin vaati osallistumisesta ruokailuun.Arvasin, että minulle tarjotaan sitä silmää. Mietin keinoa miten kieltäytyä olematta epäkohtelias.Onneksi isäntäni olivat ymmärtäväisiä kun sanoin etten voi syödä tuota silmää enkä kieltä.Nauraen he mainitsivat matkailijasta joka ei ymmärrä hyvän päälle.Eipä silti olihan siinä päässa
        ä selvää lihaakin.Eikä siinä mitään.Yksi kokemus lisää. On aivan selvää, että täällä Suomessa käyvät vierailijat ihmettelevät meidän ruokiamme.Selviää kyllä kun avoimesti kertoo mikäli joku ruokalaji ei maistu."Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa se hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa". Kalevi


      • Mats
        kalevi.s kirjoitti:

        Turisti ei normaalisti törmää mainittuun ruokaan. Itse olen kerran siihen törmännyt. Olin käymässä Fez-nimisaessä kaupungissa. Menin parin marokkolaisen tuttavani kanssa ravintolaan jossa turistit eivät yleensä käy. Mitään minulta kysymättä he tilasivat ruokaa. Hämmästyin melkoisesti kun pöytään tuotiin puolikas lampaan päästä.Keitetty tietysti. Puolikas kielestä oli ulkona suusta ja harmaa silmä toljotti minua.Kohteliaisuus kuitenkin vaati osallistumisesta ruokailuun.Arvasin, että minulle tarjotaan sitä silmää. Mietin keinoa miten kieltäytyä olematta epäkohtelias.Onneksi isäntäni olivat ymmärtäväisiä kun sanoin etten voi syödä tuota silmää enkä kieltä.Nauraen he mainitsivat matkailijasta joka ei ymmärrä hyvän päälle.Eipä silti olihan siinä päässa
        ä selvää lihaakin.Eikä siinä mitään.Yksi kokemus lisää. On aivan selvää, että täällä Suomessa käyvät vierailijat ihmettelevät meidän ruokiamme.Selviää kyllä kun avoimesti kertoo mikäli joku ruokalaji ei maistu."Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa se hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa". Kalevi

        LAMPAANPÄÄKEITTO on vanha suomalainen perinneruoka ainakin täällä pohjois-pohjanmaalla. Muistan joskus 1950-luvun alkupuolella ollessani pikkupoika ja kurkatessani hellalla kiehuvaan teräspataan. Vähän säikähdin, kun padassa kiehui lampaanpää ja silmät ikäänkuin tuijottivat minua. Kysyin äidiltä, että mitä sinä oikein teet. Äiti vastasi tekevänsä lampaanpääkeittoa. Se oli muuten tosi hyvää keittoa ja tuli sitä sitten syötyä myöhemminkin.
        Niin, osataan sitä meilläkin!


    • los ripulius

      Minusta Marokkolainen keittiö on yliarvostettu!!!
      Henkilökohtaisesti pidän paljon enemmän tulisemmista ruuista (esim. Thai)ja vähemmän sokerisista jälkiruuista.

    • suosittelen!

      Suosittelen Marokon kansallisruokaa rottaa taginessa. Takuulla tuoretta ja hyvin haudutettua.

      • Tässä taas kyhäelmä henkilöltä jonka korvien välissä ei kaikki ole ihan kunnossa.Mihin ihmeeseen perustat väitteesi.On helppo nimimerkin varjossa kirjoittaa mitä "sylki suuhun tuo".Kalevi


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      275
      4699
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      134
      3040
    3. Miten löydän sinut

      Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit
      Ikävä
      44
      2877
    4. Miksei Björn Wahlroos jaa rahaa köyhille?

      Esimerkiksi Nordean tiloissa? Vai tuovatko ne köyhät hiekkaa marmorilattioille ja siksi ei pysty mursunviiksi pystyyn k
      Maailman menoa
      34
      2871
    5. Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla

      Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?
      Heinola
      77
      1816
    6. Vaikea tilanne

      Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te
      Ikävä
      106
      1664
    7. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      28
      1521
    8. Milloin kaivatullasi

      .. on nimipäivä?
      Ikävä
      60
      1429
    9. Kehtaisitko näyttäytyä

      kaivattusi seurassa?
      Ikävä
      95
      1292
    10. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      215
      1190
    Aihe